PDA

Zobacz pełną wersję : Podróż wakacyjna torba czy plecak?

serbio
22-08-2008, 22:13
Jeśli byl temat jaki uniwersalny obiektyw na wakacje to może w co wsadzamy szkla jadąc na wakacje torba czy plecak ?
Z wlasnego doświadczenia wiem że najlepszą opcją zwiedzania jest plecak. Jadąc w cieple kraje to raczej chyba już torba ze wzglęu na spocone plecki.
No tak; tylko to zależy jak spędzamy wakacje czy stacjonarnie hotelik plaża czy może caly czas się przemieszczając zwiedzając dany kraj czy kontynent i to stopem ,pociągiem.
Zwiedzając Turcje i przemieszczając się stopem mialem duży plecak 85L na wózeczku zaś sprzęt w plecaku Lowepro Plus AW na dole sprzęt a na górze przewodnik ,woda ,kanapki ,dokumenty cosik szybkiego na przebranie (trochę jest duży i co zauważylem że niekiedy sprawia klopot gabarytami oraz mokrymi plecami )
Teraz zastanawiam się nad jakąś torbą która by pomieścila dwa zoomy klasy L ,dwie stalki,lampe oraz aparat i żeby jeszcze wszystko bylo praktyczne i w dalekiej podróży nie sprawialo klopotu.
Macie może jakieś sugestie i propozycje z Waszych podróży po świecie ,kraju?
Pozdrawiam :smile:

adino
22-08-2008, 22:26
po świecie to nie podróżuje za wiele przynajmniej narazie :) ale z mojego krótkiego doświadczenia bardziej wolę plecaki. Jeśli jade gdzieś daleko mając torbe zawsze jest ten problem z noszeniem a plecak mimo że poci plecy zawsze jest wygodniejszy i bardziej komfortowy....

majac mocnego zooma plus jeszcze dwa szkła do tego aparat, lampe i kilka jeszcze bajerów to torba musi być dość sporo co za tym idzie dość cieżka i szybko ramie sie będzie męczyło przynajmniej tak jest u mnie a plecak zawsze pomieści dużo sprzętu a do tego mamy wolne ręce :)

ja to widze tak sam teraz szukam dobrego plecaka bo szykuje kilka fajnych wyjazdów,a torba służy mi bardziej do przemieszczania sprzętu no i czasem do krótkich wypadów :))

Krzychu
22-08-2008, 22:30
Ja dwa razy zabrałem torbę i kląłem strasznie. Po całym dniu łażenia po mieście było to strasznie niewygodne...

Yenox
22-08-2008, 22:34
To może plecaczek + newsweary/kamizelka lowepro/pas na sliplocki na krótsze wypady?

Dragunov
22-08-2008, 22:36
Plecak. :) Mimo, że jestem zwolennikiem szybkiego dostępu do sprzętu.

aligator16
22-08-2008, 22:39
Torby na wyjazd/długie spacery nie polecam chyba że chcesz być krzywy w pionie :)
Plecak jest wygodniejszy, ale jeśli chcesz zrobić szybko zdjęcie to zapomnij - zanim zdejmiesz i wyjmiesz co potrzeba to będzie po wszystkim
Aha i do plecaka zawsze możesz wsadzić laptopa i w wolnej chwili zerknąć na efekty swoich klapnięć ;)

adino
22-08-2008, 22:39
pas też jeste dobrym wyjściem ale raczej na jakieś mniejsze rzeczy typu karty filtry i inne małe zabawki wtedy w plecaku mamy dodatkowe miejsce na małe szkiełko :)

koraf
22-08-2008, 22:43
Ja wybrałem plecak i nie żałowałem :razz:.

Yenox
22-08-2008, 22:44
pas też jeste dobrym wyjściem ale raczej na jakieś mniejsze rzeczy typu karty filtry i inne małe zabawki wtedy w plecaku mamy dodatkowe miejsce na małe szkiełko
raczej miałem na myśli - podróż dalsza - plecak, a krótsze wypady na zdjęcia podczas podróży- pas/kamizelka

adino
22-08-2008, 22:47
plecak tez moze być z szybkim dostępem do sprzętu np. LOWEPRO SlingShot 200 AW

http://lowerpro.pl/lowepro-slingshot-p-202.html

jest osobna komora górna na jakieś potrzebne rzeczy i dolna na sprzęt z dość szybkim dojściem :)

mssk
22-08-2008, 22:48
Zapewne plecak jest rozsądnym rozwiązaniem. Przerobiłem to wielokrotnie. Torba z dużą ilością sprzętu zbytnio obciąża ludzki szkielet :) . Osobiście myślę nad zakupem pokrowców na obiektywy, tak, aby te najpotrzebniejsze mieć przypięte do pasa biodrowego w plecaku.

serbio
22-08-2008, 22:54
A jeśli plecaki to jakie macie typy ?

adino
22-08-2008, 23:03
ja jeden swój typ pokazałem :)

ale jesli miałbym więcej sprzętu i niepotrzebował bym miejsca m.in. na jakąś kurtke mape kanapki i wodę to wybrał bym ten Lowepro Compu Trekker AW

http://lowerpro.pl/lowepro-computrekker-p-37.html

innych niż te dwa w ogóle nie szukam :)

Dragunov
22-08-2008, 23:04
plecak tez moze być z szybkim dostępem do sprzętu np. LOWEPRO SlingShot 200 AW

http://lowerpro.pl/lowepro-slingshot-p-202.html

jest osobna komora górna na jakieś potrzebne rzeczy i dolna na sprzęt z dość szybkim dojściem :)

Taki właśnie posiadam. :mrgreen:

adino
22-08-2008, 23:06
gratuluje zakupu ja jeszcze się waham trochę :)

Bystry
23-08-2008, 00:35
Ja mam Lowepro Rover AW II - Świetny plecak...Dużo miejsca na sprzęt foto i górna komora równie pojemna... Dużo małych kieszonek, miejsce na dwie małe butelki ;) Trzymadełko na statyw... Aha... Komory dzieli jedynie wkładka z tej samej gąbki co dzieli się komory na sprzęt - czyli można to wyjąć i mieć ogromny plecak turystyczny albo włożyć jakieś super tele na upartego... Drogo... Ale to zakup na długo...

PS Cholernie wygodny!! :D

janmar
23-08-2008, 00:40
Plecak.Kata.I spoko. Albo pięćcset pln oszczędności i to co los przyniesie.Pozdrawiam.

mxw
23-08-2008, 00:58
gratuluje zakupu ja jeszcze się waham trochę :)
nie ma sie co wahać!

rok temu kupiłem LOWEPRO SlingShot 200 AW i codziennie sie z niego cieszę :D

przydatność potwierdziła się wielokrotnie w te wakacje - szybki dostęp do sprzętu, spokojnie mieści 4 obiektywy i piąty na aparacie z gripem plus lampa błyskowa. w terenie nie trzeba się nawet zatrzymywać, żeby wyciągnąć aparat czy zmienić obiektyw.

do tego 4 mocowania sliplock naprawdę mocne i przydatne (komórka, butelka wody 1L, dodatkowy pojemnik, młotek). i jeszcze 'wbudowany' pokrowiec p.deszcz. - bardzo przydatna sprawa szczeg. w polsce ;)

jeszcze jedno: są trzy wielkości: 100 AW, 200 AW i 300AW. nie byłem zdecydowany, znalazłem sklep ze wszystkimi trzema i sprawa stała sie jasna: 100 AW jest na kosmetyki, 300 AW jest wielkości lodówki - wg mnie tylko 200 AW ma odpowiednią, normalną wielkość. no ale to każdy musi sam określić...

piast9
23-08-2008, 01:03
Plecak. I na pewno nie slingshot. Mam 100-kę, najmniejszą, a po dniu noszenia plecki bolą. Plecak z dwoma paskami to jednak to. W plecaku typowo fotograficznym brakuje mi miejsca na drobiazgi niefotograficzne - kanapka, woda, kurtka itp. Na wyjazd przymierzam się do plecaka dwuczęściowego w stylu Lowepro Orion czy coś podobnego.

ppawcio
23-08-2008, 01:16
ja mam http://lowerpro.pl/lowepro-mini-trekker-ciemno-zielony-p-225.html i jeśli chodzi o wakacje jest w sam raz: wejdzie i trochę sprzętu i coś do picia/jedzenia, mapa i sporo innych drobiazgów... Co więcej: zabieram ten plecak na mecze piłkarskie i kilka ulew już przeszedł: po założeniu pokrowca przeciwdeszczowego plecak w środku pozostał suchy...

adino
23-08-2008, 11:31
No właśnie mnie najbardziej martwi to jedno ramiączko..... nigdy nie nosiłem takiego plecaka i nie wiem czy będize mi pasować.....

ale moze uda się wyłapać ten model do testowania :) i wtedy zdecyduje :)

mssk
23-08-2008, 13:40
Poprzednio miałem 2 częściowego FOMEI'a, w którym zamki nie wytrzymały i musiałem kupić coś innego. Długo się zastanawiałem i kupiłem Tamrac'a Expedition 7.Trochę brakuje drugiej komory, natomiast jeśli chodzi o pojemność na sprzęt foto i wygodę, to jest rewelacyjny. Przewodnik kanapka i napoje w butelce 0,5l mieszczą się w przedniej kieszeni. Gorzej z kurtką, jedynie pozostaje przytroczenie na zewnątrz wraz ze statywem / monopodem lub zamiast nich. Zdecydowanie jestem zadowolony z zakupu. Spokojnie mieszczę 2 lustrzanki, lampę i 5 obiektywów (w tym 70-200 2.8 ).

arturs
23-08-2008, 16:09
ja mam http://lowerpro.pl/lowepro-mini-trekker-ciemno-zielony-p-225.html i jeśli chodzi o wakacje jest w sam raz: wejdzie i trochę sprzętu i coś do picia/jedzenia, mapa i sporo innych drobiazgów... Co więcej: zabieram ten plecak na mecze piłkarskie i kilka ulew już przeszedł: po założeniu pokrowca przeciwdeszczowego plecak w środku pozostał suchy...

Moim zdaniem Mini Trekker na mecze czy krótkie wypady się nie nadaje zupełnie - zwłaszcza jak jast ciepło - wentylacja pleców jest do **** - strasznie sie przegrzewają.. na mecze nosze i jest ok i na krótkie wypady jak jest chłodniej - ale na 15-25km w górach to katorga i męczarnia - w zeszłym roku strasznie się na niego wkurzałem - na zmianę nosiłem koszulki i co postój zmiana - jedna schła, drugą wkładałem.. i to plecak nie był jakoś bardzo wyładowany.. teraz na wakacje i takie własnie podróże gdzie dużo się nosi kupiłem nature trekkera - o niebo lepszy do dłuższego noszenia - pas biodrowy, wentylowane plecy, nawet nie ma co porównywać.. po burzy w górach która nas zastała (około godziny solidnej ulewy) w środku nawet śladu wilgoci (chusteczki higieniczne suche jak pieprz) - oczywiście sprzęt też bez żadnego uszczerbku.. plecak ma dodatkowo komorę na np. kurtkę itp. i dodatkowo taki plecaczek który można przypiąć do niego na inne rzeczy typu jedzenie itp. jest oczywiście cięższy ale coś za coś.. jeszcze żeby cena była trochę niższa.. chociaż ja swój kupiłem w normalnym sklepie z możliwością przymierzenia taniej niż gdziekolwiek w sieci znalazłem..

adino
23-08-2008, 16:26
ja osobiście posiadam ten plecak http://lowerpro.pl/lowepro-dryzone-rover-p-91.html

jestem bardzo zadowolony bardziej szczelnej komory na sprzęt chyba nigdzie nie znajdziemy :)
kilka razy skąpałem się z nim i nic zero wody mimo że komora ze sprzętem była pod woda :)

niestety dojście do sprzętu zajmuje trochę czasu ale za to mamy pewność szczelności.

na długie wypady jest rewelacyjny w komplecie mamy Camelbag wiec spokojnie jednym ruchem ręki możemy sięgnąć po wężyk i zgasić pragnienie bez zatrzymywania się :)

jedyny minus to cena.....

do przenoszenia sprzętu nie za bardzo się nadaje dlatego teraz poluję na plecak bez dodatkowej komory i dlatego już wczesniej pisałem o tym :)

http://lowerpro.pl/lowepro-computrekker-p-37.html

Pirx
23-08-2008, 16:52
A ja w tym roku testowałem na wakacjach torbę biodrową LowePro Off Road, o której pisałem TUTAJ (http://canon-board.info/showpost.php?p=492309&postcount=1487).

Torba spisała się doskonale. Mój MiniTrekker sobie odpocznie.

raaf
23-08-2008, 16:56
No właśnie mnie najbardziej martwi to jedno ramiączko..... nigdy nie nosiłem takiego plecaka i nie wiem czy będize mi pasować.....

ale moze uda się wyłapać ten model do testowania :) i wtedy zdecyduje :)

W 3 city pewnie bez problemu mógłbyś przetestować te plecaki w foto-net w Sopocie lub w cyfrowe.pl w Gdańsku, zdaje się że praktycznie zawsze mają na stanie.

Co do jednego ramiączka - używam 200 - po 8h w górach nie miałem żadnych negatywnych wrażeń - może trochę pocenia w miejscach gdzie ucisk ramiączka jest największy, ale poza tym nic.

Jestem bardzo zadowolony i mogę polecić.

adino
23-08-2008, 17:05
no własnie dylemat mam głównie taki że posiadam juz podobny plecak jednak z gorszym dojściem do sprzętu...dryzone rover dlatego zastanawiam się nad trakkerem :)

pst
25-08-2008, 11:34
Serbio polecam plecak. Torba sie nie sprawdzi - ciągnie po ramieniu...
z tego co Cię znam to nie będzie plecak na jeden wyjazd ;-) wiec zastanów się nad czym ś naprawdę wygodnym

miałem slingshota (tego najwiekszego bo do 200 sie nie miesciłem:| ) - nie polecam; ni pies ni wydra....

bardzo fajny system jest lowepro - pas, szelki i kabury na szkła - nie obciąża tak kręgosłupa jak plecak; nie wiem jednak czy kabury sprawdza sie na twój wyjazd?

chodziłem po Barcelonie z computrekkerem gdzie w srodku miałem 10-22; 70-200 f4 + przypięty maniek 190 oraz jakies duperele typu baterie filtry karty;
troche to ciągnęło po plecach ale nie tak bardzo jakbym dołożył prawie ciągle trzymane w ręce 30d+grip +t28-75

generalnie byłbym za plecakiem - tylko wybrać wygodny i dobrej jakości (oglądałem Kata sa w foto7 w Gliwicach) oraz taki do którego zmieścisz sprzęt który chcesz zabrać na wyjazd;
ja osobiście nie szukałbym plecaka który ma osobną komore na ciuchy/jedzenie/piwo; od tego żona ma wolne plecy zeby nieść albo foto albo plecak z prowiantem - proste.
Kazdy musi znać swoje miejsce w stadzie ;-)

alfsky
25-08-2008, 12:09
Mogę spokojnie polecić LOWEPRO CompuRover AW.
Super wygodny do noszenia, nawet przy dużym obciążeniu. Dodatkowo górna komora na "cywilne" zastosowania pozwala wpakować butelkę wody, przewodnik, jakieś zakąski, kurtkę na deszcz itp.
A przy wyjazdach 1-2 dniowych wystarcza na wszelkie potrzeby i nie ma potrzeby zabierania dodatkowego bagażu.
Pamiętam jak kupowałem(wysyłkowo) to obawiałem się, że będzie za duży.
Okazało się że jest w sam raz, pojemność przydaje się w każdej sytuacji.
Plecak spełnia wymagania (wypchany ledwo ledwo;) bagażu podręcznego w samolocie i bezproblemowo mieści się w typowym schowku bagażowym nad głową.
Najtańszy nie jest ale warto.

tom170
25-08-2008, 12:46
ja osobiście nie szukałbym plecaka który ma osobną komore na ciuchy/jedzenie/piwo; od tego żona ma wolne plecy zeby nieść albo foto albo plecak z prowiantem - proste.
Kazdy musi znać swoje miejsce w stadzie ;-)

Dobrze piszesz... tj nie mam żony ale mam dziewczyne i widzę, że jak będe chciał się gdzieś wybrać to do mojego MiniTrekkera AW poza aparatem nic nie wejdzie... I albo ona albo ja będzie musiala nieść prowiant napoje ew. jakies ubrania. To nie bedzie prosta sprawa bo choć nie mam za dużo sprzetu to jak jest wszystko zaladowane to plecak jest dość ciężki... Bo statywu to sie boję brać na przechadzki po górach :) Sherpa 600R to chyba nie był dobry wybór mogłem wziaść spokojnie coś lżejszego...

piotrwzk
29-08-2008, 09:30
Jaki plecak a może torba będą wystarczające na sprzęt w podpisie? Obecnie używam LOWEPRO Apex 110 AW http://lowerpro.pl/lowepro-apex-p-62.html ale trochę cieżko zmieścić w niej 17-55 i 11-16. Zamierzam jeszcze kupić 70-200 f/4 IS więc koniecznie potrzebna nowa torba/plecak kiedy będę chciał zabrać wszystko. Co polecicie w rozsądnej cenie?

ewa_olsztyn
29-08-2008, 09:38
Plecak! Zawsze.
Ja na krótsze wyprawy i na jazdę rowerem używam tego:
http://lowerpro.pl/lowepro-flipside-p-110.html
Mieści mi się tam swobodnie 400D, 70-200 f/2.8, 17-14, 50, oba konwertery, filtry, baterie, popielniczka polowa i całe stado innych drobiazgów oraz puszka piwa i wiatrówka na wierzch. Z tyłu montuję statyw.
W sytuacjach awaryjnych (po 60-70 kilometrach) przerzucam plecak na bagażnik pod gumy, ale tylko na szosie, gdy się jedzie bez wstrząsów.
Plipside jest OK.
Sprawdziłam nawet, że nie tonie przez dłuższy czas (ok. 15 minut), na dłuższe sprawdzanie nie miałam odwagi ;)

piotrwzk
29-08-2008, 10:02
Plecak! Zawsze.
Mieści mi się tam swobodnie 400D, 70-200 f/2.8, 17-14, 50, oba konwertery, filtry, baterie, popielniczka polowa i całe stado innych drobiazgów oraz puszka piwa i wiatrówka na wierzch. Z tyłu montuję statyw.
W sytuacjach awaryjnych (po 60-70 kilometrach) przerzucam plecak na bagażnik pod gumy, ale tylko na szosie, gdy się jedzie bez wstrząsów.
Plipside jest OK.
Sprawdziłam nawet, że nie tonie przez dłuższy czas (ok. 15 minut), na dłuższe sprawdzanie nie miałam odwagi ;)

niestety nie zmieszczę się, a nie zawsze będę nosił w nim zapięte na body 70-200

piotrwzk
29-08-2008, 11:22
Plecak! Zawsze.
Plipside jest OK.

niestety nie zmieszczę się, a nie zawsze będę nosił w nim zapięte na bodu 70-200

ewa_olsztyn
29-08-2008, 11:45
niestety nie zmieszczę się, a nie zawsze będę nosił w nim zapięte na bodu 70-200
Na dalsze wyprawy mam ten:
http://www.torbylowepro.pl/product_info.php?cPath=73&products_id=385
W ten się na 100% zmieścisz, a właśnie jest promocja na niego.

rysiaczek
29-08-2008, 16:48
Włąśnie wróciłem z Bornholmu - ok. 300km na rowerze z Lowepro CompuRover - złego słowa o nim nie powiem. A miałem w środku ~10kg. Nic tylko polecać.

fICHU
30-08-2008, 12:02
http://www.kata-bags.com/product.asp?Version=&p_Id=220
w srodku zaskakujaco duzo da sie upchac. no i fajny uchwyt na statyw - przede wszystkim umieszczony centralnie a nie z boku, co daje ladne rozlozenie ciezaru