PDA

Zobacz pełną wersję : Cenienie się...

unicorn78
22-05-2008, 20:19
A ja wychodzę z założenia, że jak się drogo nie sprzedasz to Cię tanio kupią, takie są realia, tu za jakość trzeba płacić:!: Ostatnio na innym forum, przeznaczonym raczej dla modelek, większość z Was tam gości;) przeczytałem wątek o wykorzystywaniu młodych talentów a tym samym praca za FREE. Znam "fotopstryka" który za ślub bierze około 10.000pln robi około 4-5 imprez w sezonie, 4-5 weekendów praca reszta dla rodziny i inne zlecenia, ceńmy się, albo źle będzie...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

LOL.

edit: dziewczyna wybrała Ciebie na twórcę portfolio oglądając Twoje zdjęcia macro?
O tym samym sobie pomyślałem;)

marekk_ok
22-05-2008, 23:38
.....
Znam "fotopstryka" który za ślub bierze około 10.000pln !!!

Czy nie pomyliles sie z ta kwota?

robgr85
22-05-2008, 23:51

a niby dlaczego miałby się pomylić. Nie widzę przeszkód na taką stawkę. Jak ktoś jest naprawdę dobry, i się ceni to nie powinien mieć problemów z takimi, bądź nawet wyższymi stawkami.

http://www.costhelper.com/cost/wedding/wedding-phographer.html

unicorn78
23-05-2008, 14:20
Kwoli uściślenia 15.000 pln też potrafi zainkasować, ale nie zszedł nigdy poniżej 7.500 pln jedni doceniają jego kunszt (a jest naprawdę dobry) inni robią to dla lansu, stać ich i tyle, ale efekt końcowy jest jeden. Wiele mnie nauczył, włączając w to poczucie własnej wartości, i tu apel do ludzi z talentem i tym wrodzonym i tym wyuczonym, szanujcie się, a inni też Was będą szanować. Można 100 zdjęć sprzedać na stocku po 2$ albo jedno konkretne za 1000$ niekoniecznie na stocku;) Jest masa ludzi którzy na czyimś karku robią kasę, sami ich stworzyliśmy niestety, ale można się temu przeciwstawiać:evil: Albo pracować dla ideii:cry:

marekk_ok
23-05-2008, 14:44
Kwoli uściślenia 15.000 pln też potrafi zainkasować, ale nie zszedł nigdy poniżej 7.500 pln jedni doceniają jego kunszt (a jest naprawdę dobry) inni robią to dla lansu, stać ich i tyle, ale efekt końcowy jest jeden. Wiele mnie nauczył, włączając w to poczucie własnej wartości, i tu apel do ludzi z talentem i tym wrodzonym i tym wyuczonym, szanujcie się, a inni też Was będą szanować. Można 100 zdjęć sprzedać na stocku po 2$ albo jedno konkretne za 1000$ niekoniecznie na stocku;) Jest masa ludzi którzy na czyimś karku robią kasę, sami ich stworzyliśmy niestety, ale można się temu przeciwstawiać:evil: Albo pracować dla ideii:cry:

OK, jak rozumiem nie bylem swiadomy iz mozna taki poziom cenowy osiagnac (jest grupa klientow ktorzy sa sklonni i gotowi tyle zaplacic), niemniej 15k PLN to chyba nie jest malo - bynajmniej dla zdecydowanej wiekszosci.

unicorn78
23-05-2008, 17:15
OK, jak rozumiem nie bylem swiadomy iz mozna taki poziom cenowy osiagnac (jest grupa klientow ktorzy sa sklonni i gotowi tyle zaplacic), niemniej 15k PLN to chyba nie jest malo - bynajmniej dla zdecydowanej wiekszosci.
Ja nie twierdzę, że wszyscy powinni mieć takie ceny, naszego społeczeństwa jest na to nie stać, jednak jest to dowód na to, że wcale nie trzeba robić za FREE, a wręcz przeciwnie, pod warunkiem, że mamy "COŚ" w zamian do zaoferowania. :wink: Nie twierdzę również, że należy dziewczyne w tym wypadku na wielkie pieniądze naciągać, najpierw należy pomyśleć czy ja podołam zadaniu! Ja np. nie focę na weselach, (zrobiłem dwa wyjątki rodzina) zostawiam to tym którzy się na tym znają, landszafty również nie moje podwórko, każdy powinien robić to w czym jest dobry i za to brać kasę, jak ktoś robi mydło i powidło, to... Cenę należy dostosować do klienta, nie traktować wszystkich pod linijką.

lempl
23-05-2008, 20:09
Unicorn78 może podasz namiary tej osoby. Pewnie nie tylko ja chciałbym zobaczyć stronę kogoś tak dobrego.
Chyba, że to tajemnica;)

clark_kent
23-05-2008, 20:30
przyłączam się, zżera mnie ciekawość...

unicorn78
23-05-2008, 21:42
Zapytam, wysłałem mu link do wątku:oops: w tej chwili mogę jedynie powiedzieć że: ma swoją agencję foto w PL, mieszka w B, ma ogromne pomieszczenia studyjne:shock: w PL i nie pstryka byle kogo 8-) Jak mi urwie głowe, to jednego "talenta" na tym świecie będzie mniej, a sporo mnie nauczył:-D i chyba będzie mu szkoda:cry: stracić tak pojętnego ucznia:lol: (mam nadzieję)

Unicorn78 może podasz namiary tej osoby. Pewnie nie tylko ja chciałbym zobaczyć stronę kogoś tak dobrego.
Chyba, że to tajemnica;)
Rozumiem, że bardziej chodzi o zdjęcia jak o stronę:twisted: Jest powszechnie dostępna. Ale poczekajmy na odpowiedź;)

obywatelgc
23-05-2008, 22:14
Skoro nie chcesz podać strony to znaczy że zdjęcia się nie bronią :) i są przeciętne :)
a że bierze taka kasę za te zdjęcia to znaczy że jest farciarz :)

persival
23-05-2008, 22:15
Zapytam, wysłałem mu link do wątku:oops: w tej chwili mogę jedynie powiedzieć że: ma swoją agencję foto w PL, mieszka w B, ma ogromne pomieszczenia studyjne:shock: w PL i nie pstryka byle kogo 8-) Jak mi urwie głowe, to jednego "talenta" na tym świecie będzie mniej, a sporo mnie nauczył:-D i chyba będzie mu szkoda:cry: stracić tak pojętnego ucznia:lol: (mam nadzieję)

Rozumiem, że bardziej chodzi o zdjęcia jak o stronę:twisted: Jest powszechnie dostępna. Ale poczekajmy na odpowiedź;)

to qrna podaj ten url co by sobie lud obaczyl co i jak,
ok, ale tak na serio, no czytam i jakos mi sie wydaje ze to sciema jest....no qrna za nic nie moge uwierzyc: taki dobry, takie ceny itd..., no totalna konspiracja, prosze powiedzcie mi to jak on znajduje klientow? skad ta popularnosc? gdzie ci przyszli klienci moga sie pozachwyac poziomem prac i podjac decyzje ze biora faceta? skoro trzeba go prosic o mozliwosc podania url do jego strony aby zobaczyc dorobek......no sorry ale ja juz taki jestem niedowierzajacy i juz;-)

nie ma tu krzty zlosliwosci czy uszczypliwosci, ja tylko wyrazam moja opinie, domysl, podejrzenie ze ten 'ktos' to jakas jakis twor wyobrazni, lub tez szczegoly podane (kwoty etc) sa zmyslone.

marekk_ok
23-05-2008, 22:55
Tez chcialbym zobaczyc prace tego goscia.
W sumie to chyba nie jest/nie powinna byc tajemnica - przeciez jesli jest dobry i za swoja jakosc bierze zasluzenie dobra kase i ma klientow to chyba wszystko jest ok i nie powinien sie ukrywac?

Kabu
24-05-2008, 00:23
Spokojnie Panowie, nie naciskajcie tak na chłopaka, będzie mógł podać stronę to poda i tyle. Przyznam rację unicorn78 że trzeba się cenić i że można czasem nasze umiejętności/talent sprzedać za nieco więcej niż normalnie.

Co do ceny 10 000PLN czy 15 000PLN to uważam że znajdą się i tacy ludzie co mają tyle kasy że tyle zapłacą i nie zbiednieją, oczywiście te zdjęcia wcale nie muszą być lepsze od tego co robi za 2000PLN chodzi tylko o to że ten gość się na tyle ceni, znalazł klienta za taką cenę i na tym wyrywa.

kucza21
24-05-2008, 01:32
Ja również z miłą chęcią zobaczę stronę tego gościa. Normalnie mnie ciekawość zżera. Swoją drogą jeśli koleś tyle bierze to raczej powinien być powszechnie znany i podanie url nie powinno sprawiać żadnego problemu.

Oczywiście zgadzam się z kolegą unicornem, że należy się cenićaczkolwiek trzeba mieć również troszeczku dystansu tym bardziej, kiedy zaczynamy robić zdjęcia i wiele sytuacji może nas zaskoczyć z powodu wcześniejszego niedouczenia się.

Ja generalnie podchodzę do tego tak. Jeżeli jest modelka, dziewczyna, którą bym chętnie ujrzał w swoim portfolio wtedy robię jej sesję w zamian za zdjęcia.

Natomiast jeżeli znajdzie się "klient" od taki, jakaś znajoma czy ktoś kto dotarł do moich zdjęć drogą pantoflową i prosi o takowe zdjęcia, wtedy inkasuję 1.5 x mojej pracy w magazynie którą wykonuję, ponieważ :
a) Nie mam własnej firmy / działalności
b) Jest to wciąż dla mnie nauka
c) nie mam swojego portfolio czy też strony

Do tej pory nic nie inkasowałem, ale jednak kiedyś potrzeba zacząć się cenić.

Myślę, że ceny powinno się wyczuć. Trzeba znać swoje możliwości jaki sprzęt się ma i jak go potrafimy wykorzystać. Z kim jak do tej pory pracowaliśmy, ile zaliczyliśmy takowych sesji. Moim zdaniem pytanie najlepiej jest zadać sobie samemu.

W każdym bądź razie patrząc na Twoje portfolio szczerze mówiąc nie wiem czy bym wziął cokolwiek. Bo jednak branie pieniędzy za usługi portretowe, kiedy Twoje Pf ogranicza się do makro jest co najmniej niedorzeczne

z tego co słyszałem to ten facet bierze około 5 tyś lecz to nie 10 czy 15...

Kabu
24-05-2008, 01:42
z tego co słyszałem to ten facet bierze około 5 tyś lecz to nie 10 czy 15...

A skąd to wiesz? Jak znasz tego gościa to zapodaj linka.

kucza21
24-05-2008, 01:45
sorry nie podałem linka.
Chodziło mi o tego gościa.
http://www.andrzejfryda.com/
Nie jest to ten sam co Pan od Unicorna

Kabu
24-05-2008, 01:48
Andrzeja Frydy zdjęcia znam, są rewelacyjne ;-)

robgr85
24-05-2008, 04:09
ale mi tam problem znaleźć drogiego fotografa. Jest w Polsce kilkaset (a może nawet kilka tysięcy) rodzin które są w stanie wydać na fotografa weselnego więcej jak 10k. Ich wybór. Generalnie ślub bierzesz (z założenia) raz w życiu. Chcesz aby te szczególne chwile były uwiecznione, aby nie przepadły razem z zapachem bukietu weselnych kwiatów. Jeśli masz pieniądze, to bez problemu dopłacisz kilka groszy za fachową usługę - nie ma miejsca na błędy, nie po to wydaje się dziesiątki (czasem setki) tysięcy na wystawny ślub, aby ktoś nieodpowiedni popsuł zapis tego niecodziennego zdarzenia...

Tutaj macie linki do stron kilku (renomowanych) fotografów ślubnych z zagranicy:

http://www.jerryghionis.com/
http://www.yervant.com/
http://www.joebuissink.com/
http://www.denisreggie.net/

Pozdrawiam,
Robert

obywatelgc
24-05-2008, 10:01
Zdjęcia Pana Andrzeja są dobre,
ale to żadna rewelacja i na kolana nie powalają.

obywatelgc
25-05-2008, 12:59
I gdzie jest link do wwww tego super hiper fotografa :-D
za rok znajoma wychodzi za mąż , jej ojciec ma kasy jak Eskimos lodu, lubi mieć wszystko co najlepsze i najdroższe więc takich drobnych na fotografa nie będzie żałował, proszę o link do portfolio to da zarobić człowiekowi .

robgr85
25-05-2008, 17:25
za rok znajoma wychodzi za mąż , jej ojciec ma kasy jak Eskimos lodu, lubi mieć wszystko co najlepsze i najdroższe więc takich drobnych na fotografa nie będzie żałował, proszę o link do portfolio to da zarobić człowiekowi .

to skontaktuj się z jakimś z fotografów do których stron podałem linki kilka postów wyżej.

zanzibar
25-05-2008, 17:48
Niech sobie zaklepie termin u Kaliny. W temacie sesji ślubnych to ścisła czołówka w Polsce! Może ktoś robi równie dobre zdjęcia, ale lepsze trudno sobie wyobrazić. Ale jak ktoś jest snobem, to może lepiej się czuje jak zapłaci 10 tys.? Taka wysoka stawka robi wrażnie na laikach, którzy mają wrażenie, że to wyznacznik klasy fotografa. Prawdopodobnie niczym się nie różnią od tych co biorą 2 tys.

Kabu
25-05-2008, 19:26
... Taka wysoka stawka robi wrażnie na laikach, którzy mają wrażenie, że to wyznacznik klasy fotografa. Prawdopodobnie niczym się nie różnią od tych co biorą 2 tys.

To właśnie napisałem kilka postów wyżej.

Co do ceny 10 000PLN czy 15 000PLN to uważam że znajdą się i tacy ludzie co mają tyle kasy że tyle zapłacą i nie zbiednieją, oczywiście te zdjęcia wcale nie muszą być lepsze od tego co robi za 2000PLN chodzi tylko o to że ten gość się na tyle ceni, znalazł klienta za taką cenę i na tym wygrywa.

obywatelgc
25-05-2008, 19:38
Polską I ligę już jej polecałem a tu wyskakuje kolega unicorn78
z takim gościem więc też bym go polecił , chba że kolega unicorn78
ma bujną fantazje i sie troszkę zagalpopwał w opowieści, co mogło się zdażyć
gdyż sam mam takich znajomych co opowiadaja bajki ,
ale wierzę że kolega unicorn78 poda adres strony www tego Pana,
a opowieści typu zapytam Pana czy mogę podać jego www to uwłacza inteligencji osób z tego forum, a przynajmniej ja nie lubię jak się robi ze mnie człowieka o dużym upośledzeniu umysłowym,
i nie pisze tego wszystkiego żeby kogoś obrazić , ale jak sie powiedziało A to trzeba powiedzieć B a jak nie to trzeba przeprosić posypać głowę popiołem
i będzie ok
pozdrawiam

ps KAŻDEGO MOŻE PONIEŚĆ FANTAZJA

zanzibar
25-05-2008, 19:57
To właśnie napisałem kilka postów wyżej.

Zgadza się! Ale chciałem dodać, że są osoby, które nie znają się na fotografii i kierują się cennikiem. Skoro taki fachwiec bierze za imprezę 10 tys., to musi być w tym dobry. Cały trick polega na tym, żeby ktoś pierwszy chciał tyle zapłacić...

Kabu
25-05-2008, 21:18
Zgadza się! Ale chciałem dodać, że są osoby, które nie znają się na fotografii i kierują się cennikiem. Skoro taki fachwiec bierze za imprezę 10 tys., to musi być w tym dobry. Cały trick polega na tym, żeby ktoś pierwszy chciał tyle zapłacić...

:mrgreen::mrgreen: Dokładnie

unicorn78
26-05-2008, 02:05
Polską I ligę już jej polecałem a tu wyskakuje kolega unicorn78
z takim gościem więc też bym go polecił , chba że kolega unicorn78
ma bujną fantazje i sie troszkę zagalpopwał w opowieści, co mogło się zdażyć
gdyż sam mam takich znajomych co opowiadaja bajki ,
ale wierzę że kolega unicorn78 poda adres strony www tego Pana,
a opowieści typu zapytam Pana czy mogę podać jego www to uwłacza inteligencji osób z tego forum, a przynajmniej ja nie lubię jak się robi ze mnie człowieka o dużym upośledzeniu umysłowym,
i nie pisze tego wszystkiego żeby kogoś obrazić , ale jak sie powiedziało A to trzeba powiedzieć B a jak nie to trzeba przeprosić posypać głowę popiołem
i będzie ok
pozdrawiam

ps KAŻDEGO MOŻE PONIEŚĆ FANTAZJA

Zastanawiam się kim jesteś, że tak Cię to dręczy!? Jeśli jesteś dobry nie bój się konkurencji! Obawiam się jednak, że niezależnie od sposobu (małosympatycznego zresztą) nie skłonisz mnie do pewnych posunięć, za cieniutki z Ciebie socjotechnik. Tak więc, daruj sobie oszczerstwa w moim kierunku, bo mnie nie sprowokujesz.!

Nie zauważyłem, żebym Cię czymś uraził, i również w stosunku do mojej osoby nie życzę sobie tego :!: A już kilkukrotnie czepiasz się mojej wybujałej wyobraźni:!: Wiedziałem, że w jego wypadku jaki i pewnie w wielu cena zależy od klienta, i podawanie danych, mogło mu napewno zaszkodzić jednak biorąc pod uwagę jego dość mocną pozycję, miałem nadzieję, że sie zgodzi. W tym momencie, nie mam zamiaru kontynuować tego tematu, bo nie ma z kim! Nie kieruję tego do wszystkich ale po przeczytaniu wątku rozsądni zauważą o których użytkownikach piszę, ba użytkownikach Canona jednak czy fotografach!? Jedynie mogę napisać, że fantazja mnie nie poniosła, ale jeśli poprawi Ci to samopoczucie to przepraszam Nie przyznaje się jednak do fantazjowania, bo pisałem o faktach i żal mi ludzi którzy nie mają pojęcia o tym, że można pracować w tym zawodzie za godne pieniądze, ale to nie mój problem. Problem leży w tym, że takie fotki, jak wspomniana osoba, robi wielu jednak tylko część z nich za niższe stawki, a opisując dany przypadek bardziej kierowałem się chęcią zobrazowania możliwości jakie ta profesja (profesjonalistom) daje! Z tego miejsca życzę pozostałym satysfakcji i powodzenia, jedyne wytłumaczenie jakie znajduję, to" "CYFROWA ERA FOTO" gdzie 90% obywateli posiada cyfrówkę, z czego 45% otwiera usługi z tym związane, pracuje za "darmo" no jakość musi iść w parze z ceną:idea: Ale nie mają pojęcia o tym co robią, a co najważniejsze za ile! Tym samym psują rynek, bynajmniej w jakimś stopniu, ponieważ przeciętny "Nowak" weźmie gamonia za 300pln który zaoferuje mu "PLATYNOWY PAKIET i serię zdjęć RTG w zaprzyjaźnionym szpitalu:evil: A człowiek, który siedzi w tym biznesie od lat może jedynie pośmiać się w wątku: "Kicz projekt..." i liczyć na klienta z wyobraźnią i odrobiną dobrego smaku. Poczekam jak owi pseudo fachowcy przybędą na wyspy i tu rozpoczną swoją pasożytniczą działalność, bo niestety jesteśmy narodem który się nie szanuje, pracuje za pół-darmo, i niszczy rynek, również dla siebie! Ostatnio pewien mieszkaniec tego kraju stwierdził, że polacy, rumuni, litwini, zalewają europę, pracując za śmieszne stawki nawet Ł150 tygodniowo gdzie anglik na danym stanowisku zarabiał Ł300, zadał mi jedno pytanie czy z tego powodu on też ma emigrować za pracą i gdzie? Do czego to prowadzi? Szanujmy się...

Dokładnie, a niestety w obecnych czasach ciężko jest zdobyć "świerzemu" takiego klienta, powód wyjaśniłem powyżej. Jak pseudo fachowcy wiedzieli by jakie pieniądze są przeznaczane na kampanie reklamowe... nie piszę już żadnych kwot bo nie widzę sensu, zresztą Ci którzy w tym siędzą doskonale je znają, właśnie dlatego nie rozumiem, dlaczego niby ja mam pracować dla ideii, skoro jestem dość istotnym ogniwem w powstawaniu zdjęcia i albo to ktoś docenia, albo...;)

obywatelgc
26-05-2008, 12:51
Fakt ludzie się nie szanują tu przyznaje Ci 100% racji,
jeżeli Ty sie szanujesz to chylę czoła przed Tobą bo nie wielu jest takich ludzi,
ale jak można sie pytać człowieka czy można podać jego ogólnodostępna stronę www to tego nie rozumiem i zapewne wielu na tym forum,
nadal nie znam adresu strony i zapewne go nie poznam
i już nie chcę znać

Pozdrawiam

ps już na tym forum gdzieś ktoś napisał że za gościa co robi 10 zdjęć za 10 tyś
ludzie chcieli poznać jego twórczość i tez sie nie doczekali :( mam nadzieją że to nie byłeś Ty

persival
26-05-2008, 13:23
ehhh ciezki dzien dzis w pracy, a wy tu koledzy pierdu pierdu....
przescigacie sie w pomyslach, domyslach i interpretacjach;-)

ale zaraz, no gdzie ten link do portfolio? Unicorn?

to se ne wrati ;-)

ale tak na serio, nie wierze ze ktos w PL ma takie stawki za slub, nie ma szans!

p.s.
teraz doczytalem ze Unicorn linka nie da poniewaz nie ma juz ochoty z 'takimi' ludzmi przyjemnosci ;-) - czyli wybrnal.
ehhh fantazja.....

josif
26-05-2008, 13:59
Wierzę w to, że ktoś płaci 10 000 za ślub. Ceny rosną, ludzie więcej wymagają, ludzie są w stanie płacić za to, czego wymagają. Nowobogackich, którzy zapłacą tyle, żeby się pochwalić że tyle zapłacili też nie brakuje. Naprawdę wesela o budżecie 100 000 zł nie są dziś w Polsce unikalne.
Inna sprawa, że usługi za takie pieniądze nie muszą wcale być usługami z najwyższej półki. Nie wyobrażamy sobie czasem za jakie gnioty ludzie biorą potężne pieniądze, ile najgorsi prowincjonalni chałturnicy potrafią wyciągnąć za dokumentację firmowego eventu czy ślub tylko dlatego że mieli dobry kontakt u tego kto organizował imprezę.
Może (być może mityczny) pan od 10 00 wcale nie jest taki dobry. Może po prostu jest drogi i przez to zatrudnianie go jest formą lansu?

Kalina
26-05-2008, 14:20
Niech sobie zaklepie termin u Kaliny. W temacie sesji ślubnych to ścisła czołówka w Polsce! Może ktoś robi równie dobre zdjęcia, ale lepsze trudno sobie wyobrazić.
No no ... nie sądzilam, ze mam tu takie prężne lobby :shock: :mrgreen:

Ale jak ktoś jest snobem, to może lepiej się czuje jak zapłaci 10 tys.?
Czas podnieść stawki ;)

persival
26-05-2008, 15:24
Wierzę w to, że ktoś płaci 10 000 za ślub. Ceny rosną, ludzie więcej wymagają, ludzie są w stanie płacić za to, czego wymagają. Nowobogackich, którzy zapłacą tyle, żeby się pochwalić że tyle zapłacili też nie brakuje. Naprawdę wesela o budżecie 100 000 zł nie są dziś w Polsce unikalne.
Inna sprawa, że usługi za takie pieniądze nie muszą wcale być usługami z najwyższej półki. Nie wyobrażamy sobie czasem za jakie gnioty ludzie biorą potężne pieniądze, ile najgorsi prowincjonalni chałturnicy potrafią wyciągnąć za dokumentację firmowego eventu czy ślub tylko dlatego że mieli dobry kontakt u tego kto organizował imprezę.
Może (być może mityczny) pan od 10 00 wcale nie jest taki dobry. Może po prostu jest drogi i przez to zatrudnianie go jest formą lansu?

zgodze sie z tym co napisales....lecz tak jak napisalem wczesniej- ze nie wierze ze ktos na stronie na dzien dobry ma podana cene 10.000, tak jak sie to czesto widzi, pakiet ble ble01 - 10 000, pakiet ble02 itd...co do sum za sluby/wesela to zgodze sie ze calosciowo (sumarycznie) to idzie w ogromne pieniadze ;-))

pozdrawiam i milego dnia;-)

unicorn78
26-05-2008, 16:25
Czy sądzisz, że stawki na stronie to dobre rozwiązanie? Cena powinna być dostosowana do klienta, a są też tacy no nie będe twierdził, że wtym zawodzie, ponieważ osobiście nie spotkałem się, ale pierwsze pytanie w rozmowie z potencjalnym klientem brzmi: Skąd mam pan(i) mój numer telefonu? Są ludzie którzy pracują tylko z polecenia, jak np. Hitch:twisted: i jakoś dają sobie w życiu radę;)

Fakt ludzie się nie szanują tu przyznaje Ci 100% racji,
jeżeli Ty sie szanujesz to chylę czoła przed Tobą bo nie wielu jest takich ludzi,
ale jak można sie pytać człowieka czy można podać jego ogólnodostępna stronę www to tego nie rozumiem i zapewne wielu na tym forum,
nadal nie znam adresu strony i zapewne go nie poznam
i już nie chcę znać

Pozdrawiam

ps już na tym forum gdzieś ktoś napisał że za gościa co robi 10 zdjęć za 10 tyś
ludzie chcieli poznać jego twórczość i tez sie nie doczekali :( mam nadzieją że to nie byłeś Ty
Masz słuszną nadzieję, to nie byłem ja:evil: