Zobacz pełną wersję : Foto książka kucharska...
Witam.
Chciałbym zrobić dla znajomej "książkę kucharską" składającą się głównie ze zdjęć które byłyby tłem dla przepisów... Jakiej wielkości powinny być zdjęć żeby były ładne na wydruku? W jaki sposób przygotować te zdjęcia? Powiększać, wyostrzać? Jak przygotować je do wydruku, do jakiej przestrzeni je skonwertować? Mam do dyspozycji PSa i InDesing do składania...
www.blurb.com szybko, łatwo i nie drogo. Zdjęcia najlepiej 300 dpi czyli 300 pix na każdy cal wydruku. Jeżeli ma byc drukowana w tradycyjnej drukarni, najlepiej sprawę profili i konwersji do CMYK zostawić panom składaczom z drukarni, inaczej może być duże rozczarowanie.
Wow... Dokładnie czegoś takiego szukałem :) Dzięki wielkie! To jeszcze sprawa tego 300 dpi... RAWa z Lightrooma exportuję do PSD i jeszcze coś mieszam w PSie... Jak sprawdzam rozmiar w PSie to jest nawet 762 ale PPI (image>image size>resulution) ale wydaje mi się, że to coś lightroom mógł sobie pomieszać (przy exporcie można wybrać wartość pixels per cm - była domyślnie 300)... Czy to wszytko jest tak jak faktycznie powinno być? Zdjęcie jest 3888x2592...
Pliki które masz z aparatu pozwalaja wydrukowac zdjęcie w bdb. jakości o wymiarach 3888/300=12,96" * 2,54 = 32,91 cm na 2592/300= 8,64" * 2,54 = 21,94 cm. Oczywiście można wydrukować i większe zdjęcie ze stratę dla jakości. 225 dpi wydaje sie dobrym kompromisem, choć przy 150 da się na to patrzeć. Jeżeli zdjecia maja być większe niż to wynika z naturalnych rozmiarów pliku mamy dwie możliwości "napompować" plik programami do interpolacji, lub zgodzić się ze stratą wynikającą z mniejszej wartości dpi. Rozdzielczośc 300 dpi wzieła sie z faktu, że oko ludzkie rozróżnia do 6 linii na mm, tylko 5% populacji potrafi zobaczyc różnice pomiedzy 8 mioma a 6 cioma liniami na mm. To co ustawiasz w LR lub PSie to tylko parametr pozwalajacy wiedzieć jak duże będzie zdjęcie po wydrukowaniu z daną rozdzielczością. Pojęcie dpi ( dot per inch) istnieje tylko w powiazaniu z fizycznym rozmiarem. Coś takiego jak plik w rozdzielczości 300 dpi ma sens tylko wtedy, gdy podajemy rozmiar zdjęcia jakie nalezy z niego zrobić. np: plik pozwalajacy wydrukować zdjęcie 20x30 cm w rozdzielczości 300 dpi powinien mieć wielkość 3543 x 2362 pix i to niezależnie co ustawimy w LR lub PSie. Często w konkursach fotograficznych organizatorzy żądają przesłania plików w rozdzielczości 300 dpi, nie podając wielkości zdjęcia jakie ma z tego być !? Na upartego mozna wysłać plik 1x1 pix z ustawionym parametrem 300 dpi :)