PDA

Zobacz pełną wersję : Fotografia przyrody - analog, czyli oszczędność?

Yenox
09-08-2008, 19:39
Witam,

Na wakacjach przez tydzień miałem możliwość fotografowania Nikonem F70 ze szkłami tokina 400/5.6 oraz tamron sp 300 2.8. Taki zestaw - z dobrym światłomierzem i rewelacyjnym potwierdzeniem ostrości (jak dla mnie) był bardzo fajny - fotografowałem na 'pseudo safari' zwierzaki z samochodu na filmie o czułości 400.

Chciałbym trochę pobawić się w fotografię przyrody - lecz nie mam pieniędzy na długi zoom z AF jak np. 100-400L albo jakaś stałka.

Czy jest jakaś ciekawa propozycja do canona analogowego - zastanawiam się nad kupnem np. eosa 30 - czy są dostępne jakieś ciekawe obiektywy z zakresu 300/400mm manualne, jest coś podobnego do takiego zestawu jak używałem z nikonem?

plyszczarz86
10-08-2008, 13:39
Niebardzo rozumiem po co chcesz kupować analogową puszke. Przecież jeśli kupisz szkło do analoga (EF) to bedziesz mógł go bez problemu podpiąć do dslr (a w niektórych crop jeszcze "wydłuzy" ogniskową). A jeśli zdecydujesz sie na M42 to i w analogu i w cyfsze musisz stosować przejściówke (z potwierdzeniem ostrości lub bez).
No chyba, ze chcesz ogólnie bawić sie w analogi. Kupienie analoga tylko na "safari" jest bez sensu, lepiej dołozyć do obiektywu.
Pozdrawiam
Paweł

Yenox
10-08-2008, 13:45
Tak - chcę 'bawić się w analoga' ;-)
Jasne - kupując szkło pod analoga mógłbym używać go i na cyfrze - tylko jak z jakością? Nie jest tak, że szkła pod analoga (te gosze) na cyfrze dają dużo gorsze rezultaty?

arturs
10-08-2008, 23:50
pojawiły się dwa pojęcia i o pomyłkę łatwo..
jak kupisz EOSa 30 czy innego EOSa to szkła będa dokładnie takie same jak do cyfry czyli z mocowaniem EF - i tu na niższą cenę niestety nie licz..
Ewentualnie musiałbyś kupić starszego canona z mocowaniem szkieł FD i wtedy można coś dokupić ale to będą szkła około 30 letnie więc może być różnie..
ewentualnie jak piszesz nikona f70 czy inne Fxx - to świetny sprzęt chciaż nie wiem jak ze szkłami manualnymi - to już lepiej na żółtym forum spytać

enter
11-08-2008, 01:05
przecież szkła nikona możesz podpiąć przez adapter do canona - będą działać manualnie

plyszczarz86
11-08-2008, 10:28
Tak - chcę 'bawić się w analoga' ;-)
Jasne - kupując szkło pod analoga mógłbym używać go i na cyfrze - tylko jak z jakością? Nie jest tak, że szkła pod analoga (te gosze) na cyfrze dają dużo gorsze rezultaty?

To przepraszam :D, z pierwszej twojej wypowiedzi wywnioskowałem, ze chcesz kupić analoga tylko do tego "safari".
Co do jakości "analogowych" obiektywów Canona podpiętych do dslr to wszystko zalezy od tego, jakie szkło podepniesz. 70-210 f/3,5-4,5 jest projektowany do analoga, a ludzie go chwalą pod cyfrówkami.
Pozdrawiam
Paweł