Zobacz pełną wersję : Stosowanie filtra polaryzacyjnego na obiektywie 16-35 L
Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu bądź innego o podobnej ogniskowej z FF czy jest sens używania polaryzatora na 16 mm? Mile widziane sample.
pozdrawiam
Jano
Sens używania polarów na tak szerokich ogniskowych był już wielokrotnie dyskutowany i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Osobiście używam z tym szkłem polara a czasem trafi się i 16 mm.
Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.
Krasuski
12-08-2008, 09:34
Ja do swojego C16-35 kupiłem - Filtr polaryzacyjny 82mm slim Marumi DHG 82mm sample postaram się zapodać wieczorkiem to sami ocenicie.
asdfasfd
13-08-2008, 16:02
Tak się zastanawiam co jest lepiej kupić. Wersję slim, czy po prostu większy, ale z redukcją. Druga opcja miałaby wygodniejszy uchwyt do kręcenia.
Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.
Dla tej klasy szkła nie mas sensu oszczędzać na polarze, tylko najwyzszej jakości - Heliopan lub B+W, są znakomite ale trochę kosztują :)
ja używam Heliopana i jestem bardzo zadowolony - winietowanie niemal niezauważalne przy 16mm.
Kiedyś, na kliku fotkach zdarzyła mi się winieta (dziwna i widoczna na podglądzie w 5D), ale szybko się zorientowałem: to osłona słoneczna mi się przestawiła od wkładania i wyjmowania z plecaka :mrgreen:
Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.
Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.
Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene :)
darekmil73
15-08-2008, 13:53
Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene :)
Dołączam się.
Dołączam się.
Cena to 570zł a źródło to raysfoto. Zdjęcia pokażę jak wreszcie u mnie wyjdzie słońce.
Cena to 570zł a źródło to raysfoto. Zdjęcia pokażę jak wreszcie u mnie wyjdzie słońce.
Ok
Czekam niecierpliwie ;)
Choc slonce mozna olac.. :)