Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu bądź innego o podobnej ogniskowej z FF czy jest sens używania polaryzatora na 16 mm? Mile widziane sample.
pozdrawiam
Jano
Mam pytanie do użytkowników tego obiektywu bądź innego o podobnej ogniskowej z FF czy jest sens używania polaryzatora na 16 mm? Mile widziane sample.
pozdrawiam
Jano
Sens używania polarów na tak szerokich ogniskowych był już wielokrotnie dyskutowany i nie ma jednoznacznej odpowiedzi.
Osobiście używam z tym szkłem polara a czasem trafi się i 16 mm.
EOS 5D/BG-E4, EOS-300V, EF 16-35/2.8L | EF 24-105/4L IS | EF 70-200/2.8L| EF 100-400/4.5-5.6L IS | EF 15/2.8 Fisheye | EF 35/1.4L | EF 135/2L| EF 100/2.8L IS Macro | EF MP-E 65/2.8 Macro | Lensbaby Composer | 580 EX II | MR-14EX | PowerShot SX1 IS, Gitzo 1540, 682B
Onanizm sprzętowy NIE, dobra jakość TAK.
Dzięki Mac mam jeszcze pytanie czy na 16 mm zwykły polar będzie winietował? Zastanawiam się nad Heliopanem ale on w wersji slim nie ma gwintu z przodu. Marumi Super DHG w wersji slim ma niezłe parametry i gwint zewnętrzny ale nie miałem do czynienia z polarami tej firmy.
Ja do swojego C16-35 kupiłem - Filtr polaryzacyjny 82mm slim Marumi DHG 82mm sample postaram się zapodać wieczorkiem to sami ocenicie.
po pracy
www.krzysztofkrasuski.pl
Tak się zastanawiam co jest lepiej kupić. Wersję slim, czy po prostu większy, ale z redukcją. Druga opcja miałaby wygodniejszy uchwyt do kręcenia.
ja używam Heliopana i jestem bardzo zadowolony - winietowanie niemal niezauważalne przy 16mm.
Kiedyś, na kliku fotkach zdarzyła mi się winieta (dziwna i widoczna na podglądzie w 5D), ale szybko się zorientowałem: to osłona słoneczna mi się przestawiła od wkładania i wyjmowania z plecaka![]()
Zdecydowałem się na Heliopana mimo braku gwintu z przodu. Wykonanie filtru robi wrażenie i dlatego też mam nadzieję że pozostale jego parametry są też na najwyższym poziomie.