Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : laptop do zastosowań ogolnych / w tym foto

Strony : [1] 2

gadget_zary
09-08-2008, 22:51
Szukałem po forum i na dobra sprawę nie znalazłem nic przydatnego:
Po 1 dość stare posty - technika przecież idzie do przodu
Po 2 w każdym temacie jest wojna mac vs pc i na dobra sprawę "temat" zanika.
Jako że wyprowadzam się w celu studiów potrzebuje komputer do zastosowań ogólnych -> muzyka/dokumenty/internet/gry/obróbka zdjęć. Myślałem nad stacjonarnym PC, jednakże potrzebuje czegoś bardziej mobilnego. Jakieś propozycje ? Tak w zakresie cenowym 2,5-3k pln.

marekk_ok
09-08-2008, 23:26
Szukałem po forum i na dobra sprawę nie znalazłem nic przydatnego:
Po 1 dość stare posty - technika przecież idzie do przodu
Po 2 w każdym temacie jest wojna mac vs pc i na dobra sprawę "temat" zanika.
Jako że wyprowadzam się w celu studiów potrzebuje komputer do zastosowań ogólnych -> muzyka/dokumenty/internet/gry/obróbka zdjęć. Myślałem nad stacjonarnym PC, jednakże potrzebuje czegoś bardziej mobilnego. Jakieś propozycje ? Tak w zakresie cenowym 2,5-3k pln.
Jesli chcialbys do obrobki zdjec i wymagasz wysokiej jakosci to chyba zaden LCD wbudowany w laptop nie spelni oczekiwan.

tompac
10-08-2008, 11:03
Jesli chcialbys do obrobki zdjec i wymagasz wysokiej jakosci to chyba zaden LCD wbudowany w laptop nie spelni oczekiwan.

Taką sama opinie słyszałem od pracownika firmy dystrybuującej drukarki Epsona i monitory Eizo - jakież było jego zdziwienie gdy tezę tę obaliła kalibracja laptopa firmy nazwy której boję sie tu wymienić ;)

milinet
10-08-2008, 11:24
TOMPAC ... Nie bój się, wymieniaj ! :)

LCD w laptopach to żenada, jak na razie na własne oczy widziałem 3 dobre LCD w laptopach (oczywiście stacjonarne będą lepsze ale to wiadomo) IBM A31p 1600x1200, Dell M50 1600x1200 UltraSharp, Dell M90 1920x1200 UltraSharp.

A31p za słaby, M90 za drogi, M50 za stary...
Ja sam osobiście rozglądam się za Dellem D820 z prockiem T7300 lub T7500 bo ma Coma a mi on jest z pewnych względów niezbędny ;-) Matryca 1680x1050 albo 1900x1200 nie wiem która , żadnej na oczy nie widziałem, nic nie wiadomo o kątach widzenia, wiem tylko że na pewno lepsza niż tą co mam obecnie w d600 i standardowe della 1280x800

tompac
10-08-2008, 11:55
TOMPAC ... Nie bój się, wymieniaj ! :)

obawiam sie, że parę osób może tego nie "przeżyć" ;)

HenrykG
10-08-2008, 12:14
Tak się składa, że znam nazwę tej firmy...

Ale może coś opowiesz o tej kalibracji: jak to zrobiono, jak się sprawuje, w jakich warunkach oświetleniowych się sprawdza, kiedy trzeba ponowić operację... oraz ile to kosztuje i gdzie to zrobią?

milinet
10-08-2008, 12:14
Jak ma to coś Coma dobrą matrycę duże kąty widzenia i Core 2 Duo to życie innych mnie nie obchodzi :D Może i dostaną zawalu, wylewu albo duszności bolesnych ale poleżą tydzień kupią potem sobie jakieś dobre szkło na osłodę i będą żyć dalej :)

tompac
10-08-2008, 12:59
Tak się składa, że znam nazwę tej firmy...

Ale może coś opowiesz o tej kalibracji: jak to zrobiono, jak się sprawuje, w jakich warunkach oświetleniowych się sprawdza, kiedy trzeba ponowić operację... oraz ile to kosztuje i gdzie to zrobią?

Heniu Ty to masz zdrowie :)
Na większość z tych pytań nie jestem w stanie odpowiedzieć :(
Raz, że sie nie wyznaje na tych wszystkich procesach, dwa, że profil jaki stworzono w trakcie tej kalibracji poszedł do kosza razem z systemem po tym jak zaliczyłem zwarcie laptop/TV.

Pamiętam, że pokazano mi wykres jakiejś przestrzeni barwnej a w nią wpisane były białe krawędzie trójkąta, co za co odpowiadało nie wiem, ale chodziło o to aby ten trójkąt nie wystawał poza kolorową plamę - i nie wystawał :)

Jak ma to coś Coma dobrą matrycę duże kąty widzenia i Core 2 Duo to życie innych mnie nie obchodzi :D

co to jest Coma? I co rozumiesz przez duże katy widzenia?
Core 2 Duo posiada :)

HenrykG
10-08-2008, 13:15
co to jest Coma? I co rozumiesz przez duże katy widzenia?
Core 2 Duo posiada

Prawdopodobnie chodziło o "co ma", czyli posiada ;)

O swoim zdrowiu prawie nic nie wiem :evil:

tompac
10-08-2008, 13:21
Prawdopodobnie chodziło o "co ma", czyli posiada ;)

no to pozostaje jeszcze kwestia szerokiego kąta widzenia - efekt przejścia w negatyw nie występuje pod żadnym katem, zmienia sie tylko w pewnym stopniu jasność - generalnie matryca jest bardzo jasna, w 8mio stopniowej skali mam ustawiona na 3.

milinet
10-08-2008, 15:21
:) COMa czyli RS232 ;-)

Duże kąty widzenia to np. 175 stopni w pionie :) ale mniejsze tez mogą być, ważne żeby było lepiej niż w marketowych laptopach gdzie jest powiedzmy +10 -20 stopni w pionie i gdzie ciągle trzeba ruszać klapą góra dół żeby kolory były poprawne ;-)
Jak w negatyw nie przechodzi to chyba by mnie zadowoliła :) Te w Dellach też troszkę zmieniają jasność trudno żeby nie zmieniały :)

tompac
10-08-2008, 16:07
:) COMa czyli RS232 ;-)

RS232 brak, jest za to FireWire S400

znalazłem w sieci opis użytkownika tej matrycy - ja jestem zbyt cieńki pisarz ;)

System podwójnych lamp daje naprawdę niesamowity efekt kolorów, a wg producenta to jest i tak tylko w 90% rzeczywiste odwzorowanie. Ale jeśli facynujesz się fotografią to zdecydowanie warto -dopiero na tej matrycy zobaczyłam szumy na zdjęciach, które na matrycy TruBrite w Toshibie wydawały się dobrze zrobione. To było wielkie rozczarowanie fotografiami, nie mogłam uwierzyć, że mam tak dużo kiepskich zdjęć, czego absolutnie nie było widać na tamtej matrycy. Oczywiście miałam świadomość (teoretycznie) posiadanego sprzętu, ale mam zdjęcia z różnych sprzętów, i tylko te z tych najlepszych przechodzą testy na tej matrycy, to znaczy są czyste, mało szumów itd,itp. wszystkie słabostki poszczególnych zdjęć widać na tej matrycy, które na zwykłej są niewidoczne. ostatnio trochę nawet traktujemy te matrycę jako tester zdjęcia i sprzetu fotograficznego...
Już nawet nie wspominam o tym, że w tej matrycy nie ma problemu "lustra" -jest, oczywiście glare -trubrite- jak kto tam zwie, ale nic się nie odbija podczas pracy, są świetne kąty w poziomie i pionie, naprwadę!!!! I na co dzień mam ustawionego lapa (tak zwykle pracuję) przodem-matrycą do okna (okna wychodzą na pełne południe!) i dopiero przy tej matrycy nie zasłaniam rolet, bo w ogóle nie ma takiej potrzeby, jakość obrazu na matrycy się nie zmienia (jeśli zasłaniam to tylko dlatego, że w instrukcji ... radzi nie narażać matrycy na pełne słońce niejako bijące prosto w matrycę, ale nie dlatego, że pogarsza się obraz, ale dlatego, że szkodzi to matrycy). Naturalnie, mam prównanie tylko wśród matyc w laptopach, tylko w tym kontekście piszę.

Jeśli idzie o jakość wykonania i kulturę pracy to jestem zachwycona (a to jest mój piąty laptop, porównanie mam, również wśród znajomych), ale mam w zwyczaju nie "promować" swojego lapka, bo zupełnie mi na tym nie zależy, żeby np. wyprowadzać innych z błędu co do swojego laptopa, jak również żeby uświadomić niektórych jak bardzo niektórych spraw są nieświadomi w tym kontekście, czy żeby inni kupowali laptopa firmy, którą posiadam, czy też żeby prostować nieprawdziwe info zawarte w postach. Jest mi to obojętne, wiem, co mam i jestem świadoma tego, na co wydaję pieniądze i co za to mam, dlatego piszę Ci tylko parę słów odnośnie matrycy -idź koniecznie do sklepu i sam porównaj te matryce z jakąkolwiek inną w sklepie.

milinet
10-08-2008, 17:30
dla mnie RS232 jest niezbędny :) i musi chodzić pod dosem :-)

Mimo opisu nadal nie wiem co to za znienawidzona firma na forum robi tego laptopa

Vitez
10-08-2008, 19:55
Taką sama opinie słyszałem od pracownika firmy dystrybuującej drukarki Epsona i monitory Eizo - jakież było jego zdziwienie gdy tezę tę obaliła kalibracja laptopa firmy nazwy której boję sie tu wymienić ;)

To Nikon robi laptopy? :shock: ;)

A pewnie o Sony chodzi. Nie wiem czego sie obawiasz :p . Co najwyżej ładny flejm się rozpali i tyle :twisted:.

milinet
10-08-2008, 20:35
no też pierwsze moje skojarzenie Nikon :) Ale pewnie to Sony na pewno potrafią zrobić dobre LCD, widziałem jednego starego , bardzo starego stacjonarnego LCD który jakością mógłby spokojnie konkurować z dzisiejszymi konstrukcjami a przecież technologie poszły do przodu.
Czy robią dobre laptopy to nie wiem :) przyjemności nie miałem ;-) Dla mnie może to być nawet Sony tylko czemu już COMa nie dają, jest tyle fajnych sprytnych i pożytecznych programów pod coma ;-)

marekk_ok
10-08-2008, 22:05
Nie jestem pracownikiem zadnej firmy dystrybuujacej monitory czy drukarki. Ja nie spotkalem sie jeszcze z laptopem ktory wyswietlal by obraz poprawnie - po kalibracji jest z pewnoscia lepiej niz przed ale nadal obraz jest dosc slaby. Moze sie myle (technologia idzie do przodu :-) ) i chetnie sie dowiem o jakim laptopie piszesz? Porownywalem skalibrowane/oprofilowane 5 typow roznych laptopow (IBM oraz HP) i zaden nie byl w stanie "konkurowac" z monitorem ktory mam tj. Eizo S1932 - choc ten monitor wcale nie jest z "wysokiej" polki.
Nie boj sie podawaj jego nazwe/typ :-)

tompac
10-08-2008, 22:18
Umówmy sie tak, skontaktuje sie z człowiekiem od tej kalibracji i poproszę go o opis tego co "przeżył" potem zacytuje i podam model laptopa.

michal_sokolowski
10-08-2008, 22:24
jeśli chodzi o laptopy to polecam firmę Canon.

oszołom
10-08-2008, 22:36
jeśli chodzi o laptopy to polecam firmę Canon.

A który model ??? :mrgreen:

michal_sokolowski
10-08-2008, 22:52
A który model ??? :mrgreen:

Lap 320 G

Kabu
10-08-2008, 23:00
Witajcie, ja również jakiś czas temu stałem przed faktem zakupu jakiegoś komputera do obróbki zdjęć + obejrzeć jakieś filmy oczywiście w przyzwoitej jakości a ze względu że obecnie jestem w Irlandii stwierdziłem że musi to być coś mobilnego aby nie taszczyć tego wszystkiego ze sobą jak będę się przeprowadzał czy jechał do kraju. Zastanawiałem się więc nad 2 laptopami Dell Inspiron 1720 z matrycą 17" 1920x1200 Ultra Sharp oraz Toshiba Satellite P200-1JV z matrycą 17" WXGA 1440x900 Trubrite TFT. Wziął bym Dell-a ale wywalili jak dla mnie kosmiczną cenę w chwili zakupu (1600euro) więc mam Toshibę z której jestem bardzo zadowolony i jak dla mnie, a jestem również wymagający kolory są ok, jasność zmienia się nieznacznie od ruszania klapą góra dół. W negatyw obraz nie przechodzi. Wybierając laptopa kierowałem się głównie jakością matrycy, kartą graficzną z rzeczywistą ilością pamięci (w Toshibie mam ATI Radeon 256MB ramu gdzie przy systemie Vista kręci się na 1500MB) oraz ile mogę maksymalnie włożyć RAMU (są laptopy co 2GB to max), no i mam HD DVD i to za 900euro.

Pozdrawiam

milinet
10-08-2008, 23:03
No ale dajcie spokój z porównywaniem Eizo do LCD w laptopach, równie dobrze zaraz mógłbym narzekać że nie mogę przeglądać zdjęć w telefonie bo nie dorównuje "Eizo S1932 - choć wcale nie jest z "wysokiej" polki".

Ja bym chciał po prostu móc cokolwiek zrobić na LCD w laptopie bo tak się składa że 90% czasu jestem poza domem, więc jeśli chociaż obraz zacznie się zbliżać do tego co oferują dobre stacjonarne LCD to już będzie bardzo dobrze.

Nie można przyjąć takich samych kryterii ocen dla Laptopa i stacjonarnego LCD, przecież w laptopie jest minimalna ilość miejsca na cokolwiek, inne wymogi zużycia energii, inne wymogi trwałości czy wytrzymałości itd.

adi3124
10-08-2008, 23:14
Posiadam w macbooku lcd 15 cali rozdzielczość 1440 x 900 podświetlany LED'ami dodatkowo w domu posiadam acera 20" panorame - porównując ekran w laptopie jest 2 razy jaśniejszy barwy są prawidłowe takie jak chce , nad acerem siedziałem 2 dni i nie udało mi sie go tak skaliborać żeby chociaż troche odwzorowywał tak barwy jak lcd a macbooku .

dr11
10-08-2008, 23:16
A ja się właśnie doczytałem, że moja matryca Samsunga ma tylko 6 bitów... I załamka, przestaję obrabiać zdjęcia na lapku ;) Może nawet oglądać... :P

milinet
11-08-2008, 10:29
i pewnie jak się dowiedziałeś to nagle zdjęcia zrobiły się o połowę gorsze ;-)

dr11
11-08-2008, 10:39
Dokladnie o 1/4 ;)
Ale faktem jest, ze jesli bardzo zalezy mi na kolorach, to eksportuje sobie serie zdjec tak pogladowo i ogladam na jakims stacjonarnym LCD. Znalazlem taki, na ktorym tescik z postu http://canon-board.info/showpost.php?p=503861&postcount=22 wypada OK. Patrze, ktora wersja jest najbardziej zblizona do tego, co chcialem uzyskac i potem na lapku dostosowuje kolorystyke do wzorca :)

dr11
12-08-2008, 18:21
Ciekawe jak sprawdzi się coś takiego http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp
Trochę duże i ciężkie ;) Ale ma tablet i jakąś "cudowną" matrycę oraz kalibrator :)

milinet
14-08-2008, 23:34
No to ja coś napiszę żeby wątek nie umarł bo nie powinien.
Komp do pracy w terenie lub po prostu taki żeby od biedy szło na nim cokolwiek obrobić musi mieć przede wszystkim dobrą matrycę i mocny procek i od tego zacząłem moje poszukiwania laptopka. O dziwo w starszych laptopach łatwiej było znaleźć dobre matryce np. IPS niestety procki PIV odsunąłem na bok i moje poszukiwania zawęziłem do Core Duo lub Core 2 Duo z prockiem nie słabszym niż 2GHz.

Z delli proponuje M90 17" 1920x1200 Ultrasharp Matowa oczywiście, dobre kąty w pionie co trudno spotkać w dzisiejszych laptopach. Wada jest taka że jest dość duży, brakuje wbudowanego mikrofonu do Skypowania, brakuje PCMCIA

Z "mniejszych" maszyn jest IBM T60p 15" 1600x1200 matryca IPS ;-)

Wiem że jeszcze niektóre Sony i Fujitsu Lifebook miały znośne matryce ale nie starczyło mi sił żeby dokładnie określić która w jakim modelu itd. nadaję się do oglądania zdjęć bo do obróbki to nie powiem bo mnie tu zjedzą żywcem :-)

Proszę o podzielenie się opiniami i wpisywanie modeli laptopów z dobrymi matrycami.

oszczepnik
15-08-2008, 00:02
Osobiście ze względów różnych, musiałem się przesiąść na laptopa, niechętnie, nie mogłem się przyzwyczaić do tego cholernego LCD, ale w końcu poszło:) Używam HP Pavilion dv 8000 matryca 17,2" 1440x900 i nie będę przesadzał ale jak się go podstroi to naprawdę da się na nim pracować. Ale na początek jak będziesz już coś kupował to koniecznie z dyskiem 7200 obr/min, właśnie zmieniłem z 5400 i komp zaczął smigać, dorzuciłem 2 gb RAM i jest miodzio.:) Poza tym zawsze możesz go wziąc ze sobą :D
pozdro

milinet
15-08-2008, 00:26
17,2" i 1440x900? Nie za mała ta rozdzielczość? Ja używam teraz della 14" 1400x1050 i literki są w sam raz :)

Nevermind
15-08-2008, 11:18
A ja mam takowe pytanie. Czy można do lapka podłączyć zwykły zewnętrzny monitor LCD i pracować na nim a nie na tym z laptopa ?

Pozdr,
Nevermind

tom170
15-08-2008, 14:44
A ja mam takowe pytanie. Czy można do lapka podłączyć zwykły zewnętrzny monitor LCD i pracować na nim a nie na tym z laptopa ?

Pozdr,
Nevermind

Tak. Mozesz nawet pracowac na 2 naraz albo podzielic sobie obraz pol na pol :)

oszczepnik
15-08-2008, 23:27
powiem Ci, że też na początku tak myślałem, nie powiem, że jest luksus ale nie ma tragedii, choć przydałoby się kilka dodatkowych pikseli:).Mój brat ma Della ale dolna rozdzielczość to 1200 lub 1250, niestety nie pamiętam "górnej" ale coś koło 1920 i tam faktycznie lepiej widać, no ale na początek wystarczy mi to co mam, z czasem będę musiał pomyśleć o czymś nieprzenośnym :)
pozdro

Dajmos
16-08-2008, 04:17

Musisz mieć tylko odpowiednie wyjście (D-sub, Dvi lub HDMI) w lapku. Przerzucać się między monitorami można albo klawiszami funkcyjnymi (jeżeli laptop to oferuje) albo z poziomu sterowników karty grafiki.
Należy jednak pamiętać, że podłączenie drugiego monitora do komputera z kiepskiej jakości zintegrowaną grafiką (np intel GMA 950) raczej nie wpłynie na efektywność całego zestawu.

marekk_ok
16-08-2008, 09:34
Należy jednak pamiętać, że podłączenie drugiego monitora do komputera z kiepskiej jakości zintegrowaną grafiką (np intel GMA 950) raczej nie wpłynie na efektywność całego zestawu.
Na efektywnosc zapewne nie wplynie, lecz kolorki beda lepsze jesli tez zewn. jest lepszy :-)

vanish
16-08-2008, 13:03
Powiem ci tak ja bym się na twoim miejscu 3 razy jeszcze zastanowił czy lepiej nie kupić normalnego pc 2 lata temu szedłem na studia i stwierdziłem że musze mieć lapa bo jest mobilny etc
nie powiem parę razy się to naprawdę przydało ale rzadko, po 2 latach mój laptop bardzo wolny ekran jest do kitu. teraz mam najtańszy monitor gateway za 400 zł (lcd 17) i znacznie mniej mi się oczy męczą a dużo siedzie przed kompem (najczęściej 8-10 godzin dziennie) efekt jest taki że mam lekką krótkowzroczność (niby tylko -0.5 ale jednak)
aktualnie zbieram kasę na nowego kompa (a jeszcze studiuje ) i na pewno nie będzie to laptop, jest to fajna zabawka ale nie do pracy można na nim śmiało przeglądać internet może jakiś film zobaczyć ale na pewno nie pracować

A teraz już tylko odliczam dni do tego jak na biurku pojawi się monitor z prawdziwego zdarzenia (może eizo ) a pod nogami zobaczę normalnego pc który będzie xxxx razy szybszy od mojego starego laptopa :)

milinet
16-08-2008, 14:20
Wszystko się zgadza :) Też wolę PCeta ale ma on dwie wady :)
1) nie można go zabrać na kanapę :)
2) nie można go zabrać na... tam gdzie król łazi piechotą :-)

Kabu
16-08-2008, 17:10
Wszystko się zgadza :) Też wolę PCeta ale ma on dwie wady :)
1) nie można go zabrać na kanapę :)
2) nie można go zabrać na... tam gdzie król łazi piechotą :-)

Nie można go zabrać nigdzie :wink:, szczególnie jak nie mieszkasz we własnym domu i zdajesz sobie sprawę z przeprowadzek :twisted:.

ABJ
16-08-2008, 19:14
to moze konkretnie.
jaka jest jakosc tego wyswietlacza w tym laptopie?

http://www.ceneo.pl/1342557s

sklaniam sie powoli ku makdonaldowi...tfu makbukowi ;)
w domu mam pudlo + eizo a tego bialasa potrzebuje w teren co by sobie zobaczyc jak wychodza foty w trakcie sesji.

adi3124
16-08-2008, 21:53
Nie polecam tobie macbooka w teren i to tylko dlatego że ma ekran glossy (w terenie zamiast zdjęcia na lcd zobaczysz swoje odbicie) , lepiej dołożyć do macbooka pro którego można kupić z matową*matrycą no i pro jest o wiele lepszy dodatkowo cały z alu . Co prawda ma 15" ale jest sporo mniejszy od zwykłego sprzętu .

ABJ
17-08-2008, 00:40
wlasnie chodzi o wymiary, 15" to juz za duzo. Sklaniam sie do max 13".
Najchetniej bym kupil nowe Vaio 11.1" ale cena mnie zabija...
Zostaja jeszcze laptoki z matrycami 12" i windą...
budzet to max 4000zl
HELP !!!

adi3124
17-08-2008, 02:59
Porozglądaj sie za notebookami firmy fujitsu-siemens a konkretnie za serią lifebook , małe lekkie mocne jak na taki sprzęt i mają ponad przeciętny czas działania na baterii no i ceną*biją sony vaio

piast9
18-08-2008, 11:49
No i proszę:
http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp#press
Jakby ktoś miał dużą kieszeń na laptopa w plecaku to się nada :) Nawet nie waży tak dużo jak się spodziewałem początkowo po opisie.

nowart
18-08-2008, 13:16
wlasnie chodzi o wymiary, 15" to juz za duzo. Sklaniam sie do max 13".
Najchetniej bym kupil nowe Vaio 11.1" ale cena mnie zabija...
Zostaja jeszcze laptoki z matrycami 12" i windą...
budzet to max 4000zl
HELP !!!

Przyjrzyj się zatem Dellowi serii XPS 1330 na LED-ach. Świetnie wykonane sprzęty, bardzo dobry ekran jak na laptopa no i generalnie same plusy. Kupisz bez problemu za ~ 3500zł. No i gwarancja Della... poszukaj z 3 letnią Next Business Day i masz święty spokój.

Kolaj
18-08-2008, 13:25
Przyjrzyj się zatem Dellowi serii XPS 1330 na LED-ach. XPS-y to dobre komputery ale ten ich szklany ekran to kompletna pomyłka.

Co to w ogóle za durna moda nastała na takie odblaskowe wyświetlacze :evil:

nowart
18-08-2008, 14:51
ale ja piszę o matrycach na LED a tam matryca nie jest szklana.

Kolaj
18-08-2008, 14:55
ale ja piszę o matrycach na LED a tam matryca nie jest szklana.Ależ jest. Chyba, że są jeszcze jakieś zupełnie inne matryce w tych notebookach. LED to tylko sposób podświetlenia matrycy. Akurat tak się złożyło, że kupowałem niedawno razem z kumplem takie notebooki. Ja kupiłem wersję podświetlaną standardowo a on LED-ami. Oba były właściwie identyczne, trudno było się doszukać różnic.

nowart
18-08-2008, 15:13
No to chyba oglądaliśmy inne xps-y na innych ledach...
obecnie jestem na etapie zakupu małego, mobilnego laptopa i od ich porównywania już mnie oczy bolą. Różnica między lampami a ledami w tych Dellach jest Dramatyczna - zarówno jeśli chodzi o równomierność podświetlenia, kąty, oraz widoczność w warunkach ostrego oświetlenia - co najbardziej skrytykowałeś pisząc o szklanej powłoce ( z którą to opinią o absurdalności ich stosowania całkowicie się zgadzam).

Ponieważ spore znaczenie ma dla mnie jakość wykonania sprzętu spore wrażenie zrobił na mnie również Sony Vaio.
np ten http://www.sonystyle.com/webapp/wcs/stores/servlet/CategoryDisplay?catalogId=10551&storeId=10151&langId=-1&categoryId=8198552921644570898&parentCategoryId=16154

adi3124
18-08-2008, 19:58
Ponieważ spore znaczenie ma dla mnie jakość wykonania sprzętu

To polecam tobie przejść się do ispota i zobaczyć macbooka pro ;)

nowart
18-08-2008, 20:26
Znam go na pamięć. Dla mnie w.w. laptopy - zwłaszcza Sony - wykonane są znacznie lepiej i gustowniej. MB to dla mnie absolutnie nic ciekawego za jeszcze bardziej nieciekawą, wręcz absurdalną kasę... co oczywiście jest kwestią gustu :)

tompac
18-08-2008, 20:36
Umówmy sie tak, skontaktuje sie z człowiekiem od tej kalibracji i poproszę go o opis tego co "przeżył" potem zacytuje i podam model laptopa.

dostałem dzisiaj odpowiedź, krótka ale treściwa

Co do Twojego Laptopa to sprawa jest prosta. Ma on znacznie większą przestrzeń odwzorowania barw (tzw. Gamut) niż ogromna większość matryc laptopów dostępnych na rynku. Po kalibracji daje lepsze kolory niż cała reszta. Byłem zaskoczony, bo takich rezultatów nie osiągnąłem do tej pory na żadnym laptopie!

Laptop to Vaio VGN-FZ21Z

manfred1
19-08-2008, 09:53
A co myślicie o takich potworach mam na myśli tylko i wyłącznie obróbkę foto.
1.Notebook HP Pavilion DV9890EW - Core 2 Duo T9300 2.5GHz, 4GB/500, 17", BR, BT, VP, (FF778EA)
2. Dell XPS M1730 T9500 2x 8800GTX SLI

nowart
19-08-2008, 12:48
Skoro "tylko i wyłącznie" do obróbki foto to zdecydowanie lepszym wyborem będzie zewnętrzny, dobry lcd. Zaoszczędzisz kupując mniejszego, aczkolwiek równie wydajnego laptopa , bez wymyślnych kart graficznych, 17" matryc i bzdurnych dodatków, kupisz przyzwoity, zewnętrzny lcd i obróbka foto będzie zdecydowanie przyjemniejsza.
Chyba, że chcesz tylko i wyłącznie laptopa do foto to już nie pomogę gdyż w tym przedziale cenowym nie widziałem nic ciekawego.

skoku
19-08-2008, 13:39
jesli chcesz do obrobki foto to lenovo W700. dostepny od wrzesnia.
wyswietla 72% adobe rgb. mozesz wybrac model z wbudowanym kalibratorem (x-rite) i tabletem (wacom).

manfred1
19-08-2008, 13:51
Wiadomo już coś o cenie? nowart mam monitor samsunga 757 crt jesli będzie taka potrzeba to podepne się do w/w.Póki co narazie mam peceta z 512 ram dlatego jaka kolwiek obróbka zdjęć przyprawia mnie o palpitację serca. A peceta nie mogę kupić względy mieszkaniowo estetyczne.

Bahrd
19-08-2008, 15:12
jesli chcesz do obrobki foto to lenovo W700. dostepny od wrzesnia.
wyswietla 72% adobe rgb. mozesz wybrac model z wbudowanym kalibratorem (x-rite) i tabletem (wacom).

Przyznam, że się trochę napaliłem na tego behemota - na papierze wygląda świetnie (http://canon-board.info/showthread.php?p=513735#post513735)! Pytanie, czy w PL będzie go można nabyć z kalibratorem i tabletem?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

1.Notebook HP Pavilion DV9890EW - Core 2 Duo T9300 2.5GHz, 4GB/500, 17", BR, BT, VP, (FF778EA)

Jeśli tylko foto, to w gruncie rzeczy nie potrzebujesz SLI. Rozważ jeszcze:
HP: http://www.hp.com/hpinfo/newsroom/press_kits/2008/siggraph/ds_elitebook8730w_mobileworkstation.pdf
Lenovo: http://shop.lenovo.com/ISS_Static/merchandising/US/PDFs/W700_Datasheet.pdf

Pawilony DV to jednak komputery "domowe". A oba "workstations" wyglądają solidnie.

skoku
19-08-2008, 15:57
Wiadomo już coś o cenie? nowart mam monitor samsunga 757 crt jesli będzie taka potrzeba to podepne się do w/w.Póki co narazie mam peceta z 512 ram dlatego jaka kolwiek obróbka zdjęć przyprawia mnie o palpitację serca. A peceta nie mogę kupić względy mieszkaniowo estetyczne.

cena od ok 3k USD
link1 (http://www.photolaptop.com/)
link2 (http://shop.lenovo.com/SEUILibrary/controller/e/web/LenovoPortal/en_US/catalog.workflow:category.details?current-catalog-id=12F0696583E04D86B9B79B0FEC01C087&current-category-id=95F811B4EF37447BAA6A66969FB312CF)
mi wyszlo jakies 4,3k USD ;)

Kabu
19-08-2008, 16:26
Jeżeli rozważacie nad laptopem i dodatkowo dokupieniem do niego LCD to zdecydowanie polecam abyście poszukali takiego laptopa co ma replikator (przystawka, do której da się podłączyć LCD, klawiaturę itd.) aby nie podpinać tych wszystkich kabli za każdym razem.

Bahrd
19-08-2008, 18:06
cena od ok 3k USD [...]
mi wyszlo jakies 4,3k USD ;)

Ciekawe, za ile będzie u nas... ponoć złoty tanieje - niedobrze.

Jeżeli rozważacie nad laptopem i dodatkowo dokupieniem do niego LCD to zdecydowanie polecam abyście poszukali takiego laptopa co ma replikator (przystawka, do której da się podłączyć LCD, klawiaturę itd.) aby nie podpinać tych wszystkich kabli za każdym razem.

ThinkPad Advanced Mini Dock, na przykład w Lenovo (Dell i HP również takie mają w liniach "business"). Też uważam, że to bardzo rozsądne rozwiązanie - pomijając kable DVI/VGA, to jeszcze służy jako ładowarka.

milinet
19-08-2008, 19:46

Do obróbki foto potrzebujesz tylko trzech rzeczy... wyśmienitej matrycy, porządnego procka i szybkiego dysku, no i jeszcze trochę RAMu ale bez przesady i tak najważniejsza jest matryca więc karta grafiki nie istotna, procek może być np. T7200 albo T2600 też by już wystarczył ale niestety producenci laptopów nie chcą się chwalić za bardzo parametrami matryc, kątami kontrastem itd. a nawet takie potwory jak wymieniłeś wychodzą z naprawdę badziewnymi matrycami.

Wiadomo że można podpiąć do niego zew. dobry LCD ale nie o tym jest ten wątek, zresztą jak mam podpinać zew. LCD to kupowanie laptopa mija się z celem.

Proszę wpisujcie sprawdzone modele lapków z dobrymi matrycami na których można już coś obejrzeć. Nie ma ich za wiele, w marketach nie znalazłem żadnego ;-)

adi3124
19-08-2008, 22:11
Proszę wpisujcie sprawdzone modele lapków z dobrymi matrycami na których można już coś obejrzeć. Nie ma ich za wiele, w marketach nie znalazłem żadnego

Jak dla mnie to matryca w Macbooku pro jest świetna - oczywiście chodzi o nowy model gdzie podświetlenie jest LED . Kąty widzenia mnie nie interesują bo i tak obrabiając zdjęcia siedzę na wprost . Kolory wg okej , jasność idalna , no i matowa musi być .

gadget_zary
20-08-2008, 09:43
Temat sie rozwinal ale cos mi sie wydaje ze troche odbiegl od zapytania.
Do konca tyg musze zastanowic sie jakiego laptopa kupic. Przeszukujac te 7 stron znalazlem te konkretne modele :

IBM A31p 1600x1200
Dell M90 1920x1200 UltraSharp -> znalazlem jedynie uzywke w cenie do 3000 (nie ukrywam ze wolalbym nowy sprzent)
Dell Inspiron 1720 z matrycą 17" 1920x1200 Ultra Sharp
MacBook Pro -> cena zabija
IBM T60p 15" 1600x1200 matryca IPS -> jakos nigdzie nie moge trafic z matryca IPS (badz w opisie nie jest to uwzglednione)
Sony Vaio VGN-FZ21Z -> ciekawa propozycja ale cena dalej przekracza moj budzet

Ma ktos jeszcze jakies propozycje ????

solmark
20-08-2008, 09:52
Albo Cię zabije cena MBP, albo jakość reszty matryc.

Możesz wybrać rodzaj śmierci :mrgreen:.

skoku
20-08-2008, 10:43
matryce w IBM Txxp daja rade. nie jest to szczyt techniki ale jakosciowo sa lepsze od innych matryc w "zwyklych" laptopach (nawet txx - bez p).
jak dobrze pamietam ktos na forum chcial sprzedac t60p z dyskiem SSD. moze warto sie zastanowic?

gadget_zary
20-08-2008, 10:55
jak narazie rozgladam sie za Lenovo Txxp i jakims macbookiem 13" niestety budzet 3000 to nie za duzo ;/

skoku
20-08-2008, 10:58
to przeszukaj forum. ten t60p z dyskiem ssd byl chyba za 3300.

gadget_zary
20-08-2008, 11:06
wlasnie szukalem i nic nie ma, mozliwe ze sprzedany a temat usuniety
dobra ja swoj problem rozwiazuje w inny sposob ;] mam zewnetrzny monitor na ktorym "pracuje mi sie wygodnie" teraz pytanie czy bede mial problem zeby podlaczyc zew. monitor do tego laptopa http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/875505_samsung_r60_t5750_15_4.aspx ?
akurat pisze o tym gdyz moge go dostac po bardzo atrakcyjnej cenie ;]

milinet
20-08-2008, 20:04
Ja też szukałem i niestety T60p z taką matrycą jak bym chciał nie ma i pewnie nie będzie.
Na allegro jest jeszcze T60p 15" matryca 1400x1050 z danych jakie można znaleźć w necie wychodzi że to tez jest matryca IPS, chyba że w opisie aukcji są błędy link tutaj (http://allegro.pl/item418871878_best_ibm_t60_sxga_core_2gb_160_wifi_ fp_gw_vat.html)
Niestety wcale nie tanio i używka.

Nie każdy IBM Txxp posiada matryce IPS czy tam FlexView ;-)
Dell 1720 1920x1200 wychodziła chyba tylko matryca błyszcząca, pewien nie jestem.
MBP - super, podświetlana klawiaturka, aluminium itd, ALE tylko dwa USB i tak samo jak u innych firm, w zależności od wielkości i rozdzielczości matryce są różne, róźnice w jakościach matryc można sobie porównać klikając na MBP 17" (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Apple-MacBook-Pro-17.1048.0.html) i MBP 15" (http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Apple-MacBook-Pro-15-Santa-Rosa.4087.0.html)

IBM A31p jako komp uniwersalny się raczej nie sprawdzi, mam przyjemność pracować od czasu do czasu na takim ale jest on używany do zupełnie innych celów.

Ja osobiście wybrałem Della M90: (dopiero do mnie idzie ale bawiłem się nim wcześniej wiele razy)
+ osiągi (co prawda nie gram, ale raz na rok pojeździć f1 lubię więc moc się przyda)
+ Matryca, nie mam zamiaru się kłócić że te w jabłuszkach są lepsze ale mi wystarczy że jest o dwie klasy lepsza niż te które widzę czasem w marketach i jedna z najlepszych jakie oferuje Dell
+ To będzie mój jedyny komputer przez jakiś czas i jako desktop replacement jest idealny
+ fajny, mały replikator portów za grosze bo pasuje ten od serii Dxxx

- brak mikrofonu, brak PCMCIA
- brak pełnowymiarowej klawiatury
- duży, prądożerny z ogromnym zasilaczem

Jabłuszka są fajne ale kompletnie się na nich nie znam i póki co nie mam zamiaru borykać się z XP na MACu, może później, jak wszystko dopracują ;-)

mam zewnetrzny monitor na ktorym "pracuje mi sie wygodnie" teraz pytanie czy bede mial problem zeby podlaczyc zew. monitor do tego laptopa http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/875505_samsung_r60_t5750_15_4.aspx ?

Byleby miał stacje dokującą :) przychodzisz do domu, kładziesz laptopa na biurko... i to wszystko :D

skoku
20-08-2008, 20:12
wlasnie szukalem i nic nie ma, mozliwe ze sprzedany a temat usuniety
dobra ja swoj problem rozwiazuje w inny sposob ;] mam zewnetrzny monitor na ktorym "pracuje mi sie wygodnie" teraz pytanie czy bede mial problem zeby podlaczyc zew. monitor do tego laptopa http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/875505_samsung_r60_t5750_15_4.aspx ?

ma wyjscie na monitor. co prawda tylko analogowe.

adi3124
20-08-2008, 22:50
milinet Nie muszą nic dopracowywać w systemie mac os masz odrazu program który pomaga zainstalować windowsa xp bez żadnych problemów , pozatym maca nie kupuje sie po to żeby używać na nim gównianego windowsa . Zresztą*pobawiłbyś sie przez tydzień maciem to raczej nigdy byś nie wrócił na windowsa ...

milinet
21-08-2008, 01:42
Tylko tutaj wchodzą w grę inne kwestie jak środowiska programistyczne, AVRStudio, Borland, programy i sprzęt pod RS232 i programy napisane i sprzedane pod windows nie wyobrażam sobie żebym teraz wszystko i wszystkich klientów przerzucał na Maki ;-)

Więc niestety nie mam wyjścia i muszę pozostać przy gównianym windowsie. Generalnie mógłbym pracować na każdym systemie byleby nie była to vista ;-)

Kabu
21-08-2008, 18:39
Tylko tutaj wchodzą w grę inne kwestie jak środowiska programistyczne, AVRStudio, Borland, programy i sprzęt pod RS232 i programy napisane i sprzedane pod windows nie wyobrażam sobie żebym teraz wszystko i wszystkich klientów przerzucał na Maki ;-)

Więc niestety nie mam wyjścia i muszę pozostać przy gównianym windowsie. Generalnie mógłbym pracować na każdym systemie byleby nie była to vista ;-)

A co Ty taki wrogi do Visty? Ja zapierałem się rękami i nogami aby nie mieć visty, kupiłem laptopa niestety z vistą i dziś na XP już bym się nie przesiadł nie ma mowy.

milinet
21-08-2008, 20:56
W Viście nie pasuje mi... cała Vista :)
A tak poważnie to:
1) przyzwyczajenia, bez pogooglowania w życiu bym nie zgadł jak się zamyka procesy.
Jak dla mnie Vista jest za mało intuicyjna a nie mam zamiaru czytać do niej instrukcji obsługi.
2) Upierdliwość systemu który traktuje Cię jak idiotę i najprostsze grzebanie po systemie czy sprzęcie które w XP nie wymagało wiele pracy to Vista Cie obszczeka upomni a na koniec i tak nie pozwoli niczego zrobić ;-)
3) Wszystkie migające bajery które zajmują niepotrzebnie pamięć przeznaczoną np. dla PS
4) Nie mam sterowników pod viste do kontrolerów USB które wykorzystuje w moich urządzeniach
5) Uważam że programiści idą nie w tą stronę, zamiast system robić mniej mocożerny to bez 2GB RAMu do VIsty nie podchodź, kiedyś na 64kb dało się robić gry które bawiły miesiącami niektóre z całkiem niezła grafiką jak na tamte czasy, brakuje mi trochę tamtych czasów ;-)

banan82
22-08-2008, 09:00
milinet, nie lepiej wskoczyc w inny system? Ja z powodzeniem od roku korzystam tylko z Linuxa. Bawie sie tym systemem od 10 lat praktycznie ale dopiero rok temu jak kupilem laptopa ThinkPada R61i to wyrzucilem Xp w pierony. Nie brakuje w linuxie niczego, wszystko masz pod kontrla, jestes krolem systemu (jesli chcesz nim byc i umiesz), wszystkie karty sa na stole, nie tak jak w windowsie - szczegolnie tej slynnej viscie. Fotoszop chodzi pod linuxem korzystajac w programu Wine (emulator), wiele innych windowsowych programow chodzi, ale zawsze jest masa odpwiednikow open-source. DO amatorskich zastosowan fotograficznych linux na laptopie jest jak znalazl. Nie wiem czego sie ludzie boja bo sam system instaluje sie pol godziny max.....w kreatorze w ktorym jest 6 pytan (ubuntu).

ps: jesli masz swoje progamy na ktorych musisz pracowac to zawsze mozesz po linem zemulowac windowsa np w VIrtualBoxie i otworzyc sobie windowsa w okienku (pelny ekran tez mozliwy) i pracowac tak, nie ma problemu, zawsze to jest wtedy winda pod kontrola linuxa czyli z zalozenia jak sie winows wysypie to linuxowi nic sie nie dzieje:)

gadget_zary
22-08-2008, 09:17
dzieki wszystkim za pomoc ;] dzisiaj jade odebrac laptopa ze sklepu ;] co do visty to sam jestem troche sceptycznie do niej nastawiony ale pozyjemy zobaczymy, na dobra sprawe nigdy nie mialem visty przed soba na dluzej niz 30 minut ;]

milinet
22-08-2008, 09:42
Rozumiem że jedziesz po M90 :-) Ja też dłużej nie patrzyłem na Viste niż 30 min. dłużej nie dawałem rady, po tym czasie i wielu wyrwanych włosach stwierdzałem że albo ten system jest zbyt inteligentny dla mnie albo ja jestem zbyt wielkim kretynem żeby ten system obsługiwać ;-)

Banan82
No tak myślałem o Linuxie jak chciałem się pobawić w "szperanie" w WiFi ;-) Ja tam jestem otwarty na każdy system który jest dobry tylko brakuje mi wolnego czasu na poznawanie systemu i dostosowywanie go do moich potrzeb. XP póki co mi nie przeszkadza, właśnie idzie do mnie szybsza maszyna to jeszcze mniej będzie mi przeszkadzał, reinstalacje załatwiam w 5 minut z obrazu i robię to tylko wtedy kiedy na własne życzenie poinstaluję sobie wirusy. Zacznę myśleć nad zmianą systemu jak XP zacznie mnie wkurzać lub ograniczać.

Krzychu
22-08-2008, 09:58
Della M90 miałem przez jakiś czas służbowo i generalnie z ulgą go się pozbyłem...
Rozmiary i waga w zasadzie wykluczają jego mobilność, na nowiutkiej baterii działał maksymalnie 2.5h, ekran o tej rozdzielczości to jakaś masakra - nic nie widać, skończyło się na podpięciu zewnętrznego monitora w biurze, a jak potrzebowałem coś policzyć to niestety się okazywał za słaby... Nigdy więcej...
Teraz mam na biurku HP xw8600 na Xeonie Dual Core a jak potrzebuje to zabieram małego Della który w odróżnieniu od M90 jest mobilnym komputerem...

milinet
22-08-2008, 17:49
Racja Racja jako przenośny jest beznadziejny, za duży za ciężki za bardzo prądożerny, nie wiem co Ty tam miałeś za procek ale bez przesady T7600 taki wolny nie jest.
Co do matryc każdy ma inne preferencje, czcionka w 15" i 1024x768 to dla mnie wielkie kulfony a jak sobie w obojętnie jakim środowisku programistycznym pootwieram pełno okienek to wysoka rozdzielczość się przydaje ;-)

tompac
23-08-2008, 09:55
Sony Vaio VGN-FZ21Z -> ciekawa propozycja ale cena dalej przekracza moj budzet

porównaj sobie specyfikacje modelu VGN-FZ21M jest tańszy o ok.1000zł (ok3000), podstawowa róznica to brak nagrywarki BR i mniejszy dysk - reszty drobnostek nie pamietam - matryca na 100% ta sama

sal
23-08-2008, 20:17
Nie brakuje w linuxie niczego, wszystko masz pod kontrla, jestes krolem systemu
Taaaaaaaaak.
Mi brakuje w Linuksie (jako desktopie) bardzo wiele :-)
BTW: Doradzanie komuś uruchamianie Photoshopa w WINE jest takie trochę...dziwne.

_igi
24-08-2008, 06:05
Tak w związku z tematem, na ile mam wierzyć w tabelkę z About my mac, która mi mówi, że mój LCD ma głębie 32bitów?

W internecie nie mam co sprawdzać, miałem dwa tygodnie temu wymienianą matrycę w PB, wsadzili ponoć najnowszą (fakt, jest jaśniejsza i ma lepsze kolory), ale zbyt wiele się dowiedzieć nie mogę na ten temat...

milinet
24-08-2008, 11:01
porównaj sobie specyfikacje modelu VGN-FZ21M jest tańszy o ok.1000zł (ok3000), podstawowa róznica to brak nagrywarki BR i mniejszy dysk - reszty drobnostek nie pamietam - matryca na 100% ta sama

Tylko szkoda ze rozdzielczość tylko 1280x800, jak dla mnie trochę mało :(

tompac
25-08-2008, 20:46
Tylko szkoda ze rozdzielczość tylko 1280x800, jak dla mnie trochę mało :(

kłopotliwe ale daje rade, kompromis pomiedzy wielkoscią a rozdzielczościa, lapcok posiada wyjście Full HD zaden problem stacjonarnie podpiąc sie pod coś większego.

gadget_zary
26-08-2008, 14:34
Ja zakupiłem Asusa serii M (15,4 WXGA+ 1440x900 /Core2duo 2,16ghz/ 3gb ram/320gb 5400/Ati rad 3740 256mb). Zdecydowałem sie na niego gdyż i tak będę używał zewnętrznego lcd (z matryca PVA która jak dla mnie daje rade w zupełności). Chciałbym pokazać wam zdjęcie obrobione (obróbka niezbyt skomplikowana - nie znam jeszcze za dobrze PS'a) na laptopie siedząc na ławce w parku.

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/CRW_0009-2.jpg
źródło (http://i266.photobucket.com/albums/ii252/dzioora/CRW_0009.jpg)

Zdjęcie oglądałem na kilku monitorach (CRT jak i LCD) + rozesłałem po znajomych, z tego co się dowiedziałem/zauważyłem nie odbiega ono jakoś szczególnie od tego co widziałem podczas "obróbki", wg. mnie do sporadycznych amatorskich zastosowań daje rade. A co wy myślicie ??

manfred1
26-08-2008, 18:42
Trzeba by dwa zdjęcia umieścić obrobione na lapku i obrobione na lapku z podpiętym CRT

Vitez
27-08-2008, 00:28
wg. mnie do sporadycznych amatorskich zastosowań daje rade. A co wy myślicie ??

... że powinieneś raczej kolorowe nie cz-b zdjęcia porównywać po obróbce na laptopie.

gadget_zary
27-08-2008, 10:32
Zgodnie z radami podanymi wyżej wrzucam 2 fotki w kolorze (pierwsza obrabiana na CRT druga z tymi samymi ustawieniami z CameraRAW na moim Asusie)
CRT:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/IS_CRW_0085222222-2.jpg
źródło (http://i266.photobucket.com/albums/ii252/dzioora/IS_CRW_0085222222.jpg)

ASUS:

https://canon-board.info/imgimported/2008/08/CRW_0085wykadrowane-2.jpg
źródło (http://i266.photobucket.com/albums/ii252/dzioora/CRW_0085-wykadrowane.jpg)

przy focie z CRT zapewne jeszcze odrobine grzebalem w PS ale nie pamietam dokladnie co ;/ (domyslam sie ze barwa/nasycenie + wyostrzenie)

adi3124
27-08-2008, 12:58
Na moje oko ta z Asusa lepiej sie prezentuje .

manfred1
27-08-2008, 21:56
No i pękł mit że na lapku zdjęcia nijak się nie da "obrobić".

Vitez
28-08-2008, 02:03
No i pękł mit że na lapku zdjęcia nijak się nie da "obrobić".

Da się, o ile wystarczy "jakoś" a nie "jakość" .

shozo
28-08-2008, 11:21
Witam, proszę o poradę w następującej kwestii:
Dysponuję kwotą ok. 3000 zł na zakup sprzętu z myślą o amatorskiej obróbce foto.
Wiadomo - laptop = mobilność, ale priorytetem jest dla mnie jakość wyświetlanego obrazu, dlatego skłaniam się raczej do zakupu stacjonarnego zestawu wraz z monitorem EIZO S1921. (znalazłem ofertę w atrakcyjnej cenie).
Z wypowiedzi w tym wątku wnioskuję jednak, że ostatnio coś ruszyło się w temacie jakości matryc w laptopach i za w/w kwotę można nabyć lapka ze stosunkowo niezłą matrycą...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)
Jeśli odpowiedź będzie twierdząca, to chyba poważnie rozważę zakup laptopa z myślą o obróbce ze względu na mobilność...

adi3124
28-08-2008, 12:27
Raczej zwykły laptop a tym bardziej sprzęt do 3000 nie ma szans z monitorem eizo , napisz dokładnie czego oczekujesz - matryca , laptop tylko do obróbki czy tez jakieś*gierki itp , napisz jeszcze czy liczy się dla ciebie wygląd notebooka

Misiaque
28-08-2008, 12:39
Jeśli priorytetem jest jakość obrazu, to nad laptopem raczej nie ma się co zastanawiać... zwłaszcza niedrogim, choć nie wiem czy w tych drogich ktoś stawia na jakość obrazu...

shozo
28-08-2008, 12:56
Raczej zwykły laptop a tym bardziej sprzęt do 3000 nie ma szans z monitorem eizo , napisz dokładnie czego oczekujesz - matryca , laptop tylko do obróbki czy tez jakieś*gierki itp , napisz jeszcze czy liczy się dla ciebie wygląd notebooka

Ten eizo to raczej monitor z dolnej półki jeśli chodzi o tą firmę, ale na lepszy mnie na razie nie stać. Nie jest to najnowsza konstrukcja, więc pomyślałem, że może nowoczesne matryce w laptopach już go doganiają, ale z tego co napisałeś to raczej nie…
Oczekiwania: tak jak napisałem – jakość obrazu 2d to zdecydowany priorytet.
Komp ma służyć do obróbki zdjęć (raw) (photoshop), poza tym zwykłe zastosowania: internet, word, excel, może czasem jakiś film (wiem, że przy filmach raczej matryca panoramiczna), jednak obróbka foto ponad wszystko.
Z gier już dawno wyrosłem ;) Wygląd lapka – no cóż – jak każdy fotograf, lubię rzeczy piękne, ale za cenę dobrej matrycy, zniosę nawet jeśli będzie wyglądał szkaradnie ;)
Byle zdjęcia prezentowały się jak najlepiej.

Poohutch
28-08-2008, 14:28
Też miałem podobny dylemat i nawet pytałem na CB. Ja wybrałem opcję laptop + monitor zewętrzny, jakos daje radę. Myślę, że za jakieś 3500 kupisz notka z C2D + monitor 22" na matrycy S-PVA.
Na przykład ASUS T7300, 4GB, 250GB, GF8600 (http://www.allegro.pl/item425575132_graficzny_potwor_asus_t7300_4gb_250g b_gf8600.html)
a do tego Lenovo L220x (http://www.allegro.pl/item423688810_lenovo_22_fullhd_1080p_s_pva_l220x_g w_fv_wawa.html)

Marcin Jagodziński
28-08-2008, 14:54
absolutnie nie doganiają. mam macbooka pro, który generalnie jest bardzo chwalony za jakość obrazu, ale nawet prawie 3 letni, konsumencki model iiyamy na MVA daje od razu zauważalny lepszy obraz.

shozo
28-08-2008, 15:50
Czyli wynika z tego, że jednak w tym przedziale cenowym matryce w laptopach nie mogą równać się z monitorem eizo - nawet z niskiej półki - tak też przypuszczałem.
Co do zestawu monitor lenovo + laptop asus - wygląda dość ciekawie, jednaże mam wątpliwości czy monitor lenovo dorówna eizo...
W tej sytuacji zdecyduję się najprawdopodobniej na zakup PC stacjonarnego i tego eizo, a za jakiś czas dokupię może lapka jako drugi komputer do podglądu zdjęć w terenie i podstawowej obróbki - ale będzie to pewnie coś z matrycą ok 13 cali, zeby nie była to mobilność tylko z nazwy...

tompac
28-08-2008, 16:41
... z monitorem EIZO S1921 ...

I tu moje zasadnicze pytanie: Czy którakolwiek z matryc laptopów wymienionych w wątku w cenie do ok. 3000 zł jest w stanie równać się (przewyższać) pod względem jakości wyświetlanego z tym Eizo ? (jeśli tak, to jaka ?)

to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić ;)
Za 3kPLN spokojnie już jakiegoś FZeka zakupisz.

adi3124
28-08-2008, 20:30
Dobre będą* też Sony vaio CR ładnie zrobione rozmiar 14" cenowo i jakościowo porównywalne do macbooka 13" , ale obydwa mają wielką wadę ekran glossy , niby takie nic a upierdliwe ... w sumie to glossy ma świetną jakość ale w matowej nie zobaczysz odbicia swojej twarzy , macbook pro w wersji z matową matrycą ma lekki połysk przez co nie odbija światła a ma bardzo dobrą jakość

shozo
28-08-2008, 20:31
to jest model z dolnej półki, nie sądzę aby matryce VAIO serii FZ miały przy nim jakieś kompleksy a podejrzewam, że nawet mogą go nieźle zawstydzić ;)
Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.
Dzięki wszystkim za radę, ale może znajdzie jeszcze ktoś, kto wypowie się na 100 % czy matryca z vaio serii FZ może równać się z eizo s1921.

solmark
28-08-2008, 21:13
Mam eizo s1931, kiedy kupowałem laptopa miałem do wyboru vaio FZ 15" z dwiema świetlówkami i MacBooka Pro. Sprzedawca miał obydwa, więc mogłem porównać. Z całym szacunkiem ale sony odpadł bardzo szybko. Nawet sprzedający powiedział, że zdjęcie wygląda jakoś dziwnie na jego matrycy(porównywał z oryginałem i zdecydowanie z fotografią miał niewiele wspólnego). Teraz do laptopa przypinam czasami eizo jak chcę komuś pokazać zdjęcia, bo jest większy. Do obróbki używam Maca i nie mam problemów z kolorystyką bez względu do jakiego labu pójdę. Sprawdzałem specjalnie. Na eizo kolory są bardziej nasycone niż w rzeczywistości. Monitor (duży) mam nieskalibrowany.

tompac
28-08-2008, 21:46
Nie sądzisz...podejrzewasz...czyli pewności nie ma.
Może uda mi się dorwać gdzieś w sklepie tego vaio, wyświetlić kilka plików ze zdjęciami, potem zrobić to samo na monitorze eizo i podjąć samodzielnie decyzję.

Podejrzewam bo bezpośrednio nie porównywałem, za to mogłem porównać z Lenovo L220X i nawet po wstępnej kalibracji zewnętrznego monitora laptop w niektórych partiach sprawował się dla mnie lepiej.

Amholen
30-08-2008, 19:33
Potrzebuję rady co do laptopa dla żony
cena do ok 2,5k
przeznaczenie: obróbka duuużej ilości danych, przeważnie niewiele związanych z grafiką - ale zdarza się i ta również

ze swej strony ja bym sobie życzył, aby można było zrzucić zdjęcia (wiem, że to praktycznie na każdy) i zobaczyć na nim co się sfotografowało :) - do obróbki używam jednak tradycyjnej maszyny

ogólnie najbardziej chyba zależy nam na niezawodności i stabilności

gase1
08-09-2008, 21:22
witam posiadam laptopa toshiba a200 i z tego co się orientuję laptop ma wyjscie na zewnętrzny monitor czyli s-video i d-sub vga ponieważ się nie znam stad moje pytanie czy jakość będzie nieco gorsza czy krytycznie gorsza i czy jest sens kupowania porządnego monitora lcd z eizo np a utaj znalazlem coś takiego "LCD’eki wyposażone są w kilka tego typu złącz. Najpopularniejszym jest oczywiście VGA (złącze analogowe). Liquid Crystal Display (LCD) jest urządzeniem cyfrowym i teoretycznie powinniśmy wykorzystywać cyfrową technologię przesyłu danych a więc złącze DVI wraz z przeznaczonym do tego kablem.
VGA - jak to wygląda – karta graficzna zmuszona zostaje do przetworzenia cyfrowego sygnału na analogowy, jego przesyłu do monitora LCD, gdzie powtórnie przetwarzany jest on na cyfrowy. Tego typu „operację” wpływają negatywnie na jakość tego sygnału i utratę pełnej i dokładnej informacji jaką niesie. W przypadku gdy korzystamy ze złącza cyfrowego nie ma mowy o przetwarzaniu sygnału, a więc nie towarzyszą temu utraty informacji i może on w czystej i najsilniejszej postaci dotrzeć do monitora. "
jak to wygląda w rzeczywistości?

ecki74
21-11-2008, 22:20
Chciałbym troszkę odświeżyć temat dotyczący laptopków służących do ogólnych zastosowań, a jak się czasem uda to i do obróbki zdjęć.
Oczywiście cała sprawa najczęściej rozbija się o pieniążki, więc chciałem sie zapytać co sądzicie o takich dwóch laptopach:
- IBM R500 http://www.thinknotebook.pl/content/view/49/40/
- SONY VIAO FW21E http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_16_4_nowosc/-24015_sony_vaio_fw21e.aspx

Tomek_P
21-11-2008, 22:43
Vaio to prawdziwy HIT tego roku. Świetny sprzęt w świetnej cenie. Jednak słyszałem, że tylko amerykańskie wersje posiadają dwie lampy pod matrycą ;| Dlatego tak niskie wyniki jasności. Test starszego brata FW11e był/jest na benchmark.pl. Warto przeczytać. Zastanów się czy lustrzany ekran nie sprawi Ci problemu w ocenie zdjęć.

Sony to 2x więcej ramu i 2x większy dysk za mniejszą cenę. Blu-ray to również świetne rozwiązanie. Wystarczy kabel hdmi i telewizor LCD w domu, a potem już tylko kupować filmy w HD 1080p i cieszyć oko. No i wg. mnie bardzo ważna cecha - wygląd! Mimo szacunku dla firmy IBM przeklinam ten design. :)

ecki74
22-11-2008, 11:34
Zgadza się ,że SONY jest bogatsze ... ale IBM to też porządna maszynka , no i ma matowy LCD, mocną obudowę oraz praca na bateryjkach jakieś 4,5 godziny.

Bahrd
22-11-2008, 11:53
Hmmm, polecam zobaczyć oba na żywo. Seria R to taka budżetowa seria T. W szczególności warto więc sprawdzić, czy nie przyoszczędzili na wyświetlaczu (który w serii T też nie jest najwyższych lotów).
Kolega ma R61 z WSXGA+ i do "normalnej pracy" nadaje się znakomicie.
Co do trwałości - nie wiem jak Sony, ale tego samego kolegi poprzedni Z61m spadł mu z dachu samochodu przy prędkości ok. 40km/h (położył na dachu, zadzwonił telefon, zapomniał schować do bagażnika, ruszył do pracy, etc. ;)). Nie działa tylko czytnik kart SD...
Ja celowałem w W700, ale 15-20kPLN za laptop w XXI wieku to jakaś aberracja ;)

Tomek_P
22-11-2008, 20:44
Sam rozglądam się za lapkiem, a szczęście sprawiło, że właśnie dzisiaj na targach PGA jeden z wystawców oddał w ręce zwiedzających aż 8 takich maszyn. Od teraz jestem w 1000% przekonany do modelu Sony fw21e. Klawiatura zabija swoją wygodą, a proporcje ekranu to poezja. Tylko te 3kg wagi...

KMV10
22-11-2008, 21:53
Co do Sony - VAIO są fajne, gdy działają. Jak się zepsują to jeszcze rok temu były rozmaite kłopoty z serwisem w PL. W szczególności dotyczyło to napraw pogwarancyjnych - albo w ogóle nie realizowane albo niezwykle drogo. Ciekawe czy teraz jest już normalniej?

dynax
25-11-2008, 13:00
Moje trzy grosze. Kolega tompac( pozdrawiam:grin:) pisał tu o sonym, akurat mam fz21m i do obróbki zdjęć to on nadaje się tak jak wszystykie modele z tn-ką - czyli wcale. Gierki, fimy, internet itp - jak najbardziej, laptop jest szybki, cichy no i ten design. Parę dni termu kupiłem poobijanego fs h210 z matrycą ips i to jest to. Kąty widzenia są doskonałe, tylko drastyczne odchylenia, bliskie dziwiędziesięciu stopniom powoduje nieznaczną, powtarzam nieznaczną różnicę w jasności, 15" w rozdziałce 1600x1200 też robi swoje - generalnie obrazki wygladają miodnie. Niestety lapek ma swoje lata (pentium m 2giga) aczkolwiek vista plus rawshooter, czy adobe cs3 "chodzą" bez zacięć. Niestety ale niewiele było kiedyś modeli z tymi matrycami (głównie ibm) i trzeba polować na konkretny model z konkretnej serii, ale ręczę że sie opłaca;-) Niestety nikt współcześnie nie pakuje tych matryc do laptopów, tylko różne mutacje tn-ek.

hyzop
26-11-2008, 12:56
Moje trzy grosze. Kolega tompac( pozdrawiam:grin:) pisał tu o sonym, akurat mam fz21m i do obróbki zdjęć to on nadaje się tak jak wszystykie modele z tn-ką - czyli wcale.

Ztym, że tenFW21E ma całkiem inną matryce 16,4 cala 1600x900, no i sporo dodatkowego softu np PS Elements 6 w cenie kompa

dazz
26-11-2008, 13:39
Czy ktoś potrafi podać jakie obecnie na rynku modele mają porządne matryce, tj. nie TN?
Muszę bardzo szybko wybrać lapa i nawet nie mam czasu porządnie przeszukać i-netu, a z tego co widzę wcale nie jest latwo znaleźć takie informacje. Bede wdzieczny za szybka pomoc!

I właśnie co siedzi w tym Sony FW21M? Całkiem mi się podoba ten model. Czy to też TNka?

krzysiekw
05-12-2008, 13:54
Padł mi mój wysłużony acer

w związku z powyższym poszukuje następcy, lepszego i w rozsądnym budżecie...
Wpadło mi w oko takie coś http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/372301
Jak to jest z lenovo?
Dalej klasa IBMa czy nie koniecznie?
zależy mi na sprzęcie trwałym i w miarę umożliwiającym korzystanie z PSa.
a może macie jakies alternatywy?

Bahrd
05-12-2008, 21:41
Ja polecam Lenovo nieodmiennie - rzuć okiem parę postów wcześniej ;)
Budżetowe: R61 i R500 - w gruncie rzeczy bez różnicy (przy czym matryce WSXGA+ są deczko lepsze (kąty widzenia/jasność) niż WXGA).

R500 model NP732PB ma dwie karty grafiki (Intel i ATI). Obie wystarczają do zwykłej pracy, a przy tym intelowska zużywa znacznie mniej prądu. Możliwość zamiany napędu DVD na kieszeń UltraBay z dużym drugim dyskiem też bywa przydatna.

Nie miałem w rękach serii SL, ale mnie osobiście nie odpowiada ze względu na błyszczący ekran i rozkład klawiatury (puryści twierdzą, że w ogóle te modele nie powinny się nazywać ThinkPad).

koraf
03-02-2009, 21:26
Zastanawiam się nad czymś takim : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=534082707 , ma to służyć do podglądu zdjęć w plenerze i może obróbki ale z monitorem eizo CG 222W .
Czy ktoś używa tego lapka ?

Memoriz
03-02-2009, 21:51
Czy ktoś potrafi podać jakie obecnie na rynku modele mają porządne matryce, tj. nie TN?

Popatrz w katalog Della - wyższe modele posiadają podświetlenie LED. Uważam, że obecnie wybierając Della to dobry wybór. Sony również, lecz cenowo znacznie drożej. Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć na zakup. A może warto rzucić okiem na MacBook-a?

Zastanawiam się nad czymś takim : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=534082707 , ma to służyć do podglądu zdjęć w plenerze i może obróbki ale z monitorem eizo CG 222W .
Czy ktoś używa tego lapka ?
Do podglądu zdjęc w plenerze nie wybieraj AMD, Intel znacznie dłużej potrzyma na baterii, a MacBook spokojnie pod 4h wytrzyma - sam używam więc wiem co piszę. Jeżeli wystarczy Ci 13" to za cene tego msi z allegro zakupisz nówke "starego modelu"- tj. nie w aluminiowej obudowie MacBooka.

koraf
03-02-2009, 22:38
Dzięki Memoriz za radę , na pewno to przemyślę :-D.

josif
03-02-2009, 23:29
nie kupuj maca bo już nie będziesz miał ochoty nigdy siadać do PC

ja tak mam : )))))

szwayko
04-02-2009, 10:29
3 lata uzywam IBM R52 bardzo solidny sprzet i dobra matowa matryca. Dlatego dalej jabym mial kupic to cos z tej serii.
Teraz widzialem LENOVO R61 - metalowe zawiasy i dalej bardzo przydatny jak dla mnie TrackPoint (praca w PS i skroty klawiaturowe), ktory w innych markach zanikl. Tylko ze ja w starym R52 mam rozdzielczosc 1400-1050, R61 chyba z taka nie ma.

adam_k
04-02-2009, 21:13
Moje trzy grosze. Kolega tompac( pozdrawiam:grin:) pisał tu o sonym, akurat mam fz21m i do obróbki zdjęć to on nadaje się tak jak wszystykie modele z tn-ką - czyli wcale.

Niestety nie masz pojęcia o czym piszesz tompac pisze wyraźnie o fz21z a ty o znacznie tańszym i gorszym fz21m. Ty masz inną matrycę (podświetloną 1 lampą) a w fz21z jest 2 lampowa matryca. (różnica w cenie ok 2k)
Jedynie laptopy z tej serii z końcówką Z mają 2 lampy np lepszy fz31z.

Fz21z kosztował w sony w zeszłym roku ponad 7k
dziś można upolować na allegro sztukę za ok 3k więc to bardzo dobra oferta za lapka z taką matrycą i nagrywarką BD

Stach84
04-02-2009, 23:06
a co myślicie o tych laptopach (jeśli chodzi o wstępna obórkę zdjęć)?
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-M1330-LED.5623.0.html
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-XPS-M1530.7410.0.html

fotocoto
09-02-2009, 21:59
Jeśli myślisz o tym poważnie to tylko macbook póki jeszcze są tanie. Nie ma lepszych maszyn. Jeśli się boisz tego systemu, niepotrzebnie.

Przemek Lipski
10-02-2009, 01:34
A dla mnie MacBooki, to totalna porażka i szczyt niewygody :) Czasem mam okazję używać i jest to najgorsza męczarnia dla mnie...

HuleLam
10-02-2009, 09:19
A dla mnie MacBooki, to totalna porażka i szczyt niewygody :) Czasem mam okazję używać i jest to najgorsza męczarnia dla mnie...

...no to się zaczęło ;)

VdV
10-02-2009, 10:24
Dokładnie, brać teraz Mac'i, bo w tej chwili są w Polsce taniej jak w USA. A głosy narzekania zawsze się znajdą, myśle, że jakby kolega posiedział dłuzej na MacBook'u to by zmienił zdanie na jego temat.

Skipper
15-02-2009, 11:31
...no to się zaczęło ;)

dopiero sie zacznie... :lol::lol::lol:
kolego Przemku a moglbys rozwinac swa jakze gleboka mysl..?
wiele kontrargumentow przeciw srzetom od Apple slyszalem.. niektore nawet sensowne.. jak brak softu do hakowania komorek.. choc mozna dograc windowsa jako drugi system i to tez sie obejdzie bez wielkich problemow.. ale nikt nigdy nie zarzucil ze sa niewygodne... na tym sie nie siada przeciez :roll::roll:
a moze ta niewygoda wynikala z tego iz zle siedziales przy nim i nie mialo to wiele z laptopem wspolnego.. :roll::roll:

Memoriz
15-02-2009, 13:11

prosze o uzasadnienie dlaczego tak uważasz i co Ci w nich przeszkadza, co z czym porównujesz.
Sądzę, iż największą porażką jest dla Ciebie okrojona półka gier oraz niewygodny ( na początku ) cmd zamiast alt podczas pisania polskich znakow. Jeśli jest inaczej czekam na sprostowanie.

Jeśli matryca Ci się nie podoba , uważasz że źle odwzorowuje kolory , nie jest równomiernie podświetlona, to z czym ją porównujesz, z Eizo? pamiętaj że to matryca TN więc porównanie jest adekwatne tylko do tej klasy. iMac 24" jest na SIPS.
Czy pięknie wyprofilowana klawiatura na której pisze się jak poezja też nie pasuje? Mało który logitech zapewni Ci taką wygodę.
Wydajność, uważasz, że jest gorsza? zobacz testy, popracuj na pakiecie Adobe , potem przesiądź się na MS i oceń różnice.

Mógłbym pisać w nieskończoność, przyznaję że jestem użytkownikiem OS X , na MS nigdy już nie wrócę.
Lecz czekam na twoje sprostowanie,
pozdrawiam.

wojkij
15-02-2009, 13:46
Lecz czekam na twoje sprostowanie,

:shock: :eek: :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=CZGIn9bpALo

Prawie jak religijni fanatycy...

vietcargo
15-02-2009, 14:25
"Prawie robi wielką róźnicę" ;-)

Skipper
15-02-2009, 14:30
:shock: :eek: :lol: :lol: :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=CZGIn9bpALo

Prawie jak religijni fanatycy...

a to juz zupelnie inna bajka :lol: :lol::lol:
wejdz sobie na myapple.pl tak ideowego forum to nie widzialem...
tylko wiesz to ze jakas czesc uzytkownikow zachowuje sie delikatnie rzecz ujmujac "kontrowersyjnie" nie moze wplywac na jakosc postrzegania sprzetu do konkretnych zastosowan... wszedzie sa ludzie i ludzie... poczytaj chocby to forum czy forum nikona... tez czesc sie zachowuje prawie jak nie przymierzajac.. talibowie... a kolory czerwony czy zolty(kolejnosc alfabetyczna by sie nikt urazony nie poczul :p ) przyjmuja range barw wojennych :lol::lol::lol:
to ze siemens blaupunkt volkswagen budowali swoja potege na robotnikach przymusowych i w obozach koncentracyjnych nie mozna dzis powiedziec ze ich produkcja to srodek masowej zaglady... choc moze VW Golf III w rekach rodzimych tunnerow moglby sie juz w tych kategoriach lapac :p

vietcargo
15-02-2009, 16:27
Dokładnie tak. Są ludzie, dla których sprzęt Apple jest niezaprzeczalnie najlepszy, ale to nie jest prawdą. Ma wiele wad, mniejszych i większych. Osobiście chętnie pracuje na Macintoshach, ale dobrze skonfigurowany Windows nie jest taki straszny. Wystarczy wiedzieć jak się z nim obchodzić i wszystko będzie w porządku.

Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że tylko Macintoshe się nadają do fotografii, grafiki, obróbki wideo itd. To prawda, że są w tym dobre, ale PC też sobie poradzą :-)

Skipper
15-02-2009, 17:18
Dokładnie tak. Są ludzie, dla których sprzęt Apple jest niezaprzeczalnie najlepszy, ale to nie jest prawdą. Ma wiele wad, mniejszych i większych. Osobiście chętnie pracuje na Macintoshach, ale dobrze skonfigurowany Windows nie jest taki straszny. Wystarczy wiedzieć jak się z nim obchodzić i wszystko będzie w porządku.

Dlatego nie rozumiem ludzi, którzy mówią, że tylko Macintoshe się nadają do fotografii, grafiki, obróbki wideo itd. To prawda, że są w tym dobre, ale PC też sobie poradzą :-)

ja akurat pracuje na Apple bez ideowego zaciecia.. mam tez PCty na ktorych najczescej jednak tylko gram albo psuje telefony komorkowe :p
to co mnie do apple najbardziej przekonuje to oprogramowanie.. mozesz zrobic calkowita postprodukcje na sofcie ktory z defincji ma ze soba wspolpracowac bez zgrzytow.. przy 100% kompatybilnosci i stabilnosci znacznie wiekszej jak na PC.. ponad to brak realnego zagrozenia virusami czy spyware, co w pracy ma ogromne znaczenie..
pewnie ze jak ktos sobie poprawia fotki ze spaceru z dzieckiem to i picassa (tak sie to pisze?) wystarczy na PC wiec nie ma sensu inwestowac w sprzet, ale jak sie na powaznie zajmujesz fotografia, czy zajmujesz branza reklamowa, do tego jakies montaze spotow, i generalnie posprodukcja reklamowa/filmowa nie ma sily.. na PC tego tak szybko i dobrze nie zrobisz za rozsadne pieniadze, bo pewnie jest sprzet i soft na bazie PC kosztujacy majatek ktory tez to zrobi ale ja o nim nie slyszalem.. i w tym kontekscie dla profesjonalisty Apple rzadzi...

darnok
15-02-2009, 19:58
j
to co mnie do apple najbardziej przekonuje to oprogramowanie.. mozesz zrobic calkowita postprodukcje na sofcie ktory z defincji ma ze soba wspolpracowac bez zgrzytow.. przy 100% kompatybilnosci i stabilnosci znacznie wiekszej jak na PC.. ponad to brak realnego zagrozenia virusami czy spyware, co w pracy ma ogromne znaczenie....
...
i w tym kontekscie dla profesjonalisty Apple rzadzi...

Z tym usze sie zgodzic pod wzgledem bezpieczenstwa i stabilnosci MAC jest super ale przyzwyczajenia swoje robia, sprzet PC do obrabiania fotek juz nie kosztuje majatku i za rozsadna kase mozna cos miec do skladania filmow natomiast to inna bajka..
i porownujac do ceny MACa to.. mozna miec dwa PC za 1 maca chyba taka roznica jednak cos znacyz dla zwyklych zjadaczy chleba...

Skipper
15-02-2009, 20:26
i porownujac do ceny MACa to.. mozna miec dwa PC za 1 maca chyba taka roznica jednak cos znacyz dla zwyklych zjadaczy chleba...

porownaj takie same kompy a nie podobne to roznica robi sie minimalna.. a dorzuc soft jaki musisz dodatkowo dokupc do PC a ktory dostajesz za free do MACa i uwierz zaczynaja sie robi roznice na korzysc PC.. ja wiele miesiecy chodzilem kolo tematu nim zdecydowalem sie na przesiadke.. i fanatyk ze mnie zaden.. ale naprawde do pracy w tej branzy szeroko rozumianych mediow od fotografii po produkcje filmowe apple jest lepszy i daje wieksze pole manewru bo nie trzeba tez do kazdej aktualizacji wymieniac polowy komputera bo juz nie daje rady... generalni zywotnosc apple jak narzedzia pracy jest rowniez dluzsza jak PC.. uwierz odpuszczajac wszystkie ideowe bzdury, to ze telewizje agencje reklamowe na swiecie ktore maja kase i nie musza dzialac na protezach czesto z kradzionym softem wybiora Apple bo w generalnym rozrachunku wychodzi taniej...

banan82
15-02-2009, 20:38
szwayko - mam ThinkPada R61, wersja "i". Niestety podwyzszona rozdzialka kosztuje troche ale bardzo by sie przydala pomimo ze wszystko malutkie jest:) Solidna maszyna, ekran, ok, obrabiam zdjecia na nim. Mam wrazenie ze za duzo czerwieni na ekranie, niestety mam Linuxa i nie mam jak tego zmienic - w windzie jest opcja do tego. Uzywam jeszcze super cudnej maszynki Della D420, ekran 12" a rozdzialka jak w 15" typowej - 1280x800. Swietna maszyna, malutka, mozna nia wszedzie brac i oczywiscie nadaje sie na obrabianie, ekran ma wieksza jasnosc jak na moim R61 no i ta rozdzialka w pelni umozliwia prace w RAW lub jakies fotoedycje. Oczywiscie jade tez na Linuxie wiec troche jestem ograniczony w zakresie regulacji monitora - ale mam to gdzies:) Do windy nie wroce:)

hyzop
15-02-2009, 20:40
A jakiż , to soft dają dodatkowo, bo z tego co czytam przy sprzedawanych, to tylko system jest.

Skipper
15-02-2009, 21:31
A jakiż , to soft dają dodatkowo, bo z tego co czytam przy sprzedawanych, to tylko system jest.

wlasnie nie tylko system... kupujac masz maszynke gotowa do uzytkowania w zakresie domowym i niczego dokupowac nie potrzebujesz... masz soft do obrobki i katalogowania zdjec.. masz soft do amatorskiej produkcji filmowej, pokazow slajdow, tworzenia muzy.. i kilka innych przydatnych narzedzi.. ok ktos sie moze krzywic i mowic ze jakies tam cos jest lepsze... ale masz tu bardzo przyzwoity pakiet wzajemnie sie uzupelniajacy i w 100% kompatybilny... ktory notabene M$ wlasnie kopiuje :lol: wiec moze z nowa winda tez juz to wszystko bedzie na PC :lol:

i co najwazniejsze wydajac kase na soft dla profi dalej mozesz korzystac z tego co zrobiles wczesniej bo kompatybilnosc dziala w gore.. wiec jak sie dorobisz wiekszej kasy masz sporo roboty mniej..

szuwary
16-02-2009, 00:32
Takie porównanie 3 laptopów pod kątem jakości LCD:
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=7-9320-9876

Trochę z przymrużeniem oka na to patrze, bo wrzucanie do jednego worka LCD o przekątnej 15" i 9" jest nie do końca fair. Taki Dell Mini 9 to jest zupełnie inny komputer niż Think Pad bądź Mac Book Pro.

vietcargo
16-02-2009, 01:19

Jest pakiet iLife zawierający iPhoto, iWeb, iMovie, iDVD oraz GarageBand. Więcej informacji dla zainteresowanych na stronie Apple - http://www.apple.com/pl/ilife/

Co do kwesti opacalności to bym sie kłócił. Widać tutaj zbyt duże przywiązanie do firmy Skipper ;-) W Polsce podstawowy model aluminiowego MacBooka kosztuje 6099 zł, za to MacBook Pro to wydatek rzędu 8999 zł. Stacjonarny iMac o beznadziejnych już parametrach kosztuje zaledwie 4599 zł. Za takie pieniądze składa się PC, dokupuje porządny monitor LCD i jeszcze zostanie masa pieniędzy na oprogramowanie. Jeśli chodzi o notebooki to za takie pieniądze kupuje się komputer i monitor zewnętrzny. Sam korzystam zarówno z Macintoshy jak i PC, ale trzeba na to spojrzeć z polskiej perspektywy. Większości ludzi nie stać na takie luksusy.

Skipper
16-02-2009, 01:52
Co do kwesti opacalności to bym sie kłócił. Widać tutaj zbyt duże przywiązanie do firmy Skipper ;-)
do firmy wcale do rozwiazan spore to fakt bo lubie aperture i final cut'a:)

W Polsce podstawowy model aluminiowego MacBooka kosztuje 6099 zl
sony vaio czy IBM lub asus o takich a nie podobnych parametrach kosztuja porownywalnie i wiecej...

za to MacBook Pro to wydatek rzędu 8999 zł.
jw. do tego sie praktycznie nie wieszaja.. to dobry sprzet za dobra kase... jakosc kosztuje jak wszedzie na swiecie... dlaczego ludzie kupuja auta 3x drozsze moga kupic produkty koreanskie czy indyjskie... jednak majac kase i wybor kupisz no BMW Volvo czy Mercedesa a nie Kie San Senga Dacie czy Tata :lol::lol:

Stacjonarny iMac o beznadziejnych już parametrach kosztuje zaledwie 4599 zł. Za takie pieniądze składa się PC, dokupuje porządny monitor LCD i jeszcze zostanie masa pieniędzy na oprogramowanie.
zgoda tylko masz zombie z wieszajacym sie softem... w domu mozesz sie tak bawic... ale majac firme i terminy nie stac cie na to by sie nagle cos posypalo...

Jeśli chodzi o notebooki to za takie pieniądze kupuje się komputer i monitor zewnętrzny
to bierz pudlo i monitor i ruszaj w plener :p laptopa sie kupuje dla mobilonosci a nie parametrow :)

Przemek Lipski
16-02-2009, 01:53
Czy pięknie wyprofilowana klawiatura na której pisze się jak poezja też nie pasuje? Mało który logitech zapewni Ci taką wygodę.

Jakoś nie zauważyłem wyjątkowej wygody klawiatury w MacBooku...

Wydajność, uważasz, że jest gorsza? zobacz testy, popracuj na pakiecie Adobe , potem przesiądź się na MS i oceń różnice.

Heh, próbowałem pracować w PS na MacBooku i podziękowałem za współpracę :) Jak dla mnie, to tego się nie da używać.

adi3124
16-02-2009, 02:25
Klawiatura w macbooku jest bardzo wygodna w pisaniu ... może nie miałeś*porównania z innym sprzętem . W macbooku pro natomiast klawiatura jest mistrzowska i na dodatek podświetlana .

banan82
16-02-2009, 09:52
podobny watek na cyberfoto juz byl, iles tam stron, duzo biadolenia, wojna uzytkownikow maca w stosunku do PC. Prawada jest taka ze nie trzeba bulic niewiadomo ile za laptopa zeby byl dobry. W macu placisz duzo za stylistyka, feeling no i za logo. Fajna jest integracja systemu ze sprzetem ale w tych czasach...no sorry ale to juz nie robi takiego wrazenia. Tak jak pisalem wczesniej - Linux + laptop i mamy stabilnosc maca a cene PC. Photoshop pojdzie na linuxie dzieki Wine wiec juz nie ma tego problemu. Maci sa zdecydowanie przereklamowane, sa "inne" no i sam system to wiekszy szpieg jak winda. Nie chcialbym robic w systemie ktory nie pozwala mi dowiedziec sie co sie dzieje pod maska itp. Ogladnijcie Simpsonow gdzie bylo o Macach:)

Skipper
16-02-2009, 11:00
myslisz ze np R Murdoch, wlsciciele TVN, Axel Springer i innych koncernow medialnych,amerykanskich czy brytyjkich uczelni... dali z siebie zrobic idiotow?
ze tez nie wpadli na to iz to zbyt drogi przereklamowany sprzet bo na zombie z linuxem czy winda mogliby zrobic to samo :]
by bylo jasne Linux jak dla mnie jest super ale nie do takich zastosowan :)

tu nie chodzi o wojne.. tylko o spojrzenie na sprzet jako narzedzie do konkretnego zadania.. zacznij siedziec w mediach popracuj nad kilkoma projektami kiedy nie masz czasu zastanawiac sie czy wynik pracy jednego programu bedzie funkcjonowal w innym programie gdzie musisz prace dokonczyc to przestaniesz sie zastanawiac co wybrac...
wybierzesz to gdzie bedziesz na luzie pracowal..
a w warunkach domowych uzywanie PS to tez glupota... pakiet adobe kosztuje tyle ze nikt przy zdrowych zmyslach nie bedzie wydawal takiej kasy jak na tym nie zarabia.. i dochodzimy do momentu kiedy wychodzi iz w propozycjach takich czlowiek staje sie zwyklym zlodziejem bo ile osob na windzie ma tu soft legalnie kupiony.. stawiam ze kilku wlascicieli firm fotograficznych.. ale w zasadzie zaden uzytkownik domowy.. skoro 200-300 zl robi roznice w sprzecie i doprowadza sie do rangi ideologii "kochajmy zombie skladaki" to w sofcie kilka tys jest najwyrazniej poza mozliwosciami finansowymi "doradcow"..

banan82
16-02-2009, 11:29
nie uzywam PS, uzywalem krotko, ale nie bawie sie w piracenie. Rozumiem ze w swiecie wielkich korporacji skladakow sie nie uzywa, wiadomo, ale kupujac PC Della czy HP czy Lenovo/IBM mamy zestaw ktory juz jest optymalnie zgrany z softem. Wybacz, ale wydaje mi sie ze kiedy to iles tam lat temu Maki wyraznie prymowaly to teraz ich przewaga ma tylko znacznie symboliczne w zasadzie i ideologiczne. Nie ukrywajmy tego.
Sorry ale jestem zrazony tym co robi firma Apple, kolejny Microsoft ladnie ubrany. Nie chce byc czescia zadnej ideologii, jakiejs glupiej inwigijacji i robienia tego co mi karza, czy to jest komputer czy tylko zakupy w sklepie. Wiec Mac i cala ta otoczka mi nie pasuje bo nie daje wolnosci.

ps: no i oczywiscie mowimy tu kompie do zastosowan ogolnych - domowym:) Firmy moga sobie robic co chca jesli ich na to stac. Tylko powtorze, za duzo tu ideologii z tymi makami.

Skipper
16-02-2009, 12:23
Sorry ale jestem zrazony tym co robi firma Apple, kolejny Microsoft ladnie ubrany. Nie chce byc czescia zadnej ideologii, jakiejs glupiej inwigijacji i robienia tego co mi karza, czy to jest komputer czy tylko zakupy w sklepie. .

z tym sie ciezko nie zgodzic... to ze ludziom odwala jest bezsprzecznie prawda...
ale z drugiej strony to ze cos ma jakas rzesze chorych fanatykow nie moze przekreslac sprzetu..
dla mnie wszystkie opowiesci w stylu "think diffrent" to lekkie sekciarstwo.. dlatego mowie zostawmy ideologie bo tu sie czlowiek nie dogada i mnie samego to wnerwia kiedy robi sie w okol sprzetu cos na ksztalt religii.. to chore bez dwoch zdan..
ale jak mowie mnie to co pasuje w Apple to soft ktory jest optymalnie napisany pod sprzet jaki mam i dziala bez zarzutu.. nie martwie sie czy sie wysypie w polowie pracy... choc moze nieporownywalnie rzadziej ale i Apple potrafi sie zawiesic..;)
sprzet jak sprzet ma wady i zalety... bez dobrego softu kazdy komp to tylko kilka scalakow dysk i monitor.. ale do pracy w szeroko rozumianym srodowisku medialnym od fotografii po produkcje filmowe srodowisko apple jest wg mnie zdecydowanie najlepszym narzedziem jakie mozna dostac za w miare rozsadne pieniadze.. i mam na mysli calosc a nie tylko platforme sprzetowa..

banan82
16-02-2009, 12:30
no tak, takie byly zalozenia Maca zeby chodzil idealnie z platforma sprzetowa jaka jest powerpc:) I wyszlo im to perfekcyjnie:)

solmark
19-02-2009, 12:10
Kilka tygodni intensywnie szukałem laptopa do pracy (fotografia). Zanim kupiłem MBP. A wszystko dlatego, że szukałem wszystkiego prócz maca i nie chodziło tu o cenę, bo niektóre z tych laptopów, które widziałem kosztowały tyle samo albo niewiele mniej. Widziałem i sony na ledach i IBM-y. Kupiłem della przez swoją naiwność (i różne porady na forach). I może podsumuję. Laptop jest mi potrzebny do pracy a nie ciągłego szukania gniazdka z prądem. Kiedy przyjeżdżam z nim do klienta, to nie po to żeby ten oglądał moją wspaniałą maszynkę kiedy ta całą wieczność budzi się z uśpienia, a kiedy już zadziała to chwilę muszę ustawiać kont matrycy, żeby zdjęcie, które chcę pokazać przypominało oryginał. I na koniec dodam, że wymiana dysku na przykład na większy, to po prostu poezja. Chodzi mi o przenoszenie danych ze starego na nowy. Jak ktoś to robił, to wie o czym piszę, jak nie robił, to i tak nie zrozumie. Nie piszcie, że to była zachcianka bo musiałem wymienić PS-a, dokupić aperture i final cuta. Gdyby teraz czas cofną się o rok, zrobiłbym dokładnie to samo. No może nie zupełnie - nie szukałbym innego laptopa:-D

Skipper
19-02-2009, 14:36
Fanatyzm uzytkownikow apple czesto zabija wszelkie dyskusje tego typu.
Sam siedze na nowym MBP i kiedy tylko trafi sie okazja zmieniam na PC, nowe MB to syf jak dla mnie.
Czego mi bedzie brakowalo to touchpad i multi-touch.
Klawiatura beznadziejna, twarda.
Ekran, wiadomo, tylko blysk (poza 17").
Jedynie dwa porty USB, za blisko siebie.
Obudowa meczy rece przy dluzszym uzytkowaniu, rece bola od ostrych krawedzi.
Sprzed designerski, pozbawiony cech uzytkowych.
no niestety fanatyzm bywa straszny... a najgorsi sa neofici co kupili ajpoda i mysla ze sa tacy "diffrent":lol::lol::lol::lol:
a laptop to nie stacjonarka nie musi miec miliona zlacz... poza tym chyba nie rozumiesz jednej rzeczy.. laptop to przenosne urzadzenie nie okrecone milionem kabl.. tym bardziej ze w apple da sie wszystko zrobic w oparciu o WIFI.. ja osobiscie USB praktycznie nie uzywam.. wszystko mi chodzi na WIFI z drukarkami, skanerem i dyskami zewnetrnymi wlacznie..
to ze ekrany sa glossy to fakt.. tylko z drugiej strony ile jeszcze kupisz dobrych laptopow bez glossy? :(
wszedzie mat na zamowienie i bedzie tez mat na 15" a obudowa i klawiatura to przesadzasz...
akurat klawiatura jest rewelacyjna.. obudowa to rzecz gustu.. jednymsie to podoba innym co innego.. masz aluminiowa obudowe z jednego kawalka cieta.. wiec trwalosc tego jest nieporownywalna z czymkolwiek.. ja uzywam od lat i jakos mnie raczki nie bola ale moze ja nie jestem taki delikatny i nie musze miec pluszowego ;)

Edit:
yyy... post wstawil sie przed postem cytowanym :roll::roll::roll::roll:

dzik
19-02-2009, 15:19
z tym sie ciezko nie zgodzic... to ze ludziom odwala jest bezsprzecznie prawda...
ale z drugiej strony to ze cos ma jakas rzesze chorych fanatykow nie moze przekreslac sprzetu..
dla mnie wszystkie opowiesci w stylu "think diffrent" to lekkie sekciarstwo.. dlatego mowie zostawmy ideologie bo tu sie czlowiek nie dogada i mnie samego to wnerwia kiedy robi sie w okol sprzetu cos na ksztalt religii.. to chore bez dwoch zdan..

Fanatyzm uzytkownikow apple czesto zabija wszelkie dyskusje tego typu.
Sam siedze na nowym MBP i kiedy tylko trafi sie okazja zmieniam na PC, nowe MB to syf jak dla mnie.
Czego mi bedzie brakowalo to touchpad i multi-touch.
Klawiatura beznadziejna, twarda.
Ekran, wiadomo, tylko blysk (poza 17").
Jedynie dwa porty USB, za blisko siebie.
Obudowa meczy rece przy dluzszym uzytkowaniu, rece bola od ostrych krawedzi.
Sprzed designerski, pozbawiony cech uzytkowych.

solmark
19-02-2009, 15:53
Czasami zastanawiam się z której strony jest fanatyzm, a z które zwykła logika.:neutral:

czeczot
20-02-2009, 00:12
Maci sa zdecydowanie przereklamowane, sa "inne" no i sam system to wiekszy szpieg jak winda. Nie chcialbym robic w systemie ktory nie pozwala mi dowiedziec sie co sie dzieje pod maska itp.

nie wyobrażam sobie konieczności pracy na systemie który wymaga non stop grzebania w bebechach i kombinowania (linux) lub bardzo często (windows) Sorry ale znam z tysiąc ciekawszych rzeczy do robienia!

Rozumiem ze w swiecie wielkich korporacji skladakow sie nie uzywa, wiadomo, ale kupujac PC Della czy HP czy Lenovo/IBM mamy zestaw ktory juz jest optymalnie zgrany z softem. Wybacz, ale wydaje mi sie ze kiedy to iles tam lat temu Maki wyraznie prymowaly to teraz ich przewaga ma tylko znacznie symboliczne w zasadzie i ideologiczne. Nie ukrywajmy tego.

ciekawa teoria. Ostatnio pracownikowi kupiłem della - jak po skończonej pracy po prostu zamknie laptopa to raz na 5 razy po otwarciu sie nie uruchomi. Trzeba zresetować. Idealne zgranie z softem reset działa, nie trzeba wyciąga baterii jak w moim poprzednim HP żeby sie zresetował

nie ukrywam tego ze apple w tak prozaicznych czynnościach się nie zawiesza

Sorry ale jestem zrazony tym co robi firma Apple, kolejny Microsoft ladnie ubrany. Nie chce byc czescia zadnej ideologii, jakiejs glupiej inwigijacji i robienia tego co mi karza, czy to jest komputer czy tylko zakupy w sklepie. Wiec Mac i cala ta otoczka mi nie pasuje bo nie daje wolnosci.

Wybór masz przeogromny, możesz kupić windowsa w dużym markecie, małym sklepie osiedlowym, średnim sieciowym itd. Wolność to możliwość kupienia windowsa gdzie tylko ci się żywnie podoba.
A co do ideologi. Apple to firma która chce zarabiać dużo kasy a że przy okazji robi lepszy produkt niż konkurencja i to mi to nie przeszkadza. Też lubię zarabiać dużo kasy

dzik
20-02-2009, 00:56
Wybór masz przeogromny, możesz kupić windowsa w dużym markecie, małym sklepie osiedlowym, średnim sieciowym itd. Wolność to możliwość kupienia windowsa gdzie tylko ci się żywnie podoba.
A co do ideologi. Apple to firma która chce zarabiać dużo kasy a że przy okazji robi lepszy produkt niż konkurencja i to mi to nie przeszkadza. Też lubię zarabiać dużo kasy

Mimo ze na apple pracuje codziennie to jestem daleki od takich wnioskow.
MB plastikowe to byl podgatunek jakosciowy, acer robi lepsze komputery.
MBP stare, jak dla mnie jakosc dyskusyjna.
Nowe MB/MPB, swietna jakosc, gorsza ergonomia.

Szalenie wewnetrznie podoba mi sie konstrukcja MP, doskonaly dostep, wykonanie. To sa komputery warte swojej ceny. Ale tylko intelowe, G5 doprowadzaly mnie do szalu halasem.

Awaryjnosc? Tak jak kazdego sprzetu, psuja sie, a minusem jest gorszy serwis w PL od della np.

Trwalosc? Mieli troche wpadek, intelowe nowsze konstrukcje sa jednak chyba trwalsze, do PPC nie mam zaufania. Stare G4 wymarly wszystkie u nas na dwie choroby, zasilacz lub plyta glowna, niespodzianki w postaci odpadajacych chipsetow tez sie trafialy :lol:

czeczot
20-02-2009, 07:42
MB plastikowe to byl podgatunek jakosciowy, acer robi lepsze komputery.
MBP stare, jak dla mnie jakosc dyskusyjna.
Nowe MB/MPB, swietna jakosc, gorsza ergonomia.

W moim acer-ze 4 lata temu odpadł ekran po 14 miesiącach, pękł jeden z nawiasów - poprostu od urzywania.

Każdemu producentowi zdarzają się wpadki (np wybuchające baterie itd) Co nie zmienia tego że apple ma soft idealnie zgrany ze swoimi komputerami a inni tego nie potrafią zrobić.

Skipper
20-02-2009, 11:33
Trwalosc? Mieli troche wpadek, intelowe nowsze konstrukcje sa jednak chyba trwalsze, do PPC nie mam zaufania. Stare G4 wymarly wszystkie u nas na dwie choroby, zasilacz lub plyta glowna, niespodzianki w postaci odpadajacych chipsetow tez sie trafialy :lol:
stary kiedy G4 byly rodukowane.. w komputerach to prehistoria.. cud ze w ogole jakies dzialaja ;)
jesli jednak wziac procentowo, nie mowie o ilosci bo PC jest nieporownywalnei wiecej jak jaboli.. to trwalosc Apple jest wieksza i dluzej da sie je uzytkowac..
pracuje na obu sytemach mam 3 skladaki i mam markowego IBM, tylko najstarszy 486DX2 (a mam takiego 8-) ) ktory streruje ploterem do napisow nie padl i Jabole :]
zasilacze, plyty glowne etc.. to po prostu pada w komputerach i nie ma tak naprawde nic wspolnego z marka bo nie oszukujmy sie... wiele elementow jest takich samych z tych samych fabryk...
a co do PPC to bylo zaje... i szkoda iz w imie ciecia kosztow zostalo porzucone bo bylo po prostu lepsze od kontsrukcji intela czy AMD tyle ze niestety drogie.. one byly 64 bitowena dlugo przed intelem..

Maki Pro u mojego kumpla w agencji reklamowej na G5 chodza obciazaone na maxa juz ladnych pare lat i zaden nie padl.. zero awarii i co najwazniejsze.. komputer kilkuletni daje rade bez problemu z najnowszymi wersjami Final Cut... pokaz mi 4-5 letnie PC ktore da rade...

pitfuszyl
07-03-2009, 01:55
btw: czy w obecnych czasach można kupić laptopa z wyjściem DVI i matrycą matową ok 13.3"?

PM

Gringo997
07-03-2009, 10:04
btw: czy w obecnych czasach można kupić laptopa z wyjściem DVI i matrycą matową ok 13.3"?

PM

oj ciężko znaleźć ciężko...

ja szukałem komputera z dobrymi parametrami i udało mi się okazyjnie kupić (http://support.apple.com/kb/SP4)

tę podstawową wersję z prockiem 2.4Ghz, dorzuciłem 4Gb ramu wymieniłem dysk na 320GB 7200rpm ale zmieniłem na 320GB 5400 bo tamten jadł więcej baterii i był głośny...

komputer całkiem fajny, jest DVI dobra matryca która po kalibracji spokojnie nadaje się do obróbki zdjęć bo kąty patrzenia są na prawde dobre....

ale bateria to jedna wielka ściema! gdy odpale iTunes, Safari, Adium, QuickTime, Mail i w tle włączony jest z reguły PS CS 4 i Lightroom 2, które są zminimalizowane) to na najmniejszej jasności trzyma mi góra 3h i 30min a obiecują 5h (ew te 5h to na dwóch bateriach ma wytrzymać?:evil:)

pitfuszyl
07-03-2009, 11:13
a wogle laptop z DVI ?!?
by być mobilnym w pracy a w domu podpiąć się do 24" Eizo???

szuwary
07-03-2009, 19:23
a wogle laptop z DVI ?!?
by być mobilnym w pracy a w domu podpiąć się do 24" Eizo???

Apple (nawet najtańsze MacBooki) mają wyjście "Mini DisplayPort", można kupić konwerter (przejściówkę) na DVI.

A jeśli chodzi o PC, to np. możesz kupić Della Latitude i dokupić do niego stację dokującą - ona ma wyjście DVI.

Janusz Body
07-03-2009, 20:20
....
komputer całkiem fajny, jest DVI dobra matryca która po kalibracji spokojnie nadaje się do obróbki zdjęć bo kąty patrzenia są na prawde dobre....

Bez przesadyzmu. Żaden laptop nie nadaje się do obróbki poza sytuacjami typu III wojna światowa. Do oglądania tak - do obróbki nie. Nawet do obróbki do netu też nie.

Kąty nie mają tu wiele do rzeczy, właściwie nie mają nic do rzeczy. Gamut a właściwie jego brak kładzie lapki na "dzień dobry"

pitfuszyl
07-03-2009, 20:46
matryca laptopa faktycznie nadaje sie tylko do przegladania netu, ale kiedy laptopa podlaczyc pod porządny monitor to już staje sie z tego potężne narzędzie pracy.

Janusz Body
07-03-2009, 20:48
matryca laptopa faktycznie nadaje sie tylko do przegladania netu, ale kiedy laptopa podlaczyc pod porządny monitor to już staje sie z tego potężne narzędzie pracy.

Tak. No prawie bo używanie słowa "potężne" jest eee... no trochę przesadą :) Gringo997 pisał o matrycy :)

spoon
07-03-2009, 22:31
Żaden laptop nie nadaje się do obróbki poza sytuacjami typu III wojna światowa. Do oglądania tak - do obróbki nie. Nawet do obróbki do netu też nie.

zawsze mnie zastanawia Janusz, czy piszac cos takiego, masz na mysli:
a) doslownie to co piszesz
b) laptopy w okolicach cen 2 - 8tyś zł ?

banan82
07-03-2009, 22:44
chyba tylko pierwsze:)

rolaj
07-03-2009, 22:56
Bez przesadyzmu. Żaden laptop nie nadaje się do obróbki poza sytuacjami typu III wojna światowa. Do oglądania tak - do obróbki nie. Nawet do obróbki do net
Nie. Chciałem napisać tylko "nie", ale zabrakło 2 liter. Piszę więc więcej. Duzo za dużo. Od cholery tego, co ogladasz na codzień i - jak sądzę robi na Tobie wrażenie - wyszło z laptopa. |I Nie wybuchła III WŚ. Inne - owszem niestety tak. Wiec bez przesadyzmu proszę. I bez ortodoksji. Wiem, że zdania nie zaczyna się od więc. Bez urazy, z całym szacunkiem.

Janusz Body
08-03-2009, 15:02
zawsze mnie zastanawia Janusz, czy piszac cos takiego, masz na mysli:
a) doslownie to co piszesz
b) laptopy w okolicach cen 2 - 8tyś zł ?

ŻADEN laptop nie ma nawet przyzwoitej matrycy. Gamuty matryc w laptopach są wielkości orzeszka ziemnego (podobno modne teraz bo z Gabonu).

Było tu sporo dyskusji na ten temat i nie będę się powtarzał na temat tego co już, wielokrotnie, zostało dowiedzione.

@rolaj: to nie ortodoksja i zupełnie nie wiem czemu moje (w kółko macieju) powtarzane
LAPTOP DO OBRÓBKI ZDJĘĆ NADAJE SIĘ TAK SAMO JAK CANON 1DS MKIII DO WBIJANIA GWOŹDZI jest, dla Ciebie nie do przyjęcia.

Mówię to zupełnie serio, zupełnie bez urazy i jest to poparte dowodami w postaci kilkudziesięciu "obglądniętych" i oprofilowanych matryc w lapkach. ŻADEN jeszcze nie wyszedł poza jakość najtańszych, najbardziej gównianych monitorów z najniższej półki w MM. Naprawdę ŻADEN lapek i żadna matryca z lapka, bez względu na cenę lapka do obróbki się nie nadaje. Zdjęcia z dużą zawartością barw niebieskich wręcz nie sposób obrobić w sensowny, przewidywalny sposób. można obrabiać ale obrobić porządnie nie da rady.

EDIT: Było o tym tu na CB z milion razy i nie jest to tylko moje zdanie.

Gringo997
08-03-2009, 16:56
a co sądzisz o monitorach iiyama B2403WS-B1? Czy one też nie nadają się do obróbki? Chciałbym w przyszłości kupić taki monitorek, bo zwyczajnie nie stać mnie na Eizo...
Czy według Twojej opini jakość matrycy też nie odbiega od wyświetlacza telefonu?

Janusz Body
08-03-2009, 17:17
a co sądzisz o monitorach iiyama B2403WS-B1? Czy one też nie nadają się do obróbki? Chciałbym w przyszłości kupić taki monitorek, bo zwyczajnie nie stać mnie na Eizo...
Czy według Twojej opini jakość matrycy też nie odbiega od wyświetlacza telefonu?

Pytaj Tom01 w wątku o monitorach.

marcusp
08-03-2009, 17:57
Żaden laptop nie nadaje się do obróbki poza sytuacjami typu III wojna światowa. Do oglądania tak - do obróbki nie. Nawet do obróbki do netu też nie.

A Lenovo Thinkpad W700 ? Ma matrycę IPS, do jednej z wersji dołączany jest nawet kalibrator. Co prawda cena z kosmosu, gabaryty takie, że tragaż by się przydał, ale akurat ten model chyba się jako tako do obrobki zdjęć nadaje ?
PS. Ciekawe ile sztuk tego sprzętu Lenovo już sprzedało?

Janusz Body
08-03-2009, 18:37
A Lenovo Thinkpad W700 ? Ma matrycę IPS, do jednej z wersji dołączany jest nawet kalibrator. Co prawda cena z kosmosu, gabaryty takie, że tragaż by się przydał, ale akurat ten model chyba się jako tako do obrobki zdjęć nadaje ?

Nie wiem :) ale... sama matryca IPS jeszcze o niczym nie świadczy. Jakieś 4-5 miesięcy temu było tu o "odkryciach" HP - okazały się te matryce takie same (pod względem gamutu) jak wszystkie inne. Zdobądź profil to się zobaczy :)

hazy
08-03-2009, 22:15

Myślę, że za te 23kPLN, to chyba nie za wiele :mrgreen:

Pozdrawiam - hazy

banan82
09-03-2009, 08:48
nie zgadzam sie, mozna na laptopie obrabiac zdjecia, nie mozna generalizowac. oczywiscie ze sa rozbieznosci koloystyczne ale czy kurna amatorowi potrzeba monitora za 5 kafli zeby pare fotek obrobic? Nie mowie o profesionalistach, ale wiekszosc uzytkownikow tego forum to zwykli pstrykacze a nie zawodowcy.
Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac w efekcie finalnym.

Kolaj
09-03-2009, 09:19
Nie mowie o profesionalistach, ale wiekszosc uzytkownikow tego forum to zwykli pstrykacze a nie zawodowcy.
To, jakiej jakości finalnej oczekujesz nie ma związku z tym, czy robisz to hobbystycznie, czy za pieniądze. Kiepski wyświetlacz wpływa na tę jakość negatywnie, a ponieważ notebooki mają te wyświetlacze kiepściutkie niestety, to odbija się to na fotkach.

Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac w efekcie finalnym.Otóż właśnie.

banan82
09-03-2009, 09:26
nie, odkad foce lustrem nie obrabiam na niczym innym jak laptop - wywolalem wiele razy fotki na papier, jestem zadowolony - nie mozna generalizowac ze laptopy sie nie nadaja. Nie kupie kompa osobnego za niewiadomo ile kasy zeby obrabiac tylko foty - to glupie. Jedyny problem z notebookami i wyswietlaczami to chyba kolory i ich balans. Jesli czasami pojdzie w to czy w druga strone czy warto ciachac sie zyletkami z tego powodu? Nie sadze. Chodzi o radosc z fotek i z tego co sie robi.

Janusz Body
09-03-2009, 09:31
nie zgadzam sie, mozna na laptopie obrabiac zdjecia, nie mozna generalizowac. oczywiscie ze sa rozbieznosci koloystyczne ale czy kurna amatorowi potrzeba monitora za 5 kafli zeby pare fotek obrobic? Nie mowie o profesionalistach, ale wiekszosc uzytkownikow tego forum to zwykli pstrykacze a nie zawodowcy.
Wszystko zalezy od tego co chcesz osiagnac w efekcie finalnym.

Masz 5D. Dobre szkła. Mam pytanie - po co? Czy po to, żeby na samym końcu wszystko popsuć obrabiając zdjęcia na monitorze o którym można jedynie powiedzeć, że świeci. :-) Bo, że choć trochę poprawnie wyświetla barwy to już "niezabardzo".

Ciekawostką jest, że super sprzęt częściej mają amatorzy niż zawodowcy na zasadzie (cytat - może niezbyt dokładny) "jak się coś lubi, to trzeba to mieć w najlepszym gatunku".

Obrabiać zdjęcia na laptopie można. Można 5D wbijać gwoździe. Można. Ale czy trzeba?

Zgadzam się, że zależy co chcesz uzyskać. Ale wówczas logika pytania o 5D i dobre szkła aż boli.

Nieprawdą jest, że trzeba super wypasiony monitor za 10,000 złotych. Taki za 1000-1500 też wystarczy. Ekran w notebooku nawet po oprofilowaniu zdecydowanie nie wystarczy. I to niestety na zdjęciach widać. Na 100 zdjęć obrabianych na notebooku może ze dwa będą, przypadkowo, poprawnie oddawać kolory. Jakbyś miał na 100 zdjęć tylko dwa ostre a reszta BF/FF to co? Byłby wrzask chyba...

....osobnego za niewiadomo ile kasy zeby obrabiac tylko foty - to glupie.

EDIT: Zmieniłeś posta w czasie jak pisałem odpowiedz. Dodam więc bo piszesz coś obraźliwego. Że coś jest głupie. Znałem kiedyś wspaniałego człowieka. Antoni Ledóchowski. Zwykł był mawiać do swoich uczniów. "Gdybyście byli tacy duzi jak jesteście głupi to byście mogli księżyc na kolanach w dupę pocałować".

banan82
09-03-2009, 09:50
Pisze tylko i wylacznie o amatorach, nie czuje straty jakosci fotek obrabiajac je na laptopie, tak sprawa wyglada. Nie dbam o szczegolowe poprawne oddanie kolorow. Zreszta przegladajac foty na roznych ekranach nie widze az takiej roznicy zebym sobie plul w brode - na cholere wydalem tyle kasy na sprzet. Barwy to nie jest 99% zdjecia wiec naprawde nie dbam o tak wierne oddanie kolorow. Cala reszte mozna bez problemu na ekranie laptopa zrobic - dodam jeszcze ze foce glownie krajobrazy.
Nie popsuje zdjecia z 5D obrabiajac na go na laptopie - przestan Panie tak wojowac ze laptop to do **** sobie mozna wsadzic za przeproszeniem.
Glupota jest wydawanie kasy na osobnego kompa zeby tylko zdjecia na nim obrabiac. To jest glupota jesli nie czerpie sie z tego kasy a jesli jest sie na tyle zadowolonym na ile sie jest dotychczas. Czy obrazilem kogos? Nie sadze.

Janusz Body
09-03-2009, 10:35
...
Glupota jest wydawanie kasy na osobnego kompa zeby tylko zdjecia na nim obrabiac. To jest glupota jesli nie czerpie sie z tego kasy ....

No właśnie ja mam takiego kompa - tylko do zdjęć. Monitor też mam tylko "do zdjęć". Nie czerpię z tego żadnej kasy. Czyli jestem głupi. Przynajmniej według Ciebie. Sam oceń czy to jest obraźliwe czy nie.

Nazywanie czegoś "głupotą" jest właśnie tym samym. :mrgreen:

Nie wojuję z laptopami. Stwierdzam tylko fakt, że monitor zewnętrzny, nawet tani, jest lepszy od ekranu w laptopie.

... nie czuje straty jakosci fotek obrabiajac je na laptopie, tak sprawa wyglada. ....

Jeśli oglądasz je na tym samym laptopie to... nie zobaczysz różnicy.

Poohutch
09-03-2009, 10:59
Jakieś pół roku temu pytałem na tym forum o laptopa do obróbki zdjęć. Dowiedziałem się, że ma mieć dużo ramu i DVI. Kupiłem HP z 4 GB ramu, szybkim procesorem i dedykowaną kartą graficzną z wyjściem HDMI, żeby toto podłączyć do zewnętrznego monitora przez złącze cyfrowe.

Na początku monitora postanowiłem jednak nie kupować, bo przecież na tej matryczce z pavilionów tak ładnie zdjęcia wyglądają. Obrobiłem kilkaset zdjęć, byłem zadowolony. Poszedłem do znajomego zrobić wydruki. Kiedy zobaczyłem zdjęcia na dobrym monitorze poczułem narastającą wściekłość. Oczywiście tam, gdzie obróbka była niewielka, efekty były akceptowalne, choć kolory nieco inne niż chciałem. Tam, gdzie bawiłem się kolorami poważniej nagle okazywało się, że na przykład to co wydawało się być gładkim przejściem kolorów na niebie w rzeczywistości było kaszką półtonów powstałą w wyniku nieumiejętnego manipulowania kolorami. Oglądałem to samo zdjęcie z tej samej karty graficznej równocześnie na monitorze zewnętrznym i wbudowanym, a chęć bicia głową w ścianę rosła i rosła. Zaraz kupiłem sobie polecany na forum model 19" eizo, które dużo nie kosztuje, a teraz bez stresu zdjęcia obrabiam, bo jeżeli coś poknocę z kolorami, to mogę się o tym przekonać od razu na własne oczy, a nie dopiero na wydruku.

Gdybym teraz miał komuś radzić, to kupić stacjonarny komputer do obróbki zdjęć (jeżeli nie robisz tego zawodowo, to moc obliczeniowa jest kwestią drugorzędną, więc się nie zrujnujesz), a do tego jakiegoś netbooka do netu i aplikacji biurowych/muzyki poza domem. Za cenę wydajnego lapka spokojnie można kupić stacjonarny o tych samych parametrach + netbook i jeszcze trochę na monitor zostaje.

Dodam jeszcze, że największe kroki do zwiększenia przyjemności obróbki zdjęć, to w moim przypadku był 1) zakup lepszego monitora 2) zakup tabletu 3) zakup wygodniejszego biurka a dopiero potem przejście z P4 1 GB na C2D 4 GB.

sid
09-03-2009, 11:19
Może pytanie trzeba zadać z innej strony. Czemu wiele osób uważa, że laptop to podstawowy komputer, a stacjonarny to dodatek, przecież zawsze było odwrotnie. Komputer stacjonarny to podstawowy sprzęt do pracy na co dzień, a laptop to tylko proteza do zastosowania wtedy, kiedy nie ma innego wyjścia. Nawet najdroższy laptop to mnóstwo kompromisów, tylko po to, żeby sprzęt można było przenosić. Do tego każdy wydajny laptop i tak potrzebuje kontaktu, a im sprzęt jest bardziej mobilny i np. działa na baterii 10 godzin, tym ma gorsze parametry. Coś kosztem czegoś, jak zawsze.

Powiem coś z perspektywy amatora. Jestem studentem, póki co nie mam stałego źródła dochodu (mam nadzieję, że to się niedługo zmieni zarówno mój status - skończę studia, jak i bezrobotniość ;) i gdzieś mnie zechcą ;) ), 450D dostałem w prezencie, samemu stać mnie było jedynie na 85/1.8, który bardzo lubię. Pomimo to uważam, że proces przygotowania zdjęcia do prezentacji jest nie mniej ważny niż każdy inny czynnik w postaci matrycy aparatu, obiektywu, czy warunków oświetleniowych. Ja widzę różnicę i to bardzo wyraźną, nie tylko między matrycą laptopa a komputera stacjonarnego, ale również pomiędzy monitorami stacjonarnymi.

Dlatego pomimo, że sprzęt fotograficzny mam jaki mam, to zdjęcia obrabiam na monitorze Eizo FlexScan S1931. Kupiłem go ok 3,5 roku temu, wtedy był drogi niestety, a większym jak 19 nie było co marzyć, ale wolę taki monitor, niż 24 cale i z lipną matrycą, o laptopach nie wspominając. Żeby wygodnie pracować z Phosotshopem i grafiką 3D dostawiłem drugi monitor, najtańszą 19 Samsunga za coś chyba niecałe 400zł i tam siedzą wszystkie palety i inne narzędzia, a cały Eizo wyświetla to nad czym aktualnie pracuję.

Za cenę tego monitora mógłbym dorzucić kasy do 50D, albo do 70-200 nawet 2.8. Nie zrobiłem tego, ponieważ rozumiem, że każdy etap od wybrania kadru i zrobienia zdjęcia do ostatecznej prezentacji jest równie ważny, a kupowanie części super sprzętu kosztem innego można przyrównać do komputerów które można kupić w supermarketach: jak najszybszy procesor, a reszta sprzętu jak najtańsza, w efekcie czego nawet biedny sam procesor nie może rozwinąć pełni sowich możliwości, nie mówiąc o tym, że za te same pieniądze można złożyć sprzęt z gorszym procesorem, ale lepszą wydajnością w sensie praktycznym, a nie potencjalnym, czy teoretycznym.

Podsumowując, każdy robi tak jak uważa. Jedni słuchają muz\wyki MP3 o bitrate 128 i mówią, że to im wystarcza, inni słuchają muzyki tylko w formatach bezstratnych i słyszą różnicę. Natomiast przekonywanie na forum, że skoro "ja" nie widzę różnicy, ale nie mam poza tym żadnych argumentów, to po co przepłacać, jest moim zdaniem co najmniej dziwne, biorąc pod uwagę, że z drugiej strony są kontrargumenty czysto techniczne i bezdyskusyjne, w pełni obiektywne (żeby była jasność, obiektywne argumenty przedstawia Janusz Body, nie ja).

Do tego, mówię we własnym imieniu, widzę naprawdę duże różnicę, ponad wszelką wątpliwość wiem, że dobry monitor jest równie istotny co dobry obiektyw.

Zgadzam się, że zależy co chcesz uzyskać. Ale wówczas logika pytania o 5D i dobre szkła aż boli.

Zgadzam się. Przy czym moim zdaniem logika boli dopiero w takim świetle, kiedy posiadacza 5D próbuje przekonać, że ekran nie jest istotny. Prywatnie każdy robi na co ma ochotę. Jednym słowem jest to komentarz do tego konkretnego przypadku, nie do posiadaczy 5D i słabszych monitorów w ogólności.

Gdybym teraz miał komuś radzić, to kupić stacjonarny komputer do obróbki zdjęć (jeżeli nie robisz tego zawodowo, to moc obliczeniowa jest kwestią drugorzędną, więc się nie zrujnujesz), a do tego jakiegoś netbooka do netu i aplikacji biurowych/muzyki poza domem. Za cenę wydajnego lapka spokojnie można kupić stacjonarny o tych samych parametrach + netbook i jeszcze trochę na monitor zostaje.

Zgadzam się i podpisuje się obiema rekami. Czemu? Bo sam tak uczyniłem :) Mam porządny komputer stacjonarny i do tego laptopa Asusa Eee 1000H kupionego za 1300zł (okazja przed podwyżką cen). Nie dość, że ten laptop kosztował mnie tyle, co kilka lat temu dobre data banki BEZ wyświetlacza, nie dość, że jest mały, lekki, świetnie spełnia funkcję właśnie data banku i to z podglądem, oraz działa 6,5 h. na baterii, to na dodatek w zupełności wystarcza do zastosowań domowo-biurowych (film/muzyka/www/skype/office). Jest bardziej mobilny niż większe notebooki a sprawdza się wew wszystkim do czego go potrzebuję. Dla mnie to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie.

PS.
Jeszcze dodał bym jedną regułę:
potrzebna jakość monitora jest wprost proporcjonalna do ilości obróbki

Jeśli ktoś robi zdjęci w .jpg i ogranicza się do usunięcia efektu czerwonych oczu i wyprostowania przekrzywionych zdjęć, to nie potrzebuje ani niczego poza laptopem ani Photoshopa, bo to w sumie ciężko nazwać obróbką.

Im więcej ingerencji w zdjęcie, tym lepszy monitor będzie potrzebny, przy czym na początku wzrost jest w zasadzie skokowy.

Kolaj
09-03-2009, 11:28
Pisze tylko i wylacznie o amatorach, nie czuje straty jakosci fotek obrabiajac je na laptopie, tak sprawa wyglada. Nie dbam o szczegolowe poprawne oddanie kolorow. Jeśli barwa w fotografii nie jest dla Ciebie istotna to ok, choć ciężko mi pojąć ten fakt w odniesieniu do fotografii barwnej.

Glupota jest wydawanie kasy na osobnego kompa zeby tylko zdjecia na nim obrabiac. Wydawanie kasy na osobny aparat, skoro moja kamerka (Sony FullHD ;)) ma funkcję robienia zdjęć, szczególnie, jeśli się na tym nie zarabia jest głupotą. Pewnie nie muszę Ci uzasadniać absurdalności tego stwierdzenia.

Co jest głupotą? Przykłady:

Quad Core i 128MB RAM
Silnik od Ferrari w Scanii
Żagiel od Omegi w Optymiście.

Słowem, głupotą jest niedopasowanie.

Jeżeli ktoś pstryka tanim kompaktem czy komórką i "obrabia" to potem na monitorze z MM, złego słowa mu nie powiem. Wszystko, począwszy od fotografa, poprzez cały użyty sprzęt, odbitkę (o ile kiedykolwiek powstanie) aż po odbiorcę jest zbliżonej jakości pod względem percepcji zarejestrowanych obrazów. Użycie profesjonalnego monitora niewiele zmieni.

Natomiast wstawianie w tor obróbki zdjęć wykonanych przez ambitnego amatora sprzętem, na który musiał ciężko pracować, elementu powodującego ich nieprzewidywalność jest niemądre. Szczególnie, jeżeli odbiorcą też bywają osoby o wyrobionej wrażliwości w tym obszarze. Wszystko powinno do siebie pasować. Nie tylko w fotografii zresztą.

sid
09-03-2009, 11:46
Kolaj ujął zwięźlej to co miałem na myśli :)

banan82
09-03-2009, 13:56
Oczywiscie ze wszystko powinno do siebie pasowac - to jest bardzo wazne. Niestety jak w kazdej dziedzinie w foto tez jest wielu purystow ktorzy powiedza ze jak masz to przyslowiowe "5D" to lepiac fotki na laptopie po prostu grzeszysz:) Mam swoja puszke wybrana swiadomie, siedze w foto 5 lat wiec nie jestem noobie.

dobra, cofam ta glupote bo widze ze tylko zamieszania narobilem a nie chcialem.
Jeszcze raz wspomne ze roznice w barwach nie sa "AZ" tak duze zeby sobie chciec dokupic sprzet tylko do tego celu. Zreszta jak wywoluje sie na papier doslownie 1% zdjec to w czym problem :)
Jesli ktos jest perfekcjonista to nie pozwoli sobie zeby czewony kolor byl bardziej czerwony niz on chce. Ale w labie tez moga spiepszyc kolory wiec czynnikow na kolor jest mnostwo. Moze inna sprawa jest taka ze wiekszosc monitorow ma kalibracje dla Windowsa - niestety windowsa nie uzywam wiec nie moge skalibrowac nic:) Swiadomy wybor, ograniczylem sie tutaj ale nie wroce do Windowsa i kropka:)

Krzychu
09-03-2009, 14:07
Moze inna sprawa jest taka ze wiekszosc monitorow ma kalibracje dla Windowsa - niestety windowsa nie uzywam wiec nie moge skalibrowac nic:) Swiadomy wybor, ograniczylem sie tutaj ale nie wroce do Windowsa i kropka:)

Bardzo kiepska wymówka... Ma nie kalibracje do Windowsa a defaultowo używa sRGB...
Nie ma to wiele wspólnego z kalibracją, a zrobienie proofa czy konwersję do sRGB na pewno Twój soft posiada...

Janusz Body
09-03-2009, 14:10
...., siedze w foto 5 lat wiec nie jestem noobie....

Siedzę w foto o jakieś 40 lat dłużej. Nie mogę powiedzieć o sobie, że nie jestem newbie.(http://pl.wikipedia.org/wiki/Newbie). Codziennie dowiaduję się, że znowu czegoś nie wiem.

Kurde, nie mogłem sie powstrzymać. :)

Vitez
09-03-2009, 14:10
banan82 - Ale się zawziąłeś na ten "osobny komputer do zdjęć" . A nie odniesiesz się do argumentu że wystarczy tylko osobny monitor ?

A co do 'newbie' to Janusz ładnie ujął. Co z tego czy 5 lat czy 50... niezbyt skromnie to zabrzmiało a i niezbyt rozsądnie.

Poohutch
09-03-2009, 15:54
Masz rację Vitez, to jest bardzo dobre rozwiązanie, ale apetyt rośnie w miarę jedzenia... Nie chcę tu niczego udowadniać, tylko podnieść kwestie na które sam nie zwróciłem uwagi przy swojej decyzji, może komuś pomogą.

Jak już się ma monitor, to po prostu wygodniej mieć dwa komputery, bo w cenie wydajnego lapka (do komfortowej pracy z PS) można mieć wydajny stacjonarny i bardziej mobilnego, ale słabszego notka.

Do stacjonarnego zawsze włożysz drugi dysk bez konieczności kupowania obudowy i robienia bałaganu na biurku, masz klawiaturę jaką najbardziej lubisz (do lapka musisz dokupić, albo pisać na tym, co fabryka dała), masz dużo portów USB (dobry hub też kosztuje) na czytnik kart, drukarkę, skaner, tablet i inne gadżety potrzebne w tzw. cyfrowej ciemni. Nie wypinasz tego wszystkiego jak chcesz się gdzieś ruszyć z komputerem, bo masz dwa. Przesyłasz dużo materiałów w wysokiej rozdzielczości nocami albo udostępniasz je na FTP - stacjonarny lepiej zniesie pracę 24/7 niż lapek (choćby kwestia żywotności baterii). Możesz oczywiście zainwestować w stację dokującą, ale nawet jeżeli jest do Twojego lapka stacja z dyskiem 3,5' i DVI/HDMI i 7 portami USB, to kosztuje tyle co pół stacjonarnego kompa.

banan82
09-03-2009, 19:21
racja - osobny monitor rozwiazuje kwestie calkiem dobrze.

Skipper
13-03-2009, 00:21
Co jest głupotą? Przykłady:
...
Żagiel od Omegi w Optymiście.
....
fatalny argument :P
plywalem na czyms podobnym..

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img18.imageshack.us/my.php?image=womensint14.jpg)
nazywa sie to skiff.. :mrgreen: pelne ozaglowanie ma prawie 40m2 dla jachtu majacego bez bomu troche ponad 4 metry dlugosci..
uwierz.. czad :D
taki maly off topik bo dyskusja zabrnela w jakis dziwny punkt..
nie od dzis wiadomo ze matryca lapa srednio sie nadaje do obrobki bez wzgledu na to czy jest glossy czy mat.. ale czasem nie ma nic innego pod reka to sie obrabia, nie mniej jednak upieranie sie ze sie nadaje bez podlaczenia zew. monitora jest bezcelowe, bo pewnie ze mozna sie scigac TIRem na torze wyscigowym z samochodami sportowymi.. pytanie brzmi.. po co?

mgtan
14-03-2009, 16:40
Laptop plus dobry monitor. sprawdza sie bardzo dobrze.
Ot choćby 24cale od Della 2400PLN i jest cudo... następny poziom wyżej to już EIZO...i 6 tys :)

Janusz Body
14-03-2009, 19:41
Laptop plus dobry monitor. sprawdza sie bardzo dobrze.
Ot choćby 24cale od Della 2400PLN i jest cudo...

Pewnie tak. Zawsze jest jednak jakieś "ale". Za tą samą moc obliczeniową musisz zapłacić sporo więcej niż kupując desktopa. Stacja dokująca to kolejny wydatek. Pamięci powyżej (zwykle) 2 Gb do max 4Gb się nie da wstawić. Przestrzeni dyskowej mało a PS lubi mieć 2-3 dyski o równorzędnej prędkości do swoich plików. Na szybkie procesory też raczej nie ma co liczyć.

Laptop to kompromis - mobilność vs wydajność.

PS. Cena Della wcale niekoniecznie oznacza lepszą jakość niż tańsze modele EIZO.

banan82
14-03-2009, 19:55
Janusz, jaki monitor wlasnie eizo bys polecil, do amatorskiej (chociaz doswiadczonej:) ) obrobki fotek do laptopa. Mam 3gb ramu, procek core 2 duo, maszyna to thinkpad R60i i dziala to pod kontrola Debiana:) Stacja dokujaca to nie problem, sa bardzo tanie do thinkpadow.

Janusz Body
14-03-2009, 19:59
Janusz, jaki monitor wlasnie eizo bys polecil, do amatorskiej (chociaz doswiadczonej:) ) obrobki fotek do laptopa. Mam 3gb ramu, procek core 2 duo, maszyna to thinkpad R60i i dziala to pod kontrola Debiana:) Stacja dokujaca to nie problem, sa bardzo tanie do thinkpadow.

Od monitorów to jest Tom01. Pytaj Pana Tomka :) http://www.canon-board.info/showthread.php?t=27840

EDIT: Photoshopa na Linuxa nie robią - pod jakimiś nakładkami będzie slimaczył jeszcze bardziej. 3Gb RAM to nie jest za dużo :) Na dzisiaj, przy obecnych cenach pamięci to "minimum przyzwoitości". Wiem, wiem, zaraz odezwą się Ci co mają 2Gb i jest im dobrze a nawet bardzo dobrze. Wszystko kwestia potrzeb i kasy. Poniżej 8Gb RAM RAWy z 1Ds czy 5D2 jakoś mało ciekawie się obrabia. :)

Vitez
14-03-2009, 20:06
Stacja dokująca to kolejny wydatek.

Nie używałem to pewnie nie wiem... ale nie wydaje mi się by stacja dokująca była koniecznością. Ot do laptopa podpinasz trzy-cztery kabelki i voila (kabelki to: zasilanie, monitor, myszka/tablet, dysk zewnętrzny, sporadycznie ktoś się upiera kabel sieciowy podpinać mimo istnienia Wi-Fi :roll: ).

Pamięci powyżej (zwykle) 2 Gb do max 4Gb się nie da wstawić. Przestrzeni dyskowej mało a PS lubi mieć 2-3 dyski o równorzędnej prędkości do swoich plików. Na szybkie procesory też raczej nie ma co liczyć.

Chyba opisujesz nie tę epokę laptopów... Obecnie jedynym mankamentem może być cena. Ale w zakresie 5-10 tys znajdziesz spokojnie modele obsługujące i 4 i 8GB RAM i z dwoma dyskami po 500GB (niektóre nawet z konfigurowalnym raidem) i szybkie quady albo bardzo szybkie duo procesory.

Tak na szybko Toshiby Qosmio serii X300, X305, G50, G55. W czasch dolara poniżej 3 zł były w naprawdę fajnych cenach :twisted: (się nad jedną X300 zastanawiałem jak był poniżej 6tys na Allegro).
Nieco taniej niektóre mocne modele Acer Aspire serii 8930G chodzą...

Oczywiście taki laptop to drożej niż PC. Ale jeśli ktoś żyje na walizkach to raczej nie ma wyboru i mocny 17" laptop to jedyne rozsądne rozwiązanie ;) .

Janusz Body
14-03-2009, 20:08
.... Ale w zakresie 5-10 tys znajdziesz .....

W tym zakresie to masz desktopa "rakietę" co test z "radial blur" robi w 2 sek.

mgtan
14-03-2009, 20:14
W tym zakresie to masz desktopa "rakietę" co test z "radial blur" robi w 2 sek.

Pozost jeszcze jeden aspekt... monilność i wygoda... czy lepiej mieć w domu desktopa z C2D 3,3 GHz czy lepiej C2D 2,8 w lapku... bo róznica w obróbce jak narazie mierząc zauwazyłem to ok 1 sek przy wywoływaniu rawa np. czyli żadna.

róznice wydajnosciowe między desktopem a notebookiem sa i będą - ograniczenia w emisji cieplnej itd - kiedys ponad 50% obecnie od kilku do kilkunastu procent..

choć spójrz na Apple - wszysktie desktopy mają wewnątrz ...laptopa :)

poza Power Macami.

co do monitora to niespotkałem EIZO w cenie chocby zblizonej do tego Della co by był lepszy. Szukałem monitorka do 3.5k i niestety EIZO nie miało nic ciekawego do zaoferowanie w tym progu cenowym. EIZO to jest dobre od 5k +

Janusz Body
14-03-2009, 20:31
...... bo róznica w obróbce jak narazie mierząc zauwazyłem to ok 1 sek przy wywoływaniu rawa np. czyli żadna....+

Przy JEDNYM RAWie tak. A przy tysiącu? A jak w ACR 5.x poustawiasz trochę tych nowych lokalnych korekcji typu gradienty i spoty to co? Mój desktop miele to ułamki sekund - laptop ma co robić i ponad minutę. Dla jednego zdjęcia to dalej bez znaczenia ale dla kilkunastu już tak.

Mógłbyś mi wysłać profil z tego Della? Ten który wychodzi z kalibratora. Z czystej ciekawości bym zobaczył co to za zwierzę.

Sam mam i korzystam mocno z laptopa. Laptop ma tylko jedną zaletę - mobilność. Reszta same wady.

...
co do monitora to niespotkałem EIZO w cenie chocby zblizonej do tego Della co by był lepszy....

To sporo zależy od tego jaką miarą to mierzysz i co, według Ciebie, oznacza "lepszy". Gamut, biele, czernie, dynamika, szarości, "rzeźnik", cena, dostępność, serwis.... oj dużo tego. Co to jest "lepszy"???

banan82
14-03-2009, 20:49
moc obliczeniowa jest potrzebna, tu nie ma co dyskutowac nawet, im wiecej wszystkiego tym lepiej:) Laptopy pod tym wzgledem sa ubozsze, mi na mojej maszynie rawa z piatki wywoluje na Bibble Pro jakies 6 sekund, nie robie miliona zdjec wiec to nie ma znaczenia:) Na dluzsza mete jednak gdyby trzeba bylo przerobic pare setek to jednak chyba by bylo lekko irytujace tyle czekac na kazde zdjecie:)

Photoshopa nie uzywam, mam gimpa, jest coraz lepszy i legalny:) Wiekszosci ludzi na photshopa nie stac a i tak wszyscy na nim pracuja:)

mgtan
15-03-2009, 01:58
słuchajcie... lapek jest i będzie słabszy... spójrzcie na TDP procesorów z Desktopa i Notebooka.. 65-130 Wat kontra 3-44 Wat. Wieć ei am co sie oszukiwac. Jak dla mnie nie sa to jednak różnice. przerobiłem zbiór 25 plików raw na desktopie i na notebooku domowym i owszem różnica była ale czy ja wiem czy taka powalająca... kto co woli. ja z lapka nie zrezygnuje. zresztą nie wywołuje tez 1000 zdjęć a najczęściej 20-30 za jednm podejsćiem więc róznic nie uświadczam zbytnio.

Co do monitorów to jest jeszcze kwestia tego jaki sygnał daje karta graficzna. Montor to końcowe ogniwo. Ja Przyglądałem się na przejscia tonalne, czerń biel... no i tutaj Dell był dla mine lepszy... kto co woli. :-)

choć narazie Dell mi pasuje najlepiej z grona do 3.5K.... to będe go miał jak z obecnym NEC`iem sie stanie coś strasznego ;)...

Skipper
15-03-2009, 10:58
Sam mam i korzystam mocno z laptopa. Laptop ma tylko jedną zaletę - mobilność. Reszta same wady.

no wlasnie mialem Ci to wygarnac :p
tak krytykujesz te lapy ale czy Ci sie to podoba czy nie.. jestes na nie przy swoim trybie zycia na nie skazany :) poza tym Janusz, te Twoje argumenty to czesto szukanie dziury w calym i na sile udowadnianie czegos co dosc oczywiste jest jako fakt... ale nie zawsze jest tak druzgoczaca wada jak tu probujesz przedstawic, co tym bardziej w Twoim wypadku jest dosc dziwne bo braku rozsadku czy umiejetnosci refleksji zarzucic Ci nie mozna :)
moc obliczeniowa dzisiejszych laptopow z poziomu Macbook Pro na bank nie jest mniejsza jak wypasonego desktopa sprzed 2-3 lat, a jakos dalo sie wtedy nimi zdjecia obrabiac.. wiec nie przesadzajmy:)

Janusz Body
15-03-2009, 11:51
no wlasnie mialem Ci to wygarnac :p
tak krytykujesz te lapy ale czy Ci sie to podoba czy nie.. jestes na nie przy swoim trybie zycia na nie skazany :)

No właśnie dlatego krytykuję. Po wielokroć bierze mnie cholera z powodu jakości displayu i jeszcze częściej z powodu mułowatego procka za jakieś niebotyczne pieniądze wydane zaledwie półtora roku temu.

Laptop bez zewnętrznego monitora do przyzwoitej obróbki sie nie nadaje i kropka. Z monitorem zewnetrznym to droga proteza z gównianą klawiaturą. :mrgreen:

...w Twoim wypadku jest dosc dziwne bo braku rozsadku czy umiejetnosci refleksji zarzucic Ci nie mozna :)

To są argumenty z gatunku "ad personam" - używane zwykle wtedy jak innych nie staje. :mrgreen: :) :) :)

Laptop był, jest i będzie kompromisem. Drogim kompromisem. Gdybym miał dzisiaj kupować "wszystko od nowa" to porządny stacjonarny pecet i netbook za parę złotych.

piotrr
15-03-2009, 12:24
Laptop - jak najbardziej, ale używam go tylko mobilnie - na wyjazdy jako bank danych z możliwością wstępnej oceny zdjęć, ich obejrzenia czy wysłania mailem. Jako jedyne rozwiązanie ...hmm raczej nie. Dla mnie przynajmniej nie wystarcza.

Skipper
15-03-2009, 16:39
To są argumenty z gatunku "ad personam" - używane zwykle wtedy jak innych nie staje. :mrgreen: :) :) :)

qrcze Janusz toz ja wlasnie pozytywnie sie o Tobie wyrazam :)
a czy proteza... jak napisalem.. nowe lapy sa zdecydowanie lepsze jak desktopy 2 lata temu kiedy tez obrabiales fotki i wystarczalo..
pewnie ze nowy laptop zawsze bedzie drozszy od desktopa o porownywalnych parametrach... tu nie ma dyskusji, ani nie upieram sie co do matryc bo tu tez zgoda, tylko imo przerysowujesz troche te wady wpedzajac co poniektorych w nerwice :)

Janusz Body
15-03-2009, 16:48
A Lenovo Thinkpad W700 ? Ma matrycę IPS, do jednej z wersji dołączany jest nawet kalibrator. ....

Lenovo Thinkpad W700:

Zastosowano w nim wysokiej jakości ekran LCD UWUXGA, który potrafi wyświetlić nawet 72%przestrzeni kolorów, jaką oferuje standard Adobe RGB. Dla porównania – zwykła matryca stosowana w komputerach przenośnych odwzorowuje jedynie 45% barw objętych standardem Adobe RGB.

Dobry monitor wyświetla ponad 95% Adobe RGB.

qrcze Janusz toz ja wlasnie pozytywnie sie o Tobie wyrazam....

Argument "ad personam" pozostaje tak samo "wartościowym" :mrgreen:

Oczywiście wyrażam swoje osobiste poglądy - nic więcej. Po mojemu nawet ten IBM W700 jest daaaaaaleko w krzakach za średnim desktopem. Wymagania oprogramowania rosną i rosną. Rozmiary plików z kamer też rosną. To co wystarczyło 2 lata temu dzisiaj dość mocno odstaje. Komfort też się liczy. Z laptopem komfort żaden. :)

banan82
15-03-2009, 19:24
no komfort taki ze go sobie mozna na kolanach postawic jak sie chce:)

Prawda jest taka ze laptopow glownie uzywaja ludzie w ruchu, np ja, mieszkajac za granica a wiedzac ze nie bede tu wiecznosc nie chce kupowac pudla. Wole miec lapa. Latwo moza wyniesc, spakowac itp itd.

mgtan
15-03-2009, 20:24
oj Jnusz Janusz ;-)... nie miałeś dobrego lapka w ręku widze :)

Klawiatury w dobrym lapku to mistrzostwo świata.. nie mają sie w tej kwesti Lapki czego wstydzić.

Janusz Body
15-03-2009, 21:32
oj Jnusz Janusz ;-)... nie miałeś dobrego lapka w ręku widze :)
....

Ehhhh... mgtan, mgtan.... oczywiście, że nie miałem. Z prostego powodu. Nie ma takich. Nie istnieją. :mrgreen:

Skipper
15-03-2009, 21:39
Ehhhh... mgtan, mgtan.... oczywiście, że nie miałem. Z prostego powodu. Nie ma takich. Nie istnieją. :mrgreen:
:lol::lol::lol::lol::lol:
hmmm Tobie aby opary ropy nie zaszkodzily? :p
:lol::lol::lol::lol::lol:

Ps dla nadgorliwcow z czerwonymi kartkami.. to nie mialo Janusza obrazac ;) :p
Ps2 was tez ;)

mgtan
15-03-2009, 22:48

Oj widzę że masz zaległości ogromne... oj ogromne.:mrgreen:

Vitez
16-03-2009, 02:04

Istnieją... tylko zależy co kto rozumie pod pojęciem "dobry laptop" .
Jeśli chodzi o ekran to nie istnieją.
Jeśli chodzi o klawiaturę to większość 17" ma je baaardzo fajne. W moim tylko jeden źle umieszczony przycisk mnie wnerwia (klawisz drukowania mam tuż obok prawego alta co przy próbie napisania polskich liter często kończy się nietrafieniem).
Jeśli chodzi o wydajność to zwykły lapek za 2-3 tys ze znośnym Core2Duo i 4GB Ram radzi sobie lepiej niż niejeden Pecet sprzed 2-3 lat. A za większe pieniądze to już podałem dość wypaśne maszynki.
Tak więc... "dobre laptopy" czy nawet "ideały" istnieją... wszystko kwestia ceny :p .

Janusz Body
16-03-2009, 10:00
....
Jeśli chodzi o ekran to nie istnieją.....
....
Tak więc... "dobre laptopy" czy nawet "ideały" istnieją...

To jest logicznie niespójne. :mrgreen: Na cholere mi laptop bez ekranu. Skoro dobre wyświetlacze w lapkach nie istnieją a wyświetlacz jest integralną częścią lapka to... nie ma dobrych lapków.

Oj widzę że masz zaległości ogromne... oj ogromne.:mrgreen:

Jakbyś zamiast "ad personam" wypowiadał się na temat to byłbym wdzięczny niezmiernie.

Vitez
16-03-2009, 15:11
Na cholere mi laptop bez ekranu.

Można podpiąć monitor :p .

Kolaj
16-03-2009, 15:31
Można podpiąć monitor :p .I wtedy traci jedyną swoją zaletę - mobilność. Kręcimy się w kółko.

Vitez
16-03-2009, 19:33
I wtedy traci jedyną swoją zaletę - mobilność. Kręcimy się w kółko.

Jakoś nie wyobrażam sobie wygodnego obrabiania zdjęć w terenie, w podróży i to na tak małym ekranie jak nawet 17" w laptopie.
Tak więc... wg mnie do obróbki zdjęć nie ma potrzeby wykorzystywania podstawowej zalety laptopa - mobilności.

Natomiast jeśli oprócz mobilności (do innych zastosowań niż obróbka) potrzebujemy również czasem obrabiać zdjęcia bez wydawania dodatkowych pieniędzy na zestaw stacjonarny to najrozsądniejszym kompromisem jest mocny laptop + jego stanowisko stacjonarne wyposażone w monitor, myszkę, sieć, zasilanie itp.

Natomiast jeśli ktoś koniecznie 'mobilnie' chce/musi/lubi/potrzebuje obrabiać zdjęcia to raczej jest to osoba, która przywykła do kompromisów :roll: .

banan82
16-03-2009, 19:59
jesli ktos zyje na torbach to raczej nie sprawi sobie dektopa bo to kotwica u nogi :) Mowie oczywiscie o sobie:)

Janusz Body
16-03-2009, 20:02
jesli ktos zyje na torbach to raczej nie sprawi sobie dektopa bo to kotwica u nogi :) Mowie oczywiscie o sobie:)

Mini Mac jest mniejszy od lapka :mrgreen:

Loome
16-03-2009, 21:02
ostatnio widzialem lapka sony - miał piękne wnętrze i matryce:) ale cos ok 6000 kosztowal, w media markt mozna obejrzec.. dwa dyski po 320 chyba, podwojne podswietlenie matrycy, dobre kąty, ram, procek, grafika w porzadku, bodajze 16"
jezeli ktos na prawde potrzebuje lapka do obrobki to tamten moze byc ciekawym wyjsciem.
mozna tez kupic cos za ok 4000, byle procek i ram byl dobry, monitor i zewnetrzny dysk do tego i tez moze byc ok :)

Skipper
16-03-2009, 21:27

tia... na samym mini to chyba tylko Stevie Wonder moze fotki obrabiac :razz:

Janusz Body
16-03-2009, 22:19
tia... na samym mini to chyba tylko Stevie Wonder moze fotki obrabiac :razz:

Wiesz, znam takich co na tym czymś całkiem nieźle se radzą. Zupełnie poważnie :)

Jak nie MiniMac to PC w obudowie Cosmos 1000 albo 1100 - obudowa to jedynie 17 kg. :mrgreen:

mgtan
17-03-2009, 10:24

Mini Mac to kontrukcja iście laptopowa..mówie o bebechach w środku.

Co do uwag to nie była personalna, a ogólne - mam odczucie że dawno zatrzymałeś się na lapkach sprzed 4-5 lat i głosisz opinie nie koniecznie prawdziwe obecnie :).. nic do Ciebie personalnie nie mam :)

Co do wydajnosci to może mi sie uda przeprowadzić prosty test niedługo...

czyli C2D desktopa vs C2D notebook z prockiem o tych samych paramterach - zegar, cache, liczba rdzeni itd. Muszę tylko dorwać jakiego C2D 2.8 domowego. Może mi sie uda skołowa 4-rdzeniowca notebookowego i porównam z desktopem.

Narazie z mikro-batali porónując benchmarkami C2D T9400 (2,5GHz 6MB cache) vs C2D E7300 (2,66GHz ale 3MB cache)... (i tutah Janusz zła informacja dla Ciebie) lapek okazał się lepszy (benchmark na Super Pi, 3Dmarku (dla CPU) może nie dkońoca oddające PS ale nie miałem nic innego pod ręką hehe )...pokusze sie jeszcze o standardowy test na SPECviewperf i całej tej rodzinie, ale to troche zajmie - za dużo pracy - a dostęp do sprzetu ograniczony ;-)

p.s. pamiętaj tylko że wydajne procki do desktopa kosztują czasem tyle co cały kompletny laptoop :)

Zresztą Janusz inaczej... nei mam cie coprzekonywać. Ty masz swoją słuszną szkołę a ja swoją. Obei są dobre z tym że różnicą jest że nie dla każdego.

Janusz Body
17-03-2009, 11:00
Co do uwag to nie była personalna, a ogólne - mam odczucie że dawno zatrzymałeś się na lapkach sprzed 4-5 lat i głosisz opinie nie koniecznie prawdziwe obecnie....

Znowu piszesz "ad personam" a nie na temat. Przeczytaj jeszcze raz wszystko co napisałem. Naprawdę.

Nie ma laptopa z porządnym, akceptowalnym wyświetlaczem. Większość ma 45% gamutu a jeden jedyny za 20k zł ma 75% tego co przyzwoity monitor stacjonarny. Wydajność rachunkowo-graficzna laptopów jest MNIEJSZA od podobnych desktopów. Cena laptopów o zbliżonej wydajności jest znacznie WYŻSZA, nawet głupie pamięci są droższe. Laptop to KOMPROMIS mobilności, wydajności, ceny, jakości displayu, komfortu użytkowania, zużycia energii czyli pracy na bateriach i jeszcze pewnie pare innych. Nie ma szans, żeby ten "kompromis" mógł w pełni dorównać przyzwoitemu desktop'owi. Piszę przyzwoitemu czyli składanemu "celowo" a nie na zasadzie chwytów reklamowych z Vobisu czy MediaMarkt typu drogi i silny procek i 1Gb pamięci plus najtańsza płyta albo "jak kupię najdroższy w sklepie to musi być najlepszy". Słyszałem o takim co kupił najdroższy aparat w sklepie - musi najlepszy. Tylko, że aparat był do zdjęc podwodnych na duzych głębokościach. W srodku obudowy tkwiło jakieś tanie badziewie. :mrgreen:

Testy liczące liczbę pi są o kant **** potłuc. To specyficzne rachunki i można je tak skonstruować, że procesor w porządnej stacji graficznej będzie je liczył dłużej niż gówniany laptop.

... (i tutah Janusz zła informacja dla Ciebie)....
a to niby dlaczego zła informacja dla mnie - bo ja "no capisco" :mrgreen: Bedę naprawdę wdzięczny za pozwolenie mi na własną ocenę tego co jest dla mnie dobre a co złe. Mam 57 lat i wydaje mi się, że mogę sobie pozwolić na luksus samodzielnego myślenia i samodzielnej oceny rzeczywistości. :mrgreen:

p.s. pamiętaj tylko że wydajne procki do desktopa kosztują czasem tyle co cały kompletny laptoop :)

Nooooooo... to ile bedą takie procki kosztowały w wydaniu "do laptopa". Jak to tam jest? Nisko napięciowe chyba?

Jako, że uporczywie piszesz o mojej poczytalności i swoich wrażeniach dotyczących mojej osoby, pomimo zwrócenia uwagi, więc dla mnie EOT.

Skipper
17-03-2009, 16:54
Wiesz, znam takich co na tym czymś całkiem nieźle se radzą. Zupełnie poważnie :)

Jak nie MiniMac to PC w obudowie Cosmos 1000 albo 1100 - obudowa to jedynie 17 kg. :mrgreen:

na mysli mialem nie to ze sie nie da bo mini wcale zly nie jest, tylko ze nie ma monitora ;)
zreszta mniejsza o to :)

mion
17-03-2009, 17:11
Janusz jeżeli możesz rzucić okiem na recenzję matrycy w Dellu XPS 1640
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-XPS-16.14083.0.html
Opisywana tam matryca ma podświetlenie RGB przez co większy gamut. Co sądzisz o tej propozycji?

Janusz Body
17-03-2009, 20:39
Janusz jeżeli możesz rzucić okiem na recenzję matrycy w Dellu XPS 1640
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Dell-Studio-XPS-16.14083.0.html
Opisywana tam matryca ma podświetlenie RGB przez co większy gamut. Co sądzisz o tej propozycji?

Kliknij tam w obrazek co jest podpisany diagram barw. Widzisz trzy mocno odsunięte od siebie krzywe RGB? To jest tragedia. :) One w przyzwoitym monitorze prawie się nakładają. W dobrym nie rozróżnisz kolorów - jest linia prosta.

Jakoś nie wierzę w te "zwiększone gamuty". Ze 4 miesiące temu też jakiś Dell miał być super. Po obejrzeniu profilu wyszło, że matryca typowa dla lapków może zamiast 45% wyświetlała 47% i tyle.

Skipper
17-03-2009, 20:45
Kliknij tam w obrazek co jest podpisany diagram barw. Widzisz trzy mocno odsunięte od siebie krzywe RGB? To jest tragedia. :) One w przyzwoitym monitorze prawie się nakładają. W dobrym nie rozróżnisz kolorów - jest linia prosta.

Jakoś nie wierzę w te "zwiększone gamuty". Ze 4 miesiące temu też jakiś Dell miał być super. Po obejrzeniu profilu wyszło, że matryca typowa dla lapków może zamiast 45% wyświetlała 47% i tyle.

a tak zapytam... na ile to jest onanizm a na ile rzeczyiwscie rozroznisz czy wyswietla 40-50 czy 80% palety?
moze to jak pixelami.. kazdy chce miec kilkadziesiat mega robiac odbitki nie wieksze jak A5 :)

Krzychu
17-03-2009, 20:49
a tak zapytam... na ile to jest onanizm a na ile rzeczyiwscie rozroznisz czy wyswietla 40-50 czy 80% palety?

Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...

Skipper
17-03-2009, 20:58
Jeżeli ktoś nie widzi jak tragicznie wyglądają zdjęcia na przeciętnym laptopowym ekranie to powinien się udać do okulisty.... Miałem na kilkunastu wyjazdach firmowy laptopy Della (D620, D820, Precision M90) i męczyłem się straszliwie próbując oglądać na nim zrobione w czasie wyjazdu zdjęcia...

ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?:roll:
poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu

Janusz Body
17-03-2009, 21:08
ale to kwestia kalibracji do wlasciwego poziomu jasnosci i odwzorowania barw podstawowych, a poza tym majac szara karte bierzesz probke wlasciwego ustawienia balansu bieli i nawet na nieskalibrowanym mozesz na upartego dac sobie rade z kolorami...
przedewszystkim my tu mowimy o zakresie wyswietlania kolorow w ich odcieniach a nie kompletnie rozkalibrowanym sprzecie.. chyba jest to pewna roznica?:roll:
poza tym nie oszukujmy sie.. nawet najlepiej skalibrowany monitor jest psu na bude o ile nie masz profilu do laba bo i tak beda jaja..

a pytanie moje dotyczylo na ile to rzeczywiscie ktos jest w stanie rozroznic a na ile to onanizm wykresami... mam na mysli procentowe wyswietlanie gamutu

Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.

Skipper
17-03-2009, 21:11
Oj jestes w stanie rozróżnić i to bardzo. Kalibracja niestety nie jest lekiem na całe zło.

ale powiedzmy sprowadzajc sprawe do barw podstawowych i majac probke balansu bieli dla danego swiatla, zachowujac odpowiedznia gamme, da sie przeciez obrowbic fotke w zakresie w jakim obrabia je wiekszosc "fotografow" czyz nie?
chodzi mi o to na ile to jest dyskusja tak naprawde "akademicka" a na ile rzeczywistosc :)

Janusz Body
17-03-2009, 21:17
Nie nie jest akademicka. Różnica jest ogromna - naprawdę.

tomekde
18-03-2009, 13:00
da się zrobić tak korekcję co najlepiej pokazał Margulis w książce Korekcja i Separacja na przykładzie daltonisty lub monitora b/w - można popełnić drobne błędy (głównie w prawidłowej ocenie świateł i cieni) - ale się da

wracając do tematu; ja natomiast mam plan zastąpienia desktopa (a wzasdazie w tej chwili 2 desktopów i jednego słabego laptopa) całkowicie jednym, ale mocnym laptopem; tj. w studio laptop jako sprzęt mobilny do backupu zdjęć i odtwarzania muzyki podczas sesji, zdjęcia obrabiam w domu gdzie (jak pisał Vitez) podpinam pod laptopa duży monitor, klawiaturę i mysz, dodatkowo w biurze (które mam niestety poza studiem) ten sam laptop służy jako terminarz, przeglądanie sieci itp... - warunek; częste backupy, bo jak padnie to wszystko, zaleta: jeden komp, nieduży, z jednym zestawem softu - do tej pory łamałem się czy instalować jeden program na dwóch komputerach - bo przecież to nie do końca legalne choć soft kupiony za ciężką kasę - myślę że takie rozwiązanie jest godne uwagi

mgtan
18-03-2009, 22:09
Janusz.. ja żeby nie wchodzić dalej w głupie gadki powiem tak. Ty wolisz desktopy a ja laptopa (choć desktopa i tak mam).

Jesli sie ktoś zajmuje grafiką to wie że ten sport bardzo kosztuje.

dla mnie najlepszym rozwiązaniem jest lapek (używam non stop) + zewnętrzny monitor (to jak pracuje przy biurku).

Różnicy w wydajnośc nie czuje już przy obecnym sprzęcie, bądź też nie robie a tak zaawansowanych rzeczy jak Ty i już.

Wolność rządzi :-)...

pozdrawiam desktopowca

Notebookowiec ;-)

mistasz
26-03-2009, 19:07
Wiadomo że laptop to nie komp z dobrym monitorem. Ale mimo tego zaproponujcie swoje typy laptopa do 4000 zł na którym jako tako obrobię zdjęcia.

dj_drops
27-03-2009, 10:02
Moja propozycja, laptop za 3000-3500zł + monitor zew. do fotek, nawet jeszcze bym dał mniej za laptopa a kupił konkretny monitor coś na poziomie NEC/EIZO lub nawet ostatnio widziałem Iiyame z matrycą PVA w jakiejś sensownej cenie, jak dorwe kalibrator to sprawdze jak to działa

Kolaj
27-03-2009, 10:06
Wiadomo że laptop to nie komp z dobrym monitorem. Ale mimo tego zaproponujcie swoje typy laptopa do 4000 zł na którym jako tako obrobię zdjęcia.Wiadomo, że Coupe to nie TIR. Ale mimo to zaproponujcie swoje typy Coupe, którym jako tako przewiozę kilka palet towaru. :mrgreen: Sorry, ale to jest dokładnie to samo.

mistasz
27-03-2009, 10:22
Moja propozycja, laptop za 3000-3500zł + monitor zew. do fotek, nawet jeszcze bym dał mniej za laptopa a kupił konkretny monitor coś na poziomie NEC/EIZO lub nawet ostatnio widziałem Iiyame z matrycą PVA w jakiejś sensownej cenie, jak dorwe kalibrator to sprawdze jak to działa

Dostęp do kompa stacjonarnego z przeciętnym monitorem będę miał czasami ale od laptopa nie mam odwrotu.

Kolaj
27-03-2009, 10:25
Dostęp do kompa stacjonarnego z przeciętnym monitorem będę miał czasami ale od laptopa nie mam odwrotu.Też używam laptopa, jak trzeba, ale nie obrabiam na nim fotek. To masakra, pomimo, że lapek całkiem przyzwoity i do innych celów nadaje się całkiem nieźle.

mistasz
27-03-2009, 10:30
Też używam laptopa, jak trzeba, ale nie obrabiam na nim fotek. To masakra, pomimo, że lapek całkiem przyzwoity i do innych celów nadaje się całkiem nieźle.

Dobrze powiedziałeś że Coupe to nie TIR ale na upartego też sie da :).
Masz jakieś ciekawe propozycje laptopa, który warto brać pod uwagę?

Kolaj
27-03-2009, 10:41
Dobrze powiedziałeś że Coupe to nie TIR ale na upartego też sie da :).Na upartego, to się wszystko da. Ale nie tędy droga.

Masz jakieś ciekawe propozycje laptopa, który warto brać pod uwagę?Do obróbki fotografii? Nie. Niezależnie od budżetu, jaki jest do dyspozycji.

mistasz
27-03-2009, 17:41
Na upartego, to się wszystko da. Ale nie tędy droga.
Do obróbki fotografii? Nie. Niezależnie od budżetu, jaki jest do dyspozycji.

To nie wiem dlaczego tak odradzasz jak bym się pytał co lepiej kupić, laptop czy monitor. Tak muszę zrobić i dlatego proszę o propozycje na które laptopy zwrócić uwagę a których lepiej unikać. Wbrew "regułom" chyba dużo osób używa laptopa i jakoś sobie radzi.

sid
27-03-2009, 18:06
Generalnie zasada wyboru laptopa jest podobna do wyboru zwykłego PC-ta. Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle. Reszta komponentów to już tylko kwestia zasobności portfela ukierunkowanej na podzespoły.
Wiadomo, im więcej ramu i szybszy procesor, tym lepiej.

Dodatkowe pytania na jakie musisz sobie odpowiedzieć, to czym ma się cechować twój przyszły komputer
- czy stawiasz na przenośną stacje roboczą i wielkość, waga i czas pracy nie ma znaczenia, czy potrzebujesz mobilności i priorytetem jest niska waga i długa praca na baterii, czy coś pomiędzy.
- czy potrzebujesz jakieś konkretne wyjścia/wejścia, złącza itp. laptopa w przeciwieństwie do PC-ta trudno o coś rozbudować. Warto się zastanowić, czy potrzebujesz np. e-sata albo wyjścia HDMI czy innych specyficznych cech, jak np. dobra karta muzyczna.

Na koniec bierzesz to do kupy i szukasz wśród markowych producentów takich jak Toshiba, Lenovo, Asus i patrzysz gdzie się Twoje wymagania przecinają z ceną.

Trudno polecić konkretny model, sam musisz zdecydować, łatwiej będzie jak coś zaproponujesz i spytasz, czy dobry wybór.

mistasz
28-03-2009, 14:13
Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.
Dzięki.
Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
Moje typy:
http://www.allegro.pl/item593741917_lenovo_y530_15_4_p8600_4gb_320gb_nv9 600_wys_24h.html
http://www.allegro.pl/item588429597_hp_pavilion_jak_dv9890ew_t9300_gf860 0_vhp_xp.html
http://www.allegro.pl/item582101344_lenovo_ibm_sl500_t5870_2x2ghz_4gb_25 0g_gf9300_krak.html

Kolaj
28-03-2009, 14:18
Matrycą nie masz co się przejmować bo do zdjęć się nie nadaje i tyle.

Dzięki.
Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?Przecież matrycą masz się nie przejmować, bo jakiej byś nie wybrał i tak się do zdjęć nie nadaje! Czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze?

mistasz
28-03-2009, 14:24
Czytasz w ogóle, co się do Ciebie pisze?
Jak nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj sobie postów

Kolaj
28-03-2009, 14:29
Jak nie masz nic do powiedzenia to nie nabijaj sobie postówDzięki za radę :) PLONK

sid
28-03-2009, 17:00
Dzięki.
Porozglądałem się trochę ale utknąłem na matrycy, matowa czy błyszcząca, 15" czy lepiej 17"?
Moje typy:
http://www.allegro.pl/item593741917_lenovo_y530_15_4_p8600_4gb_320gb_nv9 600_wys_24h.html
http://www.allegro.pl/item588429597_hp_pavilion_jak_dv9890ew_t9300_gf860 0_vhp_xp.html
http://www.allegro.pl/item582101344_lenovo_ibm_sl500_t5870_2x2ghz_4gb_25 0g_gf9300_krak.html

Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.

Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.

Na koniec dwie uwagi:
Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.

Druga kwestia to miejsce zakupu takiego sprzętu. Notebooki lubią się psuć lub mieć jakieś ukryte wady. Bardzo ważne jest aby zakup był z pewnego źródła, dającego gwarancję i sprawny serwis. Co ci po najlepszym, ale zepsutym notebooku. połowa moich znajomych miała wątpliwą przyjemność oddania do serwisu swoich notebooków.
Kolega 3 razy kupił na allegro notebooka i trzy razy tego żałował. Czasami na allegro sprzedają duże, odpowiedzialne firmy w ramach promocji, ale nie daj się nabrać na okazje.

mistasz
28-03-2009, 18:48
Wiadomo, większa matryca jest wygodniejsza w pracy, ale notebook staje się sporo większy i sporo cięższy. Jeśli notebook głównie wozisz samochodem i nosisz w teczce, to bierz większą, jeśli będziesz komputer cały dzień nosił przy sobie, mniejsza sprawi mniej kłopotu.

To dla mnie lepsza większa matryca bo nie będę z laptopem biegał:).
Jeszcze pytanie na której lepiej się robi, czy na 17" 1440x900 albo 15" 1680 x 1050. Sorry za natarczywość ale nie mam pojęcia o laptopach.

Matryca matowa teoretycznie ma bliższe rzeczywistości reprezentowanie kolorów, błyszcząca daje bardziej nasycone kolory, ale ewentualne refleksy światła mogą przeszkadzać. Matowa jest teoretycznie lepsza, ale do pracy z systemem, WWW itp błyszcząca może się bardziej podobać. Prawda jednak pisana tu od wielu stron jest taka, że nawet najtańszy monitor za 400zł, ale zewnętrzny będzie lepszy do obróbki zdjęć niż wbudowany. Więc ostatecznie to kwestia gustu.

Zgadza się, nie będę brał pod uwagę czy błyszcząca czy matowa, wezmę pod uwagę wielkość i rozdzielczość. Wiem że najtańszy monitor byłby lepszy ale jak już pisałem nie mam odwrotu od laptopa a dostęp do kompa stacjonarnego czasami będę miał.

Na koniec dwie uwagi:
Po pierwsze, laptopy które pokazałeś mają dobre karty graficzne. To oczywiście dobrze. Jeżeli jednak nie grasz w żadne gry i nie planujesz zakup najnowszego Photoshopa CS4, który to potrafi moc karty graficznej spożytkować, to możesz zaoszczędzić na karcie graficznej na rzecz innych komponentów czy gotówki w kieszeni. Jeśli jednak będziesz w przyszłości pracował na CS4 to zdecydowanie się przyda.

Na karcie graficznej nie chcę oszczędzać, pograć też trzeba czasem :)
Jak dojdzie do zakupu to mam namierzony sklep na Śląsku i chyba tam kupię.
Dzięki za radę, może ktoś jeszcze z użytkowników się wypowie? Zakup planuje jeszcze przed Świętami.

sid
28-03-2009, 20:39
To dla mnie lepsza większa matryca bo nie będę z laptopem biegał:).
Jeszcze pytanie na której lepiej się robi, czy na 17" 1440x900 albo 15" 1680 x 1050. Sorry za natarczywość ale nie mam pojęcia o laptopach.

Jeżeli masz dobry wzrok i nie będą przeszkadzały Ci malutkie literki, to wyższa rozdzielczość będzie lepsza, nawet na mniejszym ekranie. Ale dodam, że w desktopowych monitorach rozdzielczość 1440x900 występuje dopiero w 19 calach zazwyczaj.

Generalnie można przyjąć założenie, że jeżeli nie wiesz jaka rozdzielczość jest dla Ciebie lepsza, to w sumie wszystko jedno jaką wybierzesz. Na pewno 17" będzie wygodniejsza dla zmęczonych oczu.

Jak laptop do gier również, to 9600 jest oczywiście lepszą kartą graficzną niż 9300.

Johnus
28-03-2009, 22:09
Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego Sid - mimo wszystko pracujesz na niej, oczy Cię bolą nie od czego innego jak od niej właśnie i nie zmienisz jej przez kilka lub choćby rok pracy na inną jak w desktopie nawet jeśli jest gorsza bez porównania do PC. Od niej zależy wszystko - ile notebook pobiera prądu, jakie ma odświeżanie - kultura pracy i wygoda użytkowania. Karta grafiki - obowiązkowa. Sam pracuje na glare, nie narzekam, ale potrzebujesz zasłonek lub okno za notebookiem. Do pracy w terenie tylko i wyłącznie mat. Nie patrz tylko na producentów renomowanych - Ja mam coś takiego jak ASmobile - druga marka ASUS i jest świetna. Wiele portali dla grafików poleca notebooki Compal w systemie Intel VBI. Compal jednak robi tylko 15. To są komputery kadłubkowe, czyli kupują obudowę od producenta i pakują co chcesz - procesor i ilość RAM. Grafikę masz zwykle do wyboru, ale np. dwa modele bo w notebookach nie da się szafować tak sprzętem jak w desktopach, zwykle nie da się zmienić grafiki na inną. Mam do czynienia z wieloma notebookami i mogę polecić tylko i wyłącznie ASmobile - ale nie można ich już kupić :) Jeśli kupisz notebooka, to na Vistę radzę min. 4 gB ram jeśli planujesz zabawy PS albo Panorama Maker. Sama Vista żre ponad 700 mB ram. Jeśli możesz zainstalować XP (tylko pro) w jakimś serwisie - warto downgrade'ować Vistę lub kupić bez systemu. Dla XP max 3 gB ram. Do gier - jeśli planujez grać w jakieś w miarę normalne gierki - WoW lub jak ja Enemy Territory - można się pokusić o zwykłą kartę. Sam mamGeForce 7700 512 mB ram na karcie - potrafi pociągnąć nawet nowego NFS w full detalach bez problemu (problemy są, ale wynikają z niedopracowania gry). Sam musisz zadecydować co potrzebujesz, spisać to na kartce - wymagania jakichś gier, programy (co w nich?) i wtedy można np. przedstawić to tutaj - wtedy znajdzie się na pewno kilka możliwości. Nie zgadzam się z kolegami ze nie da się obrabiać nic - pracuję tylko na laptopie aktualnie desktopa nie posiadam, i nie rozumiem czemu to jest masakra - jeśli tak to przeżyłem ich już setki. Nie mówię o potworze z 4 rdzeniami (nie do wykorzystania) i 8 gB ram tylko zwykłym C2D 2.00 3gB ram. Ekran owszem nie to co CRT porządny, ale wiadomo czemu - ma 9mm grubości. Ostrzegam przed 15" z rozdzielczością 1680 lub wyżej - miłe ale uwaga: widzisz więcej ale mniejsze ;) 17 i 1680 to dla mnie ideał, chociaż kiedy ktoś przychodzi do mnie to nic nie widzi.
Sid: wcale niekoniecznie lepszą będzie karta z wyższym oznaczeniem - chwyty marketingowe - często są to te same karty z nieznacznie zmienionym jakimś parametrem i nie dają nic ponad wyższą cenę. To mogą dopiero testy wykazać niestety :S

Janusz Body
28-03-2009, 22:56
Glare lepsza do pracy w systemie i www? Zasada wyboru notebooka zbliżona do PC? Rozbawiłeś mnie. Glare ma owszem lepsze nieco odwzorownie kolorów teoretycznie. Poza tym matówka bije glare we wszystkim. Poza tym matryca jest najważniejsza kolego...

Sorry ale z punktu widzenia odwzorowania barw to WSZYSTKIE matryce w notebookach w cenie poniżej 20k PLN są tak samo gówniane. Wszystkie odwzorowują na poziomie 45% AdobeRGB. Żadna nie jest poprawnie fabrycznie skalibrowana. Wszystkie mają mocno podbite niebieskie co skutkuje dalszym zmniejszeniem gamutu po oprofilowaniu.

To powyższe to na bazie kilkudziesięciu profilowanych przeze mnie notebooków i kolejnych kilkudziesięciu obejrzanych profilach.

Zasada wyboru notebooka jeśli już ktoś MUSI używać do obróbki zdjęć JEST zbliżona do PC. Zasada, drogi Kolego, jest wręcz taka sama. Komputer musi spełniać te same warunki podstawowe - procek, ilość RAM, karta grafiki i HDD.

... Mam do czynienia z wieloma notebookami i mogę polecić tylko i wyłącznie ASmobile - ale nie można ich już kupić :)

Nooooo... a z samochodów to najlepsza jest Syrena 105L.

... Nie mówię o potworze z 4 rdzeniami (nie do wykorzystania)

A to skąd się wzięło. Z tego tu wynika coś dokładnie odwrotnego: http://www.canon-board.info/showpost.php?p=616938&postcount=594

EDIT: Przy notebookach w przedziale cenowym do 4 - 5 K PLN NIC SENSOWNEGO NIE MA.