Zobacz pełną wersję : Extreme low budget LENS:)
Zbliżają się wakacje, a ja nie mam kasy na szkła. A może mam? Mam. Mam... 700 zł w tej chwili. Za tę kasę mogę kupić:
Tamrona 55-200 4-5.6
Canon 50 1.8 MkII
Lub co? No właśnie, nie mam jeszcze kita, nie wiem czy można za tę kwotę dostać coś lepszego. Potrzebuję przede wszystkim Tele Zooma i coś do robienia portretów. W sumie Tele Zoomem też można zrobić całkiem niezły portret.
I pytania.
Co kupić?
Czy ten Tamron 55-200 jest aż tak zły? W końcu kosztuje tylko 400 zł. Jeżeli nie jest zły, to gdzie w Wawie dostanę go "od ręki" ? Takie same pytania w sprawie 50mm 1.8 Canona.
Pozdrawiam,
Radek
w sumie to zapraszam na ceneo.pl badz skapca i tam jest lista sklepow w ktorych mozesz dostac te obiektywy, a odnosnie Tamron'a to powiem tyle ze wszystkie moje zdjecia jakie zobaczysz w tym watku
http://canon-board.info/showthread.php?p=437149#post437149
sa zrobione tym obiektywem, fakt ze af jest wolny i dosyc czesto sie mylil, ale kolorki i ostrosc jest bez zarzutu. poza tym jest poreczny i lekki. w sumie puscilem go tylko ze wzgledu na AF (nie lubie odrzucac fotek ze wzgledu na chybiona ostrosc)
Czy ten Tamron 55-200 jest aż tak zły? W końcu kosztuje tylko 400 zł. Jeżeli nie jest zły, to gdzie w Wawie dostanę go "od ręki" ?
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84148_cena__warszawa/
I pisać maile/pytać na GG bezpośrednio sklepu czy mają przedmiot (ja tak robię).
Takie same pytania w sprawie 50mm 1.8 Canona
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/83216_cena__warszawa/
Ten obiektyw mam. Może trochę mydli (mój egzemplarz w ogóle nie mydli), może niektórym się bokeh nie podoba (mi się podoba), ale za tą cenę nie znajdziesz nic lepszego... Do zastosowań amatorskich polecam.
sprawa najważniejsza... czy w grę wchodzą używki?
Canon EF 70-210/3.5-4.5 powinieneś dostać w tej cenie, oczywiście używka ale chyba lepszy od tamrona no i w końcu to canon :) i USM
JG
mialem tego Tamrona 55-200. bardzo fajny obiektyw na dobre swiatlo, gdzie jego AF jako tako pracuje. bardzo mi sie podobaly jego kolory i zupelnie fajna ostrosc.
minusy to pieronsko wolny i niedokladny AF (przy slabszym swietle trzeba ostrzyc recznie, co przy delikatnym tubusie o bardzo duzej bezwladnosci jest wyzwaniem), niska waga (zle sie balansuje z 10D/30D przez co trzeba sie bardziej pilnowac, zeby nie poruszyc) i raczej brzydki bokeh (brzydszy nawet niz 50/1.8 ).
za te pieniadze bym wzial.
zobacz na optyczne.pl tam sa opinie. m.in. moja wlasna, z wieksza iloscia szczegolow.
50/1.8 tez mialem. bardzo ostry, plastyczny obiektyw, chociaz mechanicznie troche mu brakuje. nie podobal mi sie tez jego bokeh, ale to osobny temat
Calliactis
15-07-2008, 18:56
700zł, to:
1) Tak jak napisałeś na początku - Tami 55-200 + Canon 50 f1.8 - IMO - dobry wybór
2) Canon 50mm f1.8 + Adapter M42->Canon EF, oraz: Jupiter 9 85mm f2.0 + Jupiter 37A 135mm f3.5 + Jupiter 20M - 200mm f4.0 - tylko po co się pchać w ciężkie starocie w MF?
3) Canon 50mm f1.8 + Sigma 70-300mm f4-5.6 DG - nawet nie najgorszy zestaw, jeśli przełkniesz fakt iż jest to używane
4) Sprzedać KIT'a i kupić KIT'a w wersji IS, dokupić Canon'a 70-210 lub 100-300 w wersjach USM - to chyba dosyć przyjemny zestaw, uniwersalny i o dobrej jakości
5) Sprzedać KIT'a i kupić używanego Tamiego 28-75mm - nie wiem czy zakres Ci będzie odpowiadał, ale to zakup na dłuższy czas - dobrego jakościowo obiektywu.
6) jw. tylko, bez sprzedaży KIT'a - zachowasz przynajmniej szeroki kąt :)...
7) ... hmmm... już nic innego nie wymyślę...
Tak sobie w głowie układam, że najbardziej rozsądnym wyjściem jest opcja: 1 i 4, no może jeszcze względnie - 3.
Ten Tamron nie jest zły a za tą cenę nic lepszego (nowego) nie znajdziesz. Ja go kupiłem aby mieć jakieś tele i teraz zbieram na coś lepszego. O 50/1.8 napisano wiele i nie ma co dyskutować jest to plastikowa badziewna obudowa i niezłe szkło w środku. Czasami na allegro za niewiele ponad 100zł można znaleźć kita i na początek masz bardzo nisko budżetowy zestaw o nie najgorszych parametrach (jeśli chodzi o kit to w zakresie 18-35 nie dalej).
5) Sprzedać KIT'a i kupić używanego Tamiego 28-75mm - nie wiem czy zakres Ci będzie odpowiadał, ale to zakup na dłuższy czas - dobrego jakościowo obiektywu.
Lub Canon-a EF 24-85 f/3.5-4.5 USM, jeżeli oczywiście jego zakres ogniskowej będzie dla Ciebie przydatny. To także dobry jakościowo obiektyw.
kolega pisze ze nie ma kita!!
wiec nie ma co sprzedawać
jesli pierwszy obiektyw to może właśńie tami 28-75 f2.8 dobry i jasny co bedzie miało znaczenie na później.. uzywka ok 700- 800 pln wiec ledwo na niego starczy
bo kupować tylko coś dłuższego to malo bo bedzies zmusiał byc zawsze daleko od obiektu,
50+55-200 bez sensu lepiej kupić kita i tamiego bo bo ok 50 jasne ale pokrywa się z tamim..
kolega pisze ze nie ma kita!!
a w stopce podaje "KIT lens", więc coś tu nie gra :confused:
Słuchajcie, mam KITa. :) Sprzedaż KITa chyba nie ma sensu, trzeba mieć jako takie wide. Właściwie to chyba 50mm + ten tamron to rozwiązanie optymalne. Dzięki za uwagi.
W przyszłości sprawię sobie coś ostrego, ale na razie mam ograniczony budżet a także i umiejętności.
Zgadzam się w 100% z akustykiem z oceną tego Tamrona (testowałem go przez tydzień na 20D), a opcji masz mnóstwo (brawo!!! Calliactis ).
Z własnego doświadczenia polecam jednak opcję kupna używek - przede wszystkim z uwagi na ich dużą ilość wybrałem system Canona i nie zawiodłem sie jeszcze, a parenaście szkiełek miałem/testowałem.
Ja polecam na pewno:
- Tamron 28-75/2,8 - jak trafi się na ostry i niezajechany egz. (z ostrością bywa różnie, a mechanicznie jest mocno średnio wykonany - dlatego sprzedałem ;-) ) to będziesz zachwycony
- Sigma 75-300 - niezła optyka, tania, dosyć solidna - niestety wolny AF
- Canony EF 24-85/3.5-4.5 USM, 28-105/3,5-4,5 USM, 70-210/3,5-4,5 USM - stara dobra klasa średnia Canona - wszystkie bardzo porządne optycznie, solidnie wykonane z szybkim i celnym AF
Genaralnie polecam kupić jak najlepsze używane szkło ze wskazaniem na Canony z USM (Tamrony i Sigmy trochę im ustepują pod tym kątem) i nie martwić się na zapas luką w ogniskowych posiadanych szkieł. Samo wyjdzie po 2-3 mies., jakiego zakresu brakuje...