Szybciutkie proste pytanko. Jak działa korekcja ekspozycji w sensie technicznym ? Tzn na jakiej zasadzie zdjecie jest ciemniejsze lub jaśniejsze ?
No bo chyba aparat nie reguluje tego za pomocą czasu, przsłony czy ISO . Czyżby softowo ?
Szybciutkie proste pytanko. Jak działa korekcja ekspozycji w sensie technicznym ? Tzn na jakiej zasadzie zdjecie jest ciemniejsze lub jaśniejsze ?
No bo chyba aparat nie reguluje tego za pomocą czasu, przsłony czy ISO . Czyżby softowo ?
To wiem . Chodzi mi mądrzejsze" aparaty. Za pomocą czego dokonują tej korekty ? Bo przecież nie czasu, przesłony czy iso. Więc jak ?
za pomoca prostego rozumku. jesli przy priorytecie przeslony fotograf wybiera f/11 a swiatlomierz pokazuje t/125s to przy korekcie -1EV aparat rozumie, ze zamiast 1/125s powinien wziac 1/250s bo to jest czas "odlegly" o jedna dzialke ujemna od 1/125. ot i tyleZamieszczone przez kami74
No wlasnie tak, przy pomocy zmiany czasu i/lub przyslony.Zamieszczone przez kami74
O automatycznej zmianie ISO w lustrzankach nie slyszalem jeszcze.![]()
W zielonym programie chyba jest... ale pewnosci nie mam bo nie korzystam :-)Zamieszczone przez CYNIG
FAKTYCZNIE!!!
az wyciagnalem aparat i strzelilem kilka zdjec testowych no i faktycznie ISO - auto i zmienia sie samo. Tyle ze w zielonym trybie i tak nie mozna korekcji wprowadzic(EOS 20d)
Nie robiłem na "zielonym" bo w tym aparacie którym pstrykałem nie ma nawet takiego trybu. Ok już rozumiem jak działa ta korekcja w trybie preselekcji. A w full manual ? Gdy włączam ją na full manualu i zmieniam wartości przyciskiem zmiany ekspozycji to zarówno czas jak i przesłona pozostaja nie zmienione (przynajmniej takie sa dane w wizjerze). Więc ?
Bo w trybie full manual po prostu nie dziala korekta ekspozycji - przycisk tak jakby nieaktywny. Korygujesz sam - ten z parametrow ktory ci wygodniej.Zamieszczone przez kami74