Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uszkodzone dane-czym spowodowane?

tomek1976
26-06-2008, 17:15
Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum (wcześniej byłem systematycznym czytelnikiem), chciałem powitać Szanownych Forumowiczów.

Jednocześnie, proszę o radę i rozwiązanie mojego problemu:
Posiadam Canona 400D. W ostatnim czasie dość często używam karty pamięci CF PQI 4Gb. Już kilkukrotnie spotkałem się z problemem, iż podczas przeglądania na wyświetlaczu aparatu zrobionych wcześniej zdjęć, pojawia się komunikat "uszkodzone dane". Widnieje wówczas jedynie mała ikonka zdjęcia i niemożliwe jest jej otwarcie/powiększenie. Fotki zapisywane są w formacie jpg L. Uszkodzenie zawsze dotyczyło tylko jednego zdjęcia, a na karcie znajdowało się ok.300-400 fotek. Dodaję, że komunikat pojawiał się przeważnie po tym, jak wcześniej zrzucałem część zdjęć z aparatu, na kompa. Czy jest to spowodowane wadą karty, czy też aparatu? A może aparat "nadpisuje" coś w plikach, podczas zrzucania ich na HDD?
Pozdrawiam.

Diabel03
26-06-2008, 17:27
Używasz bezpiecznego odłączania karty?

tomek1976
26-06-2008, 17:42
Zdjęcia zrzucałem z karty znajdującej się w aparacie. Po zrzuceniu fotek przesunąłem przełącznik aparatu w pozycję "off" i wtedy wyjąłem kabel z portu usb:(

Chladziu
26-06-2008, 17:48
Miałem dokładnie to samą z ta kartą. Co chwile mi wywalało błędne dane, w końcu po formacie karty pojemność się zmniejszyła, gdzieś wcięło 1GB... Okazało się że karta była walnięta, ale wymienili mi na nową... Teraz działa :)

tomek1976
26-06-2008, 17:57
Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?

Daniell
26-06-2008, 18:35
Kilka razy zauważyłem taki objaw w moim canonie A80. Nie jestem pewien ale coś mi się kojarzy, że taki komunikat pojawiał się kiedy przeglądałem na PC zdjęcia z karty umieszczonej w czytniku i któreś z nich obróciłem(przeglądarka Windows automatycznie zapisuje taka zmianę). Po włożeniu karty z powrotem do aparatu obrócone zdjęcia nie wyświetlały się prawidłowo.

Max78
26-06-2008, 20:39
Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?

Czesc :)

Na allegro digital_warszawa - ja tam kupowalem, kilku innych forumowiczow takze. Nie mam zadnych problemow - karty oryginalne, cena swietna :)
Pozdro :)

axk
26-06-2008, 21:30
Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?

Ze swojej strony mogę polecić sklep działający na Allegro pod nick-iem www_e-hama_pl. Nabyłem u nich kilka kart SanDisk-a serii Extreme. Nigdy nie było żadnych problemów zarówno z realizacją zamówienia jak i z oryginalnością kart.

Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę.

Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej o podróbkach kart SanDisk-a serii Extreme to polecam poniższą publikację. Po jej lekturze nie powinieneś mieć problemu z odróżnieniem oryginału od podróbki.

http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi

tomek1976
26-06-2008, 21:48
dzięki wszystkim za szybki odzew i rady

bercow
26-06-2008, 22:10
a wiec panowie, wejdzcie w katalog z swoja muzyka i zacznijcie na ta karte kopiowac pliki, aby zapelnic cala karte, mozliwe ze uszkodzony jest konkretny sektor, jezeli wywali blad to format i jeszcze raz, moze wywali w tym samym momencie, to by tlumaczylo uszkodzenie tylko jednej fotki
CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD, zobaczcie tym Hd Tach (http://www.loader.pl/dld/narzedzia/diagnostyka/clicks.php?id=677)

axk
26-06-2008, 23:14
... CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD

Raczej podobny sposób zapisu danych a nie budowę. W kwestii budowy są to dwa zupełnie różne urządzenia.

bercow
27-06-2008, 00:41
nio nie chodzilo mi o mechaniczna budowe, :mrgreen: budowa interfejsu elektronicznego:d, ale fakt zle sie wyrazilem, zeby bylo jasne, tam nie wiruje maly talerz :d ale jest to pamiec EEPROM, czyli rodzaj pamieci ROM

Tak dla rozwiniecia:
RAM - taka jak w kompterze, ulotna (brak napiecia, tracimy dane)
ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d

wojkij
27-06-2008, 01:37
mam to samo z pqi 4gm x120. 2-3 rawy na karte sa walniete. Nigdy wiecej pqi mimo iz poczatkowo sie zachwycalem :/

axk
27-06-2008, 10:45
ROM - pamiec nie ulotna, wyjmiemy karte i mamy dane, i tu mamy PROM, EPROM, EEPROM, i flash EEPROm, ale czym to sie rozni to nie wiem :d

PROM - Pamięć z możliwością jednokrotnego zapisu (można ją zaprogramować tylko raz).

EPROM - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości) jedynie promieniowaniem ultrafioletowym.

EEPROM (E2PROM) - Pamięć wielokrotnego zapisu, może być kasowana (w całości lub sektorami) jedynie elektrycznie.

Flash EEPROM - Szybka pamięć wielokrotnego zapisu, jej szybkość w porównaniu do EEPROM wynika z tego iż jest ona kasowana "blokami" a nie "bajtami" jak ma to miejsce w pamięci EEPROM.

ppiotr
03-07-2008, 15:02
Podobnie raz zachowała się moja pqi16 GB. Po wykonaniu 4 fotki na czystej karcie chciałem sobie podejrzeć a tu zonk ! jakiś dziwny error.
Bynajmniej nie robiłem zdjęć przyrody.
Nie pozwoliło mi wyświetlić żadnego zdjęcia na LCD.
Po sformatowaniu "wyleczyło się" ale od tego czasu karta leży na zapasie.
Szkoda tylko, że nie miałem kompa pod ręką i czasu by sprawdzić czy zdjęcia zrobione jako pierwsze dałyby się ściągnąć.
Swoją drogą doświadczenie stresujące na samą myśl.

ppiotr
04-07-2008, 12:48
c.d.
jednak odeślę ją do wymiany,
po sformatowaniu w czytniku pokazywana jest informacja o zajętym miejscu na niej (ok 30 kb) a powinno być zero zajętego.

axk
04-07-2008, 13:43
c.d.
jednak odeślę ją do wymiany,
po sformatowaniu w czytniku pokazywana jest informacja o zajętym miejscu na niej (ok 30 kb) a powinno być zero zajętego.

Ilość ta (choć powinna być rzędu MB a nie kB) wynika z utworzenia struktury danych na karcie po jej sformatowaniu. Absolutnie nie jest to żadna jej wada czy uszkodzenie. Żaden nośnik danych wielokrotnego zapisu/odczytu nie posiada użytecznego rozmiaru pamięci zadeklarowanego przez producenta (rozmiar ten zgadza się tylko przed sformatowaniem nośnika) w jego dokumentacji, pojemność nosnika jest zawsze mniejsza.

tom170
04-07-2008, 15:06
Nie czytałem całego wątku gdyż wydaje mi się, że wiem czym to jest spowodowane.... Mogło się zdarzyć, że w przeglądaniu zdjęć jako np przezrocze dałeś obracanie i wtedy plik zostaje automatycznie nadpisany i po włożeniu karty do aparatu spowrotem przy nadpisanym pliku nie pojawi się jego podgląd tylko jakiś komunikat nie pamiętam dokladnie czy miałem taki sam jak Twój ale jeśli Ci się chce to mozesz sprobowac zrobic zdjęcie przelozyc karte do czytnika w windowsie obrócić w widok -> przezrocze czy jakos tak i wloz spowrotem do aparatu zobacz co wypisuje.
Pozdrawiam

ppiotr
08-07-2008, 13:16
axk bardzo ciekawie opowiadasz i oczywiście się z tobą zgodzę, podobnie też powszechnie jest wiadomym dlaczego nie pokazuje pojemności tej co pisze producent urządzenia tylko zawsze mniej. Nie będę rowijał wątków technicznych bo nie o to chodzi, ale wrcając do tematu ...
na innych kartach po sformatowaniu w komupterze pokazuje mi, że mam zajęte 0 (zero) miejsca na dysku (karcie) zajętego a na tej jednej bym nie wiem jakie zabiegi czynił (formatowanie, kasowanie itd.) zawsze mam 32 kb (32 768 b) zajętego.
wg mnie jest to błąd nośnika.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
do tom 170:
karta nie była wyjmowana z aparatu. była sformatowana, wykonane 4 fotki i nagle surprise :(
reszta j.w.