Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czy warto teraz łykać 5d

florek
27-06-2008, 10:11
kusi mnie to body bo tu i tam chwalą jego matryce. do kiedy to to moze byc produkowane?

himi
27-06-2008, 10:13
Pewnie jeszcze trochę będzie, wciąż nic pewnego w/s terminu wejścia następcy. Ja też się czaję na starą dobrą piątkę.

ryszard_ochódzki
27-06-2008, 10:20
5D to nie tabletka żeby to łykać :)

Ale wg aparat wart swojej ceny.

MacGyver
27-06-2008, 10:20
http://canon-board.info/search.php
http://canon-board.info/showthread.php?t=28854&highlight=czy+warto+5D

Zig
27-06-2008, 11:59
Pewnie, że warto. 5d nadal robi niesamowite foty, a w tej cenie nic go nie przebije w żadnym innym systemie.

Kolekcjoner
27-06-2008, 12:41
Myślę że warto :). Myślę też, że pod koniec tego roku będzie nadal w sprzedaży. A ceny mogą być coraz bardziej atrakcyjne - szczególnie po sierpniu 8).

Mellan
27-06-2008, 13:03
kusi mnie to body bo tu i tam chwalą jego matryce. do kiedy to to moze byc produkowane?
Jeśli miałbym wróżyć z fusów stawiałbym, że piątka drugiej generacji zostanie podzielona na pełnoklatkowe 3D z ficzerami wprowadzonymi ostatnio+ok 16mpx i na cropowe (x1.3?) 7D do szybkich serii, co może znaczać utrzymanie 5D w ofercie do przynajmniej następnego lata.
To dobry aparat i na rynku nie ma odpowiednika u innych producentów.

Kolekcjoner
27-06-2008, 13:17
Jeśli miałbym wróżyć z fusów stawiałbym, że piątka drugiej generacji zostanie podzielona na pełnoklatkowe 3D z ficzerami wprowadzonymi ostatnio+ok 16mpx i na cropowe (x1.3?) 7D do szybkich serii, co może znaczać utrzymanie 5D w ofercie do przynajmniej następnego lata.
To dobry aparat i na rynku nie ma odpowiednika u innych producentów.

Na a jeśli będzie kosztował w okolicach 3 kzł to będzie się działo oj będzie :mrgreen:.

johan
27-06-2008, 13:25
Florek, jak masz ciśnienie na zakup, to łyknij używaną 5-tkę, jak wyjdzie coś nowego to mniej stracisz. Używki w dobrym stanie są teraz w bdb cenie;-)
pzdr

m_o_b_y
27-06-2008, 13:39

Dam Ci dobrą radę: zaczekaj.
Gdy wyjdzie 5D mark II, to dotychczasową piątkę kupisz za dobrą cenę.
Takie są reguły rynku, przynajmniej dotychczas tak było, a nic nie wskazuje, aby to się miało zmienić.
Ja tak obstawiam.
Pozdrówka

kubaj
27-06-2008, 13:50
Na a jeśli będzie kosztował w okolicach 3 kzł to będzie się działo oj będzie

za takie zdanie nowy user dostaje z automatu punkty karne i przylepke ze jest trollem, drogi gwozdzt-iu moze byc tutaj tez 'popracowal'

jarekA
27-06-2008, 14:24
Takie są reguły rynku, przynajmniej dotychczas tak było, a nic nie wskazuje, aby to się miało zmienić.
Ja tak obstawiam.
Pozdrówka

Ja też tak kombinowałem prawie rok temu i ...... czekałem pół roku (i czekałbym nastepne pół na następcę jak widać), ale się wk...... i na swięta zrobiłem sobie prezent. Wolę wydać teraz parę stówek więcej, mieć św. spokój z kombinowaniem i w tym czasie bawić się w fotografa.
Przez te pół roku zrobiłem parę fajnych fotek i teraz mam święty spokój. Cena po wyjściu mk2 pewnie i spadnie, ale jesli Canon planuje w końcu jego wprowadzenie to pewnie ogranicza produkcję i czyści magazyny, tak więc nie ma co chyba liczyć na zalew nowych-starych pozostałości z magazynów.

Propi
27-06-2008, 14:46
Mnie też sprzedawca straszył, że nie warto brać teraz piątki, bo cashback się kończy i po nim na pewno będzie obniżenie ceny... Ale że sezon weselny w pełni, to nie myślałem wiele i wziąłem w leasing :) Cena summa summarum nie jest może super, ale mam opcję, żeby za rok, jak mi się 5d znudzi, zmienić bez wielkich opłat na następcę. I to jest już całkiem dobra opcja ;)

Kolekcjoner
27-06-2008, 15:11
Ja tak obstawiam.
Pozdrówka

Tyle że jest w tym jednak pewien haczyk ;) - jak wyjdzie następca to stara piątka przestanie robić dobre zdjęcia 8).

Fotos
27-06-2008, 16:38
Policz sobie ile zdjec bys cyknal 5d z czasem 1/8000 czekajac na nastepce :-)

Semtex
27-06-2008, 16:46
Ja tak obstawiam.
Pozdrówka

O ile wyjdzie bo ten sam komentarz czytam od dwóch lat , ze już , że na pewno , że już w testach itd.

romko
27-06-2008, 17:07
Myślę, że warto, szczególnie przy obecnych niskich kursach euro i dolara. Z czekania raczej pożytku nie będzie, szkoda czasu nawet na takie kalkulacje, kiedy i za ile jeszcze stanieje. Nawet jak wyjdzie następca te same dylematy zostaną - czy warto taniej starszy model, czy wyżłować się na nowy MKII. Mi przeszły wszelkie wątpliwości po pierwszych dniach użytkowania.

ABJ
27-06-2008, 17:52
warto, zmienilem pare dni temu 40D na 5D... jestem bardzo zadowolony.
Nie czekaj tylko kupuj. Szkoda czasu.
A tak jak wyzej napisali, za ta kase nie dostaniesz nic lepszego w zadnym systemie.

micles
02-10-2008, 15:48
Kiedy zacznie tanieć i o ile?
Kiedy zacznie go brakować w sklepach?

mungo
02-10-2008, 16:14
Warto kupować. Warto, warto. Mówię z wlasnego doświadczenia. Jakość nieziemska, a czekać, aż wejdzie model, który kręci filmiki... Bez komentarza.
Wiem tyle, że profi sprzedają swoje marki na 5D

micles
02-10-2008, 16:19
To że warto to wiem, ale się pytam kiedy cena zacznie spadać, i kiedy osiągnie swoje minimum.

gwozdzt
02-10-2008, 16:25
Kiedy zacznie tanieć i o ile?
Kiedy zacznie go brakować w sklepach?

To że warto to wiem, ale się pytam kiedy cena zacznie spadać, i kiedy osiągnie swoje minimum.
bijesz pianę i nic więcej...
:arrow: www.wrozka.pl

sowask8
02-10-2008, 16:34
cytat z wątku o 5d II

Tyle to może u TIP-ów ale jak byłem w biurze fotoit to mówili mi że cena 5d MKII będzie na poziomie 8200-8500 a 5D MKI spadnie do 4700
(mówię o cenach brutto)
ja mysle ze do roku cena sie obnizy do minimum, ale to takie moje przypuszczenia.
Komu będzie zależeć to poczeka już zaraz z półek nie znikną :D

pst
02-10-2008, 16:47

pogadaj z tipami - moze ktorys pusci farbe przez telefon ;-)
jak bym byl na kupnie to bym poczekał do świąt lub ewentualnie po nowym roku - pamiętaj że jak wejdzie następca do sklepów to stare 5d moze szybko zniknąć
ja tak miałem z 300d gdy kupowałem ledwo mozna bylo dostac bo 350d weszło
podobnie z 30d jak wchodziło 40d (lub tuz przed)

z ff sie nie czaiłem bo mi zakosili sprzęt - trzeba czymś focić no nie?
z tego co widziałem pracujesz aparatem - nad czym sie zastanawiasz? czy zaoszczędzisz 300-500 pln? w ciągu jakiego czasu zarobisz taką kwotę?
ile czasu mogłbys focić 5d kupując go juz a nie po nowym roku ?

odpowiedz sobie na te pytania i wszystko bedzie jasne

micles
02-10-2008, 16:56
pracujesz aparatemDorywczo. Teraz klasa maturalna, więc będzie to dość ograniczone (teoretycznie).
czy zaoszczędzisz 300-500 pln?Nom, zawsze 300-500zł
ile czasu mogłbys focić 5d kupując go juz a nie po nowym roku ?Moim targetem fullframe'owym jest okres wakacyjny, ale nie ukrywam, że coraz szybciej okres oczekiwania się skraca, i może przestawię termin na ferie zimowe/marzec (5dniowy wyjazd na narty z klasą). Chciałem tylko znać wasze przypuszczenia, przecież wiem, że nikt nie jest w stanie odpowiedzieć mi na te pytania.

koraf
02-10-2008, 17:00
Nie będe odkrywczy jak powiem ,że w tym przypadku rynkiem również rządzi popyt i podaż na podstawie ,których ustala się cena i to wszystko :mrgreen: ale kiedy i ile będzie ona wynosić to już zostało napisane ...

Propi
02-10-2008, 17:01
Z rozmowy ze sprzedawcą, wiem skądinąd, że 5d mkII będzie sprzedawany w kicie z 24-105L, i że zestaw ten kosztować będzie w granicach 10k PLN. Więc cena jak za zwykłą piątkę. Moim zdaniem warto te dwa miechy przeczekać :)

Plessis
02-10-2008, 17:39
Myślę, że trzeba czekać około 49 lat i 11 miesięcy - wtedy cena będzie osiągać minimum(to będzie okrutna staroć) Po upływie 50 roku stanie się zabytkiem i cena zacznie niechybnie rosnąć. To moja dobra i bezpieczna (dla mnie ) rada. Wtedy już będę martwy.
lol
G.

pst
02-10-2008, 17:57
Z rozmowy ze sprzedawcą, wiem skądinąd, że 5d mkII będzie sprzedawany w kicie z 24-105L, i że zestaw ten kosztować będzie w granicach 10k PLN. Więc cena jak za zwykłą piątkę. Moim zdaniem warto te dwa miechy przeczekać :)

coś chyba pokręciłeś - w kwietniu kupiłem 5d 24-105 i 17-40 za 10500pln zdaje sie...

Propi
02-10-2008, 18:02
W tej chwili 5d z 24-105 kosztuje 8,5k (allegro). Więc jeśli nowy kosztowałby 10k, to chyba jest to całkiem niezła cena, czyż nie? :)

micles
02-10-2008, 18:25
Myślę, że trzeba czekać około 49 lat i 11 miesięcy - wtedy cena będzie osiągać minimum(to będzie okrutna staroć) Po upływie 50 roku stanie się zabytkiem i cena zacznie niechybnie rosnąć. To moja dobra i bezpieczna (dla mnie ) rada. Wtedy już będę martwy.
lol
G.Ok, tak postąpię. Dzięki za rady!

tom517
02-10-2008, 18:46
Pytanie czy czekasz na nową czy na używaną ? Nowe jak malo zostanie to cena moze wzrosnac (patrz teraz ceny w sklepach 30D>40D). Używanych ceny najpierw powinny spadac ciut szybciej, ale tak za rok pewnie bedą sie utrzymywać na stałym wolno taniejącym poziomie. Jak Mikołaj co niektórym najgrzeczniejszym przyniesie 5D II pod choinkę, to troche atrakcyjnych cenowo 5D I może sie pojawic styczen-luty. (przynajmniej rok temu tak było z 30D po wejsciu 40D). Cena 5D II w tym czasie napewno troche opadnie i Ci co myśleli o 5D I będą się zastanawiac a moze 5D II i wtedy jeszcze 5D I pójdzie w dół

Dragunov
02-10-2008, 18:48
5D nie pójdzie już mocno z ceną w dół nawet jeśli mkII wejdzie na rynek. Jakość produkowanych obrazów z tej zacnej puszki jest nadal na wysokim poziomie w stosunku do nowszych modeli(również konkurencji) i dystrybutorzy zdają sobie z tego świetnie sprawę...

pst
03-10-2008, 00:29
pozwól że zacytuję cię jeszcze raz

piszesz o cenie nowej piątki ~10kpln i dalej wiec cena jak za zwykłą - zrozumiałem że ta 'zwykła'=5d a 'niezwykła'=5dmkII

niżej znów piszesz że

W tej chwili 5d z 24-105 kosztuje 8,5k (allegro)
chodzi oczywiście o tą 'zwykłą' piątkę

troche jest niespójne to co piszesz - chyba że uważasz róznicę 1,5kpln za nieistotną; wtedy oczywiście jest to logiczne - tyle że dobrze by było takie info dodać
bo za półtora kafla można jakieś uzywane szkiełko okazyjnie kupić lub nówkę jasną stałke
żebyśmy sie dobrze zrozumieli - nie czepiam się tylko lubie jasne wypowiedzi; wystarczy że muszę sie domyślać co myśli moja żona ;-)
:mrgreen:

micles - jak ci sie nie pali to obserwuj rynek i alledrogo oraz tipów; przyczaj się; później zaatakuj i kup :mrgreen:
moim zdaniem najlepszy okres powinien być tuz po wprowadzeniu 5dmkII do sprzedaży - może więc na nowy rok?
jesli mogę doradzić to odradzam :mrgreen: kupowania na 'szybciocha' (pomimo moich prowokacyjnych pytań ;-) ); najważniejsze jest to że wiesz że chcesz kupić - czekaj okazji i uderz silnie
widziałem jakie fotki robisz - nie potrzeba ci do tego 21mpix; za niewydaną kase (roznice miedzy zwykłą i nieżwykłą piątką) dołóż do szkła jakie ci zabraknie pozbywając sie cropa bo w fotografii najważniejsze jest
światło
fotograf
szkło
body
karta CF ;-)

MMM
03-10-2008, 01:15
5D nie pójdzie już mocno z ceną w dół nawet jeśli mkII wejdzie na rynek. Jakość produkowanych obrazów z tej zacnej puszki jest nadal na wysokim poziomie w stosunku do nowszych modeli(również konkurencji) i dystrybutorzy zdają sobie z tego świetnie sprawę...
Tak, ale jak tu ktoś ładnie napisał, 5D to bardzo nieświeży marketingowo produkt. Kupią go głównie ludzie, którzy konkretnie wiedza czego chcą. Dla przeciętnego klienta to już 50D będzie bardziej atrakcyjne, bo nowość, LV, wyświetlacz, więcej mpix, lepszy AF a także niższa cena i w dodatku tani kit IS. Zainteresowanie 5D będzie spadać wraz z ceną.
Pytanie tylko jaką Canon sobie wymyślił minimalną cenę przy której jeszcze warto będzie utrzymywać sprzedaż 5D zanim wycofa z produkcji?

micles
03-10-2008, 08:53
nie potrzeba ci do tego 21mpix; za niewydaną kase (roznice miedzy zwykłą i nieżwykłą piątką) dołóż do szkła jakie ci zabraknie pozbywając sie cropa21mpix jest wręcz niewskazana, bo przecież co mi te rawy obrobi :D (fakt, jest sraw, ale ja wolę kupić stare ale jare i tanie, niż przepłacać za świeże wodotryski i za rok żałować 1/3 ceny.)
A zostać nic nie zostanie, bo już na samo 5d ciuram.

thedoc
03-10-2008, 09:32
Tak, ale jak tu ktoś ładnie napisał, 5D to bardzo nieświeży marketingowo produkt. Kupią go głównie ludzie, którzy konkretnie wiedza czego chcą. Dla przeciętnego klienta to już 50D będzie bardziej atrakcyjne, bo nowość, LV, wyświetlacz, więcej mpix, lepszy AF a także niższa cena i w dodatku tani kit IS. Zainteresowanie 5D będzie spadać wraz z ceną.
Pytanie tylko jaką Canon sobie wymyślił minimalną cenę przy której jeszcze warto będzie utrzymywać sprzedaż 5D zanim wycofa z produkcji?

jako ekonom i handlowiec powiem tak: 5d nie jest już prawdopodobnie produkowane, a to co jest to zapasy magazynowe, które były ostatnio wypychane (cash-back), w momencie wejścia mkII jedyne mkI które będą to te które będą na półkach u dystrybutorów, to jedyne sensowne rozwiązanie, gdyż inaczej canon miałby w sprzedaży dwie puszki FF 5d, o różnych cenach, które stanowiłyby dla siebie bezpośrednią konkurencję, tak się nie robi. Cena 5d spadnie jeszcze max 5% i uważam że jest to najlepszy moment na zakup puszki FF, gdyż po wejściu mkII cena poszybuje znowu w okolice 7-8 tysi i pozostanie na tym poziomie przez długi czas. W tym segmencie puszki tyle kosztują, patrzcie na ceny nikona czy sony.:smile:

michal_sokolowski
03-10-2008, 09:39
Cena 5d spadnie jeszcze max 5% i uważam że jest to najlepszy moment na zakup puszki FF, gdyż po wejściu mkII cena poszybuje znowu w okolice 7-8 tysi i pozostanie na tym poziomie przez długi czas. W tym segmencie puszki tyle kosztują, patrzcie na ceny nikona czy sony.:smile:

za 7-8 tys. to masz używaną puszkę 1ds mark II z półki 2 piętra wyżej,
albo nówkę 5D mark II w listopadzie.
zanim napiszesz coś tak istotnego dla decyzji zakupu to sprawdź ceny.
(...)

Kolekcjoner
03-10-2008, 10:32

Sądzę że jest dokładnie tak jak piszesz :). Do tego dochodzi idiotyczny czynnik (ale prawdziwy) 50D ma po prostu więcej pikseli = jest lepszy.

Prawdopodobnie już wycofał. Na stronach Canona nie ma już starej 5tki w ofercie.

Gdzieś chyba Westfall wspominał, że ze względu na koszty produkcji matryc do 5D Canon będzie chciał od razu wysłać ten model na emeryturę.

kami74
03-10-2008, 10:57
Pytanie jes podstawowe: Czy Mk II będzie produkowal takie obrazki jak Mk I . Jesli tak albo tak + to celuje w niego. Jesli nie to celuję w starocia Mk I

MMM
03-10-2008, 11:05
Prawdopodobnie już wycofał. Na stronach Canona nie ma już starej 5tki w ofercie.
Jest
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/lineup.html

Na dpreview też jeszcze się trzyma, choć już na wylocie :D
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon

Kolekcjoner
03-10-2008, 11:26
Jest
http://cweb.canon.jp/camera/eosd/lineup.html

Na dpreview też jeszcze się trzyma, choć już na wylocie :D
http://www.dpreview.com/reviews/specs/Canon

Tu (http://www.canon.com/eos-d/index.html) nie ma. Na stronach krajowych (np. USA) to jeszcze nawet 30D mają :D.

SosnA
03-10-2008, 16:29
Znalazłem coś takiego
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-5d-mark-ii-body.html

Jaka jest opcja że już jest w Polsce w sprzedaży?

meian
03-10-2008, 16:56
(...)

używam 5D jak i 1dsMKII, jakość obrazu 5D jest nieporównywalnie lepsza, nasycenie - plastyka, AF w Ds niewiele szybszy szczeg. podpinając 85/1.2L ...

--
A propos czy warto czy nie myślę że warto ale tylko wtedy kiedy nie jest to jakiś wielki wysiłek finansowy, nie stać Cie nie kupuj i nie pisz czy cena 5D spadnie. Sorry ale to już jest śmieszne!

koraf
03-10-2008, 16:58
Znalazłem coś takiego
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-5d-mark-ii-body.html

Jaka jest opcja że już jest w Polsce w sprzedaży?

Jak na razie żadnej nie ma ponieważ 5dmkII ma być dostępny w listopadzie :( , a tutaj jest tańszy na zapisy : http://www.foto-net.pl/sklep/produkt21358-Canon-EOS-5D-MARK-II.html

michal_sokolowski
03-10-2008, 17:02
używam 5D jak i 1dsMKII, jakość obrazu 5D jest nieporównywalnie lepsza, nasycenie - plastyka, AF w Ds niewiele szybszy szczeg. podpinając 85/1.2L ...

--
A propos czy warto czy nie myślę że warto ale tylko wtedy kiedy nie jest to jakiś wielki wysiłek finansowy, nie stać Cie nie kupuj i nie pisz czy cena 5D spadnie. Sorry ale to już jest śmieszne!

jakość obrazu w 5D nieporównywalnie lepsza niż w 1Ds mark II ? w życiu nie uwierzę.

jeśli chodzi o AF to wiem (z opinii), że w 5D jest raczej kiepski, zwłaszcza tryb serwo i punkty AF boczne.

Natomiast w jedynce AF po prostu działa tak jak powinien.

magix
03-10-2008, 17:20
Gdzieś chyba Westfall wspominał, że ze względu na koszty produkcji matryc do 5D Canon będzie chciał od razu wysłać ten model na emeryturę.

Szkoda że tak jest , bo matryca starej piątki to chyba jeden z najlepszych tworów jaki powstał. Smutno że takie coś idzie do szufladki bo miałem nadzieję na przesiadkę na 5d pod koniec 2009. Mam wrażenie ze nowe matryce to już nie będzie to samo ...

A co do tematu to myślę że jeśli będzie jeszcze dostępny aparat to najniższą cenę osiągnie w drugim kwartale przyszłego roku.

Dzidek75
03-10-2008, 18:27
Nowa piatka w Polsce ma sie ukazac w listopadzie. Tak gdzies na necie wyczytałem

koraf
03-10-2008, 18:33
Nowa piatka w Polsce ma sie ukazac w listopadzie. Tak gdzies na necie wyczytałem
Pisałem o tym ;)trzy posty wyżej.

thedoc
03-10-2008, 21:19
(...)

chyba kolega "forumowy mądrala" nie do końca zrozumiał treść mojego posta

michal_sokolowski
03-10-2008, 21:21
chyba kolega "forumowy mądrala" nie do końca zrozumiał treść mojego posta

albo kolega nieprecyzyjnie pisze

;-)

thedoc
03-10-2008, 21:43
albo kolega nieprecyzyjnie pisze

;-)

ano pewnie się nie zrozumieliśmy, chciałbym żeby 5dmk II kosztowało wkrótce np. 5 tysięcy ale pewnie będzie znacznie więcej, takie są ceny u konkurencji na tej półce sprzętu, tak nakazuje logika prowadzenia biznesu, w tym również przez canon inc.

fret
03-10-2008, 22:24
Chyba bazstronnie wtrącę, że kolega ms ma większy problem z czytaniem, niż kolega th z pisaniem, tekst był jasny i prosty :)
A w temacie, to zaczynam miec stracha, że padamy ofiarą brutalnego softu odszumiajacego, zapoczątkowanego przez Olka, żeby dorównać reszcie cropów i przetrwać, później udoskonalonego przez N, żeby odrobić kilkuletnie zapóźnienia, no i w końcu zastosowanego przez C, bo taka moda :)
Im dłużej czekam na 5DII, tym bardziej chodzi mi po głowie 5D...
Jak się człowiek przesiada z 350d, to jest o czym myśleć :)

koraf
03-10-2008, 22:46
Jak się człowiek przesiada z 350d, to jest o czym myśleć :)
Z perspektywy dwóch lat kiedy to również przesiadłem się z 350d na 5d powiem ,że nie ma co się zastanawiać i myśleć tylko brać :-P ale szklarnię musisz mieć już pod 5d bo inaczej to marny efekt tej przesiadki będzie.

m_o_b_y
03-10-2008, 23:02

Wrzuć do porównywarki 5D i 5DII, co jeszcze bardziej da ci do myślenia...
Ja to zrobiłem i coraz więcej myślę jednak o 5D.
W przypadku mark II, za dużo wyższą cenę dostaniesz większe upakowanie MPx i różne gadżety, ale jakość zdjęć chyba niekoniecznie wiele zyska.
Pozdrówka

michal_sokolowski
03-10-2008, 23:14
ano pewnie się nie zrozumieliśmy, chciałbym żeby 5dmk II kosztowało wkrótce np. 5 tysięcy ale pewnie będzie znacznie więcej, takie są ceny u konkurencji na tej półce sprzętu, tak nakazuje logika prowadzenia biznesu, w tym również przez canon inc.

ja myślałem że pisałeś o starej piątce.

pozdrawiam

Blindseeker
03-10-2008, 23:35
Moim zdaniem warto. Cena jest bardzo niska, aparat jest na prawdę bardzo dobry. Ja na pewno kupię w najbliższych dniach.

magix
04-10-2008, 00:42
Osobiście też bym chyba inwestował w starą piąteczkę jeśli bym miał tylko takie możliwości.

clark_kent
04-10-2008, 01:08
Starą mam, nową miałem okazję pocykać na premierze w Polsce i na photokinie. ISO 6400 w mark II jak 1600 w starym 5D. Ale niestety i tak wypada gorzej niż D700. Tyle że jakby nie patrzeć to 21mpix a nie 13. Cena niezła ale ja nie biorę :) czekam co bedzie dalej

Waldek24
04-10-2008, 05:28
Kolejny wątek o następcy 5D.
Body moim zdaniem, na chwilę obecną doskonałe, do 5dmk II dodano wodotryski.
Najbardziej mnie irytuje kamerka, po jaką cholewcie mi w aparacie kamera.
Jest kamerka, zresztą nawet nie pamiętam gdzie ona w domu leży, musiałbym poszukać.

Jest tam jeszcze parę zmian NIEPRZEŁOMOWYCH, bo przełom to może być minimum co 10 lat (moim zdaniem), a w ramach drenażu rynku pośrednie produkty.

Długo nie będziemy jeszcze mieli z prawdziwego zdarzenia następcy 5D.
Jestem zdecydowanym zwolennikiem pełnej klatki, więc zostaje jedynie na chwilę obecną alternatywa 5D lub 1Ds Mark III nic więcej.:)

meian
04-10-2008, 09:52
jakość obrazu w 5D nieporównywalnie lepsza niż w 1Ds mark II ? w życiu nie uwierzę.

jeśli chodzi o AF to wiem (z opinii), że w 5D jest raczej kiepski, zwłaszcza tryb serwo i punkty AF boczne.

Natomiast w jedynce AF po prostu działa tak jak powinien.

trudno, nie wierz, mam obydwa mogę porównać... swojego czasu rozmawiałem o tym z Adamem Trzcionką był podobnego zdania.

pozdr,
m

fret
04-10-2008, 11:18
Wrzuć do porównywarki 5D i 5DII, co jeszcze bardziej da ci do myślenia...
Ja to zrobiłem i coraz więcej myślę jednak o 5D.
W przypadku mark II, za dużo wyższą cenę dostaniesz większe upakowanie MPx i różne gadżety, ale jakość zdjęć chyba niekoniecznie wiele zyska.
Pozdrówka

Dokładne o to chodzi. Po chwili zauroczenia nową piątką coraz częsciej chodzi mi po głowie stara. Ze szkieł mam 17-40, 50/1,8, 85/1,8 i 200/2,8, więc za różnicę w cenie piątek miałbym co dokupić :)

koraf
04-10-2008, 11:21
Długo nie będziemy jeszcze mieli z prawdziwego zdarzenia następcy 5D.
Jestem zdecydowanym zwolennikiem pełnej klatki, więc zostaje jedynie na chwilę obecną alternatywa 5D lub 1Ds Mark III nic więcej.:)

Zaczynam dokładnie tak myśleć , czekam tylko na wiarygodne testy 5d vs 5dmkII i wtedy pewnie zostanie 1ds mkIII :shock:.

mabok
04-10-2008, 11:49
Ale bezsensowne pytanie (z tematu). Albo chcesz kupić aparat, albo nie chcesz. Proste.
Po drugie - od kiedy 5D jest dla początkujących?

fret
04-10-2008, 12:00
Jest jeszcze wersja: chcę, ale... I o tym "ale" dyskutujemy, jeśli nie zauważyłeś :)

Mariusz_C
04-10-2008, 12:08
Czytam sobie ten wątek i widzę, że robi się z niego kolejna kontynuacja megawątku z tego forum. Wracając do tematu uważam, że zawsze warto było kupić 5d, a teraz jeszcze bardziej warta, a na pewno im dłużej jeszcze poczekasz tym będzie on tańszy, ale przez ten czas kiedy będziesz czekał możesz mieć okazję do zrobienia setek lub tysięcy świetnych fot z których będziesz o wiele bardziej zadowolony niż z tego że poczekałeś i oszczędziłeś trochę grosza. Jeśli chodzi o inne puszki to nie ma za bardzo z czego wybierać. Jak ktoś się decyduje na tą puchę to chyba wie co robi.

Kolekcjoner
04-10-2008, 12:09
Po drugie - od kiedy 5D jest dla początkujących?

Wiesz ta puszka jeśli brać pod uwagę funkcje - odpowiada w dużym stopniu najprostrzym aparatom analogowym. Więc w sumie nie jest dużym uproszczeniem nazywanie jej "dla poczatkujących".

zuczek
04-10-2008, 13:16
Ja mysle ze cena 5d bedzie sie utrzymywac w bezpiecznej odleglosci od 5d II i beda sprzedawane razem .. tak jak to jest z 400d i 450d i 1000d(ktory to jest w sumie 400d z bajerami)

poza tym wyglada ze jest to nowy trend, mozna o tym przeczytac w relacji fotopolis z targow photokina.

Poza tym koledzy dobrze pisza ze każda chwila oczekiwania może Ci przynieść setki dobrych fotek.. a dlugie oczekiwanie przynosi tylko kolejne stracone chwile..

pozdrawiam ;)

wojkij
04-10-2008, 14:17
Ja mysle ze cena 5d bedzie sie utrzymywac w bezpiecznej odleglosci od 5d II i beda sprzedawane razem .. tak jak to jest z 400d i 450d i 1000d(ktory to jest w sumie 400d z bajerami)

Zle myslisz, koszt wyprodukowania matrycy ff jest o wiele wyzszy niz matrycy corpowej wiec sprzedawanie 5d za 3500pln nie bedzie sie im w najmniejszym stopniu oplacac. Dodatkowo canon ostatnio boryka sie z niedostatecznymi mocami produkcyjnymi cmosow - stara piatka juz pewnie nawet nie jest produkowana.

Kolekcjoner
04-10-2008, 14:21
Zle myslisz, koszt wyprodukowania matrycy ff jest o wiele wyzszy niz matrycy corpowej
W szczególności w tej technologii, w której była produkowana matryca do 5D.

dr11
04-10-2008, 16:13
Wiesz ta puszka jeśli brać pod uwagę funkcje - odpowiada w dużym stopniu najprostrzym aparatom analogowym. Więc w sumie nie jest dużym uproszczeniem nazywanie jej "dla poczatkujących".
Mister dyrektor nową 5D pozycjonuje już troszkę dalej niż "dla początkujących" ;)

...The 5D Mark II we're positioning as the very highest product in our high-end enthusiast range...http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

mabok
05-10-2008, 10:46
Jest jeszcze wersja: chcę, ale... I o tym "ale" dyskutujemy, jeśli nie zauważyłeś :)
A to przepraszam... Sądziłem, że jeśli od daty pojawienia się aparatu w sprzedaży upłynęły niemal 3 lata, na temat 5D wszystko zostało już napisane. Podejście 'chcę kupić, ale...' jest zasadne w przypadku nowości, produktów nieprzetestowanych. Wtedy każda sugestia zgodna z prawidłami logiki jest cenna. ;-)

fret
05-10-2008, 11:02
Po pierwsze jeden z biegunów dyskutowanej alternatywy nosi znamiona pełnej nowości, więc "ale" wydaje się uzasadnione.
Po drugie, może Kolega o tym nie słyszał, ale jest coś takiego jak rynek. I ten rynek sprawia, że jeden z istotnych parametrów starego 5D ulega ciągłemu dostosowaniu do warunków zewnętrznych. Tym parametrem jest cena i cena jest tym czynnikiem, który sprawia, że "ale" jest ciągle aktualne. Dodam jeszcze, że rynek zwykle tak złośliwie ustala ceny, żeby to "ale" nurtowało jak największą liczbę potencjalnych klientów :).