Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Głębia ostrości przy zdjęciach z flashem.

Coś już napisał Awatar Ibanezq
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Głębia ostrości przy zdjęciach z flashem.

Jak sterować sensownie głębią jak używam flasha (430EX)?
    Jak ustawiam preselekcje przysłony i zamykam otwor to aparat zaczyna mi wydłużać strasznie czas. Da się to jakoś inaczej ustawić?

Problem jest taki, że robiłem zdjęcia na ślubie i kilka fotek było ostrych tylko na jedną osobą z pary (zdjęcie robione z ukosa).
    Może używać A-DEP?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ibanezq Zobacz posta
    Problem jest taki, że robiłem zdjęcia na ślubie i kilka fotek było ostrych tylko na jedną osobą z pary (zdjęcie robione z ukosa).
    No to innego rozwiązania nie ma jak przymykać 5.6 lub nawet 6.3 skoro chcesz mieć tak ostro wszystko. Jeśli zrobisz z ukosa zdjęcie na 2.0 czy 2.8 to nie ma szans, nawet z fleszem, aby ta druga osoba była ostra.

No chyba, że się myle.... Albo jakoś nie zrozumiałem...
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z flashem generalnie robi się na manualu.

Domyślnie

Skorzystaj z trybu manualnego

Edit
    Ktos mnie uprzedził :P
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czyli od zera ustawiać parametry ekspozycji opierając się tylko na założonym otworze przysłony? Lampa tez na M?

Podsumowując: Chodzi o tryb manual aparatu czy lampy tez?
    Ostatnio edytowane przez Ibanezq ; 17-08-2008 o 21:04

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W trybie av aparat tak dobiera ekspozycję, żeby lampa dawała 50% światła. Czyli lampa tylko doświetla, łagodzi kontrasty, rozjasnia cienie, w pewnym zakresie możesz korygować siłę błysku. W trybie M aparatu masz wiekszy wpływ na proporcje swiatła zastanego do błyskowego, od 0 do 100%.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    W trybie av aparat tak dobiera ekspozycję, żeby lampa dawała 50% światła. Czyli lampa tylko doświetla, łagodzi kontrasty, rozjasnia cienie, w pewnym zakresie możesz korygować siłę błysku. W trybie M aparatu masz wiekszy wpływ na proporcje swiatła zastanego do błyskowego, od 0 do 100%.
    Rozumiem.
    Czyli M: założona przysłona, czas powiedzmy 1/60 a lampa mi się do tego dostosuje?

Zablokowany

Domyślnie

Nie nie nie... Av i Tv ustawiają tak jakby lampy w ogóle nie było, a lampa tylko doświetla. Np. masz kogoś w cieniu i chcesz mieć dobrze naświetlone tło to ustawiasz sobie Av lub TV. Aparat naświetli tło, a lampa zadba o pierwszy plan na którym jest mniej światła.

P - wszystko automatycznie

M - ustawiasz sobie co chcesz, a lampa zajmie się tym, żeby pierwszy plan był dobrze naświetlony. Naświetlenie reszty zależy od ciebie. Na dole masz suwak, który pokazuje jak duże jest niedoświetlenie (nie zdarzyło mi się nigdy, żeby pokazywało prześwietlenie i żebym używał lampy). Decydujesz sobie jak będzie naświetlone tło i od razu regulujesz głębię ostrości i czas naświetlania, a automatyka zadba o to by pierwszy plan był dobrze naświetlony. Krótko mówiąc - najlepszy tryb, bo masz w pełni kontrolę nad prawie wszystkim, a główny obiekt i tak wyjdzie dobrze naświetlony. Jak dojdzie do tego jeszcze puntkowy pomiar światła i blokada błysku to efekty są świetne.

Staraj się ustawiać czasy krótsze niż 1/60 sekundy, chyba że zależy ci na głębi ostrości.
    Ostatnio edytowane przez asdfasfd ; 17-08-2008 o 21:44

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ibanezq Zobacz posta
    Czyli M: założona przysłona, czas powiedzmy 1/60 a lampa mi się do tego dostosuje?
    Dokładnie tak, oczywiście w miarę swoich możliwości. I staraj się wpuszczać jak najwięcej światła zastanego, tzn. nie bój się wysokich czułości.

Uprawnienia umieszczania postów