Zobacz pełną wersję : Korekcja ekspozycji
Szybciutkie proste pytanko. Jak działa korekcja ekspozycji w sensie technicznym ? Tzn na jakiej zasadzie zdjecie jest ciemniejsze lub jaśniejsze ?
No bo chyba aparat nie reguluje tego za pomocą czasu, przsłony czy ISO . Czyżby softowo ?
w cyfrowych malpkach bywa realizowana przez przyciemnienie/rozjasnienie naswietlonej klatki. w madrzejszych aparatach jest to po prostu korekta parametrow ekspozycji, w zaleznosci od programu/priorytetu
To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?
To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?
za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyle
No wlasnie tak, przy pomocy zmiany czasu i/lub przyslony.
O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.:)
O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.:)
W zielonym programie chyba jest... ale pewnosci nie mam bo nie korzystam :-)
FAKTYCZNIE!!!
az wyciagnalem aparat i strzelilem kilka zdjec testowych no i faktycznie ISO - auto i zmienia sie samo. Tyle ze w zielonym trybie i tak nie mozna korekcji wprowadzic :) (EOS 20d)
W zielonym programie chyba jest... ale pewnosci nie mam bo nie korzystam :-)
hehe... zielonym do gory :-) coco jumbo i do przodu ;-)
Nie robiłem na "zielonym" bo w tym aparacie którym pstrykałem nie ma nawet takiego trybu. Ok już rozumiem jak działa ta korekcja w trybie preselekcji. A w full manual ? Gdy włączam ją na full manualu i zmieniam wartości przyciskiem zmiany ekspozycji to zarówno czas jak i przesłona pozostaja nie zmienione (przynajmniej takie sa dane w wizjerze). Więc ?
A w full manual ? Gdy włączam ją na full manualu i zmieniam wartości przyciskiem zmiany ekspozycji to zarówno czas jak i przesłona pozostaja nie zmienione (przynajmniej takie sa dane w wizjerze). Więc ?
Bo w trybie full manual po prostu nie dziala korekta ekspozycji - przycisk tak jakby nieaktywny. Korygujesz sam - ten z parametrow ktory ci wygodniej.
A w wizjerze pokazuje, że zmienia ekspozycję jak kręce sobie kółkiem z wciśniętym przyciskiem +/- na full manualu.
KuchateK
05-06-2005, 18:52
Ta... Tyle ze zmieniasz przyslone a nie korekte :)
Poczytaj instrukcje lepiej.
Kuchatek Pisałem przecież, że wskazania w wizjerze zarówno przesłony jak i czasu pozostaja niezmienione. Pojawia sie obok symbol +/- i wartość EV. I tyle. stąd moje pytania co do zasady działania korekty.
KuchateK
05-06-2005, 19:05
Fakt... Przepraszam...
W takim razie jesli nie zmieniaja sie parametry to nic na zdjeciu sie nie powinno zmienic. Napisz lepiej co to za aparat, bo tak to mozna wrozke zatrudnic do zgadywanek.
Manual z korekta jest bez sensu. A zmiana w innych trybach najprostrza jest przeciez do wprowadzenia za pomoca tych parametrow ktore aparat sam dobiera a nie calej osobnej procedury ktora bedzie dlubac w gotowcu programowo.
Aparat jest produkcji japońskiej ale z firmy "niepoprawnej politycznie" na tym forum. Uprzedzając ewentualne pytania co do tego co ja robie na forum Canona informuję, że nie posiadam jeszcze żadnego własnego aparatu cyfrowego, a foce wszystkim co mi się uda pożyczyć. No i teraz jest to D100 pożyczone na 4 dni. A czemu akurat Canon Board ? Bo zamierzam nabyć w przyszłości 350D i ot całe wyjaśnienie.
Wiem , że korekta w manualu jest bez sensu, ale wzbudził moje zainteresowanie fakt, że w full manual wedle informacji w wizjerze da się to zrobić.
Nie znam dokładnie tego aparatu.
Coś kiedyś słyszałem o możliwości ingerowania w ISO w D100.
Zrób sobie kilka fotek z różnymi korekcjami i sprawdź w exif jaki parametry uległy zmianie.
I czy te fotki się czymś różnią.
A najlepiej ściągnij sobie instrukcję z sieci.
Możesz mieć cos pozmieniane w CF.
borkomar
26-12-2005, 04:51
za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyle
Hmm - kurcze własnie tez to przerabiac bede.
Czy nie lepiej w takim ukladzie zmienic przeslone na 1/250s??
Czy prz czasie 1/30s dając +1EV aparat cyka 1/30s a myśli jak prz 1/15??(taki skrócik myśłowy:)No wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
Czy takie korekty stosuje sie w kontrastowych fotach - czasem wychodza mi przypalone twarze w słoneczne dni ze słońcem w plecy( w cieniu OK)
Albo za jasne niebo itd.
Hmm - kurcze własnie tez to przerabiac bede.
Czy nie lepiej w takim ukladzie zmienic przeslone na 1/250s??
Czy prz czasie 1/30s dając +1EV aparat cyka 1/30s a myśli jak prz 1/15??(taki skrócik myśłowy:)No wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
Czy takie korekty stosuje sie w kontrastowych fotach - czasem wychodza mi przypalone twarze w słoneczne dni ze słońcem w plecy( w cieniu OK)
Albo za jasne niebo itd.
Namieszałeś :shock:
Po pierwsze trzeba sobie zadać pytanie do czego służy EC. Do zmiany o konkretny ułamek EV ekspozycji, która jest automatycznie obliczana przez światłomierz. Dalczego? - to temat rzeka, ale załóżmy, że światłomierz tak ci zmierzył zdjęcie, że przepaliło niebo - robiąc drugą fotkę możesz sobie ręcznie zadać EC by to poprawić. Wedle uznania.
Po drugie trzeba się zastanowić, jak aparat to realizuje. Odpowiedź brzmi - w zależności od trybu, koryguje tę wartość, którą aparat sam dobiera (czyli tę bez priorytetu). W trybie Av, zmieni odpowiednio czas. W trybach Tv i P zmieni przysłonę. W M nic nie zmieni, bo na tym polega ten tryb, że przysłona i migawka nie są powiązane żadnym automatem. W trybach "idioten" nie działa EC. Aparat nie "myśli", tylko realizuje pomiar i wprowadza korektę według opisanych zasad.
Z lampą, to muszę cię odesłać do flashowego FAQ'a. Poczytaj, co to jest światło zastane, fill flash, świtało lapmy jako główne oświetlenie i jakie są korelacje między nimi w poszczególnych trybach. To są podstawy, bez których niczego o flash'u nie zrozumiesz.
borkomar
26-12-2005, 10:48
Z lampą, to muszę cię odesłać do flashowego FAQ'a. Poczytaj, co to jest światło zastane, fill flash, świtało lapmy jako główne oświetlenie i jakie są korelacje między nimi w poszczególnych trybach. To są podstawy, bez których niczego o flash'u nie zrozumiesz.
Nie no wiem o co chodzi z trybami - przerabiałem to.
Powiadasz, iż jesli przypale foto na AV bo tego trybu uzywam najczesciej noi M tez ale w innych sytuacjach To korekta AV na (+czy-)?? rozwiaze sprawe??
W M nic nie zmieni, bo na tym polega ten tryb, że przysłona i migawka nie są powiązane żadnym automatem.
Dla zupełnej jasności - nic nie zmieni z automatu. Oczywiście zmien się ta wartość, którą akurat zmieniamy - przysłona lub migawka. Stopień korekcji widć na skali w wizjerze.
No wtedy pewnie nidoświetlne bedzie ale z Lampą??
Nie no wiem o co chodzi z trybami - przerabiałem to.
ar ju siur :rolleyes:
To korekta AV na (+czy-)?? rozwiaze sprawe??
Trochę niepoważnie się pytasz..
Mam jedną propozycję, która jest najlepsza i uniwersalna: dlaczego po prostu nie weźmiesz aparatu i nie spróbujesz? Wystarczy kwiatek na stole i zabawa w świadomą korektę ekspozycji. Wszystko stanie się proste - to jest banalne jeśli chodzi o techniczną stronę zagadnienia. Jak ustawiać, to już tylko kwestia doświadczenia, a tego też nie zdobędziesz tylko czytając dobre rady.
borkomar
26-12-2005, 11:57
OKi oki :) juz wiem ( sprawdziłem), iz tylko kreseczka sie rusza :)W jakim skoku ja ustawiacie?? 1/3 czy 1/2??
Jesli przepala to na - a jak niedopala to na + zgadza sie?? - dzis potrenuje troszke bo juz dawno przeta w lapach nie mialem :)