Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Canon EF 70-200mm f/4L IS USM vs. Sigma 80-400mm f/4.5-5.6 EX DG APO OS

Domyślnie Canon EF 70-200mm f/4L IS USM vs. Sigma 80-400mm f/4.5-5.6 EX DG APO OS

Witam,
    Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych szkieł, mam je w takiej samej praktycznie cenie, Canon - 2.250 Sigma 2.000 PLN.

Sprawdzałem testy tych szkieł i wszelkie opinie ale na koniec zgłupiałem zupełnie i nie wiem co wybrać??:

Pomóżcie !!! :smile:
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 05-08-2008 o 14:10 Powód: move thread

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Za tę cenę brać oba, wypróbować, sprzdać jeden na allegro, w ten sposób drugi mając za pół ceny.
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Domyślnie

gdybym mógł drugi raz wybierac nieco ponad 2tys - wybrałbym 70-200/2.8
    Wiem, ze nie na temat - też dałem się skusić na napis IS ale teraz uważam, ze jaśniejsze szkło da Ci naprawdę więcej możliwości. z moich doświadczeń IS daje radę "o jedną działkę".

Niemniej z dwóch nad którymi się zastanawiasz - Canon
    ze względu na "kulturę pracy" )
    I interpretuj to jak chcesz

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to ja sie wypowiem. Mialem przyjemnosc focic tym szklem podczas Redbul FlugTag (teraz jak bylem w Londku).
    Budowa Sigmy.
    Solidney kawal szkla - niezle sie trzyma, ciezkie (ma to swoje pozytuwy)
    Jakosc Zdjec - powiedzial bym przecietna - chcesz to moge Cie zasypac zdjeciami.
    Zakres super ale to nie to.
    70-200/4 IS - bajka. Kazdy Ci to powie.

Ciezko powiedziec co lepsze to szkla o zupelnie innym zakresie ogniskowych.

Jesli chcesz ~ 400 mm to 100-400 L jesli nie 70-200

Takie moje 3 grosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poohutch Zobacz posta
    Za tę cenę brać oba, wypróbować, sprzdać jeden na allegro, w ten sposób drugi mając za pół ceny.
    to może będziesz chciał odkupić ? :wink:

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg33 Zobacz posta
    Zastanawiam sie nad zakupem jednego z tych szkieł, mam je w takiej samej praktycznie cenie, Canon - 2.250 Sigma 2.000 PLN.
    Sprawdzałem testy tych szkieł i wszelkie opinie ale na koniec zgłupiałem zupełnie i nie wiem co wybrać??:
    na pytanie zadane w taki sposób (w dodatku w niewłaściwym dziale - "co kupić?" to dla poczatkujących!) mam niestety chyba tylko jedną odpowiedź - idź do sklepu, oglądnij i kup ten ładniejszy.
    Jesli nie potrafisz ocenić - weź ze sobą dziewczynę/żonę/matkę jako że kobiety mają lepiej rozwinięte poczucie estetyki.

Niestety, żeby poważnie podejść do tematu, to potrzebne jest również poważne podejście do rzeczy ze strony pytającego.
    I nie trzeba chyba tłumaczyć, że zadając takie pytanie wypadałoby podać w kilku zdaniach:
    - swoje oczekiwania wobec obiektywu;
    - ewentualne pozytywne lub negatywne doświadczenia z innymi obiektywami:
    - rodzaj zdjęć, które mają nim być wykonywane;
    - które cechy lub parametry sa ważne, a które nieistotne;
    - dlaczego te dwa, a nie inne (w końcu jest całe mnóstwo obiektywów w cenie ~2000zł), itd..
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Witam,

ja sie jeszcze bardziej wylamie, kup w USA 2x 70-200 2.8 IS L wydasz na to na polskie 6800zl i sprzedaj jeden z nich, mysle ze za 5000 spokojnie upchniesz. w ten sposob bedziesz mial 70-200 2.8 IS L za 1800zlotych
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

Uprawnienia umieszczania postów