PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z AF w 350D

Franc80
13-07-2008, 11:17
Kłopoty zaczely sie dzisiaj w ZOO.Aparat zaczął gubić ostrość.Szuka ostrości wolniej i nie znajduje,pierw powoli idzie w jedna , potem w druga i zatrzymuje się na rozmazanym kadrze.Czasami załapie i nie całą minute chodzi dobrze, po czym dalej gubi ostrość.Miga przy tym zielona lampka w wizjerze po zatrzymaniu AF.Wykluczam obiektyw bo na dwóch różnych obiektywach jest to samo, wykluczam baterie, bo na dwóch innych to samo.Styki czyste i nie powgniatane.Coś nie tak z body.Może ktoś miał podobny przypadek i wie co może byc nie tak?Szukałem w necie ale nie znalazłem, może słabo szukałem, nie wiem.Przy przelaczeniu obiektywu na MF mozna normalnie ,tyle że ręcznie robić zdjęcia.

piast9
13-07-2008, 11:30
Na 95% kurz na czujnikach AF (na wszelki wypadek dopowiadam: to te dziurki na spodzie komory lustra :) ). Gruszka w dłoń i do porządków! Najwygodniej moim zdaniem włączyć mirror lockup i czyścić na podniesionym lustrze i zmkniętej jeszcze migawce.

Franc80
13-07-2008, 12:18
Dzieki za szybką odpowiedz.Zrobiłem jak pisałeś, na podniesionym lustrze nawet i nic to nie dało.Problem nadal aktualny.
Może czujnik padł ? Nie wiecie jakie są koszta zwiazane z wymianą jeśli to czujnik ?

lokowaty
13-07-2008, 12:23
Na 95% kurz na czujnikach AF (na wszelki wypadek dopowiadam: to te dziurki na spodzie komory lustra :) ). Gruszka w dłoń i do porządków! Najwygodniej moim zdaniem włączyć mirror lockup i czyścić na podniesionym lustrze i zmkniętej jeszcze migawce.

Zgadzam się z kolegą...bardzo prawdopodobny kurz na czujnikach AF...No i dobry pomysł z tym lockup'em, ponieważ paprochy z komory nie poleca na matrycę no i matówka też będzie osłonieta...miłego dmuchania.

Pozdro!

CamelXP
14-07-2008, 10:10
Z nieba mi spadł ten wątek :) Akurat ostatnio zauważyłem, że u mnie systematycznie pogarsza się prędkość i celność af'a. BTW może przydałby się mały instruktarz w dziale T&T...