PDA

Zobacz pełną wersję : Problem czy warto dopłacić: S1 do S2?

raf
07-06-2005, 21:57
Witam ponownie.
Jak niektórzy pewnie wiedzą - zamierzam nabyć aparat. W domyśle miał to być S1 ( "juz byłem w ogródku"... etc.). A tu S2 o ok.500-600 zł droższa na rynku. Tego aparatu w rękach nie miałem - ale to przecież to samo tylko... No właśnie. Czy warto dołożyc te parę set zł? Czy ktoś może nabył już to "cudo".
Prosze o pomoc.
P.S.
Aparat do zastosowań domowych ( dzieciak w drodze :)). Czasami chęć bycia twórcą przegoni mnie po polu czy jakimś lesie w poszukiwaniu tematu. Ogólnie dopiero co zaczynam.
Z góry dziękuję i proszę nie namawiajcie mnie na lustro. na tą półkę na razie nie mam co wchodzić.

LFB
08-06-2005, 09:05
Z S2 jest taki problem że jeszcze nigdzie nie ma porządnych recenzji co to warte i jak się zachowuje.

Vitez
08-06-2005, 20:06
Ale juz po samych parametrach (chociazby megapiksele :roll: czy makro) paru obecnych uzytkownikow S1 zapowiedzialo przesiadke na S2 a to juz o czyms swiadczy 8)

MaX
08-06-2005, 20:21
A jako swiezo upieczony tatus docenisz tez zapewne mozliwosc krecenia filmow z dzwiekiem stereo ograniczonych tylko wielkoscia karty :)

raf
08-06-2005, 23:17
Witam.
No cóż, czyli decyzja należy do mnie. Czekać, lub kupić S1 - bo tego mozliwości już są dobrze znane. Dzidziolek ma się pojawić za ok. miesiąc, więc... chyba raczej poczekam.
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam: Rafał

columbia
10-06-2005, 17:31
Weż Powershota A95 będziesz o wiele bardziej zadowolony.
S1 i S2 to aparaty z matrycą 1/2.5 krótko mówiąc mocno mocno szumią

A95 jest solidny i tańszy. Brak zoomu zrekompensuje Ci znacznie !!! mniej szumiąca matryca (S2) ostrzejsze fotki a w przypadku S1 wiekszy wyświetlacz i znakomita mobilność

Wisozup
10-06-2005, 23:47
Weż Powershota A95 będziesz o wiele bardziej zadowolony.
S1 i S2 to aparaty z matrycą 1/2.5 krótko mówiąc mocno mocno szumią

A95 jest solidny i tańszy. Brak zoomu zrekompensuje Ci znacznie !!! mniej szumiąca matryca (S2) ostrzejsze fotki a w przypadku S1 wiekszy wyświetlacz i znakomita mobilność

To zalezy kto co woli...akurat a95 nie zrekompensuje Ci tego zoomu+IS(szczegolnie gdy wolisz zoom). A95 moze i ma wieksza matryce ale ma rowniez wiecej mpix niz S1.Co rozumiesz przez "znakomita mobilność"?

raf
11-06-2005, 00:32
Dzięki za odpowiedź i porady. Rozumiem, że chcecie dla mne jak najlepiej, ale po trzech miesiącach poszukiwań decyzja zapadła: Canon S...? Który, tego jeszcze niestety nie wiem. Tyle wytrzymałem, więc te dwa czy trzy tygodnie nie grają roli.
Pozdrawiam: Rafał

columbia
11-06-2005, 14:10
A95 na jednym zestawie baterii 2400 zrobi ponad 300 fotek

Vitez
11-06-2005, 23:29

S1 i S2 tez cos kolo tego (zalezy od tego w jakim formacie sie robi, jak czesto LCD uzywa/przeglada zdjecia, jak czesto blyska sie lampa). :roll:

PAWKA
12-06-2005, 12:59
Powiem ci tak, s2 nie mialem nigdy w zyciu w rece wiec nie chce sie wypowiadac na jego temat :)
natomiast ja mam S1 z ktorego jestem niesamowicie zadowolony, bardzo.
zoom jest znakomity przy stabilizacji miodzio !
cele mam podobne do twoich - fotki rodzinne w plenerze na wakacjach w gorach np nanartkach itp.
Takze mam dzidziusia w drodze z tym ze u mnie spodziewane zawitanie na ten swiat ma nastapic w grudniu ;)
Jestem bardzo zadowolony z S1, filmiki takze kreci swietne.
pozdrawiam.

FOTOGRAF
12-06-2005, 13:09
witam
mi tez sie bardzo podoba S2...!
co to jakiego kolwiek testow to znalazlem tylko cos takiego
http://www.fotopolis.pl/index.php?gora=1&lewa=-1&arch=1&nrarch=2913
a tu juz bardzie szczeguly http://web.canon.jp/Imaging/pss2is/components-e.html
moze macie jakies linki testu S2????
no a teraz o S1 mialem pozyczonego od sasiadza przez tydzien i bylem z niego bardzo zadowolony nie wime jak bedzie z S2 ale napewno bede jeszcze bardziej zadowolony!!!!

raf
17-06-2005, 00:25
Witam.
Jak juz wspomniałem na innym poście - zakupiłem jednak S1. Siła dobrego o tym aparacie słyszałem ( uwagi podobne do tych u PAWKI - pozdrawiam i miłego oczekiwania :)). Złego oczywiście też, ale nie zraża mnie to za bardzo. Po trzech dniach użytkowania osobistego ( bo z pożyczonym juz biegałem ) stwierdzam: Wszystko czego potrzebuję na dzień dzisiejszy zawiera się w S1. Potwierdzam wstępnie opinie o tym sprzecie i myśle, że jeszcze mnie mile zaskoczy. Acha i jeszcze jedno. Czuję ogromną ulgę po zakupie aparatu. Nie sądziłem, że ten temat tak mnie zmęczy. Decyzja jest trudna i potwierdza opinie innych forumowiczów o temacie "zakup aparatu". Wszystkim niezdecydowanym współczuję i życzę trafnego wyboru.

mgregor
19-06-2005, 13:10
Recenzja S2:
http://www.dcresource.com/reviews/canon/powershot_s2-review/index.shtml

Ryjeks
21-06-2005, 23:04

Witam wszystkich!

Właśnie wróciłem z wesela na którym zrobiłem ponad 300 fotek swoim S1 na jednym komplecie aku 2500, LCD 100%, lampa 80%. Jak dla mnie wynik imponujący..., pierwszy raz miałem możliwość przetestowania aku w trudnych warunkach. Bez lampy potrafi zrobić do 600 zdjęć. A z aparatu jestem ogólnie zadowolony, świetna jakość odbitek na papierze! Pozdrawiam wszystkich!

sid
22-06-2005, 14:32
http://www.dpreview.com/reviews/canons2is/

aski
23-06-2005, 08:23
S1 robi, robi .... spokojnie 300 zdjęć nawet przy częstym "grzebaniu w menu" czy "funkcjach" , przy włączonym LCD.
Wracając do tematu S1 czy S2, zawsze znajdzie się coś z "większym" , "szybszym" i "lepszym" czymś :) Za kilka tygodni może się okazać, że wychodzi S3 :) pewnie będzie jeszcze lepsza ;)
Ze trzy tygodnie temu kupiłem S1 i polecam ją z czystym sumieniem, więc myślę, że S2 nie będzie gorsza

yasin
23-06-2005, 12:48
Mam S1 od ponad roku, ogolnie jestem zadowolony, jak na kompakt jest niezly. Na jednym komplecie baterii robie spokojnie ponad 500 fotek, z czego czesc z flashem, moze macie jakies kiepskie baterie. S2 raczej nie kupie bo chyba jednak z obiektywem juz przesadzili x12, i jak patrzylem na sample, to mam wrazenie, ze mydelko jest nawet w dobrym swietle. Jedyna przewaga S2 nad S1 to moim zdaniem dwa tryby pracy IS, i lepsze stabilizacja na dodatkowym trybie pracy. Jezeli uda im sie jeszcze bardziej zminiaturyzowac S3, bedzie uzywal nowej matrycy (jakis fujik f10 teraz ma taka), ktora szumi prawie jak dSLR, to pewnie sobie kupie bo na imprezki bedzie w sam raz :)

jadeit
23-06-2005, 13:37
ja tylko przez chwile macałem S2
pozytywnie zaskoczyła mnie szybkość AF i szybkość rury wide<->tele (imo lepsza niz w takze macanym S1) i jakoś lepiej sie go (S2) trzymało w łapie
stabilizator ma miedzyinnymi panning
co do jakości fot to nie bede sciemniał :) wole dslr
badanie odbywało sie około 23 na otwartym powietrzu przy świetle ulicznym

na dpreview w samplach sa foty z krakowa :) ciekawe

pozdrawiam

@rturo
23-06-2005, 23:36
Kup S1 i już. Po co przepłacać...

MarekC
25-06-2005, 14:09
Właśnie macałem S2 oraz H1 Sony. Przyznam, że po przeczytaniu opinii na dpreview miałem bardzo mieszane uczucia co do S2, bardziej skłaniałem się ku H1. Jednak po kilkunastu minutach w sklepie - S2 wydaje się maszyną lepszą dla mnie. Może to kogoś zdziwi, ale przede wszystkim dlatego, że .... ciężko nim focić z jednej ręki. IMHo jest do tego nieco za ciężki. Dużo lepiej schwycić lewą ręką za pierścień obiektywu przy korpusie i cpykać jak przy użyciu lustrzanki :-). Wydaje mi się że S2 IS nauczy wielu amatorów jak poprawnie trzymać aparat pod czas focenia - co będzie procentowało gdy ktoś przejdzie na lustro.

LCD IMHO mógłby mieć te 2,5" jak w H1, ale Soniaczek jakby źle wyświetlał zrobione fotki. Na jego LCD wyglądają jak przepalone, ale w kompie są OK. Podobnie OK po wydrukowaniu (zapłaciłem pare PLN i sprzedawca druknął mi kilka fotek bezpośrednio z aparatu. LCD S2 jakby wierniej wyświetlał fotki. Poza tym w S2 jest obrotowy i przechylny - a to bywa bardzo użyteczne.

Co w S2 nie podoba mi się, to EFV - niby jasny, ale luknąc w niego na słońcu - tragedia.

S2-ką zrobiłem kilkanaście fotek - czekam na przesłanie mi ich na e-maila. Wiekszość na ISO400 by ocenić dokuczliwość szumów, nieco architektury pod słońce - dla oceny poziomu fringingu. Jakieś portrety żony i syna ...

Ogólnie gdybym miał przekazać pierwsze wrażenia S1 i S2 - S1 łatwiej obsługiwać jedną ręką - jest lżejszy, mniejszy, za to S2 IMHO wymuszając pracę dwiema rękami zdaje się być bardziej "profi" ;-) S2 ma lampkę AF Assista - bardzo często się ten ficzer przydaje, szczególnie w ciemności ;-)