Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Grip - czy warto?

Strony : 1 [2]

Bejobejo
05-01-2010, 18:31
W moim przypadku (średnia łapka i 5D) lepszym rozwiązaniem jest hand-grip.
Trzymając przez ładnych kilka godzin sprzęt z cięższymi szkłami i lampą, dobrze jest móc rozluźnić palce i nie mieć tego wszystkiego na szyi. Dla mnie bardziej liczy się też mniejszy rozmiar ( w granicach dobrego chwytu) i ciężar niż to, że rzadziej będę zmieniał baterie.

Domino_wrc
05-01-2010, 19:52
Witam na forum:-D
Zdania zawsze będą podzielone, ja właśnie się przesiadłem z Sony na Canona i do starej A300 używałem gripa, bo body małe i nie wygodne, do tego na jednej baterii około 600 zdjęć, a na meczu żużlowym potrafiłem i 800 zdjęć cyknąć. Teraz mam 50D dużo większy, ale i tak myślę o zakupie gripa (mały palec ucieka). Myślę nad oryginałem, choć do Sony używałem Phottix-a i przez rok czasu bardzo dobrze mi służył. Dla tego, kto choć raz podpiął gripa pod puchę, ciężko jest robić bez, ale nie niemożliwe:razz:

Soundman
05-01-2010, 20:25
Ja czasem odpinam gripa jak jade z rodzinką na jakś tam wyjazd czy coś i potrzebuje z 350 siątki zrobić "małpkę"

iso
05-01-2010, 20:28
im dłużej czytam o tych gripach tym bardziej moje oszczędności zaczynają się bać o swoją przyszłość. Ale jeżeli już miałbym kupować to zamiennik phottix albo delta. To nie może byc aż tak skomplikowany układ elektroniczny, aż tak droga guma i plastik żeby płacić 500zł za oryginał. Może wydziwiam, może się zepsuje, może odpadnie, ale to jednak kawał plastiku. Jakby to było metalowe, albo jakoś ładnie pomalowane przez jakiegoś artystę... :D

andrewjohn
05-01-2010, 20:45
im dłużej czytam o tych gripach tym bardziej moje oszczędności zaczynają się bać o swoją przyszłość. Ale jeżeli już miałbym kupować to zamiennik phottix albo delta. To nie może byc aż tak skomplikowany układ elektroniczny, aż tak droga guma i plastik żeby płacić 500zł za oryginał. Może wydziwiam, może się zepsuje, może odpadnie, ale to jednak kawał plastiku. Jakby to było metalowe, albo jakoś ładnie pomalowane przez jakiegoś artystę... :D

Zgadzam się w zupełności, dlatego sam też kupiłem Deltę. Zgadzam się też z enterem, że gripy canona to kanciaste klocki, gripy innych firm np.sony są ładniej i bardziej ergonomicznie wyprofilowane.

iso
05-01-2010, 20:57
o a akurat sony z tym obniżonym spustem migawki wyglądają komicznie. i nadal by palec uciekał pod spód aparatu, trzymając za pionowy uchwyt. Phottix ma takie małe wybrzuszenie i chyba tylko tym się rózni od delty, która za to różni się od oryginału brakiem napisów. Nie miałem jeszcze okazji trzymać rebela z gripem. Jak będę miał to pewnie skończy się to zakupem.

_igi
05-01-2010, 21:11
A i odnośnie - oryginalny GRIP do 40D, BG-E2N jest z tego samego materiału, co sama pucha, czy z plastiku - jak mówił mi pewien Pan Sprzedawca...

axk
05-01-2010, 23:08
A i odnośnie - oryginalny GRIP do 40D, BG-E2N jest z tego samego materiału, co sama pucha, czy z plastiku...

Jest wykonany z tego samego plastiku co korpus. Jeżeli chodzi o magnezowy szkielet to grip go niestety nie posiada.

_igi
06-01-2010, 03:04
Jest wykonany z tego samego plastiku co korpus. Jeżeli chodzi o magnezowy szkielet to grip go niestety nie posiada.

To 40D jest plastikowe? Rany, od samego początku myślałem, że jednak z metalu je zrobili. Ale, to nie możliwe, czemu jest tak drakońsko zimny w okolicach spustu, w zasadzie - w okolicach czegokolwiek, jak się go na mróz wystawi (o wiele bardziej, niż 500D)

C80
06-01-2010, 08:51
40D ma mieszaną obudowę magnezowo-plastikową.

HuleLam
06-01-2010, 09:26
To 40D jest plastikowe? Rany, od samego początku myślałem, że jednak z metalu je zrobili. Ale, to nie możliwe, czemu jest tak drakońsko zimny w okolicach spustu, w zasadzie - w okolicach czegokolwiek, jak się go na mróz wystawi (o wiele bardziej, niż 500D)

Żeby nie być gołosłownym, pokażę przekroje wykonane przez Kolegów z Technikum:
EOS 40D (przekrój) (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS40D/page4.asp)
EOS 450D (rysunek) (http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS450D/page4.asp)
Zatem xxD ma "więcej metalu" - cała prawie puszka ze stopów magnezu, pokryta ("podgumowana") tworzywem sztucznym, xxx/xxxxD zaś - szkielet metalowy (stalowy), a obudowę z tworzywa dobrej jakości.
zdRAWki

axk
06-01-2010, 12:00
40D ma mieszaną obudowę magnezowo-plastikową.

Zgadza się. Mgnezowy szkielet miejscami pokryty jest plastikiem.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://axk28.w.interia.pl/CB/40D.jpg)

xsardas
06-01-2010, 12:22
Gripy mają wzmocnienia metalowe. Orginalny ma Phottix też, nie wiem jak z Alfą ale patrząc na cenę także powinna mieć :)

axk
06-01-2010, 16:11
Gripy mają wzmocnienia metalowe. Orginalny ma Phottix też, nie wiem jak z Alfą ale patrząc na cenę także powinna mieć :)

Wzmocnienie ma ale nie jest to "szkielet" jak w przypadku korpusu.

xsardas
06-01-2010, 21:34
Zgadza się, choć delty tego nie miały. (nie wiem jk jest teraz)

Bart3k
07-01-2010, 08:43
Co do cen zamienników do serii XXD to ja rozumiem 270 zł i okolice - ale kto normalny kupuje zamiennik za 500 zł?? http://allegro.pl/item864290380_ansmann_battery_grip_c_40d_pro_zamia st_bg_e2n.html

Co do zamienników - to ma ktoś złe wspomnienia z używania Alphy?
Deltę miałem za czasów nikona D40 i jakość wykonania mi się nie podoba więc z urzędu odrzuciłem.
na Phottixa ktoś tu narzekał trochę w wątku więc trochę spadł w rankingu.

Troche kusi też to rozwiązanie... ale brak możliwości instalacji oryginalnego aku mnie zniechęca http://allegro.pl/item872490295_battery_pack_grip_bg_e2_canon_eos_50 d_40d_30d_20d.html

Matt_K-K
07-01-2010, 11:05
Zgadza się, choć delty tego nie miały. (nie wiem jk jest teraz)

To ja moze powtorze swoje pytanie, ale skieruje je bezpośrednio do Ciebie tym razem, bo widze co masz w stopce :)

Jak wielkosciowo ma sie 1dmk II do 40d z gripem? Czy 1d jest wyraznie wiekszy i wyraznie ciezszy?

deffik
14-01-2010, 17:06
Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.

Jakieś sugestie?

basala
14-01-2010, 18:44
Jakieś sugestie? Straty na przesyle. ;)

xsardas
14-01-2010, 19:07
To ja moze powtorze swoje pytanie, ale skieruje je bezpośrednio do Ciebie tym razem, bo widze co masz w stopce :)

Jak wielkosciowo ma sie 1dmk II do 40d z gripem? Czy 1d jest wyraznie wiekszy i wyraznie ciezszy?

1ka jest trochę większa, w sumie nie porównywałem, ale w torbie inaczej leży, a ta jest dostosowana do 40ki :) Co do wagi to jest zdecydowanie cięższa, body z baterią waży około 1,2 kg, ale jest o niebo lepiej wyprofilowany uchwyt pionowy i normalny. Jest też lepiej wyważony od 40ki i pomimo wagi lepiej trzyma mi się 1D :)

bigjon
15-01-2010, 16:46
Stałęm się posiadaczem zamiennika BG-E5 z phottixa do mojego 500D, poczekałem aż temperatura gripu trochę wzrośnie (około 1h w domowych warunkach), włożyłem baterię, włączyłem, guziki działają, ale w menu nastaw świeci mi ikonka baterii, tak jakby miała się za chwilę rozładować, a gdy bateria jest bezpośrednio w body to dalej wskazuje na to, że jest pełna.

Jakieś sugestie?

Może za długo poczekałeś… może nie trzeba było czekać aż godziny:mrgreen:

_igi
24-01-2010, 01:36
Wkurzyłem się dzisiaj i zamówiłem GRIPa ze stanów. Nie rozumiem, dlaczego BG-E2N tam kosztuje koło czterech setek - u nas dwa razy więcej. Nie ogarniam, dlaczego tam oryginalna bateria do czterdziestki stoi za 150 zł, u nas za 350... Masakra po prostu. Tak czy siak, nareszcie będę miał puchę normalnych rozmiarów, do trzymania bez stresu jedną ręką z takim np. 10-20.. ;)

Soundman
24-01-2010, 02:11
Może za długo poczekałeś… może nie trzeba było czekać aż godziny:mrgreen:
Takie że niektóre gripy nawet Canona miały pewien problem tego typu że czasem pokazywały że bateria zaraz się rozładuje czy coś w ten ton pisało to gdzieś dokładnie w tym temacie wcześniej. Ja bym się zgłosił do producenta bo nic sam z tym pewnie nie zrobisz. Kiedy Canon wykrył tą usterkę w swoich to chyba wymieniali serie.

Bart3k
25-01-2010, 22:34

Jakieś sugestie?

można wiedzieć czy problem się rozwiązał... ja mam właśnie podobną akcję z zamiennikiem alpha do 40D

basala
25-01-2010, 22:44
Pytanie skierowane do użytkowników gripów Alpha:
czy Wasze produkty oznaczone są właśnie jako Alpha, czy Alpha by Meike?

Trudno połapać się w tych chińskich produktach, ale ja nie poddaję się. :-D

Bart3k
25-01-2010, 22:51
mój - Alpha by Meike

MarcinG
25-01-2010, 23:00
Alpha by Meike?

Ja mam właśnie taki.
Czarno, ciemnoniebieskie pudełko, z tyłu różne modele na złotych tłach.
Z przodu na białej naklejce:
α digital by MeiKe (logo) :razz:
Wygląda dobrze, sprawuje się dobrze z wyjątkeim tego że przejawia problem o którym pisze deffik i Bart3k
Pokazuje koniec baterii/jedną kreskę choć ta bezpośrednio w body odczytywana jest na naładowaną.
Jakoś mi to nie przeszkadza hehe pogodziłem się z tym. Mam do tego zestawik akumulatorów chińskich a jakże, nie obawiam się nagłego braku mocy, że zostanę zaskoczony.

Bart3k
25-01-2010, 23:09
MarcinG - przy założonych 2 sztukach AKU jest to samo?? bo się już zastanawiałem nad tym czy czujnik nie wariuje z jedną sztuką

MarcinG
25-01-2010, 23:40
Na razie mam jeden aku według body 1 kreska i drugi pełny.
Oba w gripie i pokazują się 2 kreski.
Ten z "jedną kreską" w gripe ukazywany jest jako "migająca jedna kreska" ;)
Chcę go rozładować do końca (aż aparat zdechnie) :) bo jest świeży i przeprowadzam mu formowanie :)
Jak go wreszcie wykończę, zobaczę na obu naładowanych.
Nie wiem jak jest przy dwóch aku, odkąd mam gripa wkładam tylko 1 na raz właśnie ten nowy żeby szybko i sprawnie przeprowadzić mu formowanie.

Bart3k
26-01-2010, 00:57
MarcinG a u kogo kupowałeś gripa?? może partia jakaś felerna?

do osób zastanawiających się nad sensem gripa... zrobiłem może 100 fotek testowo... ściągnąłem grip żeby sprawdzić co z ta baterią... i pojawił się problem... aparat mi w łapach nie leży... zrobił się jakiś dziwnie nieporęczny... więc na pytanie czy brać gripa.... zdecydowanie tak :) bardzo szybko jego wagę rekompensuje praktyczność użycia i to nie tylko w pionowych kadrach.... ot palec mały nie ucieka w poziomych... mam spore łapy a 40D jednak jest małym aparatem :)

Patryk_mirek
26-01-2010, 01:24
W gripie masz dwa otwory na baterie. Spróbuj może wyjąć z jednego i przełożyć do drugiego?

W gripie delty do 350d tak miałem, że jak rozładowałem trochę już baterię w pewnym momencie ikonka pokazywała "bateria naładowana do połowy lub mniej". Po przełożeniu baterii przez nawet 50-80 zdjęć bateria potrafiła być wciąż pełna wg aparatu...

Bart3k
26-01-2010, 10:20
przekładanie też przerabiałem.. jest różnica pomiędzy prawą i lewą stroną ale to nie to... nie satysfakcjonuje mnie pełna bateria migająca po włożeniu w grip

Soundman
26-01-2010, 12:47
A do serwisu jakiegoś dzwoniłeś ??

MarcinG
26-01-2010, 14:10
Nie dość ze dziele z Bart3k problem z gripem to opinię o jego używaniu też mamy taką samą :)
Bez gripa moja 30stka wydaje się taka malutka i niewygodna w trzymaniu :lol:

Czy prawy slot czy lewy u mnie właściwie jest tak samo.
Stan baterii jest pokazywany w cały świat :) Dzisiaj znów włożyłem 2 aku ten jeden rozładowany prawie i drugi pełny - pokazało jedną kreskę.
Wyjąłem włożyłem- pokazało że jest pełna :) zamieniłem miejscami i trochę odczekałem- 2 kreski.

Przy okazji- Bart3k sprawdź PW.

czajson
30-01-2010, 08:35
Mam troszeczkę inne pytanie czy grip BG-E2N do Canona 50D może pracować z jednym akumulatorem czy musi być dwa - może jestem ślepy ale nie mogę się doszukać tej informacji??

enter
30-01-2010, 09:52
może pracować z jednym akku

Soundman
30-01-2010, 11:20
może pracować z jednym akku
Ale w konkretnym miejscu na baterie nie byle gdzie ją włożysz i bedzie działać

Bart3k
02-02-2010, 01:17
Ale w konkretnym miejscu na baterie nie byle gdzie ją włożysz i bedzie działać

byle gdzie działa... sprawdzone na Aplha i oryginale

Soundman
02-02-2010, 10:29
byle gdzie działa... sprawdzone na Aplha i oryginale u mnie nie byle gdzie

GoomeX
05-02-2010, 11:58
Witam, dorzucę swoje przysłowiowe "3 grosze" do tematu. Po bardzo długich wahaniach kupiłem grip Alpha BG-E2. Wcześniej uważałem, że battery grip nie jest potrzebny, że korpus 30D wielkościowo ma dobre proporcje, etc. Po zapięciu Alphy - zmieniłem od razu zdanie, żałując, że wcześniej nie kupiłem gripa. Zdecydowanie większy komfort pracy + funkcjonalność. Lepszy uchwyt, mały paluch nie spada pod body, zwłaszcza z zapiętą lampą na stopce wraz z ciężkim obiektywem. Chwyt jest zdecydowanie pewniejszy. Zakup mogę polecić, a co do samego gripu Bg-e2 Alphy do Canonów 20D,30D, 40D i 50D - wykonany imo bardzo dobrze, pewnie leży w łapce. Na serio wysokiej jakości zamiennik. Polecam i prawdę pisząc nie wyobrażam sobie pstrykania już bez niego;)

kaqkaba
05-02-2010, 12:13
Czy jest techniczna możliwość aby do 500d pojawił się grip z ekranikiem LCD z podstawowymi nastawami aparatu. (taki mały monochromatyczny jak był w 350d).
Kolorowy LCD jest jakoś mało wygodny a poza tym szybko zjada baterie.

ostrowin
05-02-2010, 12:50
Witam, dorzucę swoje przysłowiowe "3 grosze" do tematu. Po bardzo długich wahaniach kupiłem grip Alpha BG-E2. Wcześniej uważałem, że battery grip nie jest potrzebny, że korpus 30D wielkościowo ma dobre proporcje, etc. Po zapięciu Alphy - zmieniłem od razu zdanie, żałując, że wcześniej nie kupiłem gripa. Zdecydowanie większy komfort pracy + funkcjonalność. Lepszy uchwyt, mały paluch nie spada pod body, zwłaszcza z zapiętą lampą na stopce wraz z ciężkim obiektywem. Chwyt jest zdecydowanie pewniejszy. Zakup mogę polecić, a co do samego gripu Bg-e2 Alphy do Canonów 20D,30D, 40D i 50D - wykonany imo bardzo dobrze, pewnie leży w łapce. Na serio wysokiej jakości zamiennik. Polecam i prawdę pisząc nie wyobrażam sobie pstrykania już bez niego;)

Napisz jeszcze za jakiś czas czy ci rozładowuje akumulatory,sam miałem zamiar kupić oryginał ale widzę że się trochę poprawili z zamiennikami i zaczynają mnie kusić.

stehanijo
05-02-2010, 14:53
Witam.
Użytkuję grip Nevell C450N - dostępny np. w Euro rtv.
Jest to mój drugi egzemplarz - pierwszy niestety rozładowywał akumulatory podczas nieużywania (aparat wyłączony i grip wyłączony).
Po wymianie na inny egzemplarz jest OK.
Jakość wykonania - jak za 169zł - przyzwoita - nic się nie odkleja nic nie lata, przyciski działają OK, kółko obraca się pewnie ale trochę luźniej niż w aparacie (1000d, 450d).

Generalnie polecam :)

PS: ostatnio zauważyłem pewne ciekawe zachowanie: pomimo wyłączonego gripa działa przycisk spustu migawki ale tylko wtedy gdy w aparacie przycisk spustu jest wciśnięty do połowy - ciekawe...:roll:

Sleyck
06-02-2010, 10:56
mi osobiscie sie lepie fotografuje z gripem zdjecia pionowe + pojemnik na "paluszki"

szandor
06-02-2010, 22:05
Zawsze byłem przeciwnikiem gripa, nawet gdy miałem 350D. Jednak niedawno do 5d go kupiłem, wybrałem oryginał -używany w stanie idealnym za 450. Moje odczucia są następujące: biorąc aparat do ręki mam wrażenie że trzymam uchwyt ckm-u, kto był wojsku to wie o co chodzi, jest to wrażenie pozytywne. Natomiast moje mieszane odczucia budzi wzrost ciężaru, na wypady napewno się nie nadaje.
I ostatnie spostrzeżenie, mam teraz stały dylemat jak położyć puszkę na stole i nie mam wyboru muszę kłaść ją na plecach( na wyświetlaczu). O tym, że są kłopoty z włożeniem tego monstrum do plecaka czy do torby to już nie wspomnę.

krisv740
07-02-2010, 10:13
szandor
puszkę z gripem, czy też bez, warto kłaść na lewym "boku"
w canonie o tyle dobrze, że masz gumowe gniazda zaślepek, jak kupisz (może) sobie 'L" RRS do mocowania na statywie to zobaczysz (dodatkowo), że to jedyne rozsądne wyjście...

edox
10-02-2010, 22:01
a miał ktoś już doświadczenia z zamiennikiem delty: http://www.allegro.pl/item858476856_grip_delta_bg_e5_pilot_canon_450d_50 0d_1000d.html

iso
10-02-2010, 22:08
a miał ktoś już doświadczenia z zamiennikiem delty: http://www.allegro.pl/item858476856_grip_delta_bg_e5_pilot_canon_450d_50 0d_1000d.html

nie miałem, ale zwróć uwagę że Delta BG-E5 basic ma tylko spust migawki, bez pokrętła i guzików. Porównaj z Delta BG-E5 albo Delta BG-E5 Pro.

BeatX
10-02-2010, 22:24
akurat co do gripa - czyli elementu, na ktory dzialaja spore obciazenia - nie zastanawialbym sie ani chwile przed zakupem oryginalu.
kto mial w rece oryginal i zamiennik to wie o czym mowie ;)

Bart3k
10-02-2010, 22:45
akurat co do gripa - czyli elementu, na ktory dzialaja spore obciazenia - nie zastanawialbym sie ani chwile przed zakupem oryginalu.

no jak się ma kasę to warto... 270 zamiennik 600+ oryginał... a jakość wykonania podobna

_igi
10-02-2010, 22:49
no jak się ma kasę to warto... 270 zamiennik 600+ oryginał... a jakość wykonania podobna

do 40D poszukaj używek (300-500), albo jeśli masz znajomych w USA to ściągnij sobie. Nówki sztuki po 130 dolców są ;)

Bart3k
11-02-2010, 07:33
chyba wolałbym jednak gripa nowego zamiennika niż używkę bez gwarancji kupować, bo w stanach niestety nie mam nikogo kto by mi mógł taką zabawką kupić. Może się mylę ale wydaje mi się że zamienniki do XXD są bardzo dobrej jakości wykonania... technicznie niestety zawiodłem się na alpha ale oddałem do sklepu i czekam teraz na phottixa - wydaje mi się że wystarczy do mojej częstotliwości użytkowania a jak już będę klepał 1 ślub tygodniowo to i sobie do 5d kupię orginał.... wszystko chyba zalęzy od tego do czego się sprzęt wykorzystuje moim skromnym zdaniem

enter
11-02-2010, 08:28
ja do 40d kupiłem oryginał używany podobno jak przyjechał to nie widać żadnych śladów używania więc cieszą się nową używką w stanie jak ze sklepu
zamienika raczej bym się nie odważył kupić

gadget_zary
11-02-2010, 10:31
Ja dostałem w prezencie grip Phottixa do 20d/30d/40d/50d. Pierwsze wrażenie, to że z 20d zrobił się niezły kloc, ale mimo wszystko warto, ergonomia pracy o wiele lepsza. Brak problemu z samo-rozładowującymi się bateriami. Póki co od 3 miechów żadnego problemu (odpukać). Pewnie jakbym sam kupował to szukałbym używki oryginału ( w granicach 300-400 zł spokojnie do dostania)
Jeżeli ktoś woli kupić nowe a Canonowski za drogi to mogę polecić Phottix BP-40D.

krisv740
11-02-2010, 18:04

miałem zamiennik, mam oryginał i zupełnie nie wiem o czym mówisz.....8-)

szandor
12-02-2010, 21:08
szandor
puszkę z gripem, czy też bez, warto kłaść na lewym "boku"
w canonie o tyle dobrze, że masz gumowe gniazda zaślepek, jak kupisz (może) sobie 'L" RRS do mocowania na statywie to zobaczysz (dodatkowo), że to jedyne rozsądne wyjście...

Dzięki za oświecenie, po położeniu puszki na lewym boku od razu widać, że to jest jedyne właściwe położenie. Jak to się mówi, najciemniej jest pod latarnią.

Da__FreaK
12-02-2010, 21:45
Grip owszem fajna sprawa, tylko zastanawia mnie fakt, ze tak ladnie nie jest dopasowany ( 40D ) jak np. grip do nikona D700 :)
D700 ladniutko odpasowane, bez zbednego wglebienia z boku http://www.dcresource.com/reviews/nikon/d700-review/camera-battery-grip.jpg
A tu 40D http://www.imaging-resource.com/PRODS/E40D/ZBG-LG.JPG
Troche sie nie postarali z dopasowaniem, aby grip przechodzil bardziej plynniej w korpus , jak np w D700 :)
Ale, np z 5D juz sprawa wyglda inaczej http://www.milescollins.com/images/battery-grip.jpg
Wiem wiem, 40D nie jest profi ..:)

Krzdry
22-02-2010, 02:44
tylu specjalistów od gripów ,
to może powie ktoś z jakiego materiału jest org grip do 50d?
magnez jak korpus czy plastik ?

i drugie pytanie ,
czy ktoś z posiadaczy zamiennika już go popsul ? :wink:

axk
22-02-2010, 09:56
tylu specjalistów od gripów ,
to może powie ktoś z jakiego materiału jest org grip do 50d?
magnez jak korpus czy plastik ?

Zagadnienie to poruszane było w postach 257-265.

GTeam
22-02-2010, 16:07
Nie widziałem gripa z magnezu.. Gdyby był to moja ręka stale by zwisała w dole...
BG-E2N jest plastikowy ale z uszczelnieniem (lepsze od BG-E2 który go nie posiada). Zamiennik czy oryginał? Kto choć raz podepnie i taki i taki, weźmie w teren i porobi kilka fot od razu przekona się do oryginału. Lepiej wykonany. Nie przemawia do mnie tani cienki plastik oraz ew. spięcia.

mgtan
22-02-2010, 17:08
definitywnie oryginał. Na giełdzie można kupić w rewelacyjnym stanie za 350-400 PLN. nawet nie widac że ktoś go uzył. Nowe 550 widziałem.

axk
22-02-2010, 18:27
Nie widziałem gripa z magnezu...

BG-E2N wykonany jest z plastiku, jednakże posiada metalowe wzmocnienia. Zresztą nikt nie sugerował że w całości wykonany jest ze stopu magnezu.

GTeam
22-02-2010, 21:55
BG-E2N wykonany jest z plastiku, jednakże posiada metalowe wzmocnienia. Zresztą nikt nie sugerował że w całości wykonany jest ze stopu magnezu.

Gdyby był to poważnie zastanawiałbym się nad jego używaniem. 50D samo jest ciężkie w sobie, dodać jakiś obiektyw,lampę i grip... no robi się prawie jak na siłowni....

Krzdry
23-02-2010, 01:15
ok, odnalazłem wspomniane wyżej posty , dzięki !

ale nie ma obaw ,że w jakiś sposób plastik zacznie się łamać ? chodzi mi o noszenie korpusu z gripem na statywie , oczywiście trzymając za statyw ;-)

ps. BG-E2N od BG-E2 , rożni się tylko uszczelnieniem ? czy jeszcze czymś?

C80
23-02-2010, 08:38
BG-E2N jest plastikowy ale z uszczelnieniem (lepsze od BG-E2 który go nie posiada).

Ale rdzeń ma z aluminium. Co śmieszniejsze owe uszczelnienie o którym piszesz to kawałek gumy (a bardziej pianki poluretanowej) przyklejony do klapki baterii. Gdybym miał możliwość kupna BG-E2 lub BG-E2N, brałbym wersję nieuszczelnioną a tańszą, bo po prostu owe uszczelnienie spisuje się bardzo mizernie.

axk
23-02-2010, 09:28
...rożni się tylko uszczelnieniem ?

I ceną. Swoją drogą to tą gąbkę nawet ciężko nazwać uszczelnieniem.

xsardas
23-02-2010, 10:13
Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.

mgtan
23-02-2010, 10:20
Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa, albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.

a nie nadaje się bo? ja przy 40D nie miałem żadnego problemu z instalowanie z gripem na statyw. nic się nie bujało nic nie latało. więc w czym rzecz?

axk
23-02-2010, 10:44
Aparat z gripem nie nadaje się na statyw, gdyż grip nie jest integralna częścią aparatu ... Na statyw zdejmujemy gripa...

Ja akurat takiej filozofii nie podzielam. Nie wiem jak ciężki musiał by być obiektyw aby spowodować uszkodzenie mocowania pomiędzy gripem a korpusem i w konsekwencji przyczynić się do upadku całości. Zresztą większe/cięższe obiektywy są wyposażone w mocowanie statywowe które ww. problem skutecznie rozwiązuje.

xsardas
23-02-2010, 11:53
Gdzieś na forum były testy naświetleń przy długich czasach, w których to aparat z gripem dawał gorszą jakość obrazu, niż body bez.

Krzdry
23-02-2010, 11:56
[...]albo kupujemy 1kę która jest jednolita konstrukcją. I nie ma tu znaczenia czy jest to oryginał czy podróba.

heh , podrobionej jedynki nie widziałem jeszcze:lol:
ale nie ma mowy o kupieniu nowego korpusu , ten nie ma jeszcze 2 mies.

zauważyłem ,że sporo ludzi gripów nie odkręca przy mocowaniu na statywie bo to pewnie bardziej by zaszkodziło z czasem :roll:

mgtan
23-02-2010, 12:09
zaszkodzić to nie zaszkodzi raczej. Poprostu przy oryginalnym gripie, dobrym statywie, nie ma różnicy. A zdjęcia przy długich czasach robione z widoczną różnicą, to raczej równie dobrze można powiedzieć że wiatr mocny zawiał i lekko drgnął korpus. To troszke strzelanie ślepakami momentami.

Bierz Gripa, raz podepniesz, to nigdy się z nim nie rozstaniesz. Obecnie mam aparat bez gripa i już się zbieram do kupna gripa bo mi brakuje "dołu".

xsardas
23-02-2010, 12:15
Nie łapać za słówka :P hehe

U mnie też grip cały czas siedzi na body, ale ja nie mam statywu więc nie mam po co odkręcać ;)

axk
23-02-2010, 13:03
Gdzieś na forum były testy naświetleń przy długich czasach, w których to aparat z gripem dawał gorszą jakość obrazu, niż body bez.

A w jaki to sposób grip miałby wpływać na pogorszenie jakości obrazu (?) przy dłuższych czasach naświetlania? Osobiście niczego takiego nie zaobserwowałem (czasy naświetlania do kilkunastu minut).

Matt_K-K
23-02-2010, 14:40
Pewnie gdy jest kiepsko spasowany z korpusem, to po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania i sie obraz robi rozmydlony..

mgtan
23-02-2010, 14:56
Na Gripie Delty coś takiego widziałem że przez to że był średnio spasowany to miał luz.

axk
23-02-2010, 15:16
...po zamontowaniu na statywie calosci wystepuja jakies minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania...

Rozumiem że powyższy opis odnosi się do sytuacji kiedy to fotografujemy na dworze a "minimalne ruchy na bok wynikajace z tego zlego spasowania" są spowodowane podmuchami wiatru?

GTeam
23-02-2010, 18:52
Czasami nie ściągnięcie gripu do statywu z czasem okazuje się nawet na plus - rysujesz płytką (szybko złączką) grip a nie dół aparatu... Na allegro można sporo sprzętu znaleźć ze śladami używania statywów oraz pozrywanymi naklejkami z numerami - bo są w miejscu wrażliwym dla mocowania statywowego.

zmaku
26-02-2010, 12:38
Dla osób wahających się nad kupnem gripa - zdecydowanie szkoda czasu na myślenie, nic tylko kupować :)

Sam zastanawiałem się nad gripem przez długi czas, przeglądając różne oferty, zarówno oryginalne BG-E2, jak i zamienniki różnych firm. Ze względów ekonomicznych czekałem też na okazję ;)
W końcu trafiłem na nowego gripa Newell BG-E2 za baaaaardzo niewielkie pieniądze - co prawda widać różnicę w wykonaniu, tańszy plastik itp, jednakże komfort pracy, nawet z tak dużym body jak 40D, poprawił się zdecydowanie :) A chwyt pionowy to bajka! :D

deejay24h
26-02-2010, 12:52
Też cośik napiszę mam grip do 50d oryginał działa bez zarzutu . Po kupnie 5d jakos wydawał mi sie malutki i nieporęczny kupiłem do niego gripa ale zamiennik alphy .
Prócz napisu (canon na oryginalnym) niczym się znaczącym nie różnią. Oczywiście życie to też zweryfikuje.

mgtan
26-02-2010, 13:28
Alphy? ja go widziałem podpiętego do 5D i miał okropnie nierówną szczeline na łaczeniu. aż strach za niego trzymać było żeby nie odpadł od aparatu.

rbucz
27-02-2010, 00:36
A dla mnie grip do dużej, wygodnej puszki nie ma sensu. Miałem do 5d, sprzedałem. Zajmuje miejsce, zwiększa ciężar, ergonomia - cóż, rzecz gustu i przyzwyczajeń. Że wydłuża czas pracy? Dodatkowy akumulator noszę w kieszeni. Przy najszybszym reportażu nie wierzę, że nie można znaleźć 30 sekund na jego wymianę. W końcu akumulatory w gripie też się kiedyś rozładują i trzeba je wymienić, a to bardziej skomplikowana operacja. Dla mnie - kwiatek do kożucha.

mgtan
27-02-2010, 02:16
no ja sie zastanawiam na Gripem do 5D MkII. Miałem z 40D Gripa i sobie chwale, świetny uchwyt, waga no to jedyny mankament. Podejrzewam że to w głównej mierze kwestia wielkości dłoni czy komuś odpowiada czy nie.

mk307
27-02-2010, 09:27
Skromnie wtrące że ja przy swoim 5DMII, dając do koszyczka akumulatorki, zaoszczędziłem na zakupie oryginalnej baterii, wydłużył mi się czas pracy aparatu chyba 3-krotnie, dodatkowo czy większych słoikach ze stabilizacją na pewno warto mieć stabilniejszy uchwyt i więcej energii. Zakup oryginału czy zamiennika Gripa to już indywidualne wyzwanie dla posiadacza body.

dreamstorm
27-02-2010, 18:18
Ja miałem mieszane uczucia po podpięciu gripa do 40D , ale teraz dziwnie mi się pracuje jeśli muszę tego gripa odpiąć. Lepiej moim zdaniem kupić używany oryginalny grip niż jakis nowy zamiennik.

allxages
27-02-2010, 18:36
Tak powiem szczerze, ze jak klikam na nieprzeczytane wiadomości i widze ten temat to zawsze mnie zastanawia mnie jak można dyskutować na 34 strony o tym czy warto mieć grip czy nie :) no chyba, ze kryje sie tutaj kilka podstepnych i ciekawych OT :D

iso
27-02-2010, 20:09
...zawsze mnie zastanawia mnie jak można dyskutować na 34 strony o tym czy warto mieć grip czy nie :) ...

zastanawia, bo Ty nie masz tego dylematu :mrgreen:

allxages
27-02-2010, 20:14
Hehe, no ale jak miałem 20D to miałem też i gripa :)

gixxxer
27-02-2010, 20:20
warto kupić, pewny uchwyt + ergonomia :-D waga nie jest mankamentem może mały plus jako "amortyzator drgań" przy dłuższych strzałach z ręki

pytanko - czy może ktoś robił porównanie ile wytrzyma 50d + bge2 na akumulatorach vs. na koszyczku z aku / r6, ile strzałów ?

oskardj92
27-02-2010, 20:25
Można mieć w gripie 2 akumulatory, a nie 1. To ułatwia prace podczas różnych uroczystości na których ważny jest czas i efektywność działania sprzętu :)

radek0010
06-03-2010, 00:07
Chciałbym kupić gripa do canona 40d i zastanawiam się nad http://allegro.pl/item932023594_battery_pack_grip_pro_canon_20d_30d_ 40d_50d_bg_e2.html i http://allegro.pl/item939219112_grip_do_canon_eos_50d_40d_30d_20d_bg _e2_pilot.html.
Co o tym myślicie?

_igi
06-03-2010, 00:35
Można mieć w gripie 2 akumulatory, a nie 1. To ułatwia prace podczas różnych uroczystości na których ważny jest czas i efektywność działania sprzętu :)

I podczas dłuuuuuuuugich ekspozycji. W sumie aż tak długich nigdy nie robiłem, ale pewnie by takie coś pomagało ;)

Bart3k
06-03-2010, 13:11
Chciałbym kupić gripa do canona 40d i zastanawiam się nad http://allegro.pl/item932023594_battery_pack_grip_pro_canon_20d_30d_ 40d_50d_bg_e2.html i http://allegro.pl/item939219112_grip_do_canon_eos_50d_40d_30d_20d_bg _e2_pilot.html.
Co o tym myślicie?

pytanie tylko czy jest sens wydawać tyle kasy za podróbkę jak niewiele drożej można miec oryginał. to PRO jakoś mnie nie przekonuje.

Co do sprzedawcy to mogę polecić... kupiłem tam gripa... nie działał własciwie, bez problemu oddali kasę... konkretna firma

bernard78
06-03-2010, 13:28
radek0010

kup oryginał BG-E2N, może być używka ale oryginał... nie baw się w jakieś wynalazki, wyświetlacze, piloty itd.

jurek44
06-03-2010, 22:05
Z zamienników co prawda korzystałem tylko dwóch firm delta i phottix, ale ten drugi mogę szczerze polecić jeśli chodzi o wykonanie i jego pracę w stosunku do ceny, miałem możliwość podpięcia orginału od kumpla i stwierdziłem (choć to jest osobiste zdanie) że nie warto na niego dopłacać, mi jakość wykonania i praca tego phottixa spokojnie starcza

Bart3k
28-03-2010, 22:34
PYTANKO

stałem się szczęśliwym posiadaczem 'bekapu' w postaci 500D no i niestety jest tak mały że muszę dopaść jakiego gripa do niego - pytanko brzmi czy ktoś używa Gripa Jenis takiego jak w aukcji http://www.allegro.pl/item978029280_foto_ivy_grip_jenis_bg_e5_do_canon_4 50d_500d_1000d.html

mgtan
28-03-2010, 22:40
nie wiem czy mi się wydaje, ale ten grip jest plastikowy do bólu... na zdjęciu z aparatem nie równo licuje... mam mieszane uczucia, choć napewno cena zachęca.

ElSor
28-03-2010, 22:54
PYTANKO

stałem się szczęśliwym posiadaczem 'bekapu' w postaci 500D no i niestety jest tak mały że muszę dopaść jakiego gripa do niego - pytanko brzmi czy ktoś używa Gripa Jenis takiego jak w aukcji http://www.allegro.pl/item978029280_foto_ivy_grip_jenis_bg_e5_do_canon_4 50d_500d_1000d.html
Mialem Jenisa do 400D - wytrzymalosc OK ale rozladowywal oryginalne akusy po ok tygodniu max 2 tyg a do tego na eneloopach R6 dawal mozliwosc zrobienia moze 50 zdjec (po wyjeciu z gripa byly praktycznie jeszcze pelne i w lampie byskowej sluzyly baaardzo dlugo). Ogolnie raczej nie polecam (do 50D mam gripa z napisem Meike i jest duuuuzo lepszy)

bernard78
28-03-2010, 22:59
Jak grip to tylko oryginał :-d

Bart3k
28-03-2010, 23:13
Jak grip to tylko oryginał :-d

do zapasowego body oryginał za 500 zł to chyba nie do końca dobry pomysł przy okrojonym budżecie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mialem Jenisa do 400D - wytrzymalosc OK ale rozladowywal oryginalne akusy po ok tygodniu max 2 tyg a do tego na eneloopach R6 dawal mozliwosc zrobienia moze 50 zdjec (po wyjeciu z gripa byly praktycznie jeszcze pelne i w lampie byskowej sluzyly baaardzo dlugo). Ogolnie raczej nie polecam (do 50D mam gripa z napisem Meike i jest duuuuzo lepszy)

właśnie takich niespodzianek się bałem... dzięki za informację.. wygląda na to że trzeba będzie dorzucić parę groszy choćby do photixa

Bart3k
06-04-2010, 16:52
Witam ponownie w kwestii gripa pytanko - czy coś takiego jak w tej aukcji ktoś posiada i może coś powiedzieć?? Newell C450N
http://www.allegro.pl/item983377995_grip_newell_bg_e5_canon_450d_500d_10 00d_winderpack.html

kris84ajj
07-04-2010, 11:39
Też się nad nim zastanawiam i również jestem ciekaw, czy warto zakupić tego gripa.

gavin
07-04-2010, 11:49
ja mam takisamiuśki tylko z delty

Bart3k
07-04-2010, 14:54
ja mam takisamiuśki tylko z delty

wizualnei to one są prawie identyczne ale właśnie z niektórymi zamiennikami róznie bywa wię ponawiam pytanko o tego NEWELLA

iso
07-04-2010, 21:27
W foto-tipie pojawił się grip Alpha z wszystkimi ficzerami oryginału za 130zł. Wie coś ktoś skąd taka zmiana?

kmeg
07-04-2010, 22:15
Jest jeszcze to (sam się mocno nad nim zastanawiam):
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.14865 (około 207 zł z wysyłką)
Opinie tu:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=556842

YongNuo robi bardzo dobre kopie oc-e3 więc zakładam, ze gripa też dobrze skopiowali ;)

Bart3k
08-04-2010, 07:20
W foto-tipie pojawił się grip Alpha z wszystkimi ficzerami oryginału za 130zł. Wie coś ktoś skąd taka zmiana?

no własnie ceny pospadały - ten grip co ja pisałem na allegro 218 zł a w EURO 180 ... więc coś się ruszyło w interesie :)

blazejs
09-04-2010, 10:50
A ja mam pytanie z innej beczki. Jakie akumulatory lepsze do gripa - paluszki AA (Eneloop) czy BP-511? Co pochodzi dluzej?

Bart3k
09-04-2010, 13:22
A ja mam pytanie z innej beczki. Jakie akumulatory lepsze do gripa - paluszki AA (Eneloop) czy BP-511? Co pochodzi dluzej?

co do zamienników to raczej z enelopami nie mają szans... oryginał raczej spisze się lepiej i dłużej... ale różnica w cenie gigantyczna... a enelopy są naprawdę świetne

arturs
09-04-2010, 13:43
co do zamienników to raczej z enelopami nie mają szans... oryginał raczej spisze się lepiej i dłużej... ale różnica w cenie gigantyczna... a enelopy są naprawdę świetne

tylko sprawdźcie czy w ogóle będą działać akumulatory AA w gripie - w 350d akumulatory (1.2V) mi w ogóle w koszyczku nie działały a paluszki alkaliczne (1.5V) bez problemu

blazejs
09-04-2010, 14:01
Czyli jednak lepiej BP-511? Wolalem zapytac zanim kupie. W sumie 2xBP-511 wychodzi troche drozej jesli brac pod uwage zamienniki (Phottixy sa dobre?). Gdybym bral eneloopy to i tak wiecej bo jeszcze do lampy kolejny komplet.
Acha, aparat 40D + BG-E2 (oryginal).

pawciolbn
09-04-2010, 17:22
ja bez gripa wsadzam zestawowy BP-511A.. do gripa pakuje 2xHähnel HL-511.. zamienniki. bardzo dobre aku.. w cenie ok 100zl/szt. w hutowni w LBNie polecali mi jakieś Disitale po 45zl/szt.. ponoć sami tego używają jako zamienników.. kto ich tam wie..
co do gripa.. myślę, że warto.. się zastanowić ;)

.

Patryk_mirek
10-04-2010, 08:12
Ja się ostatnio zastanawiam nad gripem firmy MeiKe mk-40d (np takim: http://allegro.pl/item992741268.html ) zna ktoś? używał ktoś kiedyś tego? jakieś opinie?

(lub/czy gdzie można kupić inny (w PL) płacąc za pomocą PayPal'a! na którym zgromadziło się mi trochę luźnych środków na 'jakieś pierdoły' do aparatu)

Bart3k
10-04-2010, 14:44
Ja się ostatnio zastanawiam nad gripem firmy MeiKe mk-40d (np takim: http://allegro.pl/item992741268.html ) zna ktoś? używał ktoś kiedyś tego? jakieś opinie?

jakiś czas temu kupiłem Alphę do moje 40-stki... niestety nie radził sobie z obsługą oryginalnego akumulatora... po ok 30 zdjęciach pokazywał rozładowanie - i wyłaczał aparat... zresztą nie tylko ja miałem taki problem jak prześledzisz wątek... więc możliwe że partia jakaś felerna...

ecki74
10-04-2010, 16:27
jakiś czas temu kupiłem Alphę do moje 40-stki... niestety nie radził sobie z obsługą oryginalnego akumulatora... po ok 30 zdjęciach pokazywał rozładowanie - i wyłaczał aparat... zresztą nie tylko ja miałem taki problem jak prześledzisz wątek... więc możliwe że partia jakaś felerna...

Ja posiadam wspomnianego Grip-a i jak narazie nie zaobserwowałem złej współpracy z rozładowywaniem oryginalnego jak i zamiennika akumulatora.
Sam grip oceniam jako bardzo dobrze wykonany jak i bardzo dobrze się obsługujący.

szymura
10-04-2010, 18:45
czekam właśnie na Alphe do 450D, we wtorek najpewniej go dostane i postaram się co nieco napisać.

skura
11-04-2010, 00:12
no nie wiem, nie wiem... używałem gripa delty do 40d i jakiś taki "skrzypiący był". Ogólnie bałem się trzymać sprzęt za gripa, zwłaszcza z ciężkimi obiektywami. Oryginał inny plastik, wykonanie a i problemu z rżnymi akumulatorkami nie było(w jednej komorze oryginalny, a w drugiej jakiś zupełny no name). Wszystko działało oki.

ecki74
11-04-2010, 08:54
no nie wiem, nie wiem... używałem gripa delty do 40d i jakiś taki "skrzypiący był". Ogólnie bałem się trzymać sprzęt za gripa, zwłaszcza z ciężkimi obiektywami. Oryginał inny plastik, wykonanie a i problemu z rżnymi akumulatorkami nie było(w jednej komorze oryginalny, a w drugiej jakiś zupełny no name). Wszystko działało oki.

W moim przypadkum użytkując gripa alpha narazie nie zauważyłem problemów z trzeszczeniem, a podpiętą miałem Sigmę 120-400 co nie należy do lekkich.
Co do baterii, to miałem rożne kombinacje, oryginał, oryginał+zamiennik, zamiennik i nie miałem jak narazie żadnych problemów z zasilaniem.

szymura
12-04-2010, 15:59
Właśnie co dostałem grip Alpha BG-EP 5 do Canona 450D, pierwsze wrażenie świetne, nie wiem o co chodziło w wcześniejszych wpisach na temat skrzypiącego plastiku, ale na pewno nie dotyczy to modelu alpha, trzyma się go pewnie i z dużym i z małym obiektywem, powiem nawet że guma jest w nim lepsza od tej w aparacie, czuje się go cała pewną ręką i jest to tani (bo tylko 129zł w FotoTipie) dobry Grip. Nie żałuje zakupu i polecam bo warto.
Alpha BG-E5*

WiatruMistrz
13-04-2010, 13:43
Ja osobiście nie potrafię się obejść bez gripa, po zmianie puszki z c350d z gripem na 20d nie mógłbym pracowac bez niego, kit czy 50/1.8 daje sie rade ale po zapięciu 70-200L jest już jak dla mnie nieużywalne połącznie:-D
Myślę też że mój wzrost 194cm dereminuje to bo kolega o wzroscie 177cm narzekał na zgripowany sprzęt XXD.

_igi
24-04-2010, 23:59
A ja mam pytanie, nikt nie wymyślił nic w sprawie akumulatorów do 5DII, troszkę*boli wywalenie 9 stów na trzy akumulatory (2 komplety baterii do gripa), z kolei niedawno kupiłem akumulator, który nie przesyłał danych o naładowaniu do puszki...

Podobnie sprawa się ma z 40D, też mam zamiar kupić gripa i zastanawiam się czy nie będzie problemu ze stosowaniem w nim jednego oryginała i jednego zamiennika?

artd4
25-04-2010, 01:24
Mam 350d i 450d
Pierwszym zakupem do każdego był grip.
W pierwszym mam orginał,w drugim Delta(brak znaczka "Canon")
Żadnych problemów.Jestem baaardzo zadowolony.
Stabilniejszy uchwyt i więcej prądu.
Nigdy bez nich nie robie zdjęć.
Natomiast jak ktoś robi zdjęcia z "pod kurtki"...
Te aparaty bez gripu są mniejsze niż duże kompakty i mieszczą się w damskiej torebce
Żona spojrzała na aparat z gripem i wróciła do superprzesympatycznego Sony f88.Spokój.
Jeżeli masz żonę lub dziewczynę...
Nie wiem jak w innych, ale w Delcie (tak jak w orginale) jest nawet minizaślepka do podłączenia zasilacza.

zieli33
25-04-2010, 07:13
Podobnie sprawa się ma z 40D, też mam zamiar kupić gripa i zastanawiam się czy nie będzie problemu ze stosowaniem w nim jednego oryginała i jednego zamiennika?

Do 40D kupiłem grip Travor. Kosztuje tyle co jedna oryginalna bateria. Ma własny, wbudowany, niewymienny akumulator. Zrobiłem nim 1k zdjęć i dalej trzyma. Tylko jakość wykonania słaba.

axk
25-04-2010, 08:46

Ogólnie nie powinno być żadnych problemów jednakże dużo zależy od jakości zastosowanego zamiennika. Osobiście od dłuższego czasu korzystając z gripa GB-E2N używam kompletu dwóch akumulatorów z których zawsze jeden jest zamiennikiem (GP lub Hahnel) i jak dotąd nie zauważyłem żadnych problemów.

slawek1972
25-04-2010, 20:22
Mam pytanie dotyczące pokrętła do przykręcania gripa do aparatu - czy po dokręceniu pokrętło ma luzy (trochę się obraca)? W moim Canonie 350D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu nie ma żadnych luzów, a w 7D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu można trochę obrócić w obie strony.

michael_key
25-04-2010, 21:02
Mam pytanie dotyczące pokrętła do przykręcania gripa do aparatu - czy po dokręceniu pokrętło ma luzy (trochę się obraca)? W moim Canonie 350D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu nie ma żadnych luzów, a w 7D z oryginalnym gripem pokrętło po dokręceniu można trochę obrócić w obie strony.
Wg mnie nie ma prawa się obracać. Mając wcześniej 450-tkę z gripem i u widząc u znajomego z 30D i 5D mogę stwierdzić, że coś jest nie tak. Bo wątpię by ten typ do 7D tak miał.
A co się tyczy do tematu wątku... pomimo tego, że moja 40-tka fajnie leży w dłoni to przyzwyczaiłem się do pionowych kadrów z gripem i w najbliższym czasie planuję zakup oryginalnego BG-E2N :)
Oryginalny grip, ale dodatkowy akumulator może być zamiennik dobrej firmy. Chyba, że cena dedykowanego firmowego będzie zbliżona.

iso
25-04-2010, 22:04
Chyba, że cena dedykowanego firmowego będzie zbliżona.

zapomnij :mrgreen:

michael_key
26-04-2010, 10:11
zapomnij :mrgreen:
:-D

Wiesz dla kogoś pojęcie zbliżona może być różnica w cenie większa o 1/3 :)

magru
26-04-2010, 10:43
której firmy grip polecacie do 50D? bo widzę tu różne głosy na temat alphy z różnymi aparatami ale akurat nie 50D.
jakiś użytkownik takiego zestawu cie może wypowiedzieć? jak wygląda, jak leży w ręce, jak działa?

michael_key
26-04-2010, 13:41
której firmy grip polecacie do 50D? bo widzę tu różne głosy na temat alphy z różnymi aparatami ale akurat nie 50D.
jakiś użytkownik takiego zestawu cie może wypowiedzieć? jak wygląda, jak leży w ręce, jak działa?
Nie z doświadczenia, ale z obserwacji gripa kolegi w 40-tce powiem, że Delta zaczęła mu szwankować po roku. Konkretnie pokrętło nie łapie podczas zmiany ekspozycji (ma puste przeskoki).

_igi
26-04-2010, 15:25
Do 40D/50D gripy jeszcze są w miarę tanie, dlatego najlepszą opcją jest poszukanie używanego za te 300-500 zł. Warto.

magru
26-04-2010, 15:36
Do 40D/50D gripy jeszcze są w miarę tanie, dlatego najlepszą opcją jest poszukanie używanego za te 300-500 zł. Warto.

no alphe już za 200 można kupić i jakoś jestem bardziej przekonany do nowego sprzętu, nie używanego;)

Bart3k
26-04-2010, 15:40
no alphe już za 200 można kupić i jakoś jestem bardziej przekonany do nowego sprzętu, nie używanego;)

co do używek to niewyświechtane zaczynają się od.... 400 zł niestety... i sam mam jakoś obiekcje do używek... co do samej alphy to problemy pewnie były z jakąś partią bo są osoby które były zadowolone... ja akurat trafiłem kiepsko i mój nie działał... ale inni sobie chwalili. Czy to z 40 czy z 50 znaczenia nie ma... co do alphy to jedno jest pewne... jakość wykonania nie odbiega oryginałowi przynajmniej na 1 rzut oka.

Amok
26-04-2010, 15:50
ja polecam gripy alpha digital:)

mam do 30D, i działa znakomicie:)

_igi
26-04-2010, 15:52
co do używek to niewyświechtane zaczynają się od.... 400 zł niestety... i sam mam jakoś obiekcje do używek... co do samej alphy to problemy pewnie były z jakąś partią bo są osoby które były zadowolone... ja akurat trafiłem kiepsko i mój nie działał... ale inni sobie chwalili. Czy to z 40 czy z 50 znaczenia nie ma... co do alphy to jedno jest pewne... jakość wykonania nie odbiega oryginałowi przynajmniej na 1 rzut oka.

Ja wolę wydać pieniądze raz, a porządnie. A niestety, w moim mniemaniu plastikus od Alphy taki nie jest. Wolę kupić używanego BGE2 za stówkę, czy dwie drożej, niż potem się męczyć, z niedziałającym kółkiem, problemami z zasilaniem, czy martwić że przy pionowych kadrach mi się zwali zestaw z lampą i szkłem za pięć kafli. Statystycznie jednego cyfrowego korpusu używa się przez mniej więcej dwa lata, wzwyż. W skali tych dwóch lat, wydatek 200-300zł więcej na oryginał to niespełna dycha miesięcznie, chyba da się przeżyć ;)

Bart3k
26-04-2010, 16:09
Ja wolę wydać pieniądze raz, a porządnie. A niestety, w moim mniemaniu plastikus od Alphy taki nie jest. Wolę kupić używanego BGE2 za stówkę, czy dwie drożej, niż potem się męczyć, z niedziałającym kółkiem, problemami z zasilaniem, czy martwić że przy pionowych kadrach mi się zwali zestaw z lampą i szkłem za pięć kafli. Statystycznie jednego cyfrowego korpusu używa się przez mniej więcej dwa lata, wzwyż. W skali tych dwóch lat, wydatek 200-300zł więcej na oryginał to niespełna dycha miesięcznie, chyba da się przeżyć ;)

wiesz... to jest tak... jak kupisz używkę i padnie... to kasa w błoto... jak kupisz nowy zawsze są 2 lata gwarancji... więc wszystko to kwestia podejścia... a tak z 2 strony to nie jest stówka dwie więcej tylko 100% wiecej.... i chyba tak się powinno to liczyć

_igi
26-04-2010, 16:31
wiesz... to jest tak... jak kupisz używkę i padnie... to kasa w błoto... jak kupisz nowy zawsze są 2 lata gwarancji... więc wszystko to kwestia podejścia... a tak z 2 strony to nie jest stówka dwie więcej tylko 100% wiecej.... i chyba tak się powinno to liczyć

Nawet jeśli, zawsze warto przemyśleć. To coś zasila aparat za ~3000zł i podtrzymuje w/w aparat ze szkłem za +1000zł.

michael_key
26-04-2010, 17:20
Ja będę atakował w używanego oryginalnego BG-E2N. Jakoś wolę oryginały w tych kwestiach.

polny
26-04-2010, 19:15
a co powiedzie na temat Newell BG-E2 ?? do canon 50D

enter
27-04-2010, 17:39

jak walnie ci korpus to oddasz do serwisu z dopiskiem że był zasilany 10x tańszym sh*tem niż ich produkt - i masz serwis korpusu na własny koszt
a grip nadal będzie działał - więc po co ci gwarancja ?

wcześniej miałem nowego oryginała aktualnie mam oryginalna używkę, jestem zadowolony i niczym [współpracą, trzeszczeniem, kompatybilnością, serwisem] się nie martwię - jak coś walnie to komplet do serwisu i się nie martwię że coś nie z oryginalnego zasilane było.

Bart3k
27-04-2010, 21:47
jak walnie ci korpus to oddasz do serwisu z dopiskiem że był zasilany 10x tańszym sh*tem niż ich produkt - i masz serwis korpusu na własny koszt
a grip nadal będzie działał - więc po co ci gwarancja ?

wcześniej miałem nowego oryginała aktualnie mam oryginalna używkę, jestem zadowolony i niczym [współpracą, trzeszczeniem, kompatybilnością, serwisem] się nie martwię - jak coś walnie to komplet do serwisu i się nie martwię że coś nie z oryginalnego zasilane było.

popraw mnie ... ale nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami... inna sprawa to moje korpusy już gwarancji nie mają więc i tak każdy serwis byłby płatny... a 3 sprawa to chyba bardzie trzeba się martwić jakiego AKU używasz do zasilania niż w czym to AKU jest trzymane. Oczywiście sprawa oryginał czy zamiennik to przede wszystkim decyzja właściciela... ja jednak jestem zdania że oryginał jest na tyle drogi że warto zaryzykować... mówie o porównaniu ceny nowych sztuk bo jakoś mam awersję do używek.

axk
27-04-2010, 22:24
...nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami...

Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.

Bart3k
28-04-2010, 00:11
Swego czasu na forum było głośno o zamiennikach gripów (producenta niestety pamiętam) które to powodowały bardzo szybkie rozładowywanie akumulatorów. Co prawda pod awarię korpusu podciągnąć tego raczej nie można aczkolwiek działanie negatywne było wyraźnie widoczne. Grip także posiada w swojej strukturze elektronikę i jej niepoprawne funkcjonowanie (lub niedopracowane - tak jak to ma miejsce w niektórych zamiennikach) może przełożyć się na uszkodzenia układu zasilania korpusu.

więc tutaj mogę się wypowiedzieć... mnie się właśnie taka alpha dostała która pokazywała źle stan naładowania... ale trudno mi powiedzieć dlaczego bo wartości na stykach były dokładnie takie same na gripie jak na aku... pierwsza rzecz którą sprawdzałem to był prąd jaki daje grip... właśnie z uwagi na bezpieczeństwo body.... inna sprawa że dokłądnie taką samą wadę notowała pewna seria oryginałów. I w używkach taką można trafić skoro były w obiegu

_igi
29-04-2010, 21:21
A ja mam takie pytanko. Kupiłem sobie BG-E6 do mojej piątki, dzisiaj robiłem nieco zdjęć i odkryłem mało ciekawy "feature".

Zdjęcia robię na pomiarze punktowym, w każdym body Canonowskim guzik * zapamiętuje ekspozycję, żeby można było sobie przekadrować. Zawsze robiłem tak, że najpierw dusiłem spust do połowy, żeby się ostrość doczłapała do obiektu, potem wciskałem *, szybko przekadrowywałem i wyzwalałem migawkę. W body działa to w porządku, ale w gripie jest coś dziwnego. Jeśli nie trzyma się spustu migawki, wszystko działa, natomiast jeśli wdusi się do połowy ten przycisk, i naciśnie *, wtedy sam przycisk - gwiazdka wyzwala migawkę, co bywa frustrujące.

To normalny feature w tym GRIP'ie, błąd w oprogramowaniu, czy co?

velblady
07-05-2010, 20:28
a co powiedzie na temat Newell BG-E2 ?? do canon 50Ddzisiaj kupilem tego gripa, wyglada solidnie, moze klapka powinna byc lepiej spasowana, w zestawie jest bateria,

08-05-2010, 16:40
czy grip z 400d pasuje do 5d i na odwrót??

airhead
08-05-2010, 16:52
nie
przecież nawet podobnie nie wyglądają

08-05-2010, 17:04
pytam bo nie wiem, dzięki

N00bek
10-05-2010, 10:43
pytam bo nie wiem, dzięki

To chyba logiczne, że nie wiesz skoro pytasz:shock::p:!:

Kolega pewnego razu kupił grip do nikona d80, jenis czy alpha to chyba to samo.
Spust był:
1. bardzo czuły
2. często się blokował
3. nie wykorzystywał całego akumulatora (np. akumulator był w pełni naładowany, po włożeniu do gripa ustrzeliło się 20-30 fotek i padał. Natomiast po włożeniu akumulatora do aparatu wciąż działał i starczał na więcej zdjęć).

Stąd gdybym miał kupować grip do 50D to oryginał lub ownuser (którego kolega w sony sobie chwali).

wiktor2323
10-05-2010, 11:19
Każdy grip jest dobry, to tylko kwestia trafienia... (chodzi o elektronike)

m_o_b_y
10-05-2010, 11:26
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Jako początkujący mam pytanie, które pewnie wielu z was wyda się banalne. Mianowicie: Czy warto kupować Battery Grip do 400D?

Mój aparat wiesza się, na niskim poziomie baterii( z tego co tu przeczytałem nie tylko mnie), to mógłby być pierwszy powód "za".

Drugi: więcej energii na np. wakacje:)

Trzeci argument "za": Większe body(mniejsza szansa na uszkodzenie).

Argument na "nie": cena.

s.

Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości. :mrgreen:
Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
Pozdrówka

Sunders
10-05-2010, 12:13
wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości. :mrgreen:
Tym bardziej, że akurat akumulatory Canona zwykle pozwalają na wykonanie kilkuset zdjęć bez problemu.
Też mi się tak wydaje, ale są tacy co twierdzą, że mają duże ręce i lepiej im się trzyma puszkę z gripem lub że w trakcie wymiany akumulatora można stracić okazję na cenne kadry :???:

_igi
10-05-2010, 20:38
Aż dziw, że (prawie) nikt nie podnosi najważniejszego argumentu przeciw gripowi: waga i gabaryty !!!
Nawet bez gripa lustrzanka Canona, to kawał cegły i nawet z przeciętnym obiektywem dobrze waży, szczególnie podczas wyprawy w góry.
Trudno pojąć, po co ludzie dokładają do tego dodatkowe centymetry i dekagramy, skoro o wiele bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest zakup dodatkowego akumulatorka: taniej, lżej i mniej objętości. :mrgreen:
Pozdrówka

Ergonomia to się zwie. Jak dla mnie, 5D również jest małe, więc dokupiłem gripa - o niebo lepiej się trzyma z ciężkim szkłem.

A 400D jest już naprawdę tyci, a same gripy - naprawdę tanie.

betuel
10-05-2010, 20:43
No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.

_igi
10-05-2010, 22:09
No i dodatkowo większy "balast" na spodzie puszki poprawia wyważenie zestawu z założonym długim i ciężkim tele, lufa nie ciągnie tak do dołu.

Nie musi być tele, do body pokroju 400D wystarczy jakikolwiek lepszy obiektyw, do tych półkę wyżej, coś pokroju 24-70 spokojnie ciągnie na dół. Ale bez przesady no ;)

oskardj92
12-05-2010, 07:11
U mnie sama puszka (1000D) i 17-58 i już ciągnęło do dołu. Teraz mam gripa i żadnych takich psikusów :)
Sory Panowie 17-85 :D Z rana człowiek jeszcze taki niemrawy :)

dreamstorm
12-05-2010, 15:00
Do gripa łatwiej było się przyzwyczaić niż od niego odzwyczaić. Jak czasem odpinałem gripa, żeby aparat był mniejszy (wycieczki na koncerty) to dziwnie się nim pracowało.
Dużych łap nie mam, za to do gripa zwykle pakuję tylko 1 baterię, żeby było lżej ;)

C80
24-05-2010, 17:31
To ja opiszę coś co może niektórych zaskoczyć. Oryginalne gripy też mogą sprawiać poważne problemy.

Moja czterdziestka z zapiętym gripem sama zaczęła blokować ekspozycję, sama zaczęła przełączać się do wyboru punktu AF, zmieniała przesłonę na wyższą wartość. Problemy opisałem tutaj. (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=62992)Myślałem, że padł aparat i nawet planowałem w wakacje wyjazd do serwisu. Tymczasem zasugerowano mi bym zdjął grip. I... okazało się, że to to. Bez gripa aparat pracuje bez żądnych problemów.

Ponieważ mam dwie czterdziestki postanowiłem założyć "zepsutego" gripa na drugą żeby sprawdzić jak będzie się sprawować. I najśmieszniejsze jest to, że współpracuje z nią bez żadnego problemu. Widać po prostu "znielubiała" się tylko z jednym 40D.

gixxxer
24-05-2010, 18:12
popraw mnie ... ale nie słyszałem o awariach korpusów spowodowanych niefabrycznymi gripami... inna sprawa to moje korpusy już gwarancji nie mają więc i tak każdy serwis byłby płatny... a 3 sprawa to chyba bardzie trzeba się martwić jakiego AKU używasz do zasilania niż w czym to AKU jest trzymane. Oczywiście sprawa oryginał czy zamiennik to przede wszystkim decyzja właściciela... ja jednak jestem zdania że oryginał jest na tyle drogi że warto zaryzykować... mówie o porównaniu ceny nowych sztuk bo jakoś mam awersję do używek.

mam inne zdanie - lepszy oryginał używka niż nówka zamiennik

miałem w ręku zamiennik BG-E2, na ebay'u kupiłem używany oryginał - nie żałuję: spasowany, nie trzeszczy, wszystkie przyciski / kółka działają ... od 3 lat u mnie, poprzedni właściciel miał go 2 lata ...

Dreamer
24-05-2010, 21:16
Ja sobie nie wyobrażam pracy bez gripa, nie mam duzych dłoni ale jest o niebo wygodniej. Przerabiałem już używki i oryginały, problem jest taki, że oryginalne gripy zawsze są jednakowe a zamienniki różne tu coś krzywo tam coś odchodzi i zaczyna się problem. Nie mówie, że zamienniki są złe jak najbardziej są ok ale to trzeba jechać z puchą do sklepu i przymierzać który przypasuje.

dexter77
30-05-2010, 13:00
witam :) chcę zakupić gripa do modelu 500d, ale troszkę mi szkoda wydać 600zł na oryginał skoro za połowe z tego jest zamiennik :) czy ktoś słyszał o tym modelu? http://e-cyfrowe.pl/jenis-battery-grip-bg-e5-pro-z-lcd-do-eos-450d-500d-1000d-p-14658.html ...za wiele recenzji o nim nei widzialem i nie wiem czy ryzykowac :) http://www.optyczne.pl/?news=2167

Bede wdzięczny za odpowiedz :) pzdr

Adamek13
30-05-2010, 14:12
witam :) chcę zakupić gripa do modelu 500d, ale troszkę mi szkoda wydać 600zł na oryginał skoro za połowe z tego jest zamiennik :) czy ktoś słyszał o tym modelu? http://e-cyfrowe.pl/jenis-battery-grip-bg-e5-pro-z-lcd-do-eos-450d-500d-1000d-p-14658.html ...za wiele recenzji o nim nei widzialem i nie wiem czy ryzykowac :) http://www.optyczne.pl/?news=2167

Jeśli już, to oryginał BG-E5 kosztuje niecałe 500 zł;)

oskardj92
30-05-2010, 14:35
W tym wypadku też jestem za tym, żeby kupić oryginalny :D

gadget_zary
30-05-2010, 14:36

Nie kupuj jakichś badziewi z LCD itp. Im więcej bajerów i wodowtrysków tym większa szansa że coś będzie nie tak.
Jak zamiennik to szukaj Phottix'a (nie wiem czy jest BG-E5 od nich), jedne z lepszych (choć nie idealne - ale za coś się płaci nie ?) zamienników na rynku.

dexter77
30-05-2010, 14:54
hmm w takim razie musze to przemyslec ;)

znalazlem dwie opcje na necie z pewnych dla mnie zrodel:

http://e-cyfrowe.pl/canon-battery-grip-bg-e5-do-450d-1000d-p-6666.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-bg-e5-batterygrip.html

czy to sa te same modele?:)))

iso
30-05-2010, 15:27
hmm w takim razie musze to przemyslec ;)

znalazlem dwie opcje na necie z pewnych dla mnie zrodel:

http://e-cyfrowe.pl/canon-battery-grip-bg-e5-do-450d-1000d-p-6666.html

http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-bg-e5-batterygrip.html

czy to sa te same modele?:)))

tak, oba to oryginały canona

_igi
30-05-2010, 15:28
No są, podobna cena, te same numery i porządne ceny (nie wcisną ci podróby w ten sposób)

dexter77
30-05-2010, 15:31
na zdjeciach troche sie roznia, ale z doswiadczenia wiem, ze moga byc blednie dodane :) w takim razie chyba zainwestuje te 200zł wiecej :)

_igi
30-05-2010, 15:35
Warto. Co prawda w Polsce ceny gripów są poryte (900 zł za bg-e6), niemniej jednak warto, bo na tym spoczywa droższy zestaw, a na samą jakość gripa serio nie ma co narzekać. ;)

dexter77
30-05-2010, 18:27
dzieki wszystkim za rade :) inaczej pewnie kupilbym zamiennik a tak zdecydowalem, ze inwestuje w org ;) pozdrawiam

tormentor
30-05-2010, 19:16
O ile z 350D uzywalem gripa ciagle, zeby w ogole to to chwycic jakos. To z 40D zakladam w zaleznosci od okazji.

Jak ide z jednym szklem na miasto to biore aparat bez gripa - do toploadera. Natomiast, gdy ide focic konkretniej i np. przyda sie "wejscie na aparat" (np. zawody sportowe, wydarzenia, gdzie nie chcesz byc traktowany jak zwykly pstrykacz) - grip + tele/lampa blyskowa i juz jestes pan "fotoreporter", a i reka nie odpada od trzymania tego dziadostwa :)

Gripa zawsze uzywam tez do sesji, gdzie bardzo przydaje sie idealne kadrowanie, zwlaszcza pionowych kadrow.

_igi
30-05-2010, 20:57
O ile z 350D uzywalem gripa ciagle, zeby w ogole to to chwycic jakos. To z 40D zakladam w zaleznosci od okazji.

Jak ide z jednym szklem na miasto to biore aparat bez gripa - do toploadera. Natomiast, gdy ide focic konkretniej i np. przyda sie "wejscie na aparat" (np. zawody sportowe, wydarzenia, gdzie nie chcesz byc traktowany jak zwykly pstrykacz) - grip + tele/lampa blyskowa i juz jestes pan "fotoreporter", a i reka nie odpada od trzymania tego dziadostwa :)

Gripa zawsze uzywam tez do sesji, gdzie bardzo przydaje sie idealne kadrowanie, zwlaszcza pionowych kadrow.

Mam dokladnie tak samo, nie widzę najmniejszego powodu dla których miałbym tachać puszkę z gripem, jeśli szkło którym focę to np. 28/1,8 czy 50/1,2, słowem - mała stałka ;))

Im cięższy zestaw, lub im dłużej focimy, tym grip bardziej się przydaje.

Bodzius
31-05-2010, 13:05
350d zawsze uzywalem z gripem, komfort pracy bez porównania lepszy. Po przesiadce na 30d aparat z gripem zdecydowanie za dużo waży i nie da się z nim latać po mieście. Zawsze mam w zapasie dodatkowy akumulator i takie rozwiazanie uważam za najlepsze.

Gimli
31-05-2010, 14:07
Mam tylko dlatego bo kupiłem w komplecie z 50d. Dla mnie wystarczy dodatkowa bateria. Osobiście chyba nie zdecydowałbym się na zakup, przy moim amatorskim wykorzystaniu aparatu.

Cluer
03-06-2010, 20:53
Mam i poza "lansem" nie widzę zastosowania.
Zakładam na imprezy. Dodatkowo standardowo załozona lampa błyskowa i jesteś "profi"

Jesli już chcemy gripa to TYLKO razem w połączeniu z Hand Strap E1 !
Przy prawidlowym założeniu cięzar aparatu rozklada sie rownomiernie i nie trzymamy go już "na palcach".
dodatkowo każdy może poczuć się bezpieczniej bo taki zestaw nie wypadnie nam samoistnie z ręki, trudniej go wyrwac itp.

Mitem jest że trzymając w pionie aparat z gripem, obsługuje się go identycznie jak w poziomie aparat bez gripa. przynajmniej XXD. Tylna rolka jest umieszczona "za wysoko" Trzymając standardowo aparat tylna rolka umiejscowiona jest idealnie pod kciukiem. dodatkowo pod przyciskami - i + mamy wyprofilowane miejsce na kciuk. Grip nie ma tego wyprowilowania (ze względu na zgrubienie na baterie), rolka umieszczona jest tak, ze palec nie sięga już tak dobrze więc wprowadzanie korekt EV jest już mniej wygodne.
Problem nie dotyczy XXXD bo tam korekta EV to już w ogole makabra inna bajka.

Grip do serii dwucyfrowej nie ma tez pokrycia "skorką" ktora urzekła mnie w 5D z gripem. Cóż, nie można mieś wszystkiego w klasie zaawansowanego-amatora :)

Niemniej nie żałuję że go kupiłem - lans ma swoja cenę...

PS - moje ulubione szklo 50mm wygląda przy zalożonym gripiem jak... jakby go nie było :)

Vitez
04-06-2010, 15:22
Jesli już chcemy gripa to TYLKO razem w połączeniu z Hand Strap E1 !
Przy prawidlowym założeniu cięzar aparatu rozklada sie rownomiernie i nie trzymamy go już "na palcach".

Zależy od wielkości dłoni. Ja wcale nie trzymam aparatu "na palcach" i handstrap byłby mi absolutnie zbędny albo nawet przeszkadzał, bo gripa używam bardzo często przy kadrach pionowych a kadrów pionowych robię mnóstwo (zdecydowanie więcej niż poziomych).

dodatkowo każdy może poczuć się bezpieczniej bo taki zestaw nie wypadnie nam samoistnie z ręki, trudniej go wyrwac itp.

Owijam pasek wokół nadgarstka.

Mitem jest że trzymając w pionie aparat z gripem, obsługuje się go identycznie jak w poziomie aparat bez gripa. przynajmniej XXD. Tylna rolka jest umieszczona "za wysoko"

Może dla Ciebie. Na podstawie pojedynczej, subiektywnej opinii ciężko się obala mity. Dla mnie rolka przy chwycie poziomym umiejscowiona jest bardzo dobrze - bezproblemowo wprowadzam korekty EV.
Jedyne na co narzekam to niemożliwość sięgnięcia kciukiem do joysticka, na ktorym mam zmianę punktów AF.

Niemniej nie żałuję że go kupiłem - lans ma swoja cenę...

No właśnie. Troszkę mało wiarygodna jest recenzja gripa z ust kogoś, kto go bardzo okazjonalnie i tylko dla lansu używa, a nie po prostu używa :roll: .

Podsumowując tego typu opinię - również mogę powiedzieć że grip dla osób o małych dłoniach może być mniej wygodny niż dla osób o dużych dłoniach.

Jedrzej79
04-06-2010, 15:31
Ja mam 400D i wielkie dłonie. Od czasu zakupu oryginalnego, ale używanego gripa (można nabyć w dobrej cenie na "alledrogo", hehe) na prawde wygodniej mi sie robi zdjęcia (a jak sie robi z zoomem i jeszcze z lampą to juz w ogole). Są mniej poruszone, bo chwyt jest pewniejszy. Co więcej zdarza mi się robić więcej niż wcześniej zdjęć w formacie pionowym (wtedy mój aparat lepiej leży w dłoni niż w pionowym kadrze). Dodatkowo przy noszeniu "na szyi" aparat nie zwisa mi obiektywem w dół przy średniej ciężkości/długości obiektywach, wygodniej nosi się też "w dłoni". W zasadzie nie zdejmuje gripa z body, tez podczas dluzszych podrozy. Jesli chodzi o 2 baterie, to to akurat dla mnie nie jest kluczowe.

michael_key
17-06-2010, 15:12
A ja Wam powiem, że wszedłem w posiadanie używanego gripa BG-E2N.
Pomimo tego, że nie mam monstrualnym dłoni i korpus trzymało mi się wygodnie postanowiłem zakupić dodatkowy uchwyt. Sprawuję się rewelacyjnie. Podnosi dla mnie komfort fotografowania, który z serią dwu cyfrową body i tak jest wysoki.

dexter77
28-06-2010, 21:18
seria xxxD bez gripa z nim to wg mnie dwie różne bajki, z gripem apart lezy o wiele lepiej, pewniej, no i jego waga zdecydowanie poprawia komfort... co do serii xx z gripem nie wiem, bo nie posiadam ;) natomiast polecam do xxx

bernard78
28-06-2010, 21:53
ja mam 50D, odkąd kupiłem grip to moje body się z nim nie roztaje :-D

POLECAM

P.S.
dłonie mam średniej wielkości :mrgreen:
zjadłem "s" w "rozstaje" :(
szkoda, że nie ma edycji :neutral:

michallubon
28-06-2010, 23:44
Mam 40D z BG-2 i jestem zadowolony. Kupiłem, bo potrzebowałem większej wygody przy kadrach pionowych. W prawdzie jeszcze się czasem łapę na tym, że trzymam przy pionowych "po staremu" czyli za body(na dzień dzisiejszy mam go krócej niż miesiąc), a nie gripa ale jak już sobie przypomnę o tym, to potem jest wygodniej. Jedyne co mi zdecydowanie nie odpowiada to duża odległość kciuka od joysticka, bo używam go do zmiany punktu AF. Gdyby nie to, to byłaby rewelacja.

Bolek02
04-07-2010, 19:53
Grip to fajna sprawa i mając 50D skusiłem się na oryginał BG-E2N. Uważam że jak się ma porządny aparat to i grip powinien być oryginalny a nie zamiennik, który często jest nietrwały i zbyt plastikowy. Zestaw trochę przyciężki, ale jaka wygoda robienia pionowych kadrów :)

mamiyka
03-08-2010, 00:15
może dlatego, że przy dłuższych, cięższych szkłach nie tyle znaczenie ma waga, a wyważenie i rozłożenie środka ciężkości, a w tym akurat grip bardzo pomaga. Ale na ten temat jest już osobny wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=35626 więc raczej nie warto przenosić dyskusji tutaj.

A gdzie leży środek ciężkości w długich i ciężkich szkłach,jak np.70-200 ?
Przypadkiem nie tam,gdzie jest mocowanie statywowe?
To stwierdzenie miałoby sens,gdyby właśnie tam podpierać ręką na zasadzie równoważni,ale co wtedy z zoomowaniem lub ewentualnym ustawianiem ostrości? Chyba to nie to.

Mellan
03-08-2010, 01:43
W 5DmkII nie widzę żadnego sensu mocowania gripa, chyba,że dla lansu.
Bateria bardzo długo trzyma,więc dodatkowy klocek nie jest potrzebny.
Ciekawe,dlaczego dużo ludzi narzeka na ciężkie obiektywy,a montują jeszcze gripa?:lol:...

Gdzieś w tym wątku pewien czas temu wyraziłem dokładnie zbieżną opinię w stosunku do 5D1, co mamiyka.
Używam go od kilku lat z ciężkimi zoomami i nie potrafię znaleźć solidnego argumentu "za", poza przyzwyczajeniem użytkownika po przejściu z mniejszego body.

_igi
03-08-2010, 11:37
Ja mam duże łapska, i stety - niestety, duże szkła. Kupiłem oryginalnego gripa do 5D mark II, bardzo poprawia komfort używania, ze szkłami takimi jak np. 24-70, czy 70-200 - łatwiej jest trzymać to, i nie męczy się tak nadgarstek. Tylko mam jedno "ale", w sumie bardzo poważne. Gripy spodobały mi się po używaniu korpusu 1D, gdzie wszystko jest wysokiej jakości i dobrze spasowane. Tego samego nie da się powiedzieć o moim zestawie - chwieje się i przesuwa, nawet w dłoni, górny spust ma inną czułość niż ten zwykły, ogólnie jakość wykonania tego gripa, jak na pieniądze jakie każą sobie za niego zapłacić, jest zdecydowanie za niska.

mamiyka
03-08-2010, 12:16
Ja mam duże łapska, i stety - niestety, duże szkła. Kupiłem oryginalnego gripa do 5D mark II, bardzo poprawia komfort używania, ze szkłami takimi jak np. 24-70, czy 70-200 - łatwiej jest trzymać to, i nie męczy się tak nadgarstek.

Popatrz,ja też w zasadzie w 90% mam założonego kita 24-70 i nie zauważyłem poprawy ergonomii po zamocowaniu gripa,jedynie lekki balast.
Ale w naturę komfortu nie będę wchodzić.

_igi
03-08-2010, 12:23
Popatrz,ja też w zasadzie w 90% mam założonego kita 24-70 i nie zauważyłem poprawy ergonomii po zamocowaniu gripa,jedynie lekki balast.
Ale w naturę komfortu nie będę wchodzić.
Moim zdaniem jest niewygodnie, mam duże ręce i mały palec zawija mi się pod body, nie da się go trzymać praktycznie jedną ręką. Z gripem jest ciężej, ale mogę złapać całym łapskiem aparat.

A waga, tak czy siak waży ze dwa kilo, aż tak bardzo się to nie różni wagowo ;))

Szkoda, że 5DII nie jest z centymetr wyższe, wtedy nie potrzebowałbym żadnego gripa. :mrgreen:

mamiyka
03-08-2010, 12:28
To porób sobie zdjęcia pionowe bez gripa, z ciężkim szkłem i lampą w ręce wyciągniętą na OC-E3. :-D

Wiesz co,zdarza mi się,tylko zamiast kabla wyzwalacze mam założone.
Tylko pytanie : ile robisz takich zdjęć?
I zoomójesz przy okazji?:lol:

adino
03-08-2010, 12:51
ja mam oryginalnego gripa do mojej 5 i powiem szczerze że mało to to w sumie nie waży szczególnie z 24-70 lub 70-200 ale w kościele i na plenerach zawsze go mam :) na sali zazwyczaj zdejmuję bo jednak ciężar robi swoje ale bez niego to już nie ta sama praca i człowiek bardziej musi się wyginać :)

C80
03-08-2010, 14:00
Normalnie czytając uwagi dotyczące wagi zestawu z gripem czuję się jak Pudzian. Śmigam z zagripionym 40D + 70-200/2.8 (czasami z 580exII) i nie zdarzyło mi się nigdy narzekać na wagę. Wy ślubni to chyba jakieś chucherka jesteście... :mrgreen:

PS. Żeby nie było, różnica między 40D, a 50D to tylko 70 gramów.

mamiyka
03-08-2010, 15:24
Normalnie czytając uwagi dotyczące wagi zestawu z gripem czuję się jak Pudzian. Śmigam z zagripionym 40D + 70-200/2.8 (czasami z 580exII) i nie zdarzyło mi się nigdy narzekać na wagę. Wy ślubni to chyba jakieś chucherka jesteście... :mrgreen:

Niekoniecznie.Za moim aparatem stoi ok.100 kg argumentu.:lol:

Po kilkunastu godzinach bieganiny z zestawem 5DkmII z kitem 24-70 i spawarką 580 zwyczajnie boli mnie trochę nadgarstek,a przez kolejny tydzień tyłek od siedzenia przed kompem.Nie chciałbym,żeby ten nadgarstek bolał bardziej,dlatego minimalizuję zbyteczny balast.Cały zapas wisi sobie przy pasie u spodni.

Całkowicie subiektywnie,grip nie ma u mnie racji bytu:
-bateria trzyma długo
-grip zwiększa masę sprzętową
-używam lampy na sankach,czy to do spawania,czy tylko do wspomagania autofokusa,więc ta lampa skutecznie psuje efekt użycia gripa,bo i tak jest niestabilnie
-jeżeli błyskam w pionie, to grip ma zastosowanie przy jednym położeniu,a to rozkład cieni z lampy decyduje o położeniu aparatu
-zdjęć w pionie robię zdecydowanie mniej,niż w poziomie;z założonym wyzwalaczem jeszcze mniej
-nie muszę wyglądać,jak Ds-owiec,nie dorabia mi długości

Suma sumarum,dla szacunkowych kilku procent zdjęć z korzystnym użyciem gripa,hmmm...

...muka.Nie karkuluje się.:mrgreen:

dinderi
03-08-2010, 15:27
Za każdym razem kiedy biorę 5D z gripem kolegi AMMarshalla utwierdzam sie, że jest tak strasznie kipsko wyprofilowany, że nie chcę. Chyba, że do 5DII jest lepiej zrobiony.

_igi
04-08-2010, 12:58
Profil gripa jest w porządku, wygodnie się trzyma, tylko MZ pionowy uchwyt jest do bani, ale tyczy się to zarówno BGE6, jak i BGE2N. Jedynki mają fajne gripy, ale najgorsze w nich jest to, że nie da się ich zdjąć.

Cluer
06-08-2010, 09:31
Ostatnio bardziej w ramach testów niż większej konieczności załadowałem do gripa magazynek na akumulatory w nim 6xEneloop
Akumulatory nowe, (to było ich pierwsze użycie)

Okazało się, ze zrobiliśmy na tym zestawie3500 zdjęć !
(około 2/3 zdjęć przy użyciu zewnętrzej lampy, żadnego IS w szkle)

bother
06-08-2010, 10:06
Hmm, ale ilość baterii to nie jedyna zaleta gripa. Nie wyobrażam sobie, że podczas jednej sesji zrobie 3500zdjęć! Za to możliwość kadrowania w pionie -> rewelacja

Bolek02
06-08-2010, 10:23
Hmm, ale ilość baterii to nie jedyna zaleta gripa. Nie wyobrażam sobie, że podczas jednej sesji zrobie 3500zdjęć! Za to możliwość kadrowania w pionie -> rewelacja

Zgadzam się z Kolegą w 100% - grip to wygoda i ergonomia. Co z tego że jest ciężki - przecież mało kto zabiera go na wycieczki w góry :) W sytuacjach, gdy nie musimy przemieszczać sie na duże odległości daje wygodę użytkowania zestawu - szczególnie jeśli zapniemy ciężkie szkło.

Paviarotti
06-08-2010, 21:54
Dopiero drugi dzień jestem posiadaczem gripa do 50D i już go nie odepnę :)
Na początku może jest wrażenie lekkiej niewygody, ale po kilku godzinach odpięcie gripa skutkuje potężnym szokiem - aparat bez gripa jest malutki i palce nie mają się gdzie podziać. Dłoni nie mam zbyt wielkiej, ale grip i tak się przydaje. Tylko przy transporcie na większe odległości i używaniu statywu można sobie go darować, bo nie wnosi dużych korzyści ;)

Norbius
06-08-2010, 22:01
Może się narażę ale.... a co tam:twisted:

Tak sobie piszecie o przydatności gripów...
Jakiś czas temu przesiadłem się częściowo z sony na canona i jedno co można o canonie powiedzieć to to że nie umie robić gripów. Tak nieergonomicznego, niewygodnego, topornego i niefunkcjonalnego gripa w życiu nie widziałem. Po zapięciu gripa do A700 aparat przylepiał się do dłoni, nawet joy jest w gripie dublowany...gripy canona (pewnie poza zintegrowanym w jedynkach) to kawał tępo ciosanej cegły :-P Gripy w canonie to chyba najgorsze co mają....na szczęście ma inne zalety które to rekompensują...

enter
08-08-2010, 03:24
Może się narażę ale.... a co tam:twisted:

Tak sobie piszecie o przydatności gripów...
Jakiś czas temu przesiadłem się częściowo z sony na canona i jedno co można o canonie powiedzieć to to że nie umie robić gripów. Tak nieergonomicznego, niewygodnego, topornego i niefunkcjonalnego gripa w życiu nie widziałem. Po zapięciu gripa do A700 aparat przylepiał się do dłoni, nawet joy jest w gripie dublowany...gripy canona (pewnie poza zintegrowanym w jedynkach) to kawał tępo ciosanej cegły :-P Gripy w canonie to chyba najgorsze co mają....na szczęście ma inne zalety które to rekompensują...

tu masz rację grip z A700 A900 super współpracuje z aparatem i fotografem i jeszcze sprytnie przekręcana lampka której nikt wcześniej nie wymyślił :|

ale cóż - nauczyłem się trzymać te przykręcane cegły

Bolek02
08-08-2010, 07:40
Tak nieergonomicznego, niewygodnego, topornego i niefunkcjonalnego gripa w życiu nie widziałem. Po zapięciu gripa do A700 aparat przylepiał się do dłoni, nawet joy jest w gripie dublowany...gripy canona (pewnie poza zintegrowanym w jedynkach) to kawał tępo ciosanej cegły :-P Gripy w canonie to chyba najgorsze co mają....na szczęście ma inne zalety które to rekompensują...

Grip powinien być solidnie wykonany i stwarzać wrażenie stabilności, szczególnie jako przeciwwaga w xxxD. Chyba nie widziałes Kolego cegły i stąd takie porównanie :):):)

glasseye
17-08-2010, 18:06
używałem gripa z 400D i to była jedna z najlepszych decyzji, jakie podjąłem odnośnie tego body. 400D jest maciupeńka i grip kupiłem, bo dość miałem trzymania body trzema palcyma. nie wyobrażam sobie już trzymania tego aparatu bez gripa.
Natomiast po przesiadce na 50D, który jest zdecydowanie większy i wygodniejszy, stwierdzam, że grip jest mi w nim zupełnie niepotrzebny

darogryf
17-08-2010, 20:02
Do C7 mam podpięty grip na stałe. Kilka dni temu miałem okazję pobawić się 5DII, przy pionowych ujęciach i C70-200 czegoś mi brakowało. Myślę, że w wielu wypadkach daje sporą wygodę. Można się bez niego obyć, kwestia przyzwyczajenia.

waldit2t
17-08-2010, 20:26
od momentu przypiecia do 30D nie zostal ani razu zdjety. tak jak poprzednicy:
lepszy komfort pracy w szczegolnosci gdy ktos ma duze dlonie, no i przede wszystkim pionowe kadry sa duzo przyjemniejsze

jarekA
17-08-2010, 21:00
Z 5D gripa mam przypiętego na stałe. Parę razy tylko zdarzyło sie, że go odpiąłem, żeby body ze szkiełkiem zmiescilo sie do sakwy rowerowej. Było w porządku (przypiety był 17-40), ale przy wiekszych szkłach trzyma się bez gripa mniej wygodnie.
Z puszkami x00 grip to jedyne wyjscie z sytuacji przy moich łapkach ;-)

Handelson
17-08-2010, 21:14
Używałem i używam gripa we wszystkich moich aparatach. Obecnie 5D2. Jeśli ktoś nie widzi potrzeby stosowania w większych puszkach to trudno, nie będę namawiał :twisted:
Przyjdzie czas (albo i nie) popracować z solidnym (ciężkim) szkłem przy sesji i pionowych kadrach. Kilka godzin pracy i te osoby zrozumieją (albo i nie) jakie są zalety gripa ;)

BARTONS
17-08-2010, 22:01
ja mam 400d od 3-4 lat od początku w każdym razie. gripa kupiłem po kilku miesiącach i dokupiłem jedna baterie za 30 zł -jakiś zamiennik. powiem tak bez gripa nie ma za co złapać. a tak aparat poważniej wygląda, masz za co złapać. i co najważniejsze ładujesz baterie i lecisz jakież 16 gb w Rawie. wiec warto chyba

Bolek02
17-08-2010, 22:09
Jeśli na codzień się używa gripa z ciężkim body jak 50D czy 5D, to warto go zdjąć jedynie podczas wyprawy w góry, zeby nadmiernie nie obciążać zestawu. Wszędzie tam gdzie nie trzeba go daleko nosić jest wprost nieodzowny :) Kto używa ten wie.

flankerp
19-08-2010, 22:13
Ja dokupilem do mojej 500setki Nieoryginalnego gripa z wbudowanym LCD. Poza ergonomia mam dodatkowo mozliwosc bardzo duzego (99 godzin ;) czasu otwarcia migawki, co sie przydaje w zdjeciach nocnych nieba (gwiezdne kregi ;)
Jest to bardzo przydatne, gdyz czas podajemy poprostu w sekundach (albo munutach czy godzinach ;) ) co bardziej ulatwia sprawe niz tradycyjne krecenie kulkiem ;)

Polecam. Jakosc wysoka, styki zlote i takie tam ;)

_igi
21-08-2010, 00:09
Tylko przy transporcie na większe odległości i używaniu statywu można sobie go darować, bo nie wnosi dużych korzyści ;)

Przy długich ekspozycjach bardzo przydaje się drugi akumulatorek, przez co nawet da się jakoś zaakceptować mniejszą stabilność zestawu. No i mamy +5 cm wyższy statyw ;)))

Paviarotti
21-08-2010, 00:26
Ojj tak, muszę się zgodzić. Ostatnio przy naświetlaniu meteorów miałem gripa. Co prawda zrobiłem ~150 zdjęć, więc nie przydał się zbytnio, ale zawsze w razie czego był. Jakby temperatura spadła to na pewno by się przydał bardziej.

Lafar
21-08-2010, 00:47
Zdecydowanie tak. Od kiedy zamontowalem do mojej puszki nie zdejmuje. Zdecydowanie poprawia uchwyt i stabilizacje calego zestawu. Do tego mam zawsze dwa akumulatorki - wczesniej zdarzalo sie ze ucieklo mi idealne ujecie bo musialem zmienic akumulatorek. A i jeszcze jeden plus, kiedy padna na wyprawie akumulatorki, zawsze mozna wsadzic zwykle paluszki - dostepne praktycznie wszedzie :-D

mxw
22-08-2010, 02:26
A i jeszcze jeden plus, kiedy padna na wyprawie akumulatorki, zawsze mozna wsadzic zwykle paluszki - dostepne praktycznie wszedzie :-D
tia - tylko trzeba by nosić ze sobą cały czas koszyczek na te paluszki :roll:
a to-to kruche jest, w torbie przeszkadza, nawet nie pamiętam gdzie jest mój... chyba nie wyjąłem go nawet z folijki z pudełka, więc bez przesady z tymi paluszkami. ;)

(dlaczego nie robią tego tak, jak kiedyś: w gripie bez żadnych koszyków i szufladek można było wsadzić akumulator w jedną stronę albo paluszki w drugą - przesuwając jedynie przegródkę 8-))

natomiast co do gripa - zdecydowanie przydatny z wielu powodów.
nie do końca w ogóle rozumiem, jak można dyskutować na ten temat. dokładnie tak, jak dyskusja o osłonach przeciwsłonecznych :roll:

_igi
22-08-2010, 16:09
Ojj tak, muszę się zgodzić. Ostatnio przy naświetlaniu meteorów miałem gripa. Co prawda zrobiłem ~150 zdjęć, więc nie przydał się zbytnio, ale zawsze w razie czego był. Jakby temperatura spadła to na pewno by się przydał bardziej.

Mi w 5D mark II jeden akumulatorek przy nocnych fotach pada po ~3 godzinkach.

E.3
22-08-2010, 18:07
Z własnego doświadczenia wiem, że grip przy puszkach XXXXd i XXXd jest dla mnie konieczny, natomiast przy XXd i Xd nie szczególnie. Nawet gdy robiłem zdjęcia 5d+70-200/2.8+tc x2 nie było problemu z utrzymaniem całości przez przeszło 1.5 godziny, a nawet śmiem twierdzić że praca była całkiem wygodna. ;)

Handelson
22-08-2010, 18:53
Przy pionowych kadrach też? :)

E.3
22-08-2010, 20:22
Też :)

Handelson
22-08-2010, 20:24
Też :)

No to twardziel jesteś :)

E.3
22-08-2010, 20:33
Nie sądzę, uważam że to zależy jak kto trzyma aparat i od osobistych przyzwyczajeń... Tyle mojej subiektywnej opinii :D

Handelson
22-08-2010, 20:40
Nie sądzę, uważam że to zależy jak kto trzyma aparat i od osobistych przyzwyczajeń... Tyle mojej subiektywnej opinii :D

Spoko :)
Ja też tak uważałem a teraz jak odepnę od 5tki to jakaś taka mała i niewygodna mi się wydaje ;)

iso
30-08-2010, 10:32
potrzebuje pomocy. właśnie dojechał mój grip zamiennik delta (meike) bg-e5. wszystko śmiga, pasuje. problem jest ze wskazaniem poziomu naładowaina baterii - oryginał lp-e5 w puszcze niemal pełny a w gripie pokazuje że rozładowany. czekam aż się drugi naładuje ale nie sądzę że coś to zmieni. odsyłać?

Bolek02
30-08-2010, 10:44
potrzebuje pomocy. właśnie dojechał mój grip zamiennik delta (meike) bg-e5. wszystko śmiga, pasuje. problem jest ze wskazaniem poziomu naładowaina baterii - oryginał lp-e5 w puszcze niemal pełny a w gripie pokazuje że rozładowany. czekam aż się drugi naładuje ale nie sądzę że coś to zmieni. odsyłać?

Włóż dwa w pełni naładowane oryginalne aku i sprawa sie wyjaśni - jak masz jeden aku w gripie to się raczej nie dowiesz. :-(

iso
30-08-2010, 11:03
mm tasty... właśnie odkryłem że nie działają też przyciski od ael i wyboru pkt af. Av działa.

iso
30-08-2010, 13:17
zaczał pokazywać normalnie. ale przyciski nadal nie działają. muszę odesłać niestety.

Bolek02
30-08-2010, 15:36
zaczał pokazywać normalnie. ale przyciski nadal nie działają. muszę odesłać niestety.

Raczej nie masz wyboru skoro raz to nie działa raz tamto :( Kup ty lepiej używany oryginał, to lepiej na tym wyjdziesz.

iso
30-08-2010, 16:45
coś nie teges było w środku. a problem z baterią to chyba moje blond włosy, bo po przełożeniu baterii w drugi slot pokazywało dobrze :D ale przyciski nawalały, to fakt. oryginalnego nie kupię bo to za duże pieniądze jak za taką cegłę.

henkin
30-08-2010, 22:47
Witam zastanawiam nad zakupem tego gripu http://allegro.pl/alpha-digital-bg-e5-grip-canon-450d-500d-1000d-i1211252246.html i może któryś z użytkowników go ma to prosił bym o napisanie jak się sprawuje

MC_
30-08-2010, 22:50
Poproś towersa o sprawdzenie przed wysyłką.

iso
30-08-2010, 23:02
patrz post wyżej :mrgreen:

mariusz231
16-10-2010, 20:25
Witam wszystkich,

Czy ktoś z was używa z powodzeniem któregoś gripa z linków http://allegro.pl/foto-ivy-grip-jenis-bg-e5-do-canon-450d-500d-1000d-i1264597621.html http://allegro.pl/grip-bat-pack-phottix-canon-450d-500d-1000d-bg-e5-i1270369043.html http://allegro.pl/battery-pack-grip-bg-e5-canon-eos-500d-450d-1000d-i1261449231.html próbuje dorwać używany oryginał na alledrogo, lecz jest ciężko i chyba zdecyduje się na zamiennik. Po przeczytaniu masy wątków na różnych forach mam mętlik i nie mogę się zdecydować :)

Pozdrawiam

andrewjohn
17-10-2010, 09:55
Witam wszystkich,

Czy ktoś z was używa z powodzeniem któregoś gripa z linków http://allegro.pl/foto-ivy-grip-jenis-bg-e5-do-canon-450d-500d-1000d-i1264597621.html http://allegro.pl/grip-bat-pack-phottix-canon-450d-500d-1000d-bg-e5-i1270369043.html http://allegro.pl/battery-pack-grip-bg-e5-canon-eos-500d-450d-1000d-i1261449231.html próbuje dorwać używany oryginał na alledrogo, lecz jest ciężko i chyba zdecyduje się na zamiennik. Po przeczytaniu masy wątków na różnych forach mam mętlik i nie mogę się zdecydować :)

Pozdrawiam

Myślę, że wszystkie podane wyżej są podobnej jakości i funkcjonalnie spokojnie zastepują orginał. Najbardziej chwalony, o ile dobrze pamietam był Photix, ale ja mam Delte, na którą było najwiecej narzekań i też się sprawdza ( wprawdzie w miarę używania w paru miejscach na brzegach guma lekko się odklejała, ale odrobina kleju i jest OK). Generalnie uważam, że watro brać zamiennik, cena jednak dwa razy niższa a funkjonalność ta sama. No chyba,że ktoś musi mieć logo Canon...

michael_key
17-10-2010, 10:26
No chyba,że ktoś musi mieć logo Canon...
Pamiętaj też, że owe logo zobowiązuje. Sam wspomniałeś o odklejającej się gumie. Niby nic, ale to pokazuje za co się m.in. płaci za grip z logiem Canon.

andrewjohn
17-10-2010, 15:47
Pamiętaj też, że owe logo zobowiązuje. Sam wspomniałeś o odklejającej się gumie. Niby nic, ale to pokazuje za co się m.in. płaci za grip z logiem Canon.

Logo canon zobowiązuje, niby racja, jakość wykonania i niezawodność powinna być I klasa, ale czy warto za to płacić dwukrotną cenę, to każdy musi ocenić sam w zależności od możliwości finansowych. Moja ocena jest oczywiście subiektywna.
A swoją drogą,nawiązując do tego że logo zobowiązuje, ciekawe czy ktoś miał jakieś problemy z orginalnym gripem canona?