PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 18-125mm f/3.5-5.6 AF DC OS HSM czy Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

wojt@k
17-07-2008, 08:43
Jak w temacie. Zastanawiam się na kupnem obiektywu i wyborem między Sigma 18-125 OS a Canon 28-135 IS. Akurat te ponieważ są w identycznej osiągalnej dla mnie cenie.

Który z nich jest warty polecenia?

Matsil
17-07-2008, 10:35
Jakość ponoć porównywalna - nie ma rewelacji, w sigmie praktyczniejszy zakres.
Jeżeli miałbym kupować, kupiłbym sigmę, ale lepiej unikać takich szkieł.

ARN
17-07-2008, 10:57
używałem C28-135 przez kilka lat jako podstawowego sapcerzooma i spisywał się znakomicie (jak na to szkło). Kupiłem go jeszcze z analogiem...
Jeżeli masz możliwość przestrzelenia obu szkieł, to tak zrób - żadne testy i opinie nie są bardziej miarodajne niż wzięcie do ręki i spróbowanie osobiście i na własnym body.
Ja, używając na analogu byłem zadowolony. Używając na 350D - również, ale mniej, a po kupnie 40stki ten obiektyw znowu "ożył".
Ale w końcu oddałem go w ręce zadowolonego forumowicza :-)

wojt@k
17-07-2008, 11:22
Jeżeli miałbym kupować, kupiłbym sigmę, ale lepiej unikać takich szkieł.

Jeżeli miałbym więcej kasy na lepszy sprzęt tez bym kupił co innego. Ale zawodowo zdjęć robił nie będę.

Jeżeli masz możliwość przestrzelenia obu szkieł, to tak zrób - żadne testy i opinie nie są bardziej miarodajne niż wzięcie do ręki i spróbowanie osobiście i na własnym body..

Niestety kupuję na odległość, a tu nie mam możliwości obmacania, więc pozostaje suchy wybór.

jinks
17-07-2008, 12:18
Jeśli kupisz 28-135 na cropie zawsze bedzie Ci brakowało szerokiego kąta. Zresztą widze, że sigme 28-80 już masz. Gdybym miał wybierać tylko z tych 2, które zaproponowałes kupiłbym sigmę.

wojt@k
17-07-2008, 12:26
I pewnie kupię Sigmę. Od początku o niej myślałem. Mam 28-80 i właśnie to początkowe 28 jest wąskim gardłem a zalezy mi też na stabilizacji

Matsil
17-07-2008, 23:04
Jeżeli miałbym więcej kasy na lepszy sprzęt tez bym kupił co innego. Ale zawodowo zdjęć robił nie będę.
Każdy tak mówi, kupuje sigmy, tamrony itp. a po paru miesiącach zakłada nowy wątek "canon 24-70/2.8 czy 24-105/4" :). Nie żebym przez to nie przechodził :). Ale jak to mówią lepiej uczyć się na czyichś błędach a nie na swoich.

MarRek
28-10-2008, 22:16
Jak w temacie. Zastanawiam się na kupnem obiektywu i wyborem między Sigma 18-125 OS a Canon 28-135 IS. Akurat te ponieważ są w identycznej osiągalnej dla mnie cenie.

Który z nich jest warty polecenia?

wojt@k widzę po sygnaturce, że dokonałeś wyboru.

Minęło kilka miesięcy (od założenia tematu), może miałeś w tym czasie sposobność do porównania tych szkiełek.

Jesteś z niego zadowolony, czy żałujesz, a może znalazłeś jeszcze jakąś 4 alternatywę?

Kupiłbyś jeszcze raz Sigmę, czy może jednak Canona?

Na jakie detale zwrócić uwagę przy zakupie? (w realu nie bez internet)

szukam czegoś w takiej cenie i takich parametrach. Mile widziane sugestie również innych forumowiczów.

akustyk
28-10-2008, 22:59
Każdy tak mówi, kupuje sigmy, tamrony itp. a po paru miesiącach zakłada nowy wątek "canon 24-70/2.8 czy 24-105/4" :). Nie żebym przez to nie przechodził :). Ale jak to mówią lepiej uczyć się na czyichś błędach a nie na swoich.

a jeszcze lepiej odciac sie od onanistow i robic zdjecia. wtedy slowo "kazdy" nie oznacza waskiej grupki uzytkownikow sprzetu fotograficznego, ktorzy z oszolomska pasja sledza ostrosc pikseli na poziomie powiekszen pikseli 4:1.

bo tak naprawde, to ogromna wiekszosc uzytkownikow sprzetu jest normalna i ma gleboko w d... takie dywagacje i po prostu robi swoim aparatem zdjecia. nie odczuwajac potrzeby modlenia sie do niego ani wydanie 3x wiekszej kasy za etykietke Canon.

tak zupelnie serio - to forum to nie jest wzor normalnosci jesli chodzi o rozumienie fotografii i aparatow. powiedzialbym wrecz, ze jest bardzo odlegle od tej normalnosci

MarRek
29-10-2008, 14:53
Jak kogos stać to nawet do robienia tylko fotek rodzinnych na grillu może sobie 5D lub 1D kupić.

Ja tam pikseli nie liczę. Ostatnio wywołałem 200 zdjęć z wakacji. Większość 40D, jednak na pustynie nie miałem odwagi go zabrać i kilkanaście zdjęć w albumie (format zdjęć 13x18) było telefonu 3.2 Megapixela. Nie uwierzycie ale nikt z oglądających nie powiedział: "ale kaszana! Aparat ci sie zepsuł? straszne te zdjęcia itp."

Niektórzy z nasz nie robią zdjęć na bilbordy.

Może pixelozofobom trudno to zaakceptować, ale każdy ma inne oczekiwania w stosunku do fotografii i to niezależnie od tego czym fotografuje. Na całe szczęście nie każdy będzie fotografikiem, tramwajarzem czy ginekologiem. Dla mnie to jest i będzie tylko zabawa i wszystko jedno czy sprzęt będzie miał Mega czy Tetra piksele :rolleyes:

Corehoorn
29-10-2008, 15:00
Ja powiem tak gdybym znów miał okazję to chętnie bym kupił sobie Sigmę 18-125mm, bo żałuję że sprzedałem ją kumplowi za śmieszną kasę ... idealny spacerzoom na niedziele i nie tylko. Na jakość obrazu nie narzekałem poza tym 18mm 3,5 ale kto robi na takich wartościach. Zero FF/BF co na Sigmę to naprawdę osiągniecie. Kusi mnie żeby sobie dobrać znów do 350D tą wersję z OS.

gutek
29-10-2008, 23:33
A jak sprawa się ma z szybkością AF? Kolega chce kupić tego Canona, zastosowanie jako spacer zoom oraz w zimie wypady na narty. Czyli szybkość AF musi być dobra.
Jak jest z szybkością w Canonie a jak w Sigmie? Czy prędkość tej sigmy jest porównywalna z Sigmą 70-300?

Corehoorn
29-10-2008, 23:56
Od razu mówię ze porównuję pierwszą wersje tej sigmy czyli bez HSM i OS.

Szybkością to tak porównywalnie z zwykłą 50mm Canona.
Jakoś nie narzekałem nigdy na to ze AF jest wolny i głośny.
Raz robiłem nią ślub i efekty tego były naprawdę dość dobre.
Trochę meczy piłkarskich też poszło przy jej użyciu i trafiała i śledziła dokładnie na al-servo. W porównaniu do 70-300 APO jest szybsza, nie miałem przypadku gdy przeleciała cały zakres w poszukiwaniu celu odniesienia w 350D. Przelot od początku do nieskończoności zajmował jej no tak maksymalnie sekundę.

Jakoś nie miałem takich problemów jak piszą panowie na pewnym polskim serwisie testowym, w sensie zawodności AF, nadmiernej głośności, kiepskiej jakości obrazu na zakresach pow. 80mm

Przez jakiś czas była do wypożyczenia w SigmaProCentrum za 69zł lub 99zł na 3 dni

gutek: jak jestes z BB i Twój kolega to w eltkomie na wyzwolenia mają na wystawie używkę, może pozwolą przetestować tylko nie pamietam czy to było na canona czy nikona :)

airhead
30-10-2008, 00:25
A jak sprawa się ma z szybkością AF? Kolega chce kupić tego Canona, zastosowanie jako spacer zoom oraz w zimie wypady na narty. Czyli szybkość AF musi być dobra.
Jak jest z szybkością w Canonie a jak w Sigmie? Czy prędkość tej sigmy jest porównywalna z Sigmą 70-300?
w Canonie jest super - prawie jak w stałkach z USM (w dobrym świetle szczególnie)
o Sigme mnie nie pytaj

akustyk
30-10-2008, 00:34
o Sigme mnie nie pytaj

ja wiem! mnie wybierz! :)

AF w Sigmie, zgodnie z oczekiwaniami, rzezi przeokrutnie i bardzo wolno.
w dobrym swietle da sie z tym zyc, ale szalenstwa nie ma

gutek
30-10-2008, 10:11
dzięki za odpowiedzi :)

Sigmy za bardzo nie chciałem mu polecać bo jeśli było by podobnie do 70-300 APO to lepiej sobie odpuścić. :)

ilovemm90
19-02-2009, 21:12
Sigma 18-125 mm f/3.8-5.6 DC OS HSM vs Canon EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM

Ktory z obiektywow lepiej wybrac do Canona 1000d/450d. Jesli chodzi o obiektyw Canona to zdaje sobie sprawe z tego ze 28 to dosc wasko jednak nie przeszkadza mi brak szerokiego kata (jestem tego pewny). Zalezy mi na jak najlepszej optyce. Mialem troche doczynienia z 1000d i 18-55 i 55-200. Moze ma ktos zdjecia z obu obiektywow (widzialem te na optyczne.pl ale tam Sigma byla testowana z nikonem i tych zdjec jest malo) to bardzo bym prosil o jakies. Bedzie to moj pierwszy obiektyw, wiec chcialbym wybrac jak najlepiej (fotografia zajmuje sie prawie rok, robilem zdjecia kompaktem, jak juz wczesniej wspominalem mialem do czynienia z 1000d).

A wiec, co lepiej wybrac? Canona czy Sigme?

dziobolek
19-02-2009, 21:22
Jeśli nie przeszkadza ci brak szerokiego kąta to zdecydowanie bierz C 28-135.
Bardzo fajne, szybkie i pewne szkiełko, miałem przyjemność z nim troszkę obcować.
Jednakże brakowało mi szerokiego...

Pozdrówka!

ilovemm90
19-02-2009, 21:38
A ma ktos moze zdjecia wykonane przy pomocy obiektywow? Chcialbym porownac rozmycie itd itd ;)