Zobacz pełną wersję : AF Assist - nie bardzo rozumiem o co tu chodzi...
Wiele osob moze mnie kojarzyc, do tej pory mialem Nikona D70 ktory jakis tydzien temu wyciagnal nogi. Zaciekawil mnie Canon 450D, robilem z niego zdjecia i powiem ze jestem zaskoczony - mile.
Ale z opisu nie rozumiem jednej rzeczy, czy ktos moglby mi powiedziec na czym to polega?
AF Assist
As with previous 'Rebel series' cameras the EOS 450D uses its flash for AF assist. If you need to use AF Assist you must pop-up the flash which will fire a brief strobe of flashes (sometimes just one) to help the AF system to lock.
Zalozmy jestem na koncercie chce uzyc lampy do blysku, czy to oznacza ze wczesniej przed zrobieniem zdjecia flash bedzie blyskal by ten mogl ustawic ostrosc?
Dzis macalem aparat (ustawienia wzgledem D70 - wszystko na odwrot ;) ), ale z tym AF Assist nie do konca umialem to zaskoczyc, zreszta bylem troche w biegu.
Pozdrawiam
eKrowa
Witam witam :)
dokladnie tak, tyle ze to zadne nowum, juz w analogach eosach bylo cos takiego.
Taki stroboskop dziala tylko z wbudowaną lampą zazwyczaj robi takie
trrrrrrr -- bzzz (AF) trrrrrr--- bzzz(AF) -tttrrr (złapał AF)
gdzie "trrrrrr" oznacza strzelanie lampy
nie daj boże zapiąc dlugiego zooma :grin:
dosc meczące dla otoczenia jak chcesz robic ludziom zdjęcia z tą lampą, tez niestety mało dyskretne,.
na szczescie mozna to wylaczyc w Custom Functions (w 400d pozycja 5)
masz 3 opcje
AF-assist beam
0- Emits
1- Does not emit
2- Only external flash emits
z moja 420ex korzysta z wbudowanych czerwonych ledow to pomocy, dzialają nawet lepiej niz to mryganie.
Nie robiąc OT wolalbym 40d w b.podobnej cenie a obsluga niebo lepsza, jak dla mnie.
Wiele osob moze mnie kojarzyc,
Większość Cię kojarzy - ty jesteś od "rzeźnika makro" i innych fajnych określeń na manualne obiektywy o ile pamiętam :mrgreen: Co do AF Assist to masz rację - to popularna "spawarka" - jak AF nie może ustawić ostrości i włączone jest wspomaganie to wyskakuje lampa i wysyłana jest seria krótkich błysków - na niektórych koncertach taki stroboskop może przejść niezauważony - ale w teatrze czy filharmonii nie byłoby chyba dobrze odebrane.. więc lepiej to wyłączyć w CFach
Dzieki za info, niemniej nie odstrasza mnie to myslac o zakupie, w porownaniu do D80 wygrywa pod jednym wzgledem. Nie jest Nikonem, tylko czyms nowym, a ja lubie poznawac, w zakresie jakosci - dzis obejrzalem Canona 1D, Olympusa E510, Pentaxa K10D, Olympusa E-3. To canon 1D mial calkiem spoko foty, cala reszta to jakies nieporozumienie C450D dawal rade, robilem foty na 85/1.8 i bylem bardzo milo zaskoczony tym co otrzymalem, w sumie 12Mpix to zupelnie inaczej piksel wyglada na tej rozdzialce a inaczej na 1D (4Mpix).
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Kiedy zdjecia osiagaja 14bit? tylko na rawie? Bo widzialem ze te JPG to takie generalnie "srednie" z niego wychodza, albo moze ja sie myle?
Jaka najwieksza karte mozna tam do niego zasadzic 8gb nie bedzie problemu?
Pozdrawiam, dzieki za obiecie w opieke starej Krowy ;) Krowa nie zna Canona ale chce poznac :)
bo ogolnie 85/1.8 to bardzo przyjemne szkielko,
14 tak tylko w rawach
dla Ciebie akurat przejscie na SD bedzie plusem, wydaje mi sie ze SDHC obsluguje ale glowy nie dam.
Mimo wszystko wolalbym 40 w tej cenie:)
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Kiedy zdjecia osiagaja 14bit? tylko na rawie? Bo widzialem ze te JPG to takie generalnie "srednie" z niego wychodza, albo moze ja sie myle?
Jaka najwieksza karte mozna tam do niego zasadzic 8gb nie bedzie problemu?
Pozdrawiam, dzieki za obiecie w opieke starej Krowy ;) Krowa nie zna Canona ale chce poznac :)
W rawach 14 bit na pewno, ale w jpgach masz coś takiego jak picturestyles gdzie możesz sobie co nieco podkręcić.. nie wiem jak tam w standardzie jest z wyostrzaniem z 85/1.5 canona wychodzi żyleta więc powinno być całkiem dobrze.. co do karty to nie wiem bo w 450ce są chyba SD, ale raczej powinny pasować i 8gb, przecież to nie aparat sprzed 3 czy 4 lat tylko nówka sztuka - imho lepiej wrzucić 2x4gb bo jak jedna padnie to przynajmniej ma się zapas..
Mimo wszystko wolalbym 40 w tej cenie:)
No 3100 za 40D 2300 za 450D. Akurat body nie jest dla mnie specjalnym ograniczeniem, cala moja moc, ze wybieram wlasciwe obiektywy. Powiem wam ze mam tak szczerze dosyc juz nikona ze ... jestem w stanie kupic za niego Canona...
racja, chociaz w tym momencie chodzi mi nawet o wygode obslugi :)
kurcze jakie wyznania =)
Ok, przepraszam za OT.
jeszcze chwile trzeba poczekac, ale jestem juz bliski ostatecznej decyzji
No 3100 za 40D 2300 za 450D. Akurat body nie jest dla mnie specjalnym ograniczeniem, cala moja moc, ze wybieram wlasciwe obiektywy. Powiem wam ze mam tak szczerze dosyc juz nikona ze ... jestem w stanie kupic za niego Canona...
Odejmij od 40D 540 zł Cashback :) Wyjdzie ci niecałe 300 zł różnicy między 40d a 450d. Ja tylko radzę - pomacaj oba i zobacz jak leżą w dłoni. Bo jeśli za kilka miesięcy wpadniesz na pomysł kupna gripa (bo aparat za mały) to wydasz na niego ni mniej ni więcej 300 zł i różnicy nie będzie... :)
przy cashbacku to się nie opłaca 40d nie kupować;)
Kolekcjoner
27-05-2008, 04:16
Tyle że 450D ma jakość obrazu która kusi.
Też moja luba :D chyba będzie chciała odesłać 350-tkę na emeryturę ;) i jak porównaliśmy fotki na wysokich iso z 40D i 450D to hmmm.....??? Do tego te z 450D jakby ostrzejsze - słabszy filtr AA?? Canon zaszalał trochę z tym 450D ;). Z kolei moja kręci trochę nosem na wielkość 40-tki - na prawdę jest dylemat.
Kolekcjoner, robimy trochę inne zdjęcia i powiem Ci jak dla mnie to jestem gotowy zrezygnować nawet z słabszego filtru AA(co za nazwa:) ) na korzyść szybkiej zmiany punktów AF. ergonomia jednak też się liczy. nie wspominając o innych szczegółach, które jednak nie są tak ważne. myślę, że te 300 PLN jest warte dopłaty.
edit: wizjer jest częścią ergonomii? bo jak nie to jeszcze wizjer jest dobrym argumentem:)
Moje 3 gr: Spawara obowiązuje TYLKO przy wbudowanej lampie błyskowej. Zewnętrzna ma czerwone LEDy rzucające wzorek w dużo mniej walący po oczach sposób.
Powiem wam tak, moge obiecac ze 40D obejrze, ale generalnie rzecz biorac, ja jestem inny ;) Nie jestem specjalnie przekonany do Nikona D300 choc go macalem i zdjecia z niego robilem. Jakosc fotek z 450D naprawde mi podchodzi, a ja jestem eksperymentatorem. Aparat naprawde fajny. Po prostu nie chce "ogolnego" dobra, za jakies dodatkowe koszty, moja fotografia jest bardzo bardzo specyficzna i czasem pewne dodatki moga mi zniweczyc moje plany. Ale dziekuje za zachetny, na razie 450D dla mnie po prostu jest aparatem najbardziej odpowiednim, co dalej bedzie zobaczymy co mi dni przyniosa. Podam wam moja aktualna punktacje od 0-100, ktora pokaze wam jak bardzo zainteresowaly mnie na dzien dzisiejszy body ktore mialem okazje macac. To ze niektory aparat bedzie mial malo punktow to nie znaczy ze jest/byl grzybem, byc moze jest juz stary i po prostu slabo moglbym sie przez niego rozwijac dalej. Jest to punktacja tylko i wylacznie z mojego krowiego punktu widzenia:
Pentax K10D - 20
Nikon D80 - 65
Pentax K200D - 20
Canon 350D - 40
Canon 1D - 70
D40/D40X/D60 - 10
D300 - 50
Fuji S5 Pro - 60
Olympus E-3 - 60
Olympus E 510 - 50
Minolta 7D - 30
Sony A350 - 60
Panasonic Lumix DMC-L10 - 80
Canon 450D - 85
na razie tyle, zobaczymy co przyniesie przyszlosc, to temat otwarty.
A gdzie w rankingu Canon 40D?
nie ma bo jeszcze nie mialem okazji ogladac.
Szczur88
27-05-2008, 18:30
Świat się wali, Krowa chce Canona. A jeszcze nie tak dawno, z miesiąc temu chyba, na moje polecanie 40D odpowiedź była "nie, bo to nie Nikon". Ludzie się zmieniają, zmieniają, to może i Krowy też?
Canon 40D do przetestowania na dowolnym koncercie w progresji czy no mercy, tak samo 30D i 5D :)
Może jednak 5D? - Nie wiem tylko czy taka mała GO nie będzie przeszkadzała w macro.
Grzegorz
nie mam na takie zabawki kasy, body to niestety nie wszystko. szczur dzieki, ale musze przez to przejsc sam, krowa sie nigdy nie zmienia, po prostu jeszcze mnie nie poznales ;)
liquidsound
27-05-2008, 23:35
IMHO nawet 40D bez gripa zle lezy w dloni. Wlasnie musze uzbierac 500pln na gripa :/
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1412-canon_eos_450d_rebel_xsi.0 moja przedwczesna recenzja, jednakze sercem kierowana.
Szczur88
28-05-2008, 00:43
Krowa może i nie, ale krowie gusta i preferencje jak najbardziej:)
No to jakie mam gusta i preferencje?
Szczur88
28-05-2008, 22:06
No właśnie, cholera, nie wiem, najpierw konserwatywny nikonowiec, na samą myśl o canonie się krowie na wymioty zbiera, a teraz się za canona łapie, nie na szczurzy to rozum:)
Rozwieje troche twoje przekonanie, nie jestem przywiazany do zadnej marki, natomiast cenie sobie konkretny egzemplarz jesli jego praca jest zgodna z moimi oczekiwaniami.
Krowa, Szczur - zejdźcie z siebie wzajemnie, proszę :roll: .
czy idzie ustawić af assist (w 400D) tak, aby flash pomagał złapać ostrość, ale nie wypalił podczas robienia zdjęcia?
Nie no wyluzuj Vitez, naleza sie facetowi wyjasnienia, poruszyl dosc istotny temat. Faktycznie moze tuz po zakupie przejawialem takie cechy ale z czasem kiedy uzywalem sprzetu manualnego to przywiazanie do marki malalo.
Uwazam osobiscie iz pod katem wyboru sprzetu takie przyzwyczajenie do marki moze przeszkodzic w wyborze wlasnej fotograficznej drogi.
Kolekcjoner
29-05-2008, 15:19
(....)
Uwazam osobiscie iz pod katem wyboru sprzetu takie przyzwyczajenie do marki moze przeszkodzic w wyborze wlasnej fotograficznej drogi.
W ogóle zbyt silne przywiązanie do technikaliów na ogół przesłania podstawowy cel. To zresztą działa wyśmienicie też w innych branżach np. w muzyce.
Szczur88
29-05-2008, 15:27
Ja na nikogo nie włażę:) Wyjaśniliśmy sobie coś i tyle:)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
czy idzie ustawić af assist (w 400D) tak, aby flash pomagał złapać ostrość, ale nie wypalił podczas robienia zdjęcia?
Raczej tylko na piechotę, tzn ustawiasz ostrość z assistem, zamykasz/wyłączasz lampę, robisz zdjęcie.
Raczej tylko na piechotę, tzn ustawiasz ostrość z assistem, zamykasz/wyłączasz lampę, robisz zdjęcie.
Zapomniałeś dodać że w międzyczasie jeszcze trzeba przełączyć obiektyw na MF i nie poruszyć pierścieniem bo jak będzie ciemno to aparat na pewno zechce przez zrobieniem zdjęcia potwierdzić ostrość
Szczur88
30-05-2008, 15:11
Niekoniecznie, jeśli nie puścisz do połowy wciśniętego spustu
Niekoniecznie, jeśli nie puścisz do połowy wciśniętego spustu
W sumie tak, tylko wtedy trzeba opanować zamykanie lampy połynnym ruchem ;) - tak czy owak - "wycieranie d... szkłem" ;)
Szczur88
30-05-2008, 20:18
zgadzam się, wycieranie:) Ale pytanie było, czy się da, odpowiedź: da się:)