PDA

Zobacz pełną wersję : Pęknięta szybka tylnego wyświetlacza LCD w 30D

Viracocha
28-07-2008, 11:51
Wyciągając aparat z torby, którą rozłożyłem sobie pod statywem, uderzyłem nim prosto w kolumnę pionową statywu (od spodu). Efekt jest taki, że szybka znajdująca się przed wyświetlaczem LCD ma kilka spękań, schodzących się w jednym punkcie. LCD działa na szczęście normalnie.
Czy ktoś miał podobne uszkodzenie i wie ile kosztuje wymiana takowej szybki? Czy jest to w ogóle możliwe, czy trzeba wymienić cały LCD?

jceel
28-07-2008, 14:15
Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć ;) a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.

Viracocha
28-07-2008, 14:35
Gdyby ci się udało dostać taką szybkę... to wymienić jest łatwo. Na dpreview by wątek na ten temat, generalnie wystarczy przykleić jakąś przyssawkę do tej szybki i mocno pociągnąć ;) a nowa "wskoczy" w swoje miejsce sama. No a gdyby ci się nie udało takiej znaleźć, to tylko żytnia.
A mógłbyś podać linka, bo za chole.... nie mogę znaleźć.

To teraz szukam szybki do tylnego wyświetlacza LCD w 30D. Jeśli ktoś może pomóc - proszę o kontakt.

popi
28-07-2008, 14:59
mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.

PS pokazalbys to pekniecie

Viracocha
28-07-2008, 15:28
mnie pekla kiedys szybka hoho n lat temu w canonie a75, tam jest cos ok 2 cali szybka (wyswietlacz mniejszy) i na zytniej wraz z robocizną złotych 60. zadzwon zapytaj ale mysle ze 100-150 to bedzie kosztowac.

PS pokazalbys to pekniecie

Dobrze, że nie tak drogo jak się spodziewałem.

Proszę bardzo - oto pęknięcie:

https://canon-board.info/imgimported/2008/07/2709640009_914f4fc58f-1.jpg?v=0
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3140/2709640009_914f4fc58f.jpg?v=0)

jceel
29-07-2008, 04:10
oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny. ;)

Viracocha
29-07-2008, 09:21
oto ten wątek: http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=10852446 z braku możliwości dostania szybki może się jednak okazać średnio przydatny. ;)
Dziękuję bardzo. Spróbuję dostać gdzieś szybkę lub uderzyć do serwisu Canona.
Na włoskim forum Canona jedyną odpowiedzią na mój post była wklejona miniaturka obrazu Muncha - "Krzyk"... Oczywiście doceniam tzw. "łączenie się w bólu", ale było mi to raczej mało pomocne...

canis_lupus
29-07-2008, 09:42
Pytanie: Potrzebny Ci ten napis Canon? Bo jak nie to sobie bez żadnego problemu taką szybkę dorobisz. Kupujesz w Obi/castoramie kawałem poliwenglanu grubości ok 1-1,5mm (lub innej odpowiedniej). Wyciągasz starszą szybkę, odrysowujesz kształt (ok 10% większy!), wycinasz a poten papierem ściernym robisz ładne zaorąglenia i nadajesz dokładny wymiar. Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna.

fICHU
29-07-2008, 09:56
Nie wiem czy jest sens sie bawic, kombinowac we wlasnym zakresie, ja na jednym z wyjazdow porysowalem swoja. Zadzwonilem na zytnia, potem wyslalem emalie z potwierdzeniem. Za jakis czas dostalem wiadomosc zwrotna w kwestii dostepnosci czesci.
Wyslalem, w ciagu dnia zrobili. Kosztowalo to 1xx zlotych (2 lata temu). Z tym, ze ja wymienialem obie szybki - z rozpedu niejako ;)

Jak bardzo sie nie chce, albo masz mozliwosc wypolerowania tego, moge odstapic swoja stara. Z tym, ze koszty przesylki do Wloch(?) moga byc znaczne.

Szybki przyklejone sa na dwustronna tasme, ktorej zamiennik da sie skolowac w kazdym sklepie typu obi/castorama/leroy....

Zielony
29-07-2008, 10:15
Wymieniałem w ten sposób szybkę w zegarku. Wyglądała jak oryginalna. Dobre :lol:

Propi
29-07-2008, 10:41
Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce :) Kosztuje 29zł, więc nie majątek ;)

asdfasfd
29-07-2008, 12:04
Gdzieś był wątek o ochronie LCD i tam jest opisane jak szybkę wymienić i jak kupić samą część w serwisie canona.

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=34508&page=4

W Polsce ta szybka jednak "kilkunastu złotych" nie kosztuje, jest trochę drożej, ale postaraj się kupić bez płacenia za wymianę. Możesz też zamówić szybkę z serwisu z USA. Jeden e-mail i będziesz znał cenę.

artacz
29-07-2008, 13:44
http://allegro.pl/item403972874_canon_30d_oslona_lcd_szklo_hartowane _nowosc_.html
A może to?? nie canona ale do 30-stki dedykowana

Misiaque
29-07-2008, 14:07
Ale to raczej się przykleja do szybki już istniejącej.... raczej się nie wpasuje zamiast tej oryginalnej w aparacie.

Viracocha
29-07-2008, 20:04
Na allegro można dostać "osłonę do lcd" do 5D. W praktyce jest to właśnie taka szybka - szklana, solidna, nie wpływa na pokazywany obraz. Jeśli poszukasz, znajdziesz taką do 30D, a potem wymienić to nie problem. No i taka osłona ma od razu jakieś przylepce :) Kosztuje 29zł, więc nie majątek ;)
A naklejałeś na szybkę, czy ją wymieniałeś? Skontaktowałem się ze sprzedawcą tych osłon i nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi, tzn. stwierdził, że zasadniczo nakleja się je na firmową szybkę.

paweleverest
29-07-2008, 22:49
Mnie z przesyłka taka przygoda z 5D kosztowała na Żytniej ok 200zł jakies 0,5 roku temu

lempl
29-07-2008, 22:56
IMO taka szybka sprawdza się na stabilnym podkładzie, sama może być za cienka i za słaba.
EDIT: Chyba żeby dwie skleić:mrgreen: ale to już chyba lepiej kupić oryginał:)

nepcior
30-07-2008, 08:22
Dobrze, że nie tak drogo jak się spodziewałem.

Jak chcesz oszczędzić, to zapytaj, czy nie sprzedadzą szybki a wymienisz sam. Odpadną koszty robocizny, a jak zrobić, to już wiesz. Łatwizna. I jak będziesz robił sam, to masz pewność, że niczego Ci nie schrzanią. Dodatkowo mogą wysłać pocztą, a ty masz aparat cały czas w domu. Tylko czy będą chcieli?

Viracocha
30-07-2008, 08:47
IMO taka szybka sprawdza się na stabilnym podkładzie, sama może być za cienka i za słaba.

Właśnie o to pytałem sprzedawcę, ale nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi.

Jak chcesz oszczędzić, to zapytaj, czy nie sprzedadzą szybki a wymienisz sam. Odpadną koszty robocizny, a jak zrobić, to już wiesz. Łatwizna. I jak będziesz robił sam, to masz pewność, że niczego Ci nie schrzanią. Dodatkowo mogą wysłać pocztą, a ty masz aparat cały czas w domu. Tylko czy będą chcieli?
Tu bardziej chodzi o odległość. Do Polski aparatu nie będę na pewno wysyłał, a włoskim fachowcom ufam mniej niż polskim (poza tym i tak musiałbym jechać do Turynu), więc chyba najlepszym rozwiązaniem będzie kupić gdzieś szybkę i wymienić ją samemu.

popi
30-07-2008, 09:58
ja bym nie zaryzykowal sam sie w to bawic :D