Zobacz pełną wersję : Az sie boje pytac... 5D czy D300?
freebird
18-05-2008, 00:49
Sie witam. I od razu pytam - bo poczytalem juz tyle, i tutaj, i gdzie tylko sie dalo, ze mam dosc, a niedospany chodze od tygodnia i dalej nie wiem co zanabyc - robie niezawodowo glownie krajobrazy i po kradziezy calego sprzetu zachcialo mi sie czegos lepszego niz D80 z marnym obiektywem. Aparat targam ze soba po gorach na rowerze i nartach, wiec bardzo bym chcial ograniczyc sie do jednego obiektywu. Przyznam, ze najbardziej mi zakresowo odpowiada 5D z 24-105, ale winieta, ktorej sie naoogladalem, odstrasza mnie dosc skutecznie. Wiem, ze mozna korygowac programowo, ale to zabawa, a i kosztem jakosci. Mysle tez o Tamronie 28-75, ale troche maly zakres, winieta tez spora nawet przy 75mm, za to cena dobra na poczatek.
Z drugiej strony jest D300 z fantastycznie ostrym, ale ciemnym obiektywem 16-85 IS. Ale to crop. A ja dalej w cropce. Moze zle celuje w sprzet? Moze jednak do typu zdjec np C40 albo C450 z 24-105? Podpowiedzcie cos prosze, bo sie z tym szarpie strasznie i dlugo, a bardzo bym chcial wziac nowy aparat na wyjazd dlugoweekendowy... Dzieki z gory i sorry jesli podobny watek sie przewinal, a mnie sie go nie udalo znalezc.
pozdrowienia
do landszaftu to 5D. nie wiem skad Ci sie wzial problem winiety, jesli piszesz o krajobrazie, gdzie lensa tak czy siak bedziesz przymykal (a przy f/8 winieta spada do okolic jakiegos 0,5 EV - zdecydowanie nie warte dyskusji).
Tamron 28-75 tez fajny lens, aczkolwiek, ponownie czepiajac sie podanego zastosowania, te 4mm mniej w szkle Canona stanowia tu kluczowa roznice.
D300 bralbym, gdybym planowal tulanie aparatu w trudnych warunkach, gdzie bedzie narazony na wilgoc. poza tym to jednak 5D w tej dziedzinie. chocby dla duzego celownika FF, w ktorym dokladnie widzisz co fotografujesz
to o 16-85 jako fantastycznie ostrym obiektywie to zart jest chyba jakis?
5d i 17-40 do landszaftu to chyba najlepsza oferta na runku aktualnie. oczywisice wyrazam swoje zdanie - jak zawsze :):)
Rafal913
18-05-2008, 08:33
5d i 17-40 do landszaftu to chyba najlepsza oferta na runku aktualnie. oczywisice wyrazam swoje zdanie - jak zawsze :):)
Dokładnie :)
Albo 16-35 :mrgreen:
Chyba że ekstremalnie to może Sigma 12-24 ?
freebird
18-05-2008, 08:51
Ciezko sie jednak ograniczyc tylko i wylacznie do panoram czy widokow ogolnych, ktore oferuje 17-40 - nawet w gorach trzeba cos lub kogos czasem przyciagnac troche, dlatego rozwazam to 24-105. Jest dla niego jakas alternatywa? Cos spoza Canonowych szkiel?
Z aparatem jezdze po gorach - na zjazdach jest naprawde duzo wstrzasow, a warunki czasem wilgotne, czasem sucho i pylowo - jak sie 5D spisuje pod wzgledem uszczelnienia? Bede to musial co i raz dmuchac? :)
A co do nikkora 16-85 - spojrzcie na MTFy - http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/377-nikkor_1685_3556vr?start=1
Bylem na 2dniowym szkoleniu Nikona w Jastrzebiej Gorze i mialem okazje porobic nieco fotek tym szklem - jest ostry, ale nie ma czym sie zachwycac, bo sa lepsze szkla. Najwiekszym jego plusem jest uniwersalny zakres ogniskowych i VR.
Osobiscie wybral bym 5D, chociaz jako puszka bardziej podoba mi sie D300. Zamiast 24-105 mozesz pomyslec o duecie Tamron 28-75/2.8 + 70-200/4L. W gorach 105tka to i tak krotko IMO, a kupujac Tamrona masz jasne szklo i jeszcze zostaje kasa na swietne optycznie i lekkie tele.
asdfasfd
18-05-2008, 13:43
Pełna klatka to pełna klata - co tu dużo mówić. Jestem za EOS 5D+17-40.
Mocno kombinujac(z usa np) za polska cene 24-105 mozna by kupic C17-40 i T28-75
Taki zestawik 5D + 17-40 + 28-75 to chyba bedzie optymalny wybor;)
(sigme 12-24 za 17-40 i juz wogole jest ekstraklasa do krajobrazu:P)
Kolekcjoner
18-05-2008, 14:05
5D + 24-105 - po prostu lepszego "wyjazdowego" szkła do FF-a nie ma. Zestaw, który podał Czacha jest bardzo dobrą alternatywą (sam dość długo używałem). Choć z pewnością cięższą no i te 4mm w plenerze mogą być za mało. No albo stałki - do krajobrazu to poezja - tyle że trzeba targać :(.
Ja bym polecił oczywiście 5D a do tego z uniwersalnych szkieł 24-70/2.8L.
Inna alternatywa "szklana" to tania obecnie Sigma 17-35 z HSM lub Tamron 17-35 a na górę Tamron 70-200/2.8. Mając coś takiego naprawdę nie ma bólu wielkiego, że brakuje zakresu 35-70.
Mariusz_C
18-05-2008, 14:28
Ja tez polecam 5d i 24-105, sigma 17-35 jako tanie uzupelnienie od dolu, a 70-200L4 od gory. 24-105 to bardzo uniwersalne wygodne szkielko i jak sie je zalozy to nie chce sie zdejmowac, brakuje mu tylko troche swiatla.
underhand
18-05-2008, 14:55
Turlałem sie z tym samym dylematem. Krótko, bierz pelna klatke i wygrywasz nieprzespane noce.
Arche121
18-05-2008, 15:09
5d + 17-40 lub 24-105
freebird
18-05-2008, 18:46
Dzieki Wam za tyle pomyslow. Widze, ze sie sklaniacie przewaznie ku 17-40 lub 17-35 i cos do tego wyzej, albo 24-105 jesli juz sie upierac przy jednym obiektywie. Ja bym na poczatek chcial wlasnie sie jakos obyc jednym. Nie tylko finansowo, ale przede wszystkim wagowo i objetosciowo.
Jest tu paru uzytkownikow 24-105 - mozecie mi powiedziec jak to jest z ta winieta? Przegladalem uwaznie zdjecia na pixel-peeper.com i widze, ze przy 24mm i 28mm winieta znika dopiero przy f8. Nie przeszkadza Wam to za czesto? Jak czesto sie zdarza, ze sie zapomni przymknac szklo i jednak wychodzi za mocno? Jesli sie przymyka, to trzeba podniesc ISO - do ilu to ma sens?
Ktos mi podpowiadal w sklepie Tamrona 28-200, jakas nowa wersja IS wyszla - troche mi taki zakres w ogole zgrzyta, ale moze jest w tym jakis sens?
Wrzucilem linka do strony w podpisie, zebyscie mogli zobaczyc typowe zastosowania. Jakby sie komus zebralo na krytyke... to mile widziane :)
Ja właśnie kupiłem 17-35 tamrona do 1d i będę sprzedawał. Okazuje się, że potrzebuję jednak uszczelnionej eli - to zapewnie 16-35. Gdybyś chciał tamrona (pół roku polskiej gwarancji ma jeszcze) to pisz. Lepszy od sigmy, nie mam FF - kolega z forum kupił sobie do 5d nową sigmę i właśnie ją oddaje - ff.
Tamron to fajne szkło, ostre na 2,8. Nie ma jednak uszczelnień, co jak się okazało jest dla mnie bardzo ważną sprawą. Miałem nadzieję, że obejdę się bez uszczelnianego szerokiego kąta - sprzedałem 17-40, ale cóż, przyroda. Polecam więc na dół do 5d właśnie tego tamrona. Cichy robił na forum porównanie obrazka dla tamrona i 16-35, poszukaj.
Się ośmielę do takich podróżniczo wędrówkowych zadań polecić Ci jednak Nikona D300 szkło do tego na pewno da Ci się dopasować. Gdybyś dla swego aparatu miał zatrudnienie do innego rodzaju fotografii - jakieś śluby, realizacje studyjne, moda ect. to zdecydowanie 5D albo coś z wyższej półki od Canona. Dla wędkarza podróżnika czy też wszędobylskiego turysty lepszy będzie D300.
freebird
18-05-2008, 19:14
A moglbys rozwinac nieco temat? Co wg Ciebie preferuje D300 do tego typu zastosowan w stosunku do 5D? I o jakich obiektywach konkretnie myslisz? Niestety, potrzebuje konkretow - czego innego nie da sie kupic :)
Body D300 jest uszczelnione, dyskutować można jak uszczelnione, ale niby jest, ma czyszczałkę matrycy oczywiście bez tego da sie piękne zdjęcia robić ale w podróżniczych warunkach rzecz może się przydać. D300 ma LV jakiś taki kulawy w funkcjonalności ale LV. Wzorowa ergonomia, ale tu mogę nie być obiektywny bo sam jestem w szoku jak trudno sie 5D obsługuje po przejściu z D300. Szkła do lanszaftów porzadne dopasujesz i u Nikona i u Canona szczególarzom liczącym mm ogniskowych powiem, że dla mnie najpiękniejsze krajobrazy robi Wiktor Wołkow szkłem o ogniskowej 1M tak jeden metr. Ja robiłem w górach łądne fotki szkłem 35mm oraz 24mm - naprawdę wystarczało. Jeśli bezkompromisowa jakość pliku to lepiej 5D zakupić choć to dziadek, jeśli wszechstronność użytkowa to jednak D300
Poniżej masz moje ulubione zdjęcie krajobrazowe zrobione szkłem50mm.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/P7172025MM.jpg)
Mariusz_C
18-05-2008, 19:31
Ja tam sie na nikonach nie znam ale jesli juz d300 i jedno uniwersalne szklo to moze 18-200VR
freebird
18-05-2008, 20:26
Jesli chodzi o 18-200VR to mialem przy D80 i albo to jest marne szklo, albo trafile m na marny egz. W kazdym razie porowania do 16-85 jesli chodzi o jakosc nie ma.
Miałem na 5D tego 24-105L i się pozbyłem. Winieta faktycznie ogromna a jak do tego jeszcze polara się założy albo szarą połówkę to sobie możemy niemal filtr w wizjerze oglądać. To nie jest tak istotne w reporterce, ale w krajobrazie jak mamy dużo nieba wyłazi momentalnie.
O kurde, a ja myślałem ,żeby może kiedyś dokoptować do kompletu stałek tego zooma 24-105 do zadań "reporterskich" :(
O kurde, a ja myślałem ,żeby może kiedyś dokoptować do kompletu stałek tego zooma 24-105 do zadań "reporterskich" :(
Spokojnie możesz to zrobic.Szkło ktorego nie chce sie odpinac i w zasadzie nie potrzeba.Jesli jedno body i jeden obiektyw ,to 5d plus 24-105.Nie ma konkurencji do takiego zastosowania.[A dobrych szkiel mi nie brakuje] .Pozdrawiam.
Maranz - używasz sigmy, która również potwornie winietuje na 5d a pomstujesz na 24-105. Winieta owszem jest, ale całkiem znośna moim zdaniem. Jako użytkownik tego szkła pod cropem 1,3 (o winiecie nie ma mowy z oczywistych względów) mam na temat tego lensa pozytywne odczucia. Duuużo lepsze niż wobec 17-40. Mam tu ma myśli jakość produkowanego obrazka.
Himi - piszesz , że poszukujesz 16-35 do jedynki. Ze swojego doświadczenia od razu polecam 16-35 II. Jakość obrazu ( ostrość ) jest o wiele lepsza.
No dobra bez ceregieli., przyznawajcie sie jak to u Was z tym 24-105 bywało :) bo to może będzie mój podstawowy zoomik poza dwoma stalkami 50mm f1,4 oraz 85, albo 100mm f2
freebird
18-05-2008, 23:25
No wlasnie, panowie, bo zupelnie sprzecznie zeznania dajecie. Janmar, mozna wiedziec jak to jest, ze Tobie winieta nie przeszkadza
No wlasnie, panowie, bo zupelnie sprzecznie zeznania dajecie. Janmar, mozna wiedziec jak to jest, ze Tobie winieta nie przeszkadza
Winietę mam w 35/1,4 i mi nie przeszkadza,mam w 135/2 i nie przeszkadza,mam w 24-105 i nie przeszkadza.Rzeczywistosc mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. :smile: Poza tym używam róznych przysłon a winietują obiektywy na największej.Jesli mi przeszkadza to usuwam. To po prostu jest dla mnie zjawisko normalne od kilku dziesiątek lat.Fotografowania, nie dyskusji. {forum i internetu nie było :-) } No przecież na co mam wymienić 35/1,4 ? Marmur ma żyłki,drewno słoje a obiektywy miewaja winiety.Wystarczy przypomniec że dobre programy do obróbki maja mozliwość tworzenia winiety.[Usuwania też] Ktos z kolegów na forum niedawno zilustrował pieknie temat zamieszczajac to samo zdjecie w trzech wersjach:bez winiety,z winietą obiektywu i z winietą z softu.Warto znależć ten wątek.Pozdrawiam :smile:
Kolekcjoner
19-05-2008, 01:53
Winietę mam w 35/1,4 i mi nie przeszkadza,mam w 135/2 i nie przeszkadza,mam w 24-105 i nie przeszkadza.Rzeczywistosc mi nie przeszkadza, przyzwyczaiłem się. :smile: Poza tym używam róznych przysłon a winietują obiektywy na największej.Jesli mi przeszkadza to usuwam. To po prostu jest dla mnie zjawisko normalne od kilku dziesiątek lat.Fotografowania, nie dyskusji. {forum i internetu nie było :-) } No przecież na co mam wymienić 35/1,4 ? Marmur ma żyłki,drewno słoje a obiektywy miewaja winiety.Wystarczy przypomniec że dobre programy do obróbki maja mozliwość tworzenia winiety.[Usuwania też] Ktos z kolegów na forum niedawno zilustrował pieknie temat zamieszczajac to samo zdjecie w trzech wersjach:bez winiety,z winietą obiektywu i z winietą z softu.Warto znależć ten wątek.Pozdrawiam :smile:
To się powinno podkleić. Samą prawdę piszesz Janmar.
Mi szkoda by było wypluć kasę na 5D i chodzić z nim po górach i śmigać na nartach, ja to robię z 40D + 24-105 L, w zupełności wystarcza, dodatkowo możesz zakupić małe szkło dedykowane do dSLR czyli Canona 10-22, i cena zestawu będzie zbliżona do 5D + słoik
Himi - piszesz , że poszukujesz 16-35 do jedynki. Ze swojego doświadczenia od razu polecam 16-35 II. Jakość obrazu ( ostrość ) jest o wiele lepsza.
Biorę pod uwagę tylko MKII:)
Ja na narty to nie wziął bym żadnego lustra bo albo cały dzień narty albo aparat. Jedynie to stare G5 o które się nie muszę martwić jak zostawię w plecaku pod wyciągiem.
A takie 5D + 17-40 do krajobrazu było by super zestawem.
freebird
19-05-2008, 09:24
Mi szkoda by było wypluć kasę na 5D i chodzić z nim po górach i śmigać na nartach, ja to robię z 40D + 24-105 L, w zupełności wystarcza, dodatkowo możesz zakupić małe szkło dedykowane do dSLR czyli Canona 10-22, i cena zestawu będzie zbliżona do 5D + słoik
Szkoda ze wzgledu na aparat, czy tylko na kase? :)
A poza tym, przy takim rozwiazaniu, to wszystko cacy, sa tylko dwa male ale: raz, ze 40D jest tak samo duze i niewiele lzejsze od 5D, wiec jesli juz sie odciazac, to bralbym 400 albo 450D. A dwa, 38mm na dole to na tyle malo, ze musialbym nosic drugi obiektyw, co juz zupelnie zalatwia te konfiguracje wagowo i objetosciowo.
Rozwazalem tez 450D + 17-55 2.8 - ale to juz kwestia FF czy nie FF...
Janmar - dzieki za doswiadczone slowo. Rozumiem, ze z pewnymi rzeczami trzeba sie po prostu pogodzic, ale jednak ciezko sie kupuje sprzet wysokiej klasy od razu z takimi ograniczeniami.
w kwestii winiety - był taki wątek :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=19301
mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)
pozbyć się winiety najłatwiej wywołując RAW w nowym DPP. Program odczytuje z EXIF model obiektywu, użytą ogniskową oraz przysłonę i jednym kliknięciem usuwa winietę (nie trzeba nic ustawiać, jeździć suwakami itp.)
w kwestii winiety - był taki wątek :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=19301
mój wniosek: obiektywy winietowały od zawsze. Po drodze rozpieściły nas małe matryce i uzywane na nich obiektywy pełnoklatkowe, natomiast 5D sprowadza nas z powrotem na ziemię :-)[Quote]
Dokładnie tak.Lepiej tego ująć nie można.Pozdrawiam. :smile:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=TomS;473305]J
A takie 5D + 17-40 do krajobrazu było by super zestawem.
Jest super,jest :-) Tomku.Problem u mnie w tym ,że lubię twarze ludzkie [ i nie tylko :oops: znasz tę piosenkę "Wesołe jest zycie staruszka...? " ;-) ] I jezeli mam mieć ze soba jedno szkło to 24-105/L pozwoli i na krajobraz i portrecik z rozsądnej odległosci [na FF].Mam szkła "lepsze" lecz nie znam bardziej uniwersalnego w tej jakości w terenie.Pozdrawiam Cię. :smile:
Miałem je kiedyś i było bardzo dobre ale za szeroko jak dla mnie nawet dla cropie. A przy krajobrazie i tak rzadko schodzę poniżej 30mm na ff
pozdrawiam Cię także :-)
Wszystkie moje obiektywy winietuja poczawszy od 17-40, 35, 50, 85, 135, 70-200 i 24-105..... wszystkie, bo taka jest natura optyki. Jak podepniesz na cropa winietuja mniej .... a wiem bo mam i FF, i CF. Pytania o winiete sa jak wirusy w internecie ... zawsze byly tylko ludzie mieli albo ograniczony dostep do neta, albo nie znaja praw optyki.