PDA

Zobacz pełną wersję : laptop + dobry monitor ?

Poohutch
10-06-2008, 11:35
Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.

Chcę kupić notebooka, który będzie służył przede wszystkim do aplikacji biurowych i netu (praca zarobkowa), ale również do obróbki zdjęć (rozrywka). Oprogramowanie, z jakiego będę korzystał to Photoshop Elements, z czasem może CS3.

Ponieważ wiem jakie znaczenie ma dobry monitor, chcę podpiąć do tego notebooka jakiś monitorek na matrycy PVA, o wysokiej rozdzielczości i dużej przekątnej (powiedzmy 24" HD).

Jeżeli podepnę do mojego 5-letniego staruszka ze zintegrowanym na płycie układem SIS jakiś lepszy monitor, obraz jest nieostry i jakby drgał, a kolory pozostawiają sporo do życzenia (porównując do obrazu na tym samym monitorze podpiętym do stacjonarngo kompa z budżetowym radeonem). Przy zakupie nowego notka chciałbym uniknąć tego problemu i móc pracować na dobrej jakości monitorze bez takich atrakcji.

Zakładam, że w grę wchodzą tylko notki z dedykowanymi kartami graficznymi. Czy moglibyście coś konkretnego polecić (konkretną kartę, notebooka)? Jakieś uwagi? Czy takie rozwiązanie ma sens? (tak, wiem, lepiej mieć 2 komputery).

Pozdrawiam

Misiaque
10-06-2008, 11:41
Byle karta miała wyjście DVI-D, a będzie dobrze.

Poohutch
10-06-2008, 11:49
Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?

myciek
10-06-2008, 12:06
Witam wszystkich,

Był już taki wątek, ale po pierwsze jest już w archiwum, a po drugie ta wiedza się szybko dezaktualizuje. Uprzejmie proszę o poradę.(...)
Pewne rzeczy się chyba nie dezaktualizują. Wyjście karty graficznej na zewnętrzny monitor musi po prostu mieć parametry, które odpowiadają monitorowi. Jeśli karta nie potrafi podać rozdzielczości odpowiadającej rozdzielczości własnej monitora (i jeszcze odpowiedniej częstotliwości i liczbie kolorów) to monitor to przeskaluje, czego efektem będzie mało ostry obraz.

Wyjście DVI-D ("D" jest ważne) faktycznie poprawia jakość sygnału, który dochodzi do monitora.

Takie rozwiązanie ma sens - jeśli jest się czasem w ruchu to dużo wygodniejsze niż 2 komputery. Sam mam drugi monitor 19" podpięty do również 5-letniego staruszka i uważam, że to bardzo dobre rozwiązanie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dzięki, nie sądziłem, ze to takie proste. A pociągnie wyższe rozdziałki niż rozdzielczość wbudowanego monitora?

Bardzo często pociągnie - ale o tym przeczytaj w parametrach komputera.

Cichy
10-06-2008, 12:43
A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ? :)

Poohutch
10-06-2008, 12:51
Dzięki za wszystkie podpowiedzi, sprzęt komputerowy to nie jest obszar gdzie poruszałbym sie sprawnie. Poza tym, przy nieco nietypowych oczekiwaniach czasem trudno znaleźć odpowiedź. Na przykład informacje o maksymalnych rodzielczościach zintegrowanych układów graficznych często podawane są dopiero w instrukcjach obsługi komputerów, co utrudnia poszukiwania odpowiedniego sprzętu, dlatego prosiłem o wskazanie konkretnych modeli kart/układów zintegrowanych, które obsłużą full HD i zapewnią odpowiednią jakość kolorów i ostrość przy tej rozdzielczości na monitorze (konkretnie eizo S2431W).

miklo
10-06-2008, 12:55
A czemu niby DVI niezbędne ? Nagle nie można korzystać z analogowego sygnału ? :)
W moim DELLu D800 sygnał analogowy jest tak przekontrastowiony, że żadna regulacja monitora tego nie zrekompensuje. Nie mam DVI.

Poohutch
10-06-2008, 13:07
Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę :(

--RUMIANY--
10-06-2008, 13:14
Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

czornyj
10-06-2008, 13:24
Po wrzuceniu filtra w komputroniku wyskakuje tylko trzech producentów notebooków wyposażonych w DVI-D: asus, acer, fujitsu-siemens. Akurat z tej trójki żadnego producenta dotąd nie brałem pod uwagę :(

To weź Apple - one mają DVI :D

Poohutch
10-06-2008, 13:25
Czyli jednak tradycyjne wyjście VGA wystarczy? Poza tym sprzęt wygląda super, choć wolałbym, żeby nie kosztował więcej niż w/w monitor (circa 4k) :) ale takie już są te dylematy. Poszukam, może inne modele mają te same układy graficzne.

To weź Apple - one mają DVI :D

Nie mam uczulenia na apple, o ile wiem jest office dla OSX, czyli warunek obowiązkowy spełniony, mam też miłe doświadczenia z makami sprzed 10 lat, tyle że mam wrażenie, że moje potrzeby może zaspokoić tańszy sprzęt - ot, cała filozofia.

HuleLam
10-06-2008, 13:32

Inni producenci prawdopodobnie obługują DVI poprzez replikator portów / stację dokującą.

bercow
10-06-2008, 13:53
Polecam notka IBM Lenovo t61p ma dobry uklad graficzny nVidia Quatro FX 570M obslugujacy FULL HD WUXGA / 1920 x 1200, lub tanszy t61p WSXGA / 1680 x 1050. Znakomicie nadaja sie do obrobki grafiki - maja duzy obszar roboczy. Pozdrawiam

IBM tak, seria t tak, ale hm t42, reszta juz Lenevo tylko oznaczone IBM, a to calkiem inna bajka, co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to nie
demon szybkosci,

Czy to ma sens, zalezy, czy naprawde jest Ci potrzebny laptop w terenie, nie lepiej kupic wlasnie cos pokroju IBM t40/41/42, co nie jest drogie, a PS zawsze odpalisz, tytanowy, mocne zawiasy itd. a wiec lapek do pracy i jakis PC do domu. Pamietaj ze laptop to laptop, i dogoni PC jak masz 16k na alliena, aby byl super wydajny, i nastepne 16k na panasonica aby byl super wytrzymaly (takie anomalie). Zawsze masz dwa kompy. W cenie tego lapka z grafika (ktora i tak nie bedzie powalac) mozesz miec wydaje C2d z 4GB i jakims 8800 na pokladzie, chodz grafika w PS to nie podstawa, tam CPU, RAM, HDD)

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie

Co do "asus, acer, fujitsu-siemens" acer ma najblzszy serwis w czechach, pracowalem w sklepie, podziekuje. fujitsu-siemens, moze komorki, albo jakis sprzet medyczny, jakos nie jestem przekonany, zle doswiadczenia, asus, ciezko cos powiedziec, nie pracowalem na takim, sprzet asus ma bardzo dobry, dobry serwis, i wogole.

Zeby poprzec jakos swoje slowa lapek z wydajna grafika i CPU taki idealny do PS.

2.4Ghz, 1024MB 8800 GTX, 4GB DDR,400 G - 6,999PLN (http://allegro.pl/item373053542_xps_m1730_2_4ghz_1024mb_8800_gtx_4gb _ddr_400_gb.html)

I PC, tak na szybko.

1. Intel Core2 Duo E4600 2,4GHz (S775) BOX
2. OCZ Technology 2x 2GB DDR2 1000MHz Platinium CL5-5-5
3. WD Caviar SE-16 400 GB WD4000AAKS 16MB cache SATA-II 224.00 Średnia ilość.
4. GeForce 8800 GTX EVGA 768MB TV & 2x DVI (PCI-E) + Crysis
5. Asus P5K Premium/ WIFI-AP Intel P35
6. Modecom Active - bialy-czarny

Razem brutto: 2939.00 @komputronik

edit:
I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow. (http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne-rozpiska-osiagow.1174.0.html)
Test wydajnosci procesorow w laptopach. (http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html)

Poohutch
10-06-2008, 14:14
co do quatro, to troche innego typu grafika, patrz. wiki, nie wiem jaki ona ma sens w lakpkach, najpopularniejsze sa 8400, 8600, ale to nie demon szybkosci,

Ależ ja nie potrzebuję super wydajnej karty do 3D i tak nie grałem w nic innego niż szachy od 10 lat! No chyba, że te super 2x geforce 95680 1gb ddr3SLI do czegoś mi się przydadzą w power poincie albo PS elements albo DViXie?

Dalej lapki maja zazwyczaj dyski 5.400, a PC 7.200, jak kupisz juz dysk 7.200 do lapka to tak jak by bylo Cie stac na raptora 10.000 do PC. A w PS dysk ma znaczenie

Wiem, że nie będzie tak szybki jak stacjonarny, na ten kompromis się już zgodziłem. Nie zarabiam zdjęciami na życie, nie siedzę w PSie 8h/dzień. Pytam tylko o jakość obrazu. Myślę, że sata 5400 obr. będzie musiało wystarzyć.

I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow. Test wydajnosci procesorow w laptopach.

Niewiele mi to mówi, ale nazwa "3dmark" kojarzy mi sie z grafiką 3d.

Cichy
10-06-2008, 14:21
I polecam jeszcze zobaczyc te dwa linki.Test wydajnosci kart graficznych dla laptopow. (http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-karty-graficzne-rozpiska-osiagow.1174.0.html)
Test wydajnosci procesorow w laptopach. (http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-procesory-rozpiska-osiagow.4344.0.html)

Ło tam, najważniejszy jest W MIARĘ nowy procek i markowa karta ATI lub GF i sporo RAMU.

Mam 2 laptoki, jeden z procem z pierwszej dziesiątki i jeden z 50-tki, różnicy w szybkości między nimi wyraźnej nie ma (30% na korzyść tego lepszego), procki Core 2 Duo 2.4 vs Dual Core 1.8. Teoretycznie różnica trzech generacji, w praktyce tego nie widać.

bercow
10-06-2008, 16:24
Ależ ja nie potrzebuję super wydajnej karty do 3D i tak nie grałem w nic innego niż szachy od 10 lat! No chyba, że te super 2x geforce 95680 1gb ddr3SLI do czegoś mi się przydadzą w power poincie albo PS elements albo DViXie?

Wiem, że nie będzie tak szybki jak stacjonarny, na ten kompromis się już zgodziłem. Nie zarabiam zdjęciami na życie, nie siedzę w PSie 8h/dzień. Pytam tylko o jakość obrazu. Myślę, że sata 5400 obr. będzie musiało wystarzyć.

Niewiele mi to mówi, ale nazwa "3dmark" kojarzy mi sie z grafiką 3d.

quatro to wlasnie grafika specjalistyczna ktorej nie wykozystasz do CAD'ow, ale w lapku :/ przerost formy nad trescia. A do DViX to tak sie przyda :)

5400 starcza, ale roznica jest odczuwalna

3dmark, to test grafiki procesora i ramu, zalezy jaki test, tam najprawdopodobniej jest grafika

Dla mnie nie ma sensu, lepiej kupic normalnego PC i lapka, jezeli masz taka mozliwosc. Sam tak myslalem i sprzedalem all, i kupilem lapka, ale to za malo, uzbieralem na drugiego PC, i jestem zadowolony :) Sam to stwiedzisz (chyba) po czasie.

Mam 2 laptoki, jeden z procem z pierwszej dziesiątki i jeden z 50-tki, różnicy w szybkości między nimi wyraźnej nie ma (30% na korzyść tego lepszego), procki Core 2 Duo 2.4 vs Dual Core 1.8. Teoretycznie różnica trzech generacji, w praktyce tego nie widać.

Tak ale lepiej NV niz ATI, co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach, PS, np. czas stosowanai filtra do 5sek. a nie 6. nie chodzi o to ze jeden ma 2.4 a drugi 1.8GHZ, ale cache, FSB. GHz to nie jest wyznacznik szybkosci, bo mozesz miec wielka maszyne IBM Enterprise, a gry na niej ni odpalisz mimo iz jest drozsza niz twoje auto (chyba :P)

mor_feusz
10-06-2008, 16:37
Ło tam, najważniejszy jest W MIARĘ nowy procek i markowa karta ATI lub GF i sporo RAMU.
Tutaj sie zgodze z Cichym.
Mam Dell'a XPX 1530 C2D 2.4GHz, 4GB Ram, NV 8600 256MB, Nie mam DVI ale jakosc obrazu na 20" LCD jest o niebo lepsza niz na Matrycy lapciaka, nie ubolewam nad brakiem DVI. HDMI nie stosuje - nie che kupowac "adaptera HDMI - DVI".

Cichy
10-06-2008, 16:44
Tak ale lepiej NV niz ATI, co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach, PS, np. czas stosowanai filtra do 5sek. a nie 6. nie chodzi o to ze jeden ma 2.4 a drugi 1.8GHZ, ale cache, FSB. GHz to nie jest wyznacznik szybkosci, bo mozesz miec wielka maszyne IBM Enterprise, a gry na niej ni odpalisz mimo iz jest drozsza niz twoje auto (chyba :P)

Z gier mam tylko PES oraz demo Call of Duty 4, na ATI obydwie chodzą dużo płynniej. (Ati 3650 vs GF 7600)

co do roznicy szybkosci, co byc chcial osiagnac, aby Ci sie szybciej start wyswietlal ?? To jest odczuwalne w grach,)

Porónywałem na przykładzie procesów w Photoshopie, bo o taką szybkość mi chodzi.

mor_feusz
10-06-2008, 17:18
Ja na swoim "przeszedlem" call of Duty 4, gralem w CRYSIS, Q4, UT smigaja - nie szczedze w detalach - a ze nie gram - zassalem dema zeby zobaczyc jak chodzi. Import 1000 zdjec do Lightrooma trwa pare min. Polecam w miare "nowa" maszyne.

Poohutch
11-06-2008, 08:53
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Podsumowując Wasze posty powoli tworzę sobie obraz lapka, którego potrzebuję:

1) Dowolna karta ATI lub GF (rozumiem, że jednak nie zintegrowana?)
2) DVI-D albo nie DVI-D (tutaj zdania podzielone)
3) Bardzo dobrą kartą do zastosowań o jakich mowa jest nVidia Quatro FX 570M, ale montują ją tylko w potwornie drogich Lenovo albo nieszczególnie przekonywujących mnie HP, a poza tym to "przerost formy nad treścią"
4) Procesor dowolny C2D
5) dysk 5400 starczy, ale 7200 będzie lepszy (a co z poborem prądu, emisją ciepła i hałasu w dysku 7200?)
6) nie padło to wprost, ale jak sądzę 3-4 Gb ramu jest nieodzowne (więcej niestety do lapka nie włożę)

tmaciak
11-06-2008, 09:56

DVI lub DVI-D lub HDMI, tu nie ma co dzielić ;)

bercow
11-06-2008, 11:13
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Podsumowując Wasze posty powoli tworzę sobie obraz lapka, którego potrzebuję:

1) Dowolna karta ATI lub GF (rozumiem, że jednak nie zintegrowana?)
3) Bardzo dobrą kartą do zastosowań o jakich mowa jest nVidia Quatro FX 570M, ale montują ją tylko w potwornie drogich Lenovo albo nieszczególnie przekonywujących mnie HP, a poza tym to "przerost formy nad treścią"
4) Procesor dowolny C2D
5) dysk 5400 starczy, ale 7200 będzie lepszy (a co z poborem prądu, emisją ciepła i hałasu w dysku 7200?)
6) nie padło to wprost, ale jak sądzę 3-4 Gb ramu jest nieodzowne (więcej niestety do lapka nie włożę)

ad. 1 osobiscie polece Nv
ad 2. wiadomo dvi-d i hdmi, :), ale sa replikatory zawsze
ad 3.HP to hmm, ladny imagine :d,
ad 4. nie dowolny aby mial Txxxx jak najwyzszy ten numerek :d, chodzi o cache i fsb
ad 5. cieplo i halas to nie problem, a prad to moze 5 min :d
ad 6. albo 2 w jednej kosci albo 4 w dwoch, abys sobie slotow nie zapychal :)

renes
13-08-2008, 11:34
Po niedawnym zakupie stacjonarnego sprzętu do obróki zdjęć nadszedł czas, kupna laptopa do podobnych celów lecz wykonywanych poza domem. Wybór padł tylko na dwie firmy: Dell lub Lenovo - z ekranem 17". Będę wdzięczny za rady który model kupić.

Laptop będzie sprowadzany z USA, chciałbym zmieścić się w cenie ok. 3 tys. zł. Zależy mi przede wszystkim na dobrym ekranie, stabilności i wytrzymałości. Waga nie jest aż tak bardzo istotna bo laptop będzie raczej wożony niż noszony, ale też nie z tych najcięższych. Dysk 160GB 7200, 4 GB ramu i CoreDuo 2.4.

Który w wymienionej cenie warto wziąć pod uwagę?

Vresviik
13-08-2008, 13:01
Po niedawnym zakupie stacjonarnego sprzętu do obróki zdjęć nadszedł czas, kupna laptopa do podobnych celów lecz wykonywanych poza domem. Wybór padł tylko na dwie firmy: Dell lub Lenovo - z ekranem 17". Będę wdzięczny za rady który model kupić.

Laptop będzie sprowadzany z USA, chciałbym zmieścić się w cenie ok. 3 tys. zł. Zależy mi przede wszystkim na dobrym ekranie, stabilności i wytrzymałości. Waga nie jest aż tak bardzo istotna bo laptop będzie raczej wożony niż noszony, ale też nie z tych najcięższych. Dysk 160GB 7200, 4 GB ramu i CoreDuo 2.4.

Który w wymienionej cenie warto wziąć pod uwagę?

Dell 1720,znakomita matryca,4gb ram T9300,8600GT

renes
13-08-2008, 21:39
Lenovo własnie wypuściło laptopa dla fotografów:

http://www.dpreview.com/news/0808/08081204thinkpad.asp

milinet
13-08-2008, 22:49
(...)
ad 4. nie dowolny aby mial Txxxx jak najwyzszy ten numerek :d, chodzi o cache i fsb

ad.4 A z tym się nie zgodzę :) T2700 jest wydajniejszy niż T7200 i tylko trochę ustępuje T7300.

Niestety to takie proste i jednoznaczne nie jest z tym numerkiem :roll:

Co do matrycy w dellu 1720, jest dobra ale tylko 1920x1200 UltraSharp, wychodzi w wersjach matowej i błyszczącej.

Vresviik
14-08-2008, 15:39
ad.4 A z tym się nie zgodzę :) T

Co do matrycy w dellu 1720, jest dobra ale tylko 1920x1200 UltraSharp, wychodzi w wersjach matowej i błyszczącej.

wlasnie o tej mówię,mam kilku kolesi grafików;byli lekko zszokowani jakoscią fotek na tej matrycy

manfred1
18-08-2008, 12:07
Aż boje się zakładać nowy watek dlatego chętnie podepnę się pod ten który tutaj jest. Cztery tysiące plus 1200zł dałem za swój sprzęt czyli pecet 512 ram, 1.7 celeron karta już nie pamiętam ale 404 i do tego monitor SyncMaster 757 DFX jakiż ja byłem szczęśliwy jak PS 7 obrabiałem zdjęcia. No cóż teraz ten mój pecet idzie na gry dla córki a ja niestety albo stety muszę kupić coś co starczy mi na kilka lat. Gdyby nie remont pokoju i "wyprowadzka" z pokoju córki to pewnie dalej bym na tym sprzęcie pracował. Laptop będzie mi potrzebny tylko i wyłącznie do obróbki zdjęć do netu, czasami będę coś drukował i wtedy będę się starał podpiąć go do w/w monitora. System tylko i wyłącznie XP prof, czasami obejrzę na nim film i tyle. Na to moje "dziecko" chciałbym wydać góra do 6 tys zł polskich. Mam szansę albo zakup dokonać w UK albo u nas. Dlatego jeśli ktoś przerabiał podobny temat jak ja to proszę o pomoc.