Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Format zdjęcia

morticja
    Guest

Domyślnie Format zdjęcia

Mam pytanie zależy mi na tym aby nie tracić na wielkości zdjęcia a jedynie na wadze w jakim formacie najlepiej zapisać zdjęcie??
    Sorrki za pewnie banalne pytanie:/

Coś już napisał Awatar emilus100
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie
    Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.p...pisu+zdj%EA%E6
    Ostatnio edytowane przez emilus100 ; 22-06-2008 o 11:58
    EOS 450D / EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS / EF-S 55-250 f/4.0-5.6 IS / RS60-E3 / Velbon CX540 / Tamrac Adventure 6 / LowePro TLZ Mini i parę filtrów

morticja
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez emilus100 Zobacz posta
    W JPEG waga zdjęcia będzie mniejsza niż zdjęcia zapisanego w RAW-ie, ale to ostatnie może mieć lepszą jakość (po "wywołaniu" na komputerze). A wielkość zdjęcia (rozdzielczość po ustawieniu w aparacie nie zmieni się w obu tych formatach plików, jeśli nie zmienisz nic obrabiając zdjęcia na kompie
    Zapraszam do lektury:http://canon-board.info/showthread.p...pisu+zdj%EA%E6
    hym no właśnie robię obróbkę zdjęcia i chcę je załadować na jakąś strone a wymagają 0,5 MB max.Po zmniejszeniu z rozdzielczości np.800x600 px na 300x400 traci ono znacznie na odbiorze bo większe eksponuje coś lepiej.chodzi mi o to by waga była mniejsza a rozdzielczość bez zmian:/

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Najlżejszym formatem jest jpeg. Przy zapisie zdjęcia można zwiększyć kompresję czyli zmniejszyć wagę kosztem jakości. Zdjęcia o dłuższym z boków 800px można bez problemu skompresować do 200kb jeśli je zapiszesz w jakości 10, lub 9.
    C-F-K - forever

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Proponuje Photoshop i Save for Web (zapisz do Weba) Bez problemu dopasujesz do wymogów jakie stawiają Ci w necie a i jakość jak na kompresję będzie bardzo przyzwoita.
    Pozdrawiam
    regulamin pkt 8

morticja
    Guest

Domyślnie

no oto mi chodziło dzięki

Domyślnie

Zawsze w adobe możesz zapisać jpg w tochę słabszej jakości 9 lub mniej, na upartego możesz użyć takiego masakratora zdjęć jak picassa on na pewno dobrze ci przerobi fotki do web, czyli obrabiasz w adobe i końcowo w picassa tracisz na jakości ale fotkę dopasuje do potrzeb stronki
    Canon FF i słoików kilka

Uprawnienia umieszczania postów