PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z 5D - miganie ekranu, ciągły zapis na kartę i zwis

Calliactis
03-07-2008, 22:22
Dzisiaj stało się coś ciekawego z moim 5D - na prologu Rajdu Subaru w Krakowie. Po ok. 200 fotkach (seria 3-4 ujęcia, szybka selekcja i podgląd na LCD, wywalenie tego co niepotrzebne) korpus zaczął dawać pewne oznaki nieprawidłowego działania: 1) LCD zaczął migotać (w rozumieniu - podświetlenie po bokach migało, jakbym patrzył na stary kineskop 50Hz), 2) czas synchro z lampą, mimo, że był korpus na manualu i było ustawione 1/400 sek. robił fotki z czasem ok 1/5 sek (odczuwalne w wizjerze opóźnienie i blackout), a potem 3) zaczynał zgrywać na kartę pokazując na top lcd informację "busy" - wszystko prowadziło do 4) zwisu, który można było zwalczyć wyłącznie przez wyjęcie baterii głównej.

Co ciekawe - po zmianie akumulatory na nowy 100% naładowany (wszystkie oryginały) - to samo, dopiero po zmianie karty na inną okazało się, że wszystko działa dobrze. Sprawdziłem poprzednią kartę - wszystkie fotki są, nie ma problemów, wszystko czyta, nie zawiesza innych korpusów...

Teraz sprawdzam korpus - wszystko ok. Nic się złego nie dzieje, a obie karty działają... Miał ktoś taki przypadek? Coś działo się podobnego? Powtórzy się?

Ja podejrzewam, że to sprawa karty - być może się nagrzała zbytnio i przestała poprawnie pracować (błędy w odczycie? bo zapis jest poprawny)...
Mógłby ktoś zweryfikować moje opisy?

Używany zestaw: 5D + 70-200 f4L / 28-70 f2.8L + 580 EXII - tryb M, czas 1/400 (HS na lampie), AF na AI servo...

KMV10
03-07-2008, 22:37
To może jeszcze napisz jakie to karty...

CFR
03-07-2008, 22:42
Sprobuj powtorzyc sesje w podobnych warunkach (temperatura, wilgotnosc ...) na innej karcie, oraz problemowa karte na innym body. Cos trzeba wykluczyc, karta, body ... fotograf ;)

PZDR

Calliactis
04-07-2008, 17:40
Karty SanDisk Extreme III 8GB (ta na której pokazywały się problemy), oraz 4GB na której chodził i dalej chodzi bez problemu. Problem z fotografem wykluczam :) Body - no własnie tego chciałbym się dowiedzieć - problem z nim czy z czymś innym?
Warunki do robienia - przeciętne - temp. ok. 25st.C, srednia wilgotność, brak zapylenia itp.

Zaczynam podejrzewać lampę - 580EX II - ile osób pisało o problemach z korpusami w ostatnich chwilach tyle właśnie miało ww. lampę. Może coś z elektroniką 30D / 40D / 5D vs. 580EXII... ?

Druga możliwość, to sprawa przegrzania karty - pamiętam, że była dosyć ciepła jak ją wyjmowałem z korpusu... Co Wy na to?

lukep
04-07-2008, 20:11
Na 101% karta. Ja juz bym jej wiecej nie uzyl. Zwarcie na pinach karty moze doprowadzic do tego ze karta ciagnie za duzo pradu z aparatu - wlasnie takie objawy, czasem, na szybko i w warunkach polowych, uderzenie reka w bok karty pomaga w kontynuowaniu sesji, ale po powrocie i zgraniu karty - kosz.

Zdrowko

Calliactis
04-07-2008, 21:21
Na 101% karta. Ja juz bym jej wiecej nie uzyl. Zwarcie na pinach karty moze doprowadzic do tego ze karta ciagnie za duzo pradu z aparatu - wlasnie takie objawy, czasem, na szybko i w warunkach polowych, uderzenie reka w bok karty pomaga w kontynuowaniu sesji, ale po powrocie i zgraniu karty - kosz.

Zdrowko

Czy to jest czymś potwierdzone? Czy są to wyłącznie domysły? Szukałem chwilkę na sieci i nie znalazłem nic na ten temat. Nie wykluczam karty, ale jak patrzę na współpracę z 350D i z kompem, to wszystko wydaje się być ok. Zapisałem na niej pełne 8GB, zrzuciłem potem na dysk i znowu - i tak kilka razy. Nic z plikami się nie podziało... Hmm... Karta sama się nagrzewa (nie jest gorąca, ale po zapisie - wyczuwalnie ciepła) - ale to samo obserwuję we wszystkich SanDiskach które mam...
Jeśli siadła karta - będę reklamował - paragon mam, a kupiona była sklepie. Gwarancja jest chyba z 5 lat (tak "przynajmniej")...

Ok - a inne wyjście? Może coś jednak z body?...

canis_lupus
04-07-2008, 23:48
temp. ok. 25st.C, srednia wilgotność, brak zapylenia itp.

Oj mój drogi, wilgotnośc wczoraj w Krakowie dochodziła momentami do 96%

Calliactis
05-07-2008, 10:18
Oj mój drogi, wilgotnośc wczoraj w Krakowie dochodziła momentami do 96%

Tak czy inaczej - czy przekroczenie o 16% potencjalnej maksymalnej wilgotności dla Canon'a (gdzieś znalazłem, że Humi max = 80%) spowodowałaby coś takiego?

Robiłem już piątką w naprawdę ostrym deszczu, no i nie było problemów. A teraz - ledwo wilgotność poszła do góry i od razu zaczynają się schody?...
Hmm... Myśląc głośno, to mam nadzieję, że następca 5D będzie miał uszczelki :)

CFR
06-07-2008, 22:01
Nie obejdzie sie bez porownania na innym body. @lukep pisze, ze na 101% karta ... ja bym jednak potestowal.
Skoro na 350D chodzi bez zajakniecia to 5D jej nie lubi? Zanim "wyrzucisz" karte czy body ;) lepiej testuj.
BTW ciekawie by bylo jakby sie okazalo, ze flash Ci szwankuje i objawy sie rzucaja na karcie :?

Pytasz
Może coś jednak z body?..., wyobraz sobie, ze wiekszosc odpowie twierdzaco i co dalej: wyrzucisz? ;P

PZDR

Calliactis
06-07-2008, 22:20
Nie obejdzie sie bez porownania na innym body. @lukep pisze, ze na 101% karta ... ja bym jednak potestowal.
Skoro na 350D chodzi bez zajakniecia to 5D jej nie lubi? Zanim "wyrzucisz" karte czy body ;) lepiej testuj.
BTW ciekawie by bylo jakby sie okazalo, ze flash Ci szwankuje i objawy sie rzucaja na karcie :?

Pytasz , wyobraz sobie, ze wiekszosc odpowie twierdzaco i co dalej: wyrzucisz? ;P

Ba! Właśnie o to chodzi :) Zrobiłem już komplet testów lampy, body i karty - wszystko idealnie chodzi na różnych body. Ani zgrzytu, ani problemu. Fora światowe nie pisza o takim przypadku - w każdym razie nikt o tym głośno nie mówił...
Możliwe, że to po prostu taki zbieg okoliczności - kilka rzeczy naraz - drobnych, może normalnie niewidocznych - a teraz się złożyło.

Body, lampy, szkła, czy nawet byle karty na pewno na darmo nie wywalę - jestem raczej osobą która stara się znaleźć powód "dlaczego" zamiast robić coś "byle zrobić" :)...

CFR
06-07-2008, 23:20
Cale szczescie, ze zdjecia wykonywane podczas domniemanej awarii nie zostaly uszkodzone, dlatego mozesz dalej pstrykac a margines Twojego zaufania do sprzetu utrzyma swoj poziom ... bo zdjecia jednak wyszly :)

BTW, moze promieniowanie kosmiczne ... dlaczego nie, moze w tym dniu bylo jakies wysokie stezenie.

PZDR i zycze bezzawaryjnej pracy :)