Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: 450d - Nowy firmware 1.0.9

Domyślnie 450d - Nowy firmware 1.0.9

Pojawił się nowy firmware do 450d o numerze 1.0.9.

Nowy firmware usuwa trzy dostrzeżony błędy:

* poprawia działanie AEB (bracketingu ekspozycji) w specyficznych warunkach
    * poprawia działanie informacji o ekspozycji w trybie Live View
    * poprawia błąd, który nie pozwalał na odtwarzanie zdjęć po fotografowaniu w trybie zdjęć seryjnych gdy podłączona była drukarka lub urządzenie korzystające z wyjścia wideo

http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Ciekawe gdzie się podziały wersje firmware-u

1.0.5 , 1.0.6 , 1.0.7, 1.0.8 :-P

Ktoś zauważył poprawę albo zmianę działania innych funkcji poza tymi które oficjalnie pokazał Canon ?
    Pozdrawiam

KrisSz

Canon 450 D + Kit + C35L 1.4 + C 50 1.4 + C 70-200 L4 IS + 430 EX + Helios 44 58/2 + inne bambetle

mendoza80
    Guest

Domyślnie

Aktualizację przeprowadziłem, ale powyższych błędów, ani innych, nie zauważyłem w starym firmware. Ale jeżeli tak piszą to trzeba im zaufać...

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mendoza80 Zobacz posta
    Aktualizację przeprowadziłem, ale powyższych błędów, ani innych, nie zauważyłem w starym firmware. Ale jeżeli tak piszą to trzeba im zaufać...
    CZy można gdzieś poczytać jak się dokonuje zmiany firmware?
    50D 17-85mm IS, Tamron 150-600 5-6.3 USM, Canon EF 50mm 1:1.8 II

Coś już napisał

Angry

Cytat Zamieszczone przez dawio1 Zobacz posta
    brakuje tylko pytania skąd ten firmware ściągnąć....
    550D, 50 f1.4, 15-85 f3.5-5.6 IS USM, 580EX II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dawio1 Zobacz posta
    Tutaj: http://web.canon.jp/imaging/eosd/fir.../firmware.html masz to szczegółowo opisane nawet z obrazkami.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cóż wszystko jest napisane – ale po angielsku...

Na końcu strony jest przycisk Agree (zgadzasz się na warunki licencyjne)

Przechodzisz do strony, na której masz linki do instrukcji (w PDF'ie) wykonania upgreadu oraz 2 wersji (windows i MAC) nowego softu (w wersji skompresowanej samorozpakowującej się)

Skopiuj odpowiednią wersję na swój dysk twardy.

Jak klikniesz (w windows w eksploratorze) na skopiowany zbór to ci się on rozpakuje -> w wyniku otrzymasz zbiór o nazwie e5kr4109.fir

Przygotuj kartę SD o pojemności większej od 64 KB ale mniejszej od 2GB.
    Sformatuj ją – ważne dla sprawdzenia czy karta jest ok.
    skopiuj nowy soft na kartę (za pośrednictwem niezależnego czytnika SD lub kablem USB bezpośrednio do karty włożonej do aparatu).

Naładuj akumulator w aparacie do pełna (jak Ci w czasie aktualizacji padnie zasilanie to będziesz miał kłopot – pozostanie chyba tylko podwójna żytnia – jedna z butelki a druga w Warszawie).

Włóż kartę z softem do aparatu i go włącz.

W menu naciśnij set na zakładce wersja firmware – odpowiadaj potwierdzająco na pytania.

Jak zobaczysz pasek postępu to znaczy, że nowy soft się ładuje (nie wolno wtedy nic robić z aparatem!).

Na koniec z pewnością otrzymasz komunikat o tym, że operacja zakończyła się sukcesem – po potwierdzeniu (SET). Po zakończeniu ładowania softu wyłącz aparat, wyjmij akumulator przynajmniej na 2 sekundy. Po włożeniu akumulatora i włączeniu aparatu sprawdź wersję softu – powinna być zmieniona
    Powodzenia!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzery Zobacz posta
    Przygotuj kartę SD o pojemności większej od 64 KB ale mniejszej od 2GB.
    Canon wydaje sie zyczyc sobie karty SD do 2GB, ale mnie nikt nie bedzie dyktowal jakiej karty uzyc, tylko dlatego ze jest producentem sprzetu. Nie posiadajac takiej karty uzylem 4GB SDHC i wszystko poszlo gladko.

Co nie znaczy, ze u kogos karta SDHC firmy "Happy Golden Dragon" nie uruchomi algorytmu samozniszczenia aparatu, wiec na wlasna odpowiedzialnosc ....

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Canon wydaje sie zyczyc sobie karty SD do 2GB, ale mnie nikt nie bedzie dyktowal jakiej karty uzyc, tylko dlatego ze jest producentem sprzetu. Nie posiadajac takiej karty uzylem 4GB SDHC i wszystko poszlo gladko.

Co nie znaczy, ze u kogos karta SDHC firmy "Happy Golden Dragon" nie uruchomi algorytmu samozniszczenia aparatu, wiec na wlasna odpowiedzialnosc ....
    Wydaje mi się że nie ma co się zaperzać - po prostu wolą się zabezpieczyć i stawiają jakąś barierę. A to czy użyszkodnik będzie na to zwracał uwagę to już zupełnie inna kwestia .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta

Kto nie ryzykuje ten nie jedzie....
    Instrukcja upgreadu jest chyba dość uniwersalna (i dawno nie aktualizowana) i dotyczy także starszych modeli Canona, w których obsługa kart > 2GB może byc problemem.

IMHO odpalenie procedury upgreadu z kartą większą niż 2GB w aparacie bez obsługi SDHC będzie jedynie skutkowało tym, że aparat nie zobaczy karty -> a więc nie odpali procedury wymiany softu. Nic nie powinno się stać. Ale ryzyko spoczywa na ryzykującym. W instrukcji wiszącej na stronie Canona jest napisane wyraźnie jakiej pojemności karty można użyć do omawianej operacji.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów