Zobacz pełną wersję : Pęknięta szybka tylnego wyświetlacza LCD w 30D
Viracocha
28-07-2008, 11:51
Wyciągając aparat z torby, którą rozłożyłem sobie pod statywem, uderzyłem nim prosto w kolumnę pionową statywu (od spodu). Efekt jest taki, że szybka znajdująca się przed wyświetlaczem LCD ma kilka spękań, schodzących się w jednym punkcie. LCD działa na szczęście normalnie.
Czy ktoś miał podobne uszkodzenie i wie ile kosztuje wymiana takowej szybki? Czy jest to w ogóle możliwe, czy trzeba wymienić cały LCD?
Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć ;) a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.
Viracocha
28-07-2008, 14:35
Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć ;) a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.
A mógłbyś podać linka, bo za chole.... nie mogę znaleźć.
To teraz szukam szybki do tylnego wyświetlacza LCD w 30D. Jeśli ktoś może pomóc - proszę o kontakt.
mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.
PS pokazalbys to pekniecie
Viracocha
28-07-2008, 15:28
mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.
PS pokazalbys to pekniecie
Dobrze, że nie tak drogo jak się spodziewałem.
Proszę bardzo - oto pęknięcie:
https://canon-board.info/imgimported/2008/07/2709640009_914f4fc58f-1.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3140/2709640009_914f4fc58f.jpg?v=0)
oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny. ;)
Viracocha
29-07-2008, 09:21
oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny. ;)
Dziękuję bardzo. Spróbuję dostać gdzieś szybkę lub uderzyć do serwisu Canona.
Na włoskim forum Canona jedyną odpowiedzią na mój post była wklejona miniaturka obrazu Muncha - "Krzyk"... Oczywiście doceniam tzw. "łączenie się w bólu", ale było mi to raczej mało pomocne...
canis_lupus
29-07-2008, 09:42
Pytanie: Potrzebny Ci ten napis Canon? Bo jak nie to sobie bez żadnego problemu taką szybkę dorobisz. Kupujesz w Obi/castoramie kawałem poliwenglanu grubości ok 1-1,5mm (lub innej odpowiedniej). Wyciągasz starszą szybkę, odrysowujesz kształt (ok 10% większy!), wycinasz a poten papierem ściernym robisz ładne zaorąglenia i nadajesz dokładny wymiar. Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna.
Nie wiem czy jest sens sie bawic, kombinowac we wlasnym zakresie, ja na jednym z wyjazdow porysowalem swoja. Zadzwonilem na zytnia, potem wyslalem emalie z potwierdzeniem. Za jakis czas dostalem wiadomosc zwrotna w kwestii dostepnosci czesci.
Wyslalem, w ciagu dnia zrobili. Kosztowalo to 1xx zlotych (2 lata temu). Z tym, ze ja wymienialem obie szybki - z rozpedu niejako ;)
Jak bardzo sie nie chce, albo masz mozliwosc wypolerowania tego, moge odstapic swoja stara. Z tym, ze koszty przesylki do Wloch(?) moga byc znaczne.
Szybki przyklejone sa na dwustronna tasme, ktorej zamiennik da sie skolowac w kazdym sklepie typu obi/castorama/leroy....
Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna. Dobre :lol:
Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce :) Kosztuje 29zł, więc nie majątek ;)
asdfasfd
29-07-2008, 12:04
Gdzieś był wątek o ochronie LCD i tam jest opisane jak szybkę wymienić i jak kupić samą część w serwisie canona.
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34508&page=4
W Polsce ta szybka jednak "kilkunastu złotych" nie kosztuje, jest trochę drożej, ale postaraj się kupić bez płacenia za wymianę. Możesz też zamówić szybkę z serwisu z USA. Jeden e-mail i będziesz znał cenę.
http://allegro.pl/item403972874_canon_30d_oslona_lcd_szklo_hartowane _nowosc_.html
A może to?? nie canona ale do 30-stki dedykowana
Misiaque
29-07-2008, 14:07
Ale to raczej się przykleja do szybki już istniejącej.... raczej się nie wpasuje zamiast tej oryginalnej w aparacie.
Viracocha
29-07-2008, 20:04
Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce :) Kosztuje 29zł, więc nie majątek ;)
A naklejałeś na szybkę, czy ją wymieniałeś? Skontaktowałem się ze sprzedawcą tych osłon i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi, tzn. stwierdził, że zasadniczo nakleja się je na firmową szybkę.
paweleverest
29-07-2008, 22:49
Mnie z przesyłka taka przygoda z 5D kosztowała na Żytniej ok 200zł jakies 0,5 roku temu
IMO taka szybka sprawdza się na stabilnym podkładzie, sama może być za cienka i za słaba.
EDIT: Chyba żeby dwie skleić:mrgreen: ale to już chyba lepiej kupić oryginał:)
Dobrze, że nie tak drogo jak się spodziewałem.
Jak chcesz oszczędzić, to zapytaj, czy nie sprzedadzą szybki a wymienisz sam. Odpadną koszty robocizny, a jak zrobić, to już wiesz. Łatwizna. I jak będziesz robił sam, to masz pewność, że niczego Ci nie schrzanią. Dodatkowo mogą wysłać pocztą, a ty masz aparat cały czas w domu. Tylko czy będą chcieli?
Viracocha
30-07-2008, 08:47
IMO taka szybka sprawdza się na stabilnym podkładzie, sama może być za cienka i za słaba.
Właśnie o to pytałem sprzedawcę, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.
Jak chcesz oszczędzić, to zapytaj, czy nie sprzedadzą szybki a wymienisz sam. Odpadną koszty robocizny, a jak zrobić, to już wiesz. Łatwizna. I jak będziesz robił sam, to masz pewność, że niczego Ci nie schrzanią. Dodatkowo mogą wysłać pocztą, a ty masz aparat cały czas w domu. Tylko czy będą chcieli?
Tu bardziej chodzi o odległość. Do Polski aparatu nie będę na pewno wysyłał, a włoskim fachowcom ufam mniej niż polskim (poza tym i tak musiałbym jechać do Turynu), więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupić gdzieś szybkę i wymienić ją samemu.
ja bym nie zaryzykowal sam sie w to bawic :D