Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Foto książka kucharska...

Domyślnie Foto książka kucharska...

Witam.

Chciałbym zrobić dla znajomej "książkę kucharską" składającą się głównie ze zdjęć które byłyby tłem dla przepisów... Jakiej wielkości powinny być zdjęć żeby były ładne na wydruku? W jaki sposób przygotować te zdjęcia? Powiększać, wyostrzać? Jak przygotować je do wydruku, do jakiej przestrzeni je skonwertować? Mam do dyspozycji PSa i InDesing do składania...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

www.blurb.com szybko, łatwo i nie drogo. Zdjęcia najlepiej 300 dpi czyli 300 pix na każdy cal wydruku. Jeżeli ma byc drukowana w tradycyjnej drukarni, najlepiej sprawę profili i konwersji do CMYK zostawić panom składaczom z drukarni, inaczej może być duże rozczarowanie.
    ArtMag

Domyślnie

Wow... Dokładnie czegoś takiego szukałem Dzięki wielkie! To jeszcze sprawa tego 300 dpi... RAWa z Lightrooma exportuję do PSD i jeszcze coś mieszam w PSie... Jak sprawdzam rozmiar w PSie to jest nawet 762 ale PPI (image>image size>resulution) ale wydaje mi się, że to coś lightroom mógł sobie pomieszać (przy exporcie można wybrać wartość pixels per cm - była domyślnie 300)... Czy to wszytko jest tak jak faktycznie powinno być? Zdjęcie jest 3888x2592...

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Pliki które masz z aparatu pozwalaja wydrukowac zdjęcie w bdb. jakości o wymiarach 3888/300=12,96" * 2,54 = 32,91 cm na 2592/300= 8,64" * 2,54 = 21,94 cm. Oczywiście można wydrukować i większe zdjęcie ze stratę dla jakości. 225 dpi wydaje sie dobrym kompromisem, choć przy 150 da się na to patrzeć. Jeżeli zdjecia maja być większe niż to wynika z naturalnych rozmiarów pliku mamy dwie możliwości "napompować" plik programami do interpolacji, lub zgodzić się ze stratą wynikającą z mniejszej wartości dpi. Rozdzielczośc 300 dpi wzieła sie z faktu, że oko ludzkie rozróżnia do 6 linii na mm, tylko 5% populacji potrafi zobaczyc różnice pomiedzy 8 mioma a 6 cioma liniami na mm. To co ustawiasz w LR lub PSie to tylko parametr pozwalajacy wiedzieć jak duże będzie zdjęcie po wydrukowaniu z daną rozdzielczością. Pojęcie dpi ( dot per inch) istnieje tylko w powiazaniu z fizycznym rozmiarem. Coś takiego jak plik w rozdzielczości 300 dpi ma sens tylko wtedy, gdy podajemy rozmiar zdjęcia jakie nalezy z niego zrobić. np: plik pozwalajacy wydrukować zdjęcie 20x30 cm w rozdzielczości 300 dpi powinien mieć wielkość 3543 x 2362 pix i to niezależnie co ustawimy w LR lub PSie. Często w konkursach fotograficznych organizatorzy żądają przesłania plików w rozdzielczości 300 dpi, nie podając wielkości zdjęcia jakie ma z tego być !? Na upartego mozna wysłać plik 1x1 pix z ustawionym parametrem 300 dpi
    Ostatnio edytowane przez Art Mag ; 04-08-2008 o 22:47
    ArtMag

Uprawnienia umieszczania postów