Zobacz pełną wersję : Uwaga na użytkownika allegro seko-polska
UWAGA!!!
Użytkownik ten sprzedaje tanio karty do aparatów niestety są to podróbki np SanDisk Extreme III 4GB ma tak na prawde 2GB pojemności a przesył danych na poziomie 4mb
Stanowczo odradzam kupno u tego użytkownika
Hmm, dlaczego mu nie wystawiłeś negatywa? Użytkownik ma wprawdzie jeszcze mało komentarzy ale 100% pozytywów.
http://allegro.pl/show_user.php?search=seko-polska
mariusz11
01-08-2008, 21:25
czyżby konkurencja ?:mrgreen:
Po prostu liczę na zwrot kasy a jak od razu wystawie negatywa to się pożegnam z kasą :|
UWAGA!!!
Użytkownik ten sprzedaje tanio karty do aparatów niestety są to podróbki np SanDisk Extreme III 4GB ma tak na prawde 2GB pojemności a przesył danych na poziomie 4mb
Stanowczo odradzam kupno u tego użytkownika
Gościu jest dobry skoro potrafi wmówić ludziom, że karty mają 4gb jak na pudełku a nie 2gb jak komputer podaje:mrgreen:
Jeśli to co piszesz jest prawdą, to zgłoś sprawę policji i allegro. Proste i skuteczne.
Po prostu liczę na zwrot kasy a jak od razu wystawie negatywa to się pożegnam z kasą :|
a jak ci zwróci to wystawisz negatywa czy pozytywa?
Albo producent zmienił design, albo rzeczywiście to coś nie ma nic wspólnego z kartą SanDisk Extreme III 4GB 30MB/s. Tak sobie porównałem zdjęcie z tym co mam w body...
chyba żartujesz... ??
co ma niby wystawienie opinii za sprzedany towar/transakcję do zwrotu pieniędzy? czy jak ktoś Ci okradnie dom to też nie zgłosisz faktu kradzieży na Policję - gdy złodziej odda Ci skradzione rzeczy - aby nie zszargać nieskazitelnej opinii złodzieja?? No paranoja jakaś!
w ten sposób grono szmaciarzy na allegro cieszy się nieskalaną opinią bo ludzi, których starali się oszukać udobruchali ... zwrotem własnych pieniędzy... śmiechu warta jest ta bojaźliwość ludzi...
Przez takich ludzi jak Ty złodziejaszek działa sobie w najlepsze a inni są nadal okradani na zasadzie "sprzedam 100sztuk, 20 się zorientuje to oddam im kasę i zamkną gęby, ale i tak jestem do przodu...".
Teraz się nie dziwię, dlaczego nigdy nikogo nie oszukałem, nie naciągnąłem a mam tyle negatywów na allegro :D ale ja jakiś dziwny i staromodny jestem... :lol:
Nowart chyba nie zrozumiałaś... kolega najpierw czeka na zwrot kasy a jak ją dostanie to wtedy wystawi negtywa. Przynajmniej tak ja to odebrałem.
Ludzie się boją dostać odwetowego negatywa i TWA kwitnie. Rzecz w tym, że komentarz od sprzedawcy jest tak naprawdę g... warty. Jeśli coś kupujesz to sprzedawca i tak nie ma dużo do powiedzenia, a kupcy i tak raczej będą patrzeć na komentarze z twoich sprzedanych przedmiotów. Też się dorobiłem kilku odwetowych negatywów, ale dopóki moi kupcy są zadowoleni mam negatywy w głębokim poważaniu:)
Albo producent zmienił design, albo rzeczywiście to coś nie ma nic wspólnego z kartą SanDisk Extreme III 4GB 30MB/s. Tak sobie porównałem zdjęcie z tym co mam w body...
Od pewnego czasu SanDisk produkuje karty CF serii Extreme w nowym wydaniu graficznym. Zarówno sama karta jak i opakowanie mają inną szatę graficzną niż starsze produkty i stąd częste "niejasności" w kwestii oryginalności danej karty.
http://www.sandisk.com/Products/Catalog(1024)-SanDisk_Extreme_III_CompactFlash.aspx
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś próbuje wciskać karty 2GB jako 4GB. O ile prędkości może nie każdy będzie mierzył, to 2-krotnie mniejszej pojemności trudno nie zauważyć. A ograniczona prędkość może wynikać nie tylko z karty ale z użytego czytnika. Kiedy zmieniłem swój czytnik na Sandisk, moje karty dostały nagle niezłego kopa.
Od pewnego czasu SanDisk produkuje karty CF serii Extreme w nowym wydaniu graficznym. Zarówno sama karta jak i opakowanie mają inną szatę graficzną niż starsze produkty i stąd częste "niejasności" w kwestii oryginalności danej karty.
http://www.sandisk.com/Products/Catalog(1024)-SanDisk_Extreme_III_CompactFlash.aspx
No właśnie. Na aukcji SanDisk Extreme III CompactFlash 4GB 30MB/S karta wygląda tak:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/8625/407127381sk2.jpg)
Podczas gdy ten model wygląda naprawdę tak:
źródło (http://www.sandisk.com/Assets/Products/130/extreme3-cf-4gb.jpg)
Moja wygląda tak, jak ta z aukcji, natomiast pokrowiec jest inny. Ma biały napis i nie ma tego logo z prawej strony. A wydaje mi się, że jest oryginalna, bo kupowałem od powszechnie znanego sprzedawcy tych kart, dostałem działający kod do C1 i działa szybciorkiem.
No właśnie. Na aukcji SanDisk Extreme III CompactFlash 4GB 30MB/S karta wygląda tak:
źródło (http://img139.imageshack.us/img139/8625/407127381sk2.jpg)
Podczas gdy ten model wygląda naprawdę tak:
źródło (http://www.sandisk.com/Assets/Products/130/extreme3-cf-4gb.jpg)
Ja też mam identyko jak ta z aukcji po prawej stronie... Ale jak ją kupowałem to ani programu nie dostałem a jak później przeczytałem to chyba mial gdzieś być ;) Ani pokrowca nie mam tylko opakowanie ale nie chce mi sie zdjęcia zrobić. Tam gdzie twoja ma 30MB/s moja ma ESP technology znaczek w ksztalcie elipsy. Na zdjeciu z aukcji za bardzo tego nie widac ale chyba jest to samo.
Moja wygląda tak, jak ta z aukcji, natomiast pokrowiec jest inny. Ma biały napis i nie ma tego logo z prawej strony. A wydaje mi się, że jest oryginalna, bo kupowałem od powszechnie znanego sprzedawcy tych kart, dostałem działający kod do C1 i działa szybciorkiem.
Ja też mam identyko jak ta z aukcji po prawej stronie... Ale jak ją kupowałem to ani programu nie dostałem a jak później przeczytałem to chyba mial gdzieś być ;) Ani pokrowca nie mam tylko opakowanie ale nie chce mi sie zdjęcia zrobić. Tam gdzie twoja ma 30MB/s moja ma ESP technology znaczek w ksztalcie elipsy. Na zdjeciu z aukcji za bardzo tego nie widac ale chyba jest to samo.
Ale macie wersję 30MB/s, która pojawiła się w tym roku, czy 20MB/s - starszą nieco?
Ale macie wersję 30MB/s, która pojawiła się w tym roku, czy 20MB/s - starszą nieco?Ja mam tę starszą, 20MB/s.
Ja mam tę starszą, 20MB/s.
No to w ogóle trzeba zacząć od tego, że na aukcji zdjęcie produktu nie odpowiada produktowi sprzedawanemu :|
reguła wystawiania komentarzy, jaką stworzyli użytkownicy allegro - powoduje takie patologie, że oszukany boi się wystawić nega, aby nie dostać odwetowego. powinno być tak, ze jak ktoś wpłaci kasę za towar - czyli wywiązał sie ze swojej strony, powinien otrzymać komentarz - tak jest przynajmniej na ebay-u.
To ja też mam starsza... z rok ma ta karta kupiona w sklepie w Tarnowskich górach razem z body ;)
reguła wystawiania komentarzy, jaką stworzyli użytkownicy allegro - powoduje takie patologie, że oszukany boi się wystawić nega, aby nie dostać odwetowego. powinno być tak, ze jak ktoś wpłaci kasę za towar - czyli wywiązał sie ze swojej strony, powinien otrzymać komentarz - tak jest przynajmniej na ebay-u.
Na eBay'u sprzedawca nie może wystawić negatywa.
Jak ktoś się miga z zapłatą to masz stosowny formularz i dostajesz zwrot prowizji,
a delikwent ostrzeżenie.
Chyba za 3 takie numery jest out.
Nadmienie, że na eBay.de nie jest tak jak piszesz, że jak zapłacę to mam komentarz.
Kupuję tam dość często i uwierz mi że nawet jak ja wystawię jako kupujący to jeszcze się muszę czasami prosić o swój !!
Ja mam SanDisk Extreme III 30MB/s 4 GB kupioną w czerwcu i nie wygląda jak ta na aukcji tylko ta pod spodem. Pokrowiec też jest inny tzn biały napis bez tego loga
A ja kupiłem tę kartę od tego kolesia "seko-polska" i zamiast 4GB są 2GB. Formatowanie nic nie daje. Teraz będę pisał do tego kolesia i ubiegał się o zwrot pieniędzy. Zakładam, że będzie nas dużo więcej, bo trochę osób kupiło tę kartę. Chodź pewnie mamy nikłe szanse na zwrot gotówki.
P.S - Za głupotę i pośpiech trzeba niestety słono płacić :/
sniper88
08-08-2008, 15:40
Ja mam SanDisk Extreme III 30MB/s 4 GB kupioną w czerwcu i nie wygląda jak ta na aukcji tylko ta pod spodem. Pokrowiec też jest inny tzn biały napis bez tego loga
Ja mam identyczna sytuacje, tyle ze karte kupilem w lipcu:)
Chodź pewnie mamy nikłe szanse na zwrot gotówki.
P.S - Za głupotę i pośpiech trzeba niestety słono płacić :/
Jeśli jesteś w stanie udowodnić że padłeś ofiarą oszustwa to zgłoś to na Policję, to nic nie kosztuje a jest duże prawdopodobieństowo że sprawdzą gościa - tym bardziej jeśli sprzedał więcej sfałszowanych kart.
Właśnie tego nie rozumiem. CZEMU NIE WYSTAWIACIE NEGATYWA.
Co do nieuczciwości ostrzegam przed tym użytkownikiem "Marta260983". Oczywiście negatywa wystawiłem.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=9864531
Z bardzo prostego powodu - większość osób boi się negatywnego komentarza "odwetowego" i woli sprawę przemilczeć niż narażać się na "przyozdobienie" konta komentarzem tego typu.
dzieki czemu złodzieje i oszuści mogą dłużej spać spokojnie i w międzyczasie naciągać kolejnych frajerów...
allegrowicz bez negatywa jest jak żołnierz bez karabinu!:)
dzieki czemu złodzieje i oszuści mogą dłużej spać spokojnie i w międzyczasie naciągać kolejnych frajerów...
Niestety takie są realia i jak na razie nic nie wskazuje na to aby w najbliższym czasie sytuacja uległa zmianie. Pewnym rozwiązaniem mogło by być uniemożliwienie sprzedającemu komentowania transakcji. Niestety zaraz powstaje problem transakcji z nieuczciwymi i nierzetelnymi kupującymi, których to sprzedający nie mogli by komentować.
hekselman
10-08-2008, 15:16
Bo całe Allegro żyje ze sprzedających a kupujących ma gdzieś. Oni - nie płacą prowizji. Stąd - sukces Allegro (w relacji z eBay) gdzie kupujący jest tak naprawdę pariasem wobec "supersprzedawców".Wielokrotnie próbowałem powalczyc z tym tematem - jedynym efektem jest to: http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=1909331 i fakt że mam komentarze z ... połowy przeprowadzonych aukcji.
Przy okazji podpowiem kupującym: w większości wątpliwych wypadków wystarczy zaproponować sprzedającemu transakcję: za zaliczeniem pocztowym z opcją sprawdzenia towaru przed zapłatą (to nie reklama - taka opcja w [fuck]Poczta Polska kosztuje zaledwie 5 zł).
Nie wymiękają uczciwi.
Bo całe Allegro żyje ze sprzedających a kupujących ma gdzieś. Oni - nie płacą prowizji.
To jest trzecia prawda góralska. Faktycznie kasę bezpośrednio wpłaca im sprzedający, ale zgadnij skąd się te pieniądze biorą?...
hekselman
10-08-2008, 17:52
Nie będę zgadywał bo to oczywiste ale...
To TEORIA.
Poczytaj strony/uwarunkowania sprzedawców.
Gdyby kupujący się liczył - nie pisali by wręcz po chamsku: jak ci sie nie podoba - nie licytuj.
Rzecz polega na tym że ten rynek to grupa stałych klientów Allegro - i o nich się dba.
Ta grupa (sprzedawcy) nagina rzeczywistość do najkorzystniejszego dla siebie wymiaru a Allegro nie robi nic/robi zbyt mało by WYRÓWNAĆ SZANSE.
Zaproponuj sprzedawcy by to on najpierw wysłał ci towar a ty mu potem zapłacisz.
Śmiechem cię za.... ale dlaczego? CZYM różni sie ryzyko wysyłającego z góry pieniądze od ryzyka z góry wysyłającego towar?
Złóż skargę na sprzedawcę - wiesz kiedy mu zablokują konto? JAK NIE ZAPŁACI PROWIZJI.
Spróbuj odwołać ewidentnie odwetową negatywną opinię sprzedającego.
Te sprawy DA SIĘ UREGULOWAĆ odgórnie - tylko to stworzyłoby dyskomfort sprzedających a przecież to od nich Allegro...etc.
I nic w tym z trzeciej prawdy skąd sprzedawcy biorą te pieniądze na prowizje.
... skąd sprzedawcy biorą te pieniądze na prowizje.
Wprost z kieszeni kupujących. W zdecydowanej większości przypadków prowizja jest już wliczona w cenę towaru, tak aby po transakcji sprzedający "wyszedł na czysto".
O przepraszam bardzo :) Allegro ostatnio wzięła się za sprzedających... tych którzy kombinują żeby zapłacić mniejszą prowizję :D niby w trosce o kupujących ;-)
O przepraszam bardzo :) Allegro ostatnio wzięła się za sprzedających...
A konkretnie w jaki sposób?
Panowie a czy nie jest czasem tak że te wasze posądzenia o oszustwo są wynikiem pewnego braku wiedzy:roll: Były oryginalne karty sandiska właśnie 4GB które po rozpakowaniu są widziane przez aparat i kompa jako 2GB.
domyślnie były one ustawione jako fat16 i z tyłu karty na dole po lewej stronie w bocznej prowadnicy jest ukryty taki mały tajny przełącznik który trzeba przestawić na sam dół i wtedy karta działa w fat32 i nagle pojawiają się te brakujące 2GB:lol: więc mamy 4 lub w pozostałych 2 opcjach 2x2GB. Było to ciekawe rozwiązanie dla aparatów które nie widziały np 4GB
Było to ciekawe rozwiązanie dla aparatów które nie widziały np 4GB
Tylko zaraz pojawia się pytanie o sens zakupu karty 4GB i przełączanie jej w tryb pracy 2GB w przypadku współpracy z aparatem który domyślnie kart o pojemności większej niż 2GB nie obsługuje. W takim przypadku ekonomiczniej jest kupić kartę 2GB niż płacić za coś czego nie wykorzystamy.
Co do komentarzy to jest prosta sprawa na komentarze odwetowe ;).
Po pierwsze komentarze są niewidoczne do momentu wystawienia przez obie strony. Z czego i tak musi najpierw wystawić komentarz osoba sprzedająca (gdy otrzyma pieniążki - kupujący wykonał to co do niego należało). Jeżeli osoba sprzedająca nie wystawi komentarza to będzie to równoznaczne z rezygnacji z korzystania z usług allegro i konto po miesiącu z automatu jest blokowane z możliwością oczywiście wystawiania komentarzy ;) To samo z kupującym, jeżeli nie wystawi komentarza również konto blokowane (oczywiście chodzi mi tylko iwułącznie o blokade wystawiania nowych aukcji i nowe licytacje - to co już licytujemy (zaczeliśmy) możemy w spokoju dokończyć, przebijać itp.
Gdy osoba kupująca wystawi komentarz. Transakcja dobiegła końca i w tym momencie, sprzedawca może jeszcze dopisać swoje 3 grosze (wytłumaczyć się czy jeszcze bardziej zachwalać kupującego w zależności co zobaczy jako koment. ;) Oczywiście kupujący swoje ostatnie 3 słowa też będzie mógł dodać.
W całym tym systemie najlepsze było by to, że były by to prawdziwe komentarze bez ODGRYWANIA się.
Kolejna sprawa z negatywami.
5 takich komentarzy w przeciągu 5 miesięcy i konto bezpowrotnie blokowane. Nie ma nic gorszego jak super sprzedawca, który sprzedaje full różnych rzeczy, a w tym też lewiznę i co któraś osoba jest robiona w balona.
Też kiedyś na tym się sparzyłem bo ludzie nie pisali negatywów tylko neutrale (przez to uśpiło moją czujność). Później okazało się, że przedmioty nie do końca były sprawne. Takie pierdółki - a to pęknięcie obudowy, nie paląca się dioda - czyli ogólnie sprzedawany sprzęt z odrzutu, działający ale z jakimiś ukrytymi wadami.
Tylko cały myk w tym wszystkim jest taki, że allegro to wisi bo za te nielegalne procedery mają kasę i dlatego dużo fajniejszym rozwiązaniem był by serwis OPENSOURCOWY zrzeszający grono programistów na zasadzie działania linuxów. Oczywiście wszystko to było by weryfikowane, aby nie było myku, że ktoś za każdym razem wygrywa aukcje ;)
hekselman
11-08-2008, 10:23
Prosżę - gotowy system.
Ale spróbuj tym zainteresować Allegro.
Napisz na Forum wśród tych CO Z TEGO ŻYJĄ.
Zrobią z ciebie idiotę a na prywatną pocztę zaczniesz dostawać taki syf że aż niewiarygodne.
Wiesz że po podobnej kampanii trafiłem na wiele "czarnych list" super....?
Prawda jest taka: jesli się tego nie ureguluje odgórnie poprzez doprecyzowanie zasad przez administratora serwisu - większość ZRZESZONA zrobi to co JEJ wygodne.
Jedynym pewnym rozwiazaniem jest bojkot ewidentnie chamskich sprzedawców bądź po prostu serwisu ale wiesz jak z tym jest - okazja odbiera rozum kupującym.
Ale - mówienie o tym też ma sens bo pokazuje że jest problem.
Trochę się offtopowo zrobiło.
Jedynym pewnym rozwiazaniem jest bojkot (...) serwisu ...
Bojkot Allegro? Proponuję powrót "na ziemię".
Ok, moja sprawa jest zakonczona. Odzyskałem pieniądze, towar zwróciłem i beż żadnych problemów. Powiedziane raz i od razu wykonane. Nie użylem, żadnych gróźb ani krzyków. Wszystko grzecznie i bez problemu. Szkoda tylko, że straciłem czas. Tego mi nikt nie zwróci. Muszę szukać nowej karty a wyjazd w niedzielę :/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A sprawa komentarza... wystawię neutrala. Chyba będzie najbardziej sprawiedliwie.
Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ktoś próbuje wciskać karty 2GB jako 4GB. O ile prędkości może nie każdy będzie mierzył, to 2-krotnie mniejszej pojemności trudno nie zauważyć.
Kolaj, to działa w trochę inny sposób.
Kilka tygodni temu mój brat wrócił z Chin, a ja dostałem w prezencie (bardziej jako ciekawostkę) trochę podrabianego szmelcu. M.in. Kingstonowskiego Penn'a 8 GB. I kartę XD 2 GB. W obu przypadkach jest ta sama jazda. Produkty wyglądają identycznie z markowymi (no prawie - penn ma inny kolor diodki niż w moim oryginale), a przez system i menagery HDD są wykrywane poprawnie (odpowiednio 8 i 2 GB). Ale..
Ale w praktyce dają się zapełnić jedynie w 50%. Powyżej tej wartości wystepuje błąd kopiowania danych - więc finalnie, tak jak SanDiski , są o połowę mniejsze.
MariuszM
12-08-2008, 15:01
Co do nieuczciwości ostrzegam przed tym użytkownikiem "Marta260983". Oczywiście negatywa wystawiłem.
http://allegro.pl/show_user.php?uid=9864531
Dla mnie osoba która pisze tak: "to pan oszukuje jak wysylam pakiety i mam potwierdzenia nadania pszesylek a zaruwno i najczesciej dochodzom a do pana akurat nie" jest niewiarygodna i koniec.
Ale w praktyce dają się zapełnić jedynie w 50%. Powyżej tej wartości wystepuje błąd kopiowania danych - więc finalnie, tak jak SanDiski , są o połowę mniejsze.
Metoda dosyć znana. Jakiś czas temu na giełdach komputerowo-elektronicznych i Allegro było "głośno" odnośnie podrabianych pamięci typu Pendrive firmy Sony. Pamięci o pojemności 4GB i 8GB sprzedawane były w rewelacyjnych cenach przy czym ich fizyczna pojemność wynosiła ok. 25% pojemności deklarowanej (jeżeli były sprawne, ponieważ wiele tych pamięci po 2-3 użyciach ulegało trwałemu uszkodzeniu). Oczywiście oprogramowanie było odpowiednio zmodyfikowane tak aby system wyświetlił odpowiednią wartość pojemności nośnika. Tak szybko jak się pojawiły na rynku, tak szybko z niego zniknęły.