Zobacz pełną wersję : Canon EF 70-200mm f/4L IS USM vs. Sigma 80-400mm f/4.5-5.6 EX DG APO OS
Witam,
Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych szkieł, mam je w takiej samej praktycznie cenie, Canon - 2.250 Sigma 2.000 PLN.
Sprawdzałem testy tych szkieł i wszelkie opinie ale na koniec zgłupiałem zupełnie i nie wiem co wybrać:???:
Pomóżcie !!! :smile:
Poohutch
05-08-2008, 12:55
Za tę cenę brać oba, wypróbować, sprzdać jeden na allegro, w ten sposób drugi mając za pół ceny.
gdybym mógł drugi raz wybierac nieco ponad 2tys - wybrałbym 70-200/2.8
Wiem, ze nie na temat - też dałem się skusić na napis IS ale teraz uważam, ze jaśniejsze szkło da Ci naprawdę więcej możliwości. z moich doświadczeń IS daje radę "o jedną działkę".
Niemniej z dwóch nad którymi się zastanawiasz - Canon
ze względu na "kulturę pracy" :))
I interpretuj to jak chcesz
mor_feusz
05-08-2008, 13:01
No to ja sie wypowiem. Mialem przyjemnosc focic tym szklem podczas Redbul FlugTag (teraz jak bylem w Londku).
Budowa Sigmy.
Solidney kawal szkla - niezle sie trzyma, ciezkie (ma to swoje pozytuwy)
Jakosc Zdjec - powiedzial bym przecietna - chcesz to moge Cie zasypac zdjeciami.
Zakres super ale to nie to.
70-200/4 IS - bajka. Kazdy Ci to powie.
Ciezko powiedziec co lepsze to szkla o zupelnie innym zakresie ogniskowych.
Jesli chcesz ~ 400 mm to 100-400 L jesli nie 70-200
Takie moje 3 grosze
Za tę cenę brać oba, wypróbować, sprzdać jeden na allegro, w ten sposób drugi mając za pół ceny.
to może będziesz chciał odkupić ? :wink:
Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych szkieł, mam je w takiej samej praktycznie cenie, Canon - 2.250 Sigma 2.000 PLN.
Sprawdzałem testy tych szkieł i wszelkie opinie ale na koniec zgłupiałem zupełnie i nie wiem co wybrać:???:
na pytanie zadane w taki sposób (w dodatku w niewłaściwym dziale - "co kupić?" to dla poczatkujących!) mam niestety chyba tylko jedną odpowiedź - idź do sklepu, oglądnij i kup ten ładniejszy.
Jesli nie potrafisz ocenić - weź ze sobą dziewczynę/żonę/matkę jako że kobiety mają lepiej rozwinięte poczucie estetyki.
Niestety, żeby poważnie podejść do tematu, to potrzebne jest również poważne podejście do rzeczy ze strony pytającego.
I nie trzeba chyba tłumaczyć, że zadając takie pytanie wypadałoby podać w kilku zdaniach:
- swoje oczekiwania wobec obiektywu;
- ewentualne pozytywne lub negatywne doświadczenia z innymi obiektywami:
- rodzaj zdjęć, które mają nim być wykonywane;
- które cechy lub parametry sa ważne, a które nieistotne;
- dlaczego te dwa, a nie inne (w końcu jest całe mnóstwo obiektywów w cenie ~2000zł), itd..
Witam,
ja sie jeszcze bardziej wylamie, kup w USA 2x 70-200 2.8 IS L wydasz na to na polskie 6800zl i sprzedaj jeden z nich, mysle ze za 5000 spokojnie upchniesz. w ten sposob bedziesz mial 70-200 2.8 IS L za 1800zlotych