Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D i pomiar światła

Waldek24
15-08-2008, 07:29
Nie wiedziałem gdzie podpiąć się z tym pytaniem, ale w tym wątku tyle było pisane o body 5D, więc tu.

Sam nie wiem czy ten problem był od początku, ale pomińmy.
Zawsze w RAW, obiektywy klasy L.

Przykładowo fotka boiska sportowego, w tle nieco w oddali blokowisko.
Pomiar AF punktowy.

Mam w odległości około 40 metrów mały bardzo oświetlony budyneczek.

Biorę centralny AF na ścianę tego budynku, CYK – jest super, niebo niebieski z cumulusami, histogram wzorcowy.

Kadr mi nie pasuję, wybieram AF prawy skrajny na budyneczek, CYK – klęska, wszystko spalone, łącznie z budynkiem wymienionym powyżej, zresztą mam już wyczucie i widzę czas ekspozycji się znacznie dłuższy w porównaniu z AF centralnym.

Czy wybór AF innego jak centralny zawsze musi kończyć się przy mocnym oświetleniu komplikacjami.
Bardzo mi to przeszkadza, body mnie ogranicza w ujęciu.

KvM
15-08-2008, 08:28

Body Cię nie ogranicza. Instrukcję czytałeś? Jest cała masa sposobów by problem rozwiązać. Rozpoczynając od trybu M a na blokadzie ekspozycji kończąc.
No i zawsze możesz jednak zmienić body na jedynkę tam masz pomiar punktowy powiązany z punktem AF 8)

Waldek24
15-08-2008, 08:55
Body Cię nie ogranicza. Instrukcję czytałeś? Jest cała masa sposobów by problem rozwiązać. Rozpoczynając od trybu M a na blokadzie ekspozycji kończąc.
No i zawsze możesz jednak zmienić body na jedynkę tam masz pomiar punktowy powiązany z punktem AF 8)
Oj, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem:smile:, raczej uzasadnienia, dlaczego przy centralnym AF mam czas ekspozycji 1/320 sec, natomiast przy skrajnym bocznym tylko 1/160 sec = dziury.

Przy tych samych warunkach fotografowanie i przy namierzaniu na tę samą powierzchnię.

5D traktuję, jako typowy spacerniak, wyjście bez niego z domu porównywałbym tak jak wyjście na golasa, zawsze mi towarzyszy.

Canon EOS 1Ds Mark III, mam już od prawie dwóch miesięcy, o czym wie kilka osób z forum.
Przyznaję, nieco oszczędzam.
W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.

PS. Manual, jest przeze mnie preferowany, instrukcję znam jak moja babcia książeczkę do nabożeństwa.

KvM
15-08-2008, 09:02
Oj, nie takiej odpowiedzi się spodziewałem:smile:, raczej uzasadnienia, dlaczego przy centralnym AF mam czas ekspozycji 1/320 sec, natomiast przy skrajnym bocznym tylko 1/160 sec = dziury.

Przy tych samych warunkach fotografowanie i przy namierzaniu na tę samą powierzchnię.

5D traktuję, jako typowy spacerniak, wyjście bez niego z domu porównywałbym tak jak wyjście na golasa, zawsze mi towarzyszy.

Canon EOS 1Ds Mark III, mam już od prawie dwóch miesięcy, o czym wie kilka osób z forum.
Przyznaję, nieco oszczędzam.
W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.

PS. Manual, jest przeze mnie preferowany, instrukcję znam jak moja babcia książeczkę do nabożeństwa.

Na prawdę nie rozumiem czego Ty nie rozumiesz. Albo ja nie rozumiem co Ty piszesz. Dla mnie ta sytuacja jest normalna i oczywista (w zakresie tego jak rozumiem Twój post).

fret
15-08-2008, 09:18
Zmieniając punkt af przekadrowujesz obraz i zmieniasz warunki dla pomiaru swiatła. Przy centralnym af jasny budynek jest w centrum kadru i pomiar światła bardziej go uwzględnia niż wtedy, kiedy jest całkiem z boku. Tak dokładnie, to siła tego efektu jeszcze zależy w jakim trybie mierzysz światło. KvM ma rację, kłania sie przeczytanie instrukcji ze zrozumieniem, a rozwiązanie jest proste. Tryb M lub blokada ekspozycji.

jatzzek
15-08-2008, 09:39
Nie wiedziałem gdzie podpiąć się z tym pytaniem, ale w tym wątku tyle było pisane o body 5D, więc tu.

Mysle, ze powinienes zadac to pytanie w innym watku. W jakims dla poczatkujacych.

Zawsze w RAW, obiektywy klasy L.

Bardzo istotna informacja. Pogrubione L na pewno pomoze ci zrozumiec pomiar swiatla w 5D.

Biorę centralny AF na ścianę tego budynku, CYK – jest super, niebo niebieski z cumulusami, histogram wzorcowy.

Kadr mi nie pasuję, wybieram AF prawy skrajny na budyneczek, CYK – klęska, wszystko spalone, łącznie z budynkiem wymienionym powyżej, zresztą mam już wyczucie i widzę czas ekspozycji się znacznie dłuższy w porównaniu z AF centralnym.

"Masz wyczucie"??? Wyczuwasz, ze masz inny czas, czy to po prostu widzisz i wiesz? Zastanawiales sie moze jaki obszar mierzy pomiar punktowy w jedym i drugim wypadku? A - te same obszary, B - rozne obszary, C - nie wiem, nie chcialo mi sie pomyslec

Moze jednak nie na te same powierzchnie?

Czy wybór AF innego jak centralny zawsze musi kończyć się przy mocnym oświetleniu komplikacjami.

Nie nie musi sie tak konczyc. Wystarczy uzyc blokady ekspozycji i przekadrowania lub, jak pisali juz koledzy, uzyc trybu M.

Te "kilka osob z forum" bardzo uwiarygodnilo twoja wypowiedz.

Przyznaję, nieco oszczędzam. W pomieszczeniu domu (10X 4.7 metra), gdzie kiedyś była rafa koralowa, kompletuję sobie małe studio dla tylko moich potrzeb niekomercyjnych i 1D będę traktował, jako body studyjne.

I tym milym akcentem zakonczyles swoj ostatni post. Dla nas najwazniejsza informacja byla ta o "rafie kolarowej" oraz ze pomieszczenie ma "10x 4.7 metra". Bez urazy ale twoj ostatni post wyglada jak komenatrz z onetu.

myst
15-08-2008, 10:45
W innym wątku jedynkowicz pytał się co zrobić, bo ma 1DsIII , masę szkła (oczywiście L ) i nie bardzo wie, co z tym wszystkim zrobić (w zasadzie to chciałby studio, ale nie do końca wie do czego to służy i jak się do tego zabrać...).
Tutaj kolejny 'jedynkowicz' chyba nie do końca wie jak pracuje światłomierz w jego aparacie i nie nie widzi wyświetlacza, na którym zmieniają się cyferki... no i zdjęcie wychodzi prześwietlone...
IMHO powinien być jakiś test podstawowej wiedzy w dziedzinie fotografii który trzeba by zaliczyć przed kupnem jedynki - trochę wstyd...

thorin
15-08-2008, 10:54

Hmmm pomyslmy, obawiam sie ze... nie :mrgreen: 5d niezaleznie od punktu pomiaru swiatla czy to jest centralny czy punktowy zawsze najbardziej uczulona czesc bedzie mial w centrum kadru, stad roznica w pomiarze, I tak w 5d bedzie zawsze, proponuje rozwiazanie lopatologiczne na ktore bys nei wpadl sam nie pytajac tutaj na forum:
a. Mierzysz ostrosc centralnym razem z ekspoziurą.
b. Uwaga bo to moment w ktorym mozesz cos popsuc wiec sie skup, palec na spuscie trzymasz wcisniety do polowy i (WAŻNE) bron boze nie zmieniasz punktu pomiaru ostrosci!
c. Przesuwasz tulow razem z glowa tak by wybrac interesujacy Cie kadr ciagle trzymajac palec na spuscie, to wymaga naprawde duzych zdolnosci motorycznych, nie zrazaj sie jesli nie uda sie za pierwszym razem, probuj do skutku, kiedys napewno sie uda.
d. Wciskasz spust i "CYK". Podziwiasz wynik.

dziekuje panstwu
zycze milego dnia
pozdrawiam

lempl
15-08-2008, 11:27
Hmmm pomyslmy, obawiam sie ze... nie :mrgreen: 5d niezaleznie od punktu pomiaru swiatla czy to jest centralny czy punktowy zawsze najbardziej uczulona czesc bedzie mial w centrum kadru, stad roznica w pomiarze, I tak w 5d bedzie zawsze, proponuje rozwiazanie lopatologiczne na ktore bys nei wpadl sam nie pytajac tutaj na forum:
b. Uwaga bo to moment w ktorym mozesz cos popsuc wiec sie skup, palec na spuscie trzymasz wcisniety do polowy i (WAŻNE) bron boze nie zmieniasz punktu pomiaru ostrosci!
c. Przesuwasz tulow razem z glowa tak by wybrac interesujacy Cie kadr ciagle trzymajac palec na spuscie, to wymaga naprawde duzych zdolnosci motorycznych, nie zrazaj sie jesli nie uda sie za pierwszym razem, probuj do skutku, kiedys napewno sie uda.

a nie prościej w punkcie a. wcisnąć AE-lock?

thorin
15-08-2008, 11:29
a nie prościej w punkcie a. wcisnąć AE-lock?

To kolejne z rozwiazan oczywiscie, ale teraz sprobuj userowi od elek jedynek i badziewnych piatek wytlumaczyc na czym to polega, powodzenia ;) :mrgreen:

Waldek24
15-08-2008, 16:47

dziekuje panstwu
zycze milego dnia
pozdrawiam

Dziękuję, proste - nie przyszło mi do głowy.
Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK.
Sprawdzę:)
Jeszcze raz dziękuję za wyczerpującą (poważną) odpowiedź.

PS. Reszta odpowiedzi małe uszczypliwości nie warte mojej klawiatury.;-)

lempl
15-08-2008, 17:22
Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość;)

Waldek24
15-08-2008, 17:35
Waldek24, jeśli stać Cię na jedynkę i elki, to może powinieneś rozważyć jakiś kurs foto? Chwaląc się topowym profesjonalnym sprzętem i zadając podstawowe pytania na każdym forum trafisz na uszczypliwość;)
Wiem, zawsze mogą być uszczypliwości, intencje piszącego widzę już po pierwszym zdaniu i nawet postu nie doczytuję do końca.
Kurs - hmm, dziękuje, rozumiem Twoje dobre intencje - poważnie.:)

Pracuję zawsze jako samotnik nawet nie do kwadratu a nawet silnia.
Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.

Pytanie było tylko techniczne - odpowiedź otrzymałem.
Już z tarasu domu sprawdzone - działa.

W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.

KvM
15-08-2008, 18:12
W bardzo słoneczny dzień z blokadą lampy błyskowej wielokrotnie robiłem, ale ten sposób mi umknął.

Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?

Waldek24
15-08-2008, 18:21
Ale Ty na pewno wiesz o czym piszesz?

Cytuję:
a) ustawiam AV dla danego "f" jakie mi sie podoba (powiedzmy ze pomiędzy 4-8 na 24-105L)
b) spust do polowy na niebo - przy iso 100 powiedzmy mam czas 1/800 (to taki przykład z czasem krótszym niz czas synchro)
c) skoro czas krótszy niz 1/200 (taki jest czas synchro w 350D) to lampa w HSS
d) blokuje lampe "*" (wtedy aparat wie ile mozy potrzeba zeby dopalic)
e) ustawiam na M (z lampa tylko M innaczej nie potrafie zdjecia zrobic) i dobieram parametry takie jak byly czli 1/800
f) af na twarz
g) zdjecie czlowieka ladnie doswietlone - niebo niebieskie

Można pominąć AV - szybciej
a) M
b) pomiar na niebo i dobrać czas tak żeby "drabiniaka po środku była"
c) blokada lampy - "*" (jeśli czas krótszy niż 1/200 to HSS)
d) focus na ludzika
e) strzał
f) dobrze jest

Koniec cytatu - sprawdzone:)

Proponuję przyswoić sobie, 1% talentu 99% orka.

BuRton
15-08-2008, 18:35
Waldek24: normalnie jestem pod wrażeniem :) . "Geniusz zaklęty w zdjęciach" ;) . Ładnie to napisałeś.

"Ucz się, ucz - bo nauka to potęgi klucz". To tak dla przypomnienia ;) .

fret
15-08-2008, 18:36
Waldek, ja Ciebie rozumiem i szanuję Twoją pracę, ale czy naprawdę uważasz, że to odpowiedni wątek? Masz swój, możesz go odgrzać, możesz założyc nowy, ale do futurystycznych rozwazań o następcy 5D Twoje problemy mają się nijak :(

Waldek24
15-08-2008, 18:53
Waldek, ja Ciebie rozumiem i szanuję Twoją pracę, ale czy naprawdę uważasz, że to odpowiedni wątek? Masz swój, możesz go odgrzać, możesz założyc nowy, ale do futurystycznych rozwazań o następcy 5D Twoje problemy mają się nijak :(
Serdecznie przepraszam, już się nie wtrącam w dyskusję oczekujących na następcę 5D.
Tyle było w tym wątku opisów obecnego wariantu 5D, że spodziewałem się jednej - jedynej odpowiedzi, tak od niechcenia.;-)

fret
15-08-2008, 19:11
No i dostałeś :). A teraz wracajmy do szklanych kul... :)

rychu
15-08-2008, 20:36
"Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK."
Trzeba dodać że będzie to skuteczne pod jednym warunkiem - spust będzie blokować i ostrość, i ekspozycję. Trzeba to ustawić w C.Fn. Standartowo spust blokuje ostrość, ale NIE ekspozycję (zostanie SKORYGOWANA do nowych warunków zdjęciowych). Aby zablokować ekspozycję dużo wygodniej użyć przycisku blokowania ekspozycji - jest opisany w instrukcji obsługi - w moim 400d oznaczony *. To naprawdę banalne - a jakie skuteczne!

Matsil
15-08-2008, 21:34
Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" :).
Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:

Na kursie mogliby wpoić mi złe w/g mnie nawyki.
Chcę mieć swoje własne spojrzenie, nieskażone na fotografię.
:shock:
No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat :mrgreen:.

oraz:

body mnie ogranicza w ujęciu.
Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body :).

Co za ludzie?

talarczyk
15-08-2008, 21:51
"Centralnym na punkt, do połowy spust, widzę czas ekspozycji - nie puszczam.
Najczęściej niewielkie przemieszczenie kadru i dociśnięcie CYK."
Trzeba dodać że będzie to skuteczne pod jednym warunkiem - spust będzie blokować i ostrość, i ekspozycję. Trzeba to ustawić w C.Fn. Standartowo spust blokuje ostrość, ale NIE ekspozycję (zostanie SKORYGOWANA do nowych warunków zdjęciowych). Aby zablokować ekspozycję dużo wygodniej użyć przycisku blokowania ekspozycji - jest opisany w instrukcji obsługi - w moim 400d oznaczony *. To naprawdę banalne - a jakie skuteczne!

Nie za bardzo wiem jak to ustawić w C.Fn. (400D).
Jak na razie po wycelowaniu środkowym punktem w lampę biurkową i ustawieniu na nią ostrośći (pomiar światła: "skupiony"), a następnie po przekadrowaniu z przyciśniętym do połowy spustem na ciemną powierzchnię czas się wydłuża czyli... blokada ekspozycji z aktywnym p. AF nie działa :(

marekk_ok
15-08-2008, 21:54
Z moich subiektywnych, neutralnych obserwacji.
Widzielismy jak Waldek zaczal swoja pasje z fotografia (ja to sledzilem :wink:), poswieca temu mnostwo czasu i ma swoje spojrzenie na to jak jej sie uczyc - jest ono moze troche inne, moze niewlaciwe :confused:
Popelnia z pewnoscia wiele bledow i czasem idzie pod prad moze tez niepotrzebnie. Nie sadze ze Waldek nie przeczytal instrukcji - jestem pewien ze wiele razy - lecz czasem mozna znac instrukcje ale nie do konca ja stosowac, rozumiec - potrzeba troche praktyki/cwiczen chyba rowniez.
Kilka fotek ktore na CB pokazal bylo calkiem dobrych - wiec jego sposob nie jest wcale taki najgorszy :-)
A to ze ma sprzet za iles tam tys. pln-ow to w sumie jego sprawa, ma ochote wydawac, ma kase - nie widze problemu - jego wola.
Gdyby mial powiedzmy tylko 350D i kit-a to moglby wowczas zadawac takie pytania i miec watpliwosci :?: - chyba nie - to nie ma znaczenia jaki ma sprzet. Tak wiec nie bierzmy pod uwage kto jaki ma sprzet i nie "zabraniajmy" zadawac pytania proste, moze dla kogos zbyt proste, komus kto ma np. DS-a i stajnie "L"-ek :-)
Takie jest moja skromna opinia w tym temacie.

Matsil
15-08-2008, 22:04
Popelnia z pewnoscia wiele bledow i czasem idzie pod prad moze tez niepotrzebnie. Nie sadze ze Waldek nie przeczytal instrukcji - jestem pewnienj ze wiele razy - lecz czasem mozna znac instrukcje ale nie do konca ja stosowac, rozumiec - potrzeba troche praktyki/cwiczen chyba rowniez.

I tu właśnie dla rozjaśnienia pojęć z instrukcji przydałby się kurs :).
Z resztą zupełnie się zgadzam. Ja co prawda zaczynałem od EOS300, ale na początku miałem podobne problemy.
Zgodzisz się jednak, że to trochę śmieszna (na pewno rzadko spotykane) żeby ktoś swoją przygodę z fotografią zaczynał od 5D i eLek - tylko pozazdrościć ;).

Kolekcjoner
15-08-2008, 22:26
Ja pierdzielę, ludziska maja sprzęt za kilkadziesiąt tysięcy i nawet nie przeczytając instrukcji zadają pytania na poziomie "przedamatorskim" :).
(....)
A co ma "piernik o wiatraka". Jak by miał 1000d z kitem to rozumiem, że byłby usprawiedliwiony ale skoro ma L-ki i drogie body to można po kimś jeździć. To jest dla mnie szok, a nie to że nie przeczytał instrukcji :shock::shock:.

Btw. Ja też chyba żadnej nie przeczytałem. I żyję.

(....)
A to ze ma sprzet za iles tam tys. pln-ow to w sumie jego sprawa, ma ochote wydawac, ma kase - nie widze problemu - jego wola.
Gdyby mial powiedzmy tylko 350D i kit-a to moglby wowczas zadawac takie pytania i miec watpliwosci :?: - chyba nie - to nie ma znaczenia jaki ma sprzet. Tak wiec nie bierzmy pod uwage kto jaki ma sprzet i nie "zabraniajmy" zadawac pytania proste, moze dla kogos zbyt proste, komus kto ma np. DS-a i stajnie "L"-ek :-)
Takie jest moja skromna opinia w tym temacie.

Dokładnie - podpisuje się rękami i nogami :D.

marekk_ok
15-08-2008, 22:28
Z resztą zupełnie się zgadzam. Ja co prawda zaczynałem od EOS300, ale na początku miałem podobne problemy.
Zgodzisz się jednak, że to trochę śmieszna (na pewno rzadko spotykane) żeby ktoś swoją przygodę z fotografią zaczynał od 5D i eLek - tylko pozazdrościć ;).
Gdyby Waldek taki kurs ukonczyl (dobry kurs) to prawdopodobnie nie bylo by to dla niego ze strata - zreszta ja tez bym poszedl na taki kurs :-)
Ale to w sumie jego decyzja i ocena czy mu potrzebny czy nie, czy ew. sam chce "dochodzic do celu" po "swojemu" - to tez pewna frajda.
Z pewnoscia rzadko sie zdarza ze ktos zaczyna przygode z fotografia zaczynajac sprzetem z wyzszej polki - ale jak widac tez tak sie zdarza :-)

Matsil
15-08-2008, 22:32
A co ma "piernik o wiatraka". Jak by miał 1000d z kitem to rozumiem, że byłby usprawiedliwiony ale skoro ma L-ki i drogie body to można po kimś jeździć. To jest dla mnie szok, a nie to że nie przeczytał instrukcji :shock::shock:.

Btw. Ja też chyba żadnej nie przeczytałem. I żyję.

A ja czytałem, też żyję i nie wstydzę się, ze czytałem nawet kilka razy.
Nie byłby usprawiedliwiony, bo na pytania, które zadaje odpowiedzi są w instrukcji - zresztą nie wiesz, bo nie czytałeś :).

arturs
15-08-2008, 22:39

Bo to działa na takiej zasadzie.. że masz okreslony budżet na coś to starasz się kupić jak najlepszy sprzęt za tyle ile masz na to przeznaczone.. niektórzy mają więcej - jak ktoś przez dużo lat pracował to i do czegoś oszedł w życiu.. a że chce rozwijać nową pasję bo z poprzedniej po wielu latach zrezygnował to tylko się chwali.. a że stać go na to żeby sprzęt nie ograniczał to tylko lepiej.. więc nabijanie się w stylu "masz 5D czy DSa i zadajesz takie pytania, po co ci taki sprzęt" raczej świadczy o jakiejś frustracji "nabijacza" bo nie rozumiem czemu nie można mieś sprzętu z górnej półki i uczyć się na nim pracować.. to jakby nabijać się z kogoś że kupił sobie Stradivariusa żeby się nauczyć gry na skrzypcach..
Jak Waldek sam napisał - ma pomieszczenie "po rafie" - zobaczcie w jego stopce po jakiej rafie bo to dopiero było hobby (czaso- i na pewno kaso- chłonne) - podejrzewam że fotografia przy tym to (finansowo) mały pikuś.. na razie (ale to już ponad pół roku) Waldek ma dużo zapału, z żelazną konsekwencją (chciałoby wam się codziennie o 3:30 gonić do lasu z aparatem?? bo mnie nie..) przy małej pomocy forumowiczów dąży do celu, a że przy tym dążeniu na drodze pojawiają się wyboje to i pyta bo kto pyta nie błądzi.. więc jak w fotografii osiągnie to co w rafie (czyli mistrzostwo świata - Waldek jest np. konsultantem NG na tematy rafowe) to będziemy niedługo podziwiać jego prace na World Press Photo..
czego także wszystkim innym życzę..
Pozdrawiam

P.S. Co do instrukcji to co innego czytać ją kilkakrotnie a co innego wiedzieć "na żywo" jak dana funkcja się zachowuje i KIEDY dana opcja się sprawdzi.. tego niestety na żadnym kursie ani z żadnej książki się nie wyćwiczy (bo się człowiek dowie ale dopóki nie zastosuje tego po 10,100 czy 1000x w praktyce to będzie już potem odruchowo wiedział)

Matsil
15-08-2008, 22:51
P.S. Co do instrukcji to co innego czytać ją kilkakrotnie a co innego wiedzieć "na żywo" jak dana funkcja się zachowuje i KIEDY dana opcja się sprawdzi.. tego niestety na żadnym kursie ani z żadnej książki się nie wyćwiczy (bo się człowiek dowie ale dopóki nie zastosuje tego po 10,100 czy 1000x w praktyce to będzie już potem odruchowo wiedział)

Właśnie dlatego czytałem ją kilkakrotnie. Czasem istnieje potrzeba zastosowania jakiejś funkcji czy możliwości aparatu, z jakiej się wcześniej nie korzystało, bo nie miało się o niej pojęcia a w danej chwili coś nowego się odkrywa i wtedy warto wrócić do instrukcji. Jak się człowiek uczy a nie ma za wielkiego pojęcia o możliwościach lustrzanki, takie sytuacje zdarzają się dość często.
Z resztą się zgadzam, nie znam Waldka i nie powinienem go w ten sposób oceniać, mogę mu tylko pogratulować zaangażowania jakie wkłada w hobby, na które ja osobiście mam bardzo mało czasu nad czym mocno ubolewam.

marekk_ok
15-08-2008, 23:02
Bo to działa na takiej zasadzie.. że masz okreslony budżet na coś to starasz się kupić jak najlepszy sprzęt za tyle ile masz na to przeznaczone.. niektórzy mają więcej ...
Arturs wypowiedz Twoja trafia idealnie w sedno tej sprawy :-)
Jesli mozna - dopowiem tylko - iz czasem nawet nie masz okreslonego budzetu ktory chcesz przeznaczyc na dany cel - tylko wydajesz tyle/tak duzo ile czujesz ze potrzeba/masz ochote - nie zwazajac na zadna "poprzeczke" :-)
Jest to oczywiscie komfortowa sytuacja finansowa - lecz tak tez sie zdarza :-)

Kolekcjoner
15-08-2008, 23:16
A ja czytałem, też żyję i nie wstydzę się, ze czytałem nawet kilka razy.
Nie byłby usprawiedliwiony, bo na pytania, które zadaje odpowiedzi są w instrukcji - zresztą nie wiesz, bo nie czytałeś :).

Wiesz ja nie czytam, bo nie mam czasu i nie ma też takiej potrzeby 8). A gość ma prawo zadać pytania jakie mu się podoba. Kwestią odpowiadających jest to tylko czy najwyżej grzecznie mu zasugerują sposób wyjścia z sytuacji (np. lekturę tej nieszczęsnej instrukcji) czy będą się przyp.... do gościa, że jakie to ma sprzęta, a nawet instrukcji nie przeczytał. Pomijam już zaglądanie do cudzej kieszeni napawając mnie wręcz obrzydzeniem.

fotokor1
16-08-2008, 09:15
witajcie
podpisuję się pod słowami Marekk_ok, Artusa i Kolekcjonera, dodam jeszcze że wątek przydał mi się bardzo, czegoś dzięki niemu się znowu nauczyłam (w kwestii obsługi sprzętu oraz ludzkich zachowań)
pozdrawiam

Robert-eu
16-08-2008, 18:33
Zamiast krytykować można po prostu przemilczeć, czyż nie?

fret
16-08-2008, 19:21
I zmarnować taką okazję, żeby poczuć się lepszym? Nie... :) :) :)

rychu
16-08-2008, 20:01
Funkcje przycisków <spust migawki>/<*> ustawia się w 400d w C.Fn-4. Opcja 3 ustawia blokadę i ostrości, i ekspozycji, a przycisk * już nie blokuje ekspozycji (pozostaje tak jakby bez przyporządkowanej funkcji).

Matsil
16-08-2008, 20:24
I zmarnować taką okazję, żeby poczuć się lepszym? Nie... :) :) :)
Patrząc na zdjęcia osób, które mają sprzęt duuuużo gorszy ode mnie niejednokrotnie czuje się kiepsko i mówię to szczerze. Nie chcę także czuć sie od nikogo lepszym, tym bardziej jeżeli go nie znam. Jeżeli od czasu do czasu przeglądasz to forum pewnie widzisz, że jednak jest dużo osób, które z czystego lenistwa nie starają się poszukać czy doczytać czegokolwiek, tylko zakładają bzdurne tematy szukając w ten spośób odpowiedzi - to mnie najbardziej denerwuje.

fret
16-08-2008, 21:23
Matsil, spoko, fotokor1 mnie rozczuliła :) A autor wątku sam sobie winien. Po co zadawał pytania świadczące o pogardzie dla instrukcji obsługi i jednoczesnie chwalił się nowym nabytkiem? Mnie też to irytuje, jak ktoś kupuje nowy sprzęt bez zastanowienia, nie opanowując nawet w podstawach poprzedniego i nie interesuje mnie, czy zaczyna od 5D, czy od 350D. Jak by na to nie patrzeć jest to forma lekceważenia innych forumowiczów.

marekk_ok
16-08-2008, 21:31
Matsil, spoko, fotokor1 mnie rozczuliła :) A autor wątku sam sobie winien. Po co zadawał pytania świadczące o pogardzie dla instrukcji obsługi i jednoczesnie chwalił się nowym nabytkiem? Mnie też to irytuje, jak ktoś kupuje nowy sprzęt bez zastanowienia, nie opanowując nawet w podstawach poprzedniego i nie interesuje mnie, czy zaczyna od 5D, czy od 350D. Jak by na to nie patrzeć jest to forma lekceważenia innych forumowiczów.

fret, tylko zauwaz iz czasem mozna przeczytac instrukcje dwa, trzy razy i nadal nie umiec wskazowek/informacji tam zawartych zastosowac w praktyce.

fret
16-08-2008, 21:46
Uważam, ale uważam też, że nie ma sensu chwalić się nowym sprzętem póki nie opanuje się choć trochę starego. Taki elementarny sv.
Postawa w stylu: "nie wiem jak to prymitywne 5D działa, to kupiłem sobie lepszy" nie jest przesadnie elegancka.
Zwróć jeszczę uwagę, że Waldkowi odpowiadałem grzecznie, ten typ tak ma i mi to nie przeszkadza, ale wkurza mnie jak ktoś chce się przy okazji dowartościować.

Matsil
16-08-2008, 21:47
fret, tylko zauwaz iz czasem mozna przeczytac instrukcje dwa, trzy razy i nadal nie umiec wskazowek/informacji tam zawartych zastosowac w praktyce.
Dzieje się tak gdy nie ma się pojęcia o czym się czyta a to świadczy o niewiedzy na tematy fotografii, ale to oczywiście nie jest wina tej osoby. W takich przypadkach warto pytać, bo po to jest to forum. Mi chodzi o osoby, które idą na łatwiznę i zadają czasem głupie pytania bez grama zaangażowania ze swojej strony.

arturs
16-08-2008, 22:36
Po co zadawał pytania świadczące o pogardzie dla instrukcji obsługi i jednoczesnie chwalił się nowym nabytkiem? Mnie też to irytuje, jak ktoś kupuje nowy sprzęt bez zastanowienia, nie opanowując nawet w podstawach poprzedniego i nie interesuje mnie, czy zaczyna od 5D, czy od 350D. Jak by na to nie patrzeć jest to forma lekceważenia innych forumowiczów.

Uważam, ale uważam też, że nie ma sensu chwalić się nowym sprzętem póki nie opanuje się choć trochę starego. Taki elementarny sv.

Raczej nie nowym bo już jakiś czas go ma - w zasadzie prawie równolegle z 5D, a że nie pisał o nim.. no cóż.. napisał i dostał za swoje od.. hmmm.. chyba zazdrośników ?

Dzieje się tak gdy nie ma się pojęcia o czym się czyta a to świadczy o niewiedzy na tematy fotografii, ale to oczywiście nie jest wina tej osoby. W takich przypadkach warto pytać, bo po to jest to forum.

A co do instrukcji to właśnie tam jest nadmiar informacji opisanych w suchy sposób który mówi jak a nie dlaczego i kiedy zastosować.. i o to Waldek pytał

Mi chodzi o osoby, które idą na łatwiznę i zadają czasem głupie pytania bez grama zaangażowania ze swojej strony.
A co do zaangażowania to już chyba pisałem. Komu z was chciałoby się codziennie o 3 rano gonić z aparatem do lasu.. Waldek ma więcej zaangażowania od nas wszystkich tu razem wziętych.. polecam jego wątek galeriowy i wcześniejsze posty

Waldek24
18-08-2008, 10:46
Ubawiłem się nieźle czytając cały ten wątek a najbardziej podobały mi się stwierdzenia:
Kilkadziesiąt tysięcy to dużo czy mało:?:, bo dla mnie po hobby rafa koralowa, porównując koszty to kieszonkowe.

Sam mnie sprowokowałeś abym pisał o pieniądzach, pisałem o sprzęcie a Ty o pieniądzach, co ma piernik do wiatraka.

No to po co chodzić do szkoły, może nam ona ostro wykrzywić dotychczasowe spojrzenie na świat :mrgreen:.

oraz:

Pisząc o 5D. Chciałbym mieć to mocno ograniczające mnie body :).

Co za ludzie?
Ano ogranicza mnie nieco, chociaż jest super jeśli wyczuje się poprzez ciężką pracę słabe punkty 5D.
Po pewnym czasie i wyczuję słabe punkty 1D.

Mało fotografujesz, przepraszam, ale przypuszczam.
Mniej czasu na forum, więcej w plenerze.

Matsil
19-08-2008, 11:45
Waldek, sorry, trochę się rozpędziłem pewnie z zazdrości :).
Masz rację mało fotografuję ale i na forum zaglądam sporadycznie czasem nie byłem tu przez kilka miesiecy :).
Gratuluję hobby i życzę też sukcesów w fotografii, bo po zaangażowaniu wnioskuje że na pewno przyjdzie na nie czas.

thedoc
19-08-2008, 15:42
Dobra wrzucajcie na luz! Waldek dlaczego skończyłeś z rafą?

Waldek24
19-08-2008, 20:16
Waldek, sorry, trochę się rozpędziłem pewnie z zazdrości :).
Masz rację mało fotografuję ale i na forum zaglądam sporadycznie czasem nie byłem tu przez kilka miesiecy :).
Gratuluję hobby i życzę też sukcesów w fotografii, bo po zaangażowaniu wnioskuje że na pewno przyjdzie na nie czas.
Napisałem maila w odpowiedzi i sam nie wiem, dlaczego nie poszedł:?:

Powtarzam.
Ja też przepraszam, moja odpowiedź była niegrzeczna.

Z początku czytałem forum od A do Z, obecnie już jedynie śledzę z braku czasu (ciągłe fotografowanie) wątki, w których coś napisałem, a jest ich raptem około 4.

W sumie jestem nieco zagubiony w swojej pasji, fotografując począwszy od scen dynamicznych – sport, pokazy, poprzez koncerty a skończywszy na fotografii studyjnej.

Nadal szukam swojego miejsca, wychodząc z założenia, że jak wszystko to byle jak, specjalizacja moim zdaniem to przyszłość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dobra wrzucajcie na luz! Waldek dlaczego skończyłeś z rafą?
Dwa podstawowe powody.
1. Podstawowy to byłem ciągle „uwiązany” jak piesek na łańcuszku, masa stresów w utrzymaniu biotopu na wysokim poziomie, te nękanie przez dziennikarzy żenujące, już od dwóch lat żadnego nie wpuszczałem, czy to ze stacji TV, czy gazetowego do domu.
Żyć nie dawali, te ciągłe telefony.
Jak odmówiłem kategorycznie i już sprzedałem rafę to zmontowali z wielogodzinnego materiału film skręcony przed laty i puścili jako nakręcony w 2008 roku – pal ich sześć, od sąsiadów się dowiedziałem i małżonka w pracy.

2. Kłamał bym, że nie odgrywał tu czynnik finansowy, sama opłata za energię elektryczną miesięcznie to 40D prosto ze sklepu, a uwierz, że to cząstka kosztów.
Więc widzisz jak w moim przypadku hobby – fotografia wydaje się tanie, raz kupisz i spokój.
Dlatego teraz jak się „urwałem” z łańcucha i powróciłem do fotografii zarzuconej przed laty – nie mogę się nacieszyć wolnością, ciągle w terenie, ciągła nauka, czasu ciągle mało.

Przepraszam za mały OFF, ale trzeba było to wyjaśnić.

dr11
19-08-2008, 21:06
Wiecie może dlaczego przełącznik AF/MF w obiektywie wpływa na czas otwarcia migawki w trybie Av? Przykład, 5D, 85mm, f/1.8, ISO1600, AF włączony - 1/25sek, MF - 1/20sek. Warunki niezmienne: światło z żarówki, aparat na statywie, stabilny pomiar światła (w obu przypadkach czas otwarcia migawki nie "waha się").
Zdziwiłem się, że może to mieć wpływ...

MMM
19-08-2008, 21:15
Wiecie może dlaczego przełącznik AF/MF w obiektywie wpływa na czas otwarcia migawki w trybie Av? Przykład, 5D, 85mm, f/1.8, ISO1600, AF włączony - 1/25sek, MF - 1/20sek. Warunki niezmienne: światło z żarówki, aparat na statywie, stabilny pomiar światła (w obu przypadkach czas otwarcia migawki nie "waha się").
Zdziwiłem się, że może to mieć wpływ...
Pewnie dlatego że masz pomiar matrycowy a ten jest związany z aktywnym punktem AF. Jak przełączysz w MF to tak jakby żaden punkt nie był wybrany.

dr11
19-08-2008, 21:22
Pewnie dlatego że masz pomiar matrycowy a ten jest związany z aktywnym punktem AF. Jak przełączysz w MF to tak jakby żaden punkt nie był wybrany.
No tak, racja :), dziękuję MMM za info.

Waldek24
19-08-2008, 21:25
Aż poleciałem sprawdzić, nie zwróciłem na to uwagi:?:

Wytłumaczenie tego zjawiska wydaje mi się wielce prawdopodobne.