Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon 350D problem z trybem M

100procent
    Guest

Domyślnie Canon 350D problem z trybem M

Witajcie!

Pożyczyłem od kumpla Canona 350D na próbę - jeżeli wypadnie korzystnie to sobie go kupie od niego Mam jednak problem z trybem M. Posiadam jakieś pojęcie o fotografii, jeżeli robie zdjecia to raczej posługuję się tym trybem - wcześniej pracowałem jednak na innych aparatach. Albo jestem za głupi, żeby zrozumieć instrukcję obsługi albo jest coś nie tak z tym aparatem. Po ustawieniu M nic się nie dzieje - kręce kółkiem i nic, nie zminia się przysłona, wcisnę AV nie zmienia się migawka, aparat zachowuje się zupełnie jak w trybie pełnej automatyki. W preselekcji przysłony czy czasu wszytsko jest OK, kręce kółkiem są zmiany tu i tu, w manualu - zero.
    Nie wiem, jest jakaś magiczna opcja w tym aparacie, którą trzeba włączyć by manual zadziałał?
    Zrobiłem update firmware i też nic.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Czyli aparat automatycznie nastawia czas i przysłonę?
    Sprawdź po kolei wszystkie tryby. Ktoś tutaj opisywał problem z przesunietym o jeden tryb kółkiem - może o to chodzi?
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Zablokowany

Domyślnie

w trybie M w 350d przyslone zmieniasz krecac kolkiem jednoczesnie majac wcisniety przycisk korekcji ekspozycji a czasy zmieniasz krecac kolkiem nastaw poprostu bez wciskania czegokolwiek; obserwujesz drabinke naswietlen w wizjerze i krecisz poki otrzymasz przyslone, czas i naswietlenie jakie ci pasuje; ot wszystko;

100procent
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rubio Zobacz posta
    w trybie M w 350d przyslone zmieniasz krecac kolkiem jednoczesnie majac wcisniety przycisk korekcji ekspozycji a czasy zmieniasz krecac kolkiem nastaw poprostu bez wciskania czegokolwiek; obserwujesz drabinke naswietlen w wizjerze i krecisz poki otrzymasz przyslone, czas i naswietlenie jakie ci pasuje; ot wszystko;
    Tak właśnie robie... tzn tak chaciał bym robić ale nic się nie dzieje. Mogę kręcić z wcisakaniem bądź nie a i tak praktycznie nic się nie zminia jeżeli chodzi o wartości migawki lub przysłony.

Może fatycznie program jest przesuniety o jedną pozycję na kółku od programów - sprawdze to jeszcze .... tylk ja temu zaradzić ? Kółko się mogło poprotu przekręcić za daleko ?

Zablokowany

Domyślnie

....skoro tak to...hmm.. dziwna sprawa :smile: sproboj zrestowac z menu wszystkie ustawienia, jest tam taka funkcja; nie sadze by kolko sie przestawilo:-)

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 100procent Zobacz posta
    Kółko się mogło poprotu przekręcić za daleko ?
    IMO raczej ktoś zdjął kółko (samo raczej nie spadło) i źle założył, jeżeli to faktycznie to.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Zablokowany

Domyślnie

"100procent" sam powiedzial ze pozostale programy sa ok wiec to raczej nie od przesuniecia kolka bo wowczas wszystkie inne nastawy tez by nie dzialaly jak trzeba

Uprawnienia umieszczania postów