Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: odtluszczanie lcd pod lepienie folii

Bywalec
    Miasto
    Olesno

Domyślnie odtluszczanie lcd pod lepienie folii

czym najlepiej odtluscic LCD przed nalepieniem folii ochronnej? czy zwykly spirytus spozywczy nie zrobi mu krzywdy? w sensie nie zmatowi czy cos? nadmieniam, ze nie posiadam aktualnie pod reka zadnych plynow do czyszczenia optyki, wiec to odpada (nie bede kupowal specjalnie, zeby wyczyscic LCD).
    Canon 30D, Canon 7D, Tokina 28-70/2.8, Tokina 80-200/2.8, Canon 70-200/2.8L ISUSM, Canon 50/1.8, Canon 18-55/3.5-5.6 IS, Nissin Di866 Mk 2
    moje zdjęcia na CB: koncertowe, portrety, nocne

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez timo Zobacz posta
    ... czy zwykly spirytus spozywczy nie zrobi mu krzywdy?
    Nie, a dlaczego miałby zrobić? Jeżeli chodzi o elementy z którego wykonane jest body (wyłączając elementy gumowe) to w zdecydowanej większości przypadków (jeżeli nie we wszystkich) spirytus nie wchodzi z nimi w reakcję chemiczną, czyli nie powoduje ich uszkodzenia. Poza tym w większości przypadków ekran LCD zabezpieczony jest osłoną uniemożliwiającą jego bezpośrednie uszkodzenie.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 22-07-2008 o 15:50
    EOS + Speedlite

Domyślnie

jest specjalny preparat do usuwania, naklejek, dziwnie pachnie ale nie pamietam teraz nazwy, mam w pracy, szukaj czegos do usuwania kleju w obi itp. w spray to jest
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Początki nałogu Awatar Fakungio

Domyślnie

Głupie rady dajecie z tym spirytusem.

Ja czasami robię tak: woda na dłoń, kropla płynu do zmywania, spieniam i dotykam tą pianą delikatnie ekranik. Później kropla wody, wycieram jeszcze raz kropla wody i mikrofaza.

Nic Ci nie zmatowi a efekt gwarantowany.

PS. Po kiego grzyba ty chcesz folię ochronną na LCD naklejać???
    Bzdura...
    Canon 50D + EF 24-105 f/4 L+ Sigma 50mm 1.4 EX DG

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

nie taka bzdura... ja nakleiłem zaraz po zakupie i dzisiaj mam już na niej kilka głębszych rys ..... nie wiem jak by to zniusł wyświetlacz bez osłony... można teraz kupić szklaną oslonę na wyświetlacz ....poszukaj na allegro
    40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod

Domyślnie

domowy sposob, denaturat, alo czysta benzyna, odtluszcza i szybko paruje
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Tylko uwazaj jak nalepisz te folie. Jak ci sie cieplo zrobi w torbie to po pewnym czasie folia owa moze sie znalezc na innej czesci korpusu. Ja juz tak mialem. Uzywalem niby to sprecjalnej folii. a jak tylko przyszly upaly to folia jezdzila mi po tylniej czesci korpusu. Podobnie jak Kakungio uwazam ze to kiepski pomysl. Ja uzywam od poltora roku bez, i jakos nie zauwazylem specjalnie porysowanego LCD.... no moze tez kwestia dbania o sprzet bo szrotowate Elki tez juz widzialem...
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Coś już napisał Awatar MIC_a
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moim zdaniem tez nie ma sensu naklejac
    dostalem w zestawie razem z aparatem i do tej pory lezy naklejka w szufladzie
    o ile nie bedziesz ocieral ekranikiem o sciane nic nie powinno sie stac...
    na G5 mam folie ale tam inny chyba wyswietlacz jest a poza tym juz tak kupilem i nie sciagalem
    Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
    Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
    HAMA DEFENDER 200

Coś już napisał

Domyślnie

Folia ochronna na wyświetlaczach dotykowych, np. w palptopach jest wskazana a nawet niezbędna. Na wyświetlaczu aparatu (twardy ekran) nie ma sensu, aczkolwiek nie zaszkodzi

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Głupie rady dajecie z tym spirytusem.
    Dlaczego głupie? Moim zdaniem użycie spirytusu jest o wiele lepsze, wygodniejsze i szybsze niż przedstawiona przez Ciebie "zabawa" ze "zmywaniem, spienianiem i wycieraniem".

Cytat Zamieszczone przez Fakungio Zobacz posta
    Nic Ci nie zmatowi a efekt gwarantowany.
    Z tego co wiem użycie spirytusu nie powoduje zmatowienia elementów plastikowych.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 23-07-2008 o 08:03 Powód: Automerged Doublepost
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów