Zobacz pełną wersję : Foty broni myśliwskiej - proszę o radę
Witam,
wpadlo mi wlasnie zlecenie wykonania do katalogu i na strone WWW zdjec ekskluzywnej broni mysliwskiej. Przede mna wylozylo sie na tym temacie juz dwuch smialkow wiec chce sie dobrze do tematy przygotowac.
Beda to zdjecia calej broni jak i szczegolow jej elementow z naciskiem na elementy grawerowane w metalu.
Do dyspozycji mam sprzet podany w stopce oraz 2 softboxy z dwiema lampami halogenowymi o stalym swietle 2x500W lub 2x1000W
Prosze o wszelkie mozliwe podpowiedzi odnosnie techniki wykonania takich zdjec.
Z gory dziekuje.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Chodzi o tego typu zdjecia:
http://www.ruger-firearms.com/Firearms/images/Banner/SH-Overview.jpg
Nie wiem z jakiego miasta jesteś, nie mam też az takiego wielkiegoi doswiadczenia ale co mogę poradzic. Przydalby Ci sie duzy namiot bezcieniowy bądź stół bezcieniowy, Jesli jestes z Wawy polecam wypozyczyc studio (50zl/h)
Ja(podkreslam ;)) bez porzadnego sprzetu studyjnego w postaci 4-6 lap studyjnych z konkretnym osprzetem bym sie takiego zlecenia nie podjal. Z takimi lampkami to sie chyba namordujesz nieziemsko.
Co do rad - to jesli chcesz uzyskac podobny efekt to poszukaj tutkow odnosnie fotografii szkla i tego typu odblaskowych rzeczy - mysle ze technika bedzie bardzo podobna(oksydowane/chromowane lufy itd) a opisana jest w niemal kazdej lepszej ksiazce o fotografii studyjnej.
Z ta porada odnosnie fotografii szkla to chyba dobry pomysl. Osobiecie myslalem jeszcze o doczytaniu o foceniu bizuterii.
W jednej ksiazce niestety byla tylko wzmianka ze jest technika wykonania zdjecia dwuch pierscieni ze zlota, jeden blizej obiektywu a drugi dalej. Robi sie wtedy dwa zdjecia i w PS laczy tak zeby ostrosc byla na obu pierscieniach.
Prosze napiscie jak mozna zrobic dwa zdjecia bez poruszenia aaratem zeby na jednym byl ostry pierscien blizszy a na drugim ostry byl pierscien z tylu ? Ten trick bym wykorzystal przy foceniu szczegolow grawerki.
ze statywu i wybierasz sobie punkt af ktory ma byc ostry..... najpierw zeby byl ostry pierwszy potem zeby byl ostry drugi a ze stoi na statywie to poruszenia byc nie powinnoo
Byc moze nie doczytalem instrukcji obslugo do mojego 40D ( mam go dopiero 3 tyg) ale nie mam pojecia jak moge zmienic punkt ostrosci. Mozesz mi to jakos wytlumaczyc ?
Więc ostrz manualnie, a w między czasie doczytaj instrukcję;)
Byc moze nie doczytalem instrukcji obslugo do mojego 40D ( mam go dopiero 3 tyg) ale nie mam pojecia jak moge zmienic punkt ostrosci. Mozesz mi to jakos wytlumaczyc ?
spróbuj dżojstikiem
wpadlo mi wlasnie zlecenie wykonania do katalogu i na strone WWW zdjec ekskluzywnej broni mysliwskiej. Przede mna wylozylo sie na tym temacie juz dwuch smialkow wiec chce sie dobrze do tematy przygotowac.
Obawiam się że jak przez trzy tygodnie nie dowiedziałeś się jak zmienia się punkt ostrości to za parę tygodni ktoś napisz post że dostał zlecenie na fotki broni i że na nim wyłożyło się trzech śmiałków ;)
Bez urazy, ale brać się za takie no powiem trudne bo łatwe na pewno nie są zdjęcia, nie znając podstawowych ustawień w aparacie to jest odwaga na miarę XXII wieku :P:P:P
A tak na poważnie to poczytaj instrukcję, dużo tam wyczytasz :P
Radziłbym ci zrezygnowac z tego zlecenia. Bo jeśli nie masz w tym temacie doświadczenia, szukasz proad na forum a wyłożyło się dwóch śmiałków przed tobą, to ty też się wyłożysz, niezależnie jak dobre rady tu uzyskasz.
Bo rady trzeba jeszcze zastosować w praktyce, dostosować do siebie, a raczej nie będziesz miał na to czasu i wielu podejść.
Przed Canonem mialem Minolte, ktora miala jojstick do kierowania ostrosci w rozne punkty obrazu bez zmieny polozenia kadru. Canona sie dopiero ucze i zapomnialem, ze przeciez nie musze pracowac na ostrosci automatycznej :)
Wyznaje tez zasade, ze nie ma glupich pytan... :)
Raz jeszcze dzieki za rady. Jak tylko wyfoce cos fajnego to sie pochwale.
Przed Canonem mialem Minolte, ktora miala jojstick do kierowania ostrosci w rozne punkty obrazu bez zmieny polozenia kadru.
Przecież 40D też ma joystick do kierowania ostrości w różne punkty obrazu bez zmiany położenia kadru :roll: .
Owszem... ilość tych punktów jest ograniczona. Jak za mało to zbieraj na serię 1D ;)
Zlecenie dostalem od mojego stalego klienta. Biorac pod uwage, ze juz kilka razy walczyli z fotami swojej broni to beda mieli cierpliwosc w oczekiwaniu na efekty mojej pracy. Wypozyczyli mi kilkia grawerunkow, dzis zamowie stol bezcieniowy i bede cwiczyl.
Z tym kierowaniem jojstickiem ostrosci to faktycznie musze doczytac...
No i jestem po pierwszej sesji zdjeciowej z bronia.
Do zrobienia tego zdjecia uzylem stolu bezcieniowego, kalki technicznej, 2 lamp, 1 softboxa i szkla 100/1,8 MACRO - okazalo sie ze na takie focenie to mam za male biuro :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.netius.pl/pliki/bron.jpg)
Czy powinienem cos poprawic ?
Wszelkie sugestie milo widziane.
W katalogu bron ta ma miec tlo z aksamitu - prawdopodobnie ciemna zielen.
o kutfa, chyba tylko nazwe szkla mozna poprawic
Olszewski
13-07-2008, 14:17
Bardzo ładne zdjęcie :) Zwracaj uwagi na te grawerunki, które przedstawiają historię lub mają w sobie napisy. (patrz: Blaser ma przepiękne grawerunki). Moim zdaniem jest bardzo dobrze i wygląda zachęcająco :) A z bronią mam do czynienia :)
EDIT: Czasami też warto sfotografować tak jak Ty to zrobiłeś, ale zwracając uwagę na "klucz" ponieważ na nim też już są grawerunki wraz z ozdobnym drzewem. Fotografowałeś strzelbę o układzie luf horyzontalnym, mam nadzieje, że Bock'i też Ci wyjdą dobrze, (chodzi o przedstawienie całościowe broni, ponieważ Bocka nie możesz położyć na płask na stole, bo inaczej będzie się mylił z horyzontalnym układem luf).
Co do szkla to racja ;) juz sie poprawiam - oczywiscie chodzilo o szklo 100/2,8 MACRO
Z calej sesji wybralismy kilka fot a ta powyzej to tylko jedna z nich - ciekawy bylem waszych opinii - bardzo sie ciesze, ze sie Wam podoba.
Najwiekszy problem mialem z foceniem calej broni. Wymienilem szklo na 17-55 zeby szerzej zlapac ale foto wydawalo mi sie jakies nieostre :( Zalozylem wiec 85tke do portretow, na statyw i focilem z wezykiem. Jakosc duzo lepsza ale i tak jakos inaczej fota wygladala niz te ze szkla MACRO. Moze to tylko takie odczucie...
No chlopie na początku myslalem ze nie dasz rady bo podstaw nie znales, ale to zdjecie mnie na prawde pozytywnie zaskoczylo. Pokaz wiecej :D:D
Skorzystalem z Twojej porady odnosnie stolu bezcieniowego oraz wzielem sobie do serca przestudiowanie instrukcji 40D no i pomoglo ;)
Vitez napisal, ze:
"40D też ma joystick do kierowania ostrości w różne punkty obrazu bez zmiany położenia kadru"
ale chodzilo mu chyba tylko o zapalanie i gaszenie punktow w wizjerze.
Moja stara Minolta Dimage 7i miala joystick ktorym moglem przesuwac punkt ostosci w dowolne miejsce kadru jak mysza na monitorze komputera. 40D chyba takiej funkcji nie ma :(
Funkcja ta bardzo by sie przydala, bo w foceniu broni mamy kilka odcieni stali z grawerunkami oraz odcienie drewna. Kazda z tych powierzchni inaczej odbija swiatlo no i mamy problem z fotka.
Klient jest zadowolony i zapowiedzial kolejne sesje wiec bede dalej eksperymentowal.
Jesli dostane pozwolenie klienta, to pokaze jeszcze inne foty z tej sesji.
Vitez napisal, ze:
"40D też ma joystick do kierowania ostrości w różne punkty obrazu bez zmiany położenia kadru"
ale chodzilo mu chyba tylko o zapalanie i gaszenie punktow w wizjerze.
Moja stara Minolta Dimage 7i miala joystick ktorym moglem przesuwac punkt ostosci w dowolne miejsce kadru jak mysza na monitorze komputera. 40D chyba takiej funkcji nie ma :(
Hmmm... może zacznij od podstaw czyli nauki czym się różni lustrzanka cyfrowa od kompaktu cyfrowego?
Mój stary Canon G3 też coś takiego miał.
A to dzięki zupełnie inaczej rozwiązanemu pomiarowi autofocusa. W kompaktach bazuje on na pomiarze kontrastu (na całej powierzchni, kilku wybranych punktach lub dowolnej przestrzeni matrycy) a w lustrzankach na podstawie detekcji fazy, ograniczony do konkretnych pól pomiaru autofocusa w kadrze i sporo szybszy...
Skorzystalem z Twojej porady odnosnie stolu bezcieniowego oraz wzielem sobie do serca przestudiowanie instrukcji 40D no i pomoglo ;) Najważniejsze, że wzięłeś sobie to do serca...