PDA

Zobacz pełną wersję : 5d vs trudne warunki pogodowe

jaroslav
05-08-2008, 13:24
Witam

Chciałbym się zapytać jak ten sprzęt zachowuję się przy niskiej temperaturze ( czy nie wariuje ? ) I czy jest w stanie przeżyć "oberwanie chmury ?"

chuckyy
05-08-2008, 13:25
Fotografowałem w mrozie i nie wariuje :) Zreszta w niskich temp. mniej szumi matryca, wiec ISO 3200 wychodzi wtedy miodnie ;)))))))))))
Co do oberwania chmury - aparat nie ma uszczelnień, więc odpada, zresztą w co Ty chcesz fotografowac w taką pogode? Krople wody na obiektywie? :)

jaroslav
05-08-2008, 13:42
Nie krople wody ale np zdążają się fajne scenki ludzi uciekających przed deszczem. Jeśli chodzi o sprzęt to własnego jeszcze nie posiadam ale zastanawiam się nad 5d ( czekam aż jeszcze troche spadnie cena ) bo chyba warto dopłacić te 500 zł więcej i mieć ff niż N D300

chuckyy
05-08-2008, 13:46
Nie krople wody ale np zdążają się fajne scenki ludzi uciekających przed deszczem. Jeśli chodzi o sprzęt to własnego jeszcze nie posiadam ale zastanawiam się nad 5d ( czekam aż jeszcze troche spadnie cena ) bo chyba warto dopłacić te 500 zł więcej i mieć ff niż N D300

Zawsze możesz aparat owinąć folią :)

Co do tego czy 5d jest lepszy od d300... Zdania się podzielone. Akurat sceny uciekających w deszczu ludzi pewnie łatwiej zrobiłbys właśnie N niż C :)

TomS
05-08-2008, 14:19
5D u mnie już trochę przeżyło. Robiłem przy -15 a aparat a i przy opadach śniegu się zdarzyło. Kilka razy nawet w deszczu i nigdy nic się nie działo.

Semtex
05-08-2008, 15:19
z deszczem jest problem mi po chwili pracy aparat się wieszał i wyrzucał błąd , woda wlewała się przez przyciski od góry - tak że niestety na złą pogodę nie jest to najlepszy wybór , chociaż można trochę owinąc folią i po bólu.

jaroslav
05-08-2008, 20:27
Wybór padł C ze względu na pewne szkło L (28-300) w Plener jak znalazł

2ga opcja dlaczego C to z tego co poczytałem o C i N to w porterach C wypada lepiej a ja się retuszem zajmuję na razie w ramach ćwiczeń ale wiąże z tym swoją robotę ale pracując w tym zawodzie przydało by się mieć jakiś sprzęt co by czasem coś samemu pstryknąć a potem obrobić