Jak w temacie. Zastanawiam się na kupnem obiektywu i wyborem między Sigma 18-125 OS a Canon 28-135 IS. Akurat te ponieważ są w identycznej osiągalnej dla mnie cenie.
Który z nich jest warty polecenia?
Jak w temacie. Zastanawiam się na kupnem obiektywu i wyborem między Sigma 18-125 OS a Canon 28-135 IS. Akurat te ponieważ są w identycznej osiągalnej dla mnie cenie.
Który z nich jest warty polecenia?
Ostatnio edytowane przez wojt@k ; 17-07-2008 o 08:57
Jakość ponoć porównywalna - nie ma rewelacji, w sigmie praktyczniejszy zakres.
Jeżeli miałbym kupować, kupiłbym sigmę, ale lepiej unikać takich szkieł.
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
używałem C28-135 przez kilka lat jako podstawowego sapcerzooma i spisywał się znakomicie (jak na to szkło). Kupiłem go jeszcze z analogiem...
Jeżeli masz możliwość przestrzelenia obu szkieł, to tak zrób - żadne testy i opinie nie są bardziej miarodajne niż wzięcie do ręki i spróbowanie osobiście i na własnym body.
Ja, używając na analogu byłem zadowolony. Używając na 350D - również, ale mniej, a po kupnie 40stki ten obiektyw znowu "ożył".
Ale w końcu oddałem go w ręce zadowolonego forumowicza :-)
Jeśli kupisz 28-135 na cropie zawsze bedzie Ci brakowało szerokiego kąta. Zresztą widze, że sigme 28-80 już masz. Gdybym miał wybierać tylko z tych 2, które zaproponowałes kupiłbym sigmę.
Miłego dniamoja www
I pewnie kupię Sigmę. Od początku o niej myślałem. Mam 28-80 i właśnie to początkowe 28 jest wąskim gardłem a zalezy mi też na stabilizacji
R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty
wojt@k widzę po sygnaturce, że dokonałeś wyboru.
Minęło kilka miesięcy (od założenia tematu), może miałeś w tym czasie sposobność do porównania tych szkiełek.
Jesteś z niego zadowolony, czy żałujesz, a może znalazłeś jeszcze jakąś 4 alternatywę?
Kupiłbyś jeszcze raz Sigmę, czy może jednak Canona?
Na jakie detale zwrócić uwagę przy zakupie? (w realu nie bez internet)
szukam czegoś w takiej cenie i takich parametrach. Mile widziane sugestie również innych forumowiczów.
a jeszcze lepiej odciac sie od onanistow i robic zdjecia. wtedy slowo "kazdy" nie oznacza waskiej grupki uzytkownikow sprzetu fotograficznego, ktorzy z oszolomska pasja sledza ostrosc pikseli na poziomie powiekszen pikseli 4:1.
bo tak naprawde, to ogromna wiekszosc uzytkownikow sprzetu jest normalna i ma gleboko w d... takie dywagacje i po prostu robi swoim aparatem zdjecia. nie odczuwajac potrzeby modlenia sie do niego ani wydanie 3x wiekszej kasy za etykietke Canon.
tak zupelnie serio - to forum to nie jest wzor normalnosci jesli chodzi o rozumienie fotografii i aparatow. powiedzialbym wrecz, ze jest bardzo odlegle od tej normalnosci
Jak kogos stać to nawet do robienia tylko fotek rodzinnych na grillu może sobie 5D lub 1D kupić.
Ja tam pikseli nie liczę. Ostatnio wywołałem 200 zdjęć z wakacji. Większość 40D, jednak na pustynie nie miałem odwagi go zabrać i kilkanaście zdjęć w albumie (format zdjęć 13x18) było telefonu 3.2 Megapixela. Nie uwierzycie ale nikt z oglądających nie powiedział: "ale kaszana! Aparat ci sie zepsuł? straszne te zdjęcia itp."
Niektórzy z nasz nie robią zdjęć na bilbordy.
Może pixelozofobom trudno to zaakceptować, ale każdy ma inne oczekiwania w stosunku do fotografii i to niezależnie od tego czym fotografuje. Na całe szczęście nie każdy będzie fotografikiem, tramwajarzem czy ginekologiem. Dla mnie to jest i będzie tylko zabawa i wszystko jedno czy sprzęt będzie miał Mega czy Tetra piksele :rolleyes: