PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 350D problem z trybem M

100procent
07-08-2008, 22:22
Witajcie!

Pożyczyłem od kumpla Canona 350D na próbę - jeżeli wypadnie korzystnie to sobie go kupie od niego Mam jednak problem z trybem M. Posiadam jakieś pojęcie o fotografii, jeżeli robie zdjecia to raczej posługuję się tym trybem - wcześniej pracowałem jednak na innych aparatach. Albo jestem za głupi, żeby zrozumieć instrukcję obsługi albo jest coś nie tak z tym aparatem. Po ustawieniu M nic się nie dzieje - kręce kółkiem i nic, nie zminia się przysłona, wcisnę AV nie zmienia się migawka, aparat zachowuje się zupełnie jak w trybie pełnej automatyki. W preselekcji przysłony czy czasu wszytsko jest OK, kręce kółkiem są zmiany tu i tu, w manualu - zero.
Nie wiem, jest jakaś magiczna opcja w tym aparacie, którą trzeba włączyć by manual zadziałał?
Zrobiłem update firmware i też nic.

RNz
07-08-2008, 22:38
Czyli aparat automatycznie nastawia czas i przysłonę?
Sprawdź po kolei wszystkie tryby. Ktoś tutaj opisywał problem z przesunietym o jeden tryb kółkiem - może o to chodzi?

rubio
08-08-2008, 11:19
w trybie M w 350d przyslone zmieniasz krecac kolkiem jednoczesnie majac wcisniety przycisk korekcji ekspozycji a czasy zmieniasz krecac kolkiem nastaw poprostu bez wciskania czegokolwiek; obserwujesz drabinke naswietlen w wizjerze i krecisz poki otrzymasz przyslone, czas i naswietlenie jakie ci pasuje; ot wszystko;

100procent
08-08-2008, 12:14
w trybie M w 350d przyslone zmieniasz krecac kolkiem jednoczesnie majac wcisniety przycisk korekcji ekspozycji a czasy zmieniasz krecac kolkiem nastaw poprostu bez wciskania czegokolwiek; obserwujesz drabinke naswietlen w wizjerze i krecisz poki otrzymasz przyslone, czas i naswietlenie jakie ci pasuje; ot wszystko;

Tak właśnie robie... tzn tak chaciał bym robić ale nic się nie dzieje. Mogę kręcić z wcisakaniem bądź nie a i tak praktycznie nic się nie zminia jeżeli chodzi o wartości migawki lub przysłony.

Może fatycznie program jest przesuniety o jedną pozycję na kółku od programów - sprawdze to jeszcze .... tylk ja temu zaradzić ? Kółko się mogło poprotu przekręcić za daleko ? :)

rubio
08-08-2008, 19:37
....skoro tak to...hmm.. dziwna sprawa :smile: sproboj zrestowac z menu wszystkie ustawienia, jest tam taka funkcja; nie sadze by kolko sie przestawilo:-)

RNz
08-08-2008, 20:47
Kółko się mogło poprotu przekręcić za daleko ? :)

IMO raczej ktoś zdjął kółko (samo raczej nie spadło) i źle założył, jeżeli to faktycznie to.

rubio
09-08-2008, 18:57
"100procent" sam powiedzial ze pozostale programy sa ok wiec to raczej nie od przesuniecia kolka bo wowczas wszystkie inne nastawy tez by nie dzialaly jak trzeba