Zobacz pełną wersję : Co zrobic z tym 70-200 L f4 w studiu >>?<<
witajcie; problem takiej natury iz chce zajac sie zdjeciami portretowymi w amatorskim studiu ( zarowka 600w + parasolka a z drugiej strony blenda) tym wlasnie 70-200 L F4 ale obawiam sie ze w takich warunkach nie da rady uzyskac sensownych czasow ( tj 1/125 dla 110mm i 1/300 dla 320mm) dla przyslon 4,5 i 5 i zdjecia beda poruszone; dlatego mysle o sprzedaniu w.w. szkla i zamianie na 50 1,4 USM o ktorym sporo dobrych rzeczy sie naczytalem i naogladalem; szkoda mi jednak rozstawac sie z 70-200 bo to kultowe szklo i przydaloby mi sie jako bardziej wszechstronne do portretowki plenerowej gdzie problem swiatla by nie istnial; nie wiem co zrobic, jakie macie doswiadczenia w pracy 70-200 w studiu i wogole co o tym sadzicie? myslelem tez o 85mm 1,8 ale dla mnie to juz za wasko z cropem; Nie piszcie mi tego typu rzeczy ze "najlepiej bym zostawil L-ke i kupil 50mm" bo to bez sensu, nie mam tyle funduszy; oczekuje rzetelenych porad i z gory dziekuje; pozdrawiam
1/300 dla 320 mm ??? skad to wziałeś przeciez elka ma 200mm i jak juz x1.6 to 1/320 powinna być jak coś ;] Zastanów sie nad nową sigma bo może sie okazac, że kasa wydana na canona 50/1.4 nie będzie najlepsza inwestycja ;)
1/300 dla 320 mm ??? skad to wziałeś przeciez elka ma 200mm i jak juz x1.6 to 1/320 powinna być jak coś ;] Zastanów sie nad nową sigma bo może sie okazac, że kasa wydana na canona 50/1.4 nie będzie najlepsza inwestycja ;)
heh jesli mowisz powaznie do odp : bez czepiania sie szczegolow a jesli zartujesz to odp ::smile: i jakiej sigmie mowa ? i dlaczego mialbym zalowac 50mm 1,4 ??
liquidsound
05-07-2008, 14:53
Ja sie zastanawiam czy kupiles 70-200 tylko dlatego ,ze jest kultowe a teraz nie mozesz dla niego znalezc zastaosowania??
dentharg
05-07-2008, 15:07
Właśnie, o jakiej sigmie mówisz, bo i ja przymierzam się do zakupu 50 f/1.4...
Właśnie, o jakiej sigmie mówisz, bo i ja przymierzam się do zakupu 50 f/1.4...
Sigma 50 1.4?
Nie sprzedawaj 70-200 i kup 50 1.8.
jak już, to może lepiej 85/1.8? W ogóle to jak masz pewny chwyt nie powinno stanowić problemu by przy 200mm robić nieporuszone zdjęcia z czasem X = 1/250s, a zawsze możesz po prostu nie używać ogniskowych powyżej 135mm. ;) Zresztą 200mm w studiu to albo do zdjęć "dermatologicznych" albo duże to studio masz ;-)
myslelem tez o 85mm 1,8 ale dla mnie to juz za wasko z cropem;
nie rozumiem cie, bo uzywasz 70-200 (swietne szklo) i zakres ci nie przeszkadza, a tylko swiatelko, wiec masz do wyboru takie oto 85/1.8 ze swietnym swiatlem i w ogole swietny kawal szkla, to wowczas nagle ci sie robi wasko, narpawde roznica 15mm miedzy 70-85 to nie taka sama roznica jak miedzy powiedzmy miedzy 17 a 32, tym bardziej ze piszesz o jakis tam hipoteteycznych czasach na ogniskowych 110 i 200, wiec skad nagle 85 zrobila sie za ciasna ?
no i tak jak napisal ktos powyzej, zostaw sobie 70-200 a jak chcesz szerzej i jasniej to kup na poczatek 50/1.8 tez bedziesz zadowolony, a do tego kosztuje smieszne pieniadze
hmm 70-200 do studia?, to muszisz miec spore studio, ja u siebie przy 5m. odejscia raczej za wiele tym szklem w studio nie zwojuje :P. Jak dla mnie podstawowymi szklami studyjnymi sa na cropa 35 mm i 50 mm, obydwa w wersji NIE L i swietnie sie sprawuja. Przylaczam sie do slow kolegi - rem - 50/1.8 z trzy stowki z groszem bedzie dobrym rozwiazaniem.
Canclerz
05-07-2008, 15:57
Nie sprzedawaj szkła, kup dwie chińskie lampy po 250 PLN sztuka + dwie parasolki po 20 PLN sztuka i jakieś statywy po 50 PLN sztuka. Razem będzie jakieś 640 PLN i można zaczynać. Jak kasy naprawdę brak to kup połowę tego zestawu i blende lub kawał styropianu.
Ja sie zastanawiam czy kupiles 70-200 tylko dlatego ,ze jest kultowe a teraz nie mozesz dla niego znalezc zastaosowania??
70-200 kupilem do powiedzmy street foto i portretu w plenerze ale pojawila sie nieodparta pokusa zdjec w studio just
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie sprzedawaj 70-200 i kup 50 1.8.
polecam ponowne przeczytanie zapytania
polecam wizyte u wrozki, astrologa itd. ewentualnie rzut moneta, poprostu ludzie ci tutaj dobrze radza, ale ty najwyrazniej juz podjales jakas decyzje i tylko szukasz dla niej usprawiedliwienia i potwierdzenia
Wiesz, sam napisałeś:
"Nie piszcie mi tego typu rzeczy ze "najlepiej bym zostawil L-ke i kupil 50mm" bo to bez sensu, nie mam tyle funduszy; oczekuje rzetelenych porad i z gory dziekuje; pozdrawiam"
Chyba nie ma lepszego sposobu na sprawdzenie czy pasuje Ci 50 1.4 i przy tym jeszcze nie płacić za dużo. Porada jak najbardzej rzeczowa (IMO).
Kupuj 50/1,8. Brak funduszy nie ma tu nic do rzeczy. Jak nie jesteś leniem, to są wakacje i 300 zł możesz zarobić choćby w McDonalds-ie.
70-200 kupilem do powiedzmy street foto
oooho To żeś poleciał z tematem :) Takie szkło jeszcze na cropie do street. Ah :roll: Ja osobiście korzystam z tego samego zakresu, również na cropie. I po ostatniej sesji outdorowej stwierdziłem, że nie nadaje się w ogóle to studia. Ja mam problem w plenerze bo przy odejściu takim, żeby całą postać uchwycić w kadrze zawsze coś się znajdzie na drodze, to krzak, to na płot się nabijam tyłkiem. Szkiełko jest naprawdę długie na cropie. Może byś wymienił to na 35tke, 501.8 i 851.8 i masz wspaniały zestaw do portretowania w studio. Moim zdaniem 200mm na Cropie nie ma zbytnio zastosowania(chyba, że sport, ewentualnie ptaki) , a sama 85 tka już jest wystarczająco długa na plener.
dentharg
07-07-2008, 08:14
Sigma 50 1.4?
A to jest taka? Bo ja mówiłem o Canon EF 50 f/1.4 :)
Sigma 50 f/2.8 to widziałem, ale f/1.4?
A to jest taka? Bo ja mówiłem o Canon EF 50 f/1.4 :)
Sigma 50 f/2.8 to widziałem, ale f/1.4?
Wlasnie simga 50/1.4 HSM niedawno sie pokazala.
dentharg
07-07-2008, 09:09
O. Na sigma-foto.pl jeszcze nie ma nic na ten temat. Jakiś opis jest na hamerykańskiej stronie; trzeba poczekać na testy...
70-200 to świetne szkło do portretowania, ale na powietrzu i FF, na cropie jak dla mnie bbyło trochę za długie. Co do studia to chyba tylko 50/1,4 (1,8 - jak masz mało kasy) i 85/1,8 (może być trochę za długie) Myślę że poprzednicy dali Ci juz odpowiedź na Twoje pytanie i nie ma co kombinować dalej. A jak uważasz inaczej to używaj po prostu 70-200 w studiu ze statywu i z pilotem - przy czasach 1/60 i krótszych powinno być ostro. Czy wykadrujesz to, co bedziesz chciał to zalezy tylko od tego jak duże masz studio i jak dużego kadru oczekujesz.
polecam wizyte u wrozki, astrologa itd. ewentualnie rzut moneta, poprostu ludzie ci tutaj dobrze radza, ale ty najwyrazniej juz podjales jakas decyzje i tylko szukasz dla niej usprawiedliwienia i potwierdzenia
psychologicznie mnie rozgryzles jak malo kto
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Może byś wymienił to na 35tke, 501.8 i 851.8 i masz wspaniały zestaw do portretowania w studio. Moim zdaniem 200mm na Cropie nie ma zbytnio zastosowania(chyba, że sport, ewentualnie ptaki) , a sama 85 tka już jest wystarczająco długa na plener.
mam podobnie odczucia, gdyby to byla FF to inna bajka :-) co do szkiel wlasnie tez o tym myslalem o wymianie na dwa inne; ogolnie rzecz biorac mialem na mysli czy da rade robic zdjecia na 70-200 w studiu by byly nieporuszone i ostre? czy musze sie go pozbywac czy jednak NA SCISLOSC da sie to szklo wykorzystac i w studiu? mowie na scislosc bo ma ono wiele zastosowan i dlatego zal sie z nim rozstawac
Soul_Man
10-07-2008, 09:20
Hmm, wygląda jakbyś na siłę chciał pozbyć się 70-200. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz 50/1.8, przecież to całkiem przyzwoite szkło, a do studia w sam raz i kasa śmieszna?
Hmm, wygląda jakbyś na siłę chciał pozbyć się 70-200. Nie rozumiem dlaczego nie chcesz 50/1.8, przecież to całkiem przyzwoite szkło, a do studia w sam raz i kasa śmieszna?
jest dokladnie na odwrot: nie chce sie pozbywac 70-200 dlatego pytam czy da rade na scislosc nim pracowac w studiu i dlatego prosilem o opis doswiadczen ludzi z pracy tym szklem gdzies w prowizorycznym studiu; co do 50mm 1,8 przekonuje sie powoli do tego rozwiazania;
zadziwia mnie to ze wiekszosc ludzi tu miast odp na pyt pisze wszystko co wie bez zastanowienia czy do ma cokolwiek wspolnego z watkiem czy tez nie ? przede mna nikt nie musi sie chwalic swoja wiedza naprawde nie robi to na mnie wrazenia;
Soul_Man
10-07-2008, 11:54
zadziwia mnie to ze wiekszosc ludzi tu miast odp na pyt pisze wszystko co wie bez zastanowienia czy do ma cokolwiek wspolnego z watkiem czy tez nie ? przede mna nikt nie musi sie chwalic swoja wiedza naprawde nie robi to na mnie wrazenia;
Wiesz, to jest po prostu pośrednia odpowiedź. Nie zawsze dostaniesz czarno na białym:) Wszyscy proponują Ci 50-tki, bo to dla mnie (zapewne dla większości również) bardzo optymalna ogniskowa do studia na cropie. O używalności 70-200 pisali już koledzy, więc nie będę się powtarzał. A jeśli brakuje Ci czasu i boisz się poruszenia, to po prostu podnieś ISO :)