Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Stosowanie filtra polaryzacyjnego na obiektywie 16-35 L

Domyślnie Stosowanie filtra polaryzacyjnego na obiektywie 16-35 L

Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu bądź innego o podobnej ogniskowej z FF czy jest sens używania polaryzatora na 16 mm? Mile widziane sample.

pozdrawiam

Jano

Pełne uzależnienie Awatar Mac
    Miasto
    Gdańsk/Warszawa

Domyślnie

Sens używania polarów na tak szerokich ogniskowych był już wielokrotnie dyskutowany i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
    Osobiście używam z tym szkłem polara a czasem trafi się i 16 mm.
    EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
    Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.

Domyślnie

Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.

Początki nałogu Awatar Krasuski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja do swojego C16-35 kupiłem - Filtr polaryzacyjny 82mm slim Marumi DHG 82mm sample postaram się zapodać wieczorkiem to sami ocenicie.

Zablokowany

Domyślnie

Tak się zastanawiam co jest lepiej kupić. Wersję slim, czy po prostu większy, ale z redukcją. Druga opcja miałaby wygodniejszy uchwyt do kręcenia.

Początki nałogu Awatar hofi66
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jano Zobacz posta
    Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.
    Dla tej klasy szkła nie mas sensu oszczędzać na polarze, tylko najwyzszej jakości - Heliopan lub B+W, są znakomite ale trochę kosztują
    Trzeba mieć odwagę, by milczeć ...

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

ja używam Heliopana i jestem bardzo zadowolony - winietowanie niemal niezauważalne przy 16mm.
    Kiedyś, na kliku fotkach zdarzyła mi się winieta (dziwna i widoczna na podglądzie w 5D), ale szybko się zorientowałem: to osłona słoneczna mi się przestawiła od wkładania i wyjmowania z plecaka

Domyślnie

Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jano Zobacz posta
    Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.
    Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene

Coś już napisał Awatar darekmil73
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Chetnie bym jeszcze zobaczyl jakies sample oraz poznal zrodlo zakupu filtra i jego cene
    Dołączam się.
    Canon 40D + 5D + 7D + Canon EF 24-70mm f/2.8L USM + Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS USM + Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM + Canon 16-35mm f/2,8L II USM + Speedlite 580EX II + Absynt + Becherovka

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów