Zobacz pełną wersję : Głębia ostrości przy zdjęciach z flashem.
Jak sterować sensownie głębią jak używam flasha (430EX)?
Jak ustawiam preselekcje przysłony i zamykam otwor to aparat zaczyna mi wydłużać strasznie czas. Da się to jakoś inaczej ustawić?
Problem jest taki, że robiłem zdjęcia na ślubie i kilka fotek było ostrych tylko na jedną osobą z pary (zdjęcie robione z ukosa).
Może używać A-DEP?
Olszewski
17-08-2008, 20:54
Problem jest taki, że robiłem zdjęcia na ślubie i kilka fotek było ostrych tylko na jedną osobą z pary (zdjęcie robione z ukosa).
No to innego rozwiązania nie ma jak przymykać 5.6 lub nawet 6.3 skoro chcesz mieć tak ostro wszystko. Jeśli zrobisz z ukosa zdjęcie na 2.0 czy 2.8 to nie ma szans, nawet z fleszem, aby ta druga osoba była ostra.
No chyba, że się myle.... Albo jakoś nie zrozumiałem...
Z flashem generalnie robi się na manualu.
Diabel03
17-08-2008, 20:57
Skorzystaj z trybu manualnego
Edit
Ktos mnie uprzedził :P
Czyli od zera ustawiać parametry ekspozycji opierając się tylko na założonym otworze przysłony? Lampa tez na M?
Podsumowując: Chodzi o tryb manual aparatu czy lampy tez?
W trybie av aparat tak dobiera ekspozycję, żeby lampa dawała 50% światła. Czyli lampa tylko doświetla, łagodzi kontrasty, rozjasnia cienie, w pewnym zakresie możesz korygować siłę błysku. W trybie M aparatu masz wiekszy wpływ na proporcje swiatła zastanego do błyskowego, od 0 do 100%.
W trybie av aparat tak dobiera ekspozycję, żeby lampa dawała 50% światła. Czyli lampa tylko doświetla, łagodzi kontrasty, rozjasnia cienie, w pewnym zakresie możesz korygować siłę błysku. W trybie M aparatu masz wiekszy wpływ na proporcje swiatła zastanego do błyskowego, od 0 do 100%.
Rozumiem.
Czyli M: założona przysłona, czas powiedzmy 1/60 a lampa mi się do tego dostosuje?
asdfasfd
17-08-2008, 21:40
Nie nie nie... Av i Tv ustawiają tak jakby lampy w ogóle nie było, a lampa tylko doświetla. Np. masz kogoś w cieniu i chcesz mieć dobrze naświetlone tło to ustawiasz sobie Av lub TV. Aparat naświetli tło, a lampa zadba o pierwszy plan na którym jest mniej światła.
P - wszystko automatycznie
M - ustawiasz sobie co chcesz, a lampa zajmie się tym, żeby pierwszy plan był dobrze naświetlony. Naświetlenie reszty zależy od ciebie. Na dole masz suwak, który pokazuje jak duże jest niedoświetlenie (nie zdarzyło mi się nigdy, żeby pokazywało prześwietlenie i żebym używał lampy). Decydujesz sobie jak będzie naświetlone tło i od razu regulujesz głębię ostrości i czas naświetlania, a automatyka zadba o to by pierwszy plan był dobrze naświetlony. Krótko mówiąc - najlepszy tryb, bo masz w pełni kontrolę nad prawie wszystkim, a główny obiekt i tak wyjdzie dobrze naświetlony. Jak dojdzie do tego jeszcze puntkowy pomiar światła i blokada błysku to efekty są świetne.
Staraj się ustawiać czasy krótsze niż 1/60 sekundy, chyba że zależy ci na głębi ostrości.
Czyli M: założona przysłona, czas powiedzmy 1/60 a lampa mi się do tego dostosuje?
Dokładnie tak, oczywiście w miarę swoich możliwości. I staraj się wpuszczać jak najwięcej światła zastanego, tzn. nie bój się wysokich czułości.