Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Uszkodzone dane-czym spowodowane?

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie Uszkodzone dane-czym spowodowane?

Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum (wcześniej byłem systematycznym czytelnikiem), chciałem powitać Szanownych Forumowiczów.

Jednocześnie, proszę o radę i rozwiązanie mojego problemu:
    Posiadam Canona 400D. W ostatnim czasie dość często używam karty pamięci CF PQI 4Gb. Już kilkukrotnie spotkałem się z problemem, iż podczas przeglądania na wyświetlaczu aparatu zrobionych wcześniej zdjęć, pojawia się komunikat "uszkodzone dane". Widnieje wówczas jedynie mała ikonka zdjęcia i niemożliwe jest jej otwarcie/powiększenie. Fotki zapisywane są w formacie jpg L. Uszkodzenie zawsze dotyczyło tylko jednego zdjęcia, a na karcie znajdowało się ok.300-400 fotek. Dodaję, że komunikat pojawiał się przeważnie po tym, jak wcześniej zrzucałem część zdjęć z aparatu, na kompa. Czy jest to spowodowane wadą karty, czy też aparatu? A może aparat "nadpisuje" coś w plikach, podczas zrzucania ich na HDD?
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Używasz bezpiecznego odłączania karty?
    350D | 30D | 30D | 5D mkII
    Canon EF: 28/1.8 | 50/1.4 | 85/1.8 | 300/4 L IS | 17-40/4 L | 24-105/4 L

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Zdjęcia zrzucałem z karty znajdującej się w aparacie. Po zrzuceniu fotek przesunąłem przełącznik aparatu w pozycję "off" i wtedy wyjąłem kabel z portu usb

Domyślnie

Miałem dokładnie to samą z ta kartą. Co chwile mi wywalało błędne dane, w końcu po formacie karty pojemność się zmniejszyła, gdzieś wcięło 1GB... Okazało się że karta była walnięta, ale wymienili mi na nową... Teraz działa

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?

Bywalec

Domyślnie

Kilka razy zauważyłem taki objaw w moim canonie A80. Nie jestem pewien ale coś mi się kojarzy, że taki komunikat pojawiał się kiedy przeglądałem na PC zdjęcia z karty umieszczonej w czytniku i któreś z nich obróciłem(przeglądarka Windows automatycznie zapisuje taka zmianę). Po włożeniu karty z powrotem do aparatu obrócone zdjęcia nie wyświetlały się prawidłowo.
    Canon EOS 50D + 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM + 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM + 50mm f/1.8 + 580EX II

Bywalec
    Miasto
    Boruja Kościelna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomek1976 Zobacz posta
    Hm...Używam PQI gdzieś około 2 tygodni. Chyba zaczekam, co będzie dalej się działo. Jeśli sytuacja będzie się powtarzać-pozostaje reklamacja. A propos kart, jakie możecie polecić? Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę. Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?
    Czesc

Na allegro digital_warszawa - ja tam kupowalem, kilku innych forumowiczow takze. Nie mam zadnych problemow - karty oryginalne, cena swietna
    Pozdro
    ...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
    (40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Może macie jakichś zaufanych sprzedawców?
    Ze swojej strony mogę polecić sklep działający na Allegro pod nick-iem www_e-hama_pl. Nabyłem u nich kilka kart SanDisk-a serii Extreme. Nigdy nie było żadnych problemów zarówno z realizacją zamówienia jak i z oryginalnością kart.

Czytałem dużo o SanDiskach, ale boję się trafić na podróbę.
    Jeżeli chciałbyś się dowiedzieć czegoś więcej o podróbkach kart SanDisk-a serii Extreme to polecam poniższą publikację. Po jej lekturze nie powinieneś mieć problemu z odróżnieniem oryginału od podróbki.

http://martybugs.net/articles/fakesandisk.cgi
    EOS + Speedlite

Bywalec
    Miasto
    A, A

Domyślnie

dzięki wszystkim za szybki odzew i rady

Domyślnie

a wiec panowie, wejdzcie w katalog z swoja muzyka i zacznijcie na ta karte kopiowac pliki, aby zapelnic cala karte, mozliwe ze uszkodzony jest konkretny sektor, jezeli wywali blad to format i jeszcze raz, moze wywali w tym samym momencie, to by tlumaczylo uszkodzenie tylko jednej fotki
    CF ma budowe podobna do magnetycznego HDD, zobaczcie tym Hd Tach
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów