PDA

Zobacz pełną wersję : odtluszczanie lcd pod lepienie folii

timo
22-07-2008, 15:18
czym najlepiej odtluscic LCD przed nalepieniem folii ochronnej? czy zwykly spirytus spozywczy nie zrobi mu krzywdy? w sensie nie zmatowi czy cos? nadmieniam, ze nie posiadam aktualnie pod reka zadnych plynow do czyszczenia optyki, wiec to odpada (nie bede kupowal specjalnie, zeby wyczyscic LCD).

axk
22-07-2008, 15:45
... czy zwykly spirytus spozywczy nie zrobi mu krzywdy?

Nie, a dlaczego miałby zrobić? Jeżeli chodzi o elementy z którego wykonane jest body (wyłączając elementy gumowe) to w zdecydowanej większości przypadków (jeżeli nie we wszystkich) spirytus nie wchodzi z nimi w reakcję chemiczną, czyli nie powoduje ich uszkodzenia. Poza tym w większości przypadków ekran LCD zabezpieczony jest osłoną uniemożliwiającą jego bezpośrednie uszkodzenie.

bercow
22-07-2008, 21:39
jest specjalny preparat do usuwania, naklejek, dziwnie pachnie ale nie pamietam teraz nazwy, mam w pracy, szukaj czegos do usuwania kleju w obi itp. w spray to jest

Fakungio
22-07-2008, 23:51
Głupie rady dajecie z tym spirytusem.

Ja czasami robię tak: woda na dłoń, kropla płynu do zmywania, spieniam i dotykam tą pianą delikatnie ekranik. Później kropla wody, wycieram jeszcze raz kropla wody i mikrofaza.

Nic Ci nie zmatowi a efekt gwarantowany.

PS. Po kiego grzyba ty chcesz folię ochronną na LCD naklejać???
Bzdura...

drakon
22-07-2008, 23:58
nie taka bzdura... ja nakleiłem zaraz po zakupie i dzisiaj mam już na niej kilka głębszych rys ..... nie wiem jak by to zniusł wyświetlacz bez osłony... można teraz kupić szklaną oslonę na wyświetlacz ....poszukaj na allegro

bercow
23-07-2008, 00:32
domowy sposob, denaturat, alo czysta benzyna, odtluszcza i szybko paruje

JaBlam
23-07-2008, 01:17
Tylko uwazaj jak nalepisz te folie. Jak ci sie cieplo zrobi w torbie to po pewnym czasie folia owa moze sie znalezc na innej czesci korpusu. Ja juz tak mialem. Uzywalem niby to sprecjalnej folii. a jak tylko przyszly upaly to folia jezdzila mi po tylniej czesci korpusu. Podobnie jak Kakungio uwazam ze to kiepski pomysl. Ja uzywam od poltora roku bez, i jakos nie zauwazylem specjalnie porysowanego LCD.... no moze tez kwestia dbania o sprzet bo szrotowate Elki tez juz widzialem...

MIC_a
23-07-2008, 03:03
moim zdaniem tez nie ma sensu naklejac :)
dostalem w zestawie razem z aparatem i do tej pory lezy naklejka w szufladzie :p
o ile nie bedziesz ocieral ekranikiem o sciane nic nie powinno sie stac...
na G5 mam folie ale tam inny chyba wyswietlacz jest a poza tym juz tak kupilem i nie sciagalem :)

Piotr1
23-07-2008, 06:52
Folia ochronna na wyświetlaczach dotykowych, np. w palptopach jest wskazana a nawet niezbędna. Na wyświetlaczu aparatu (twardy ekran) nie ma sensu, aczkolwiek nie zaszkodzi

axk
23-07-2008, 08:01
Głupie rady dajecie z tym spirytusem.

Dlaczego głupie? Moim zdaniem użycie spirytusu jest o wiele lepsze, wygodniejsze i szybsze niż przedstawiona przez Ciebie "zabawa" ze "zmywaniem, spienianiem i wycieraniem".

Nic Ci nie zmatowi a efekt gwarantowany.

Z tego co wiem użycie spirytusu nie powoduje zmatowienia elementów plastikowych.

piast9
23-07-2008, 08:56
Z tego co wiem użycie spirytusu nie powoduje zmatowienia elementów plastikowych.
Zależy od rodzaju tworzywa, niektóre zmatowia. Trzeba ostrożnie.

axk
23-07-2008, 10:00
Zależy od rodzaju tworzywa, niektóre zmatowia. Trzeba ostrożnie.

Miałem na myśli tworzywa z których wykonywane są korpusy. Oczywiście zachowanie ostrożności jest wskazane.

mio1
24-07-2008, 23:01
czym najlepiej odtluscic LCD przed nalepieniem folii ochronnej? czy zwykly spirytus spozywczy nie zrobi mu krzywdy? w sensie nie zmatowi czy cos? nadmieniam, ze nie posiadam aktualnie pod reka zadnych plynow do czyszczenia optyki, wiec to odpada (nie bede kupowal specjalnie, zeby wyczyscic LCD). Uważam,że najlepszym rozwiązaniem będzie benzyna ekstrakcyjna, możesz ja kupić nawet w aptece, szybko odparowuje i nie niszczy plastików.

Misiaque
24-07-2008, 23:36
hmm, normalni ludzie chyba mieliby już dawno tę folię przyklejoną po umyciu tym co mają pod ręką - płynem do mycia naczyń, mydłem? ;-)

rOOmak
26-07-2008, 19:23
Nie wiem z czego dokladnie jest zrobiona oslona lcd ale radzilbym ostroznie z ta benzyna i innymi rozpuszczalnikami organicznymi. Alkochol niepowinien nic zrobic ale najlepszym i najbezpieczniejszym rozwiazaniem sa detergenty ktore wiaza tylko tluszcz i wode.
Co do folii mialem ja na moim 30D przez 5min. Rozczepiala mi kolory i g. mialem z podgladu. Moze tandetna folia ale mimo wszystko "wole bez" ;)