Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: AF Assist - nie bardzo rozumiem o co tu chodzi...

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Thumbs up AF Assist - nie bardzo rozumiem o co tu chodzi...

Wiele osob moze mnie kojarzyc, do tej pory mialem Nikona D70 ktory jakis tydzien temu wyciagnal nogi. Zaciekawil mnie Canon 450D, robilem z niego zdjecia i powiem ze jestem zaskoczony - mile.

Ale z opisu nie rozumiem jednej rzeczy, czy ktos moglby mi powiedziec na czym to polega?

AF Assist

As with previous 'Rebel series' cameras the EOS 450D uses its flash for AF assist. If you need to use AF Assist you must pop-up the flash which will fire a brief strobe of flashes (sometimes just one) to help the AF system to lock.

Zalozmy jestem na koncercie chce uzyc lampy do blysku, czy to oznacza ze wczesniej przed zrobieniem zdjecia flash bedzie blyskal by ten mogl ustawic ostrosc?

Dzis macalem aparat (ustawienia wzgledem D70 - wszystko na odwrot ), ale z tym AF Assist nie do konca umialem to zaskoczyc, zreszta bylem troche w biegu.

Pozdrawiam
    eKrowa

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie

Witam witam

dokladnie tak, tyle ze to zadne nowum, juz w analogach eosach bylo cos takiego.

Taki stroboskop dziala tylko z wbudowaną lampą zazwyczaj robi takie
    trrrrrrr -- bzzz (AF) trrrrrr--- bzzz(AF) -tttrrr (złapał AF)
    gdzie "trrrrrr" oznacza strzelanie lampy

nie daj boże zapiąc dlugiego zooma :grin:
    dosc meczące dla otoczenia jak chcesz robic ludziom zdjęcia z tą lampą, tez niestety mało dyskretne,.

na szczescie mozna to wylaczyc w Custom Functions (w 400d pozycja 5)
    masz 3 opcje
    AF-assist beam
    0- Emits
    1- Does not emit
    2- Only external flash emits
    z moja 420ex korzysta z wbudowanych czerwonych ledow to pomocy, dzialają nawet lepiej niz to mryganie.
    Nie robiąc OT wolalbym 40d w b.podobnej cenie a obsluga niebo lepsza, jak dla mnie.

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Wiele osob moze mnie kojarzyc,
    Większość Cię kojarzy - ty jesteś od "rzeźnika makro" i innych fajnych określeń na manualne obiektywy o ile pamiętam Co do AF Assist to masz rację - to popularna "spawarka" - jak AF nie może ustawić ostrości i włączone jest wspomaganie to wyskakuje lampa i wysyłana jest seria krótkich błysków - na niektórych koncertach taki stroboskop może przejść niezauważony - ale w teatrze czy filharmonii nie byłoby chyba dobrze odebrane.. więc lepiej to wyłączyć w CFach
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 27-05-2008 o 00:58
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dzieki za info, niemniej nie odstrasza mnie to myslac o zakupie, w porownaniu do D80 wygrywa pod jednym wzgledem. Nie jest Nikonem, tylko czyms nowym, a ja lubie poznawac, w zakresie jakosci - dzis obejrzalem Canona 1D, Olympusa E510, Pentaxa K10D, Olympusa E-3. To canon 1D mial calkiem spoko foty, cala reszta to jakies nieporozumienie C450D dawal rade, robilem foty na 85/1.8 i bylem bardzo milo zaskoczony tym co otrzymalem, w sumie 12Mpix to zupelnie inaczej piksel wyglada na tej rozdzialce a inaczej na 1D (4Mpix).

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Kiedy zdjecia osiagaja 14bit? tylko na rawie? Bo widzialem ze te JPG to takie generalnie "srednie" z niego wychodza, albo moze ja sie myle?

Jaka najwieksza karte mozna tam do niego zasadzic 8gb nie bedzie problemu?

Pozdrawiam, dzieki za obiecie w opieke starej Krowy Krowa nie zna Canona ale chce poznac

Domyślnie

bo ogolnie 85/1.8 to bardzo przyjemne szkielko,
    14 tak tylko w rawach
    dla Ciebie akurat przejscie na SD bedzie plusem, wydaje mi sie ze SDHC obsluguje ale glowy nie dam.
    Mimo wszystko wolalbym 40 w tej cenie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Zastanawia mnie tylko jedna rzecz. Kiedy zdjecia osiagaja 14bit? tylko na rawie? Bo widzialem ze te JPG to takie generalnie "srednie" z niego wychodza, albo moze ja sie myle?

Jaka najwieksza karte mozna tam do niego zasadzic 8gb nie bedzie problemu?

Pozdrawiam, dzieki za obiecie w opieke starej Krowy Krowa nie zna Canona ale chce poznac
    W rawach 14 bit na pewno, ale w jpgach masz coś takiego jak picturestyles gdzie możesz sobie co nieco podkręcić.. nie wiem jak tam w standardzie jest z wyostrzaniem z 85/1.5 canona wychodzi żyleta więc powinno być całkiem dobrze.. co do karty to nie wiem bo w 450ce są chyba SD, ale raczej powinny pasować i 8gb, przecież to nie aparat sprzed 3 czy 4 lat tylko nówka sztuka - imho lepiej wrzucić 2x4gb bo jak jedna padnie to przynajmniej ma się zapas..
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MorF Zobacz posta
    Mimo wszystko wolalbym 40 w tej cenie
    No 3100 za 40D 2300 za 450D. Akurat body nie jest dla mnie specjalnym ograniczeniem, cala moja moc, ze wybieram wlasciwe obiektywy. Powiem wam ze mam tak szczerze dosyc juz nikona ze ... jestem w stanie kupic za niego Canona...

Domyślnie

racja, chociaz w tym momencie chodzi mi nawet o wygode obslugi
    kurcze jakie wyznania =)
    Ok, przepraszam za OT.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

jeszcze chwile trzeba poczekac, ale jestem juz bliski ostatecznej decyzji

Początki nałogu Awatar djcargo
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No 3100 za 40D 2300 za 450D. Akurat body nie jest dla mnie specjalnym ograniczeniem, cala moja moc, ze wybieram wlasciwe obiektywy. Powiem wam ze mam tak szczerze dosyc juz nikona ze ... jestem w stanie kupic za niego Canona...
    Odejmij od 40D 540 zł Cashback Wyjdzie ci niecałe 300 zł różnicy między 40d a 450d. Ja tylko radzę - pomacaj oba i zobacz jak leżą w dłoni. Bo jeśli za kilka miesięcy wpadniesz na pomysł kupna gripa (bo aparat za mały) to wydasz na niego ni mniej ni więcej 300 zł i różnicy nie będzie...
    Regulamin pkt 8.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów