Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Format zdjęcia

morticja
22-06-2008, 11:48
Mam pytanie zależy mi na tym aby nie tracić na wielkości zdjęcia a jedynie na wadze w jakim formacie najlepiej zapisać zdjęcie??
Sorrki za pewnie banalne pytanie:/

emilus100
22-06-2008, 11:51
W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie:)
Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.php?t=31673&highlight=format+zapisu+zdj%EA%E6

morticja
22-06-2008, 12:23
W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie:)
Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.php?t=31673&highlight=format+zapisu+zdj%EA%E6
hym no właśnie robię obróbkę zdjęcia i chcę je załadować na jakąś strone a wymagają 0,5 MB max.Po zmniejszeniu z rozdzielczości np.800x600 px na 300x400 traci ono znacznie na odbiorze bo większe eksponuje coś lepiej.chodzi mi o to by waga była mniejsza a rozdzielczość bez zmian:/

Mellan
22-06-2008, 12:38
Najlżejszym formatem jest jpeg. Przy zapisie zdjęcia można zwiększyć kompresję czyli zmniejszyć wagę kosztem jakości. Zdjęcia o dłuższym z boków 800px można bez problemu skompresować do 200kb jeśli je zapiszesz w jakości 10, lub 9.

photographus
22-06-2008, 12:42
Proponuje Photoshop i Save for Web (zapisz do Weba) :) Bez problemu dopasujesz do wymogów jakie stawiają Ci w necie a i jakość jak na kompresję będzie bardzo przyzwoita.
Pozdrawiam

morticja
22-06-2008, 13:59
no oto mi chodziło dzięki:)

mk307
22-06-2008, 14:50
Zawsze w adobe możesz zapisać jpg w tochę słabszej jakości 9 lub mniej, na upartego możesz użyć takiego masakratora zdjęć jak picassa on na pewno dobrze ci przerobi fotki do web, czyli obrabiasz w adobe i końcowo w picassa tracisz na jakości ale fotkę dopasuje do potrzeb stronki