Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : panoramy i obiektyw 10-20

Jacob
15-05-2008, 19:56
Witam, zawsze lubilem robic panoramki i ostatnio zaraz czesciej mysle o obiektywie 10-20 sigmy ale tak sie zastanawiam czy aby na pewno jest mi potrzebny, bo co taki obiektyw mi daje szeroki kat ? a gdyby panoramki cykac np obiektywem 50mm i normalnie sklejac w programie czy to co pisze ma sens :oops: ? do czego jeszcze moze mi sie przydac taki 10-20 ? posiadam narazie 40d + 50mm 1.4 i dopiero sie ucze :oops:

TomS
15-05-2008, 20:08
Przecież nie musisz cały czas robić nim panoram. A jeśli lubisz robić krajobraz i robisz to często do szerokie szkło jest w sam raz

sniper88
15-05-2008, 20:14
do czego jeszcze moze mi sie przydac taki 10-20 ?

Jezeli podczas robienia zdjec nie brakuje Ci szerokiego kata, to znaczy ze nie musisz kupowac nowego szkla;) Poza tym 10mm w porownaniu z 50mm ktore masz, to jest mega szeroko:D A ze Sigma sie nadaje to panoram to fakt:) W sumie to da sie przy pomocy okolo 5 zdjec (dokladnie to nie wiem, robilem raz i nie pamietam ile zdjec wtedy mi wyszlo) zrobic panorame 360 stopni, a przy laczeniu fotek im ich mniej tym wygodniej:)

TomS
15-05-2008, 20:18
jeśli chodzi o panoramy to jak robiłem ostatnio w górach to wychodziło mi że robię w przedziale 30-40 mm na ff

Lulu1988
15-05-2008, 20:24
Z tym, że im szerzej tym ciężej później wszystko wyrównać. Na jakiejś mądrej stronie wyczytałem, że niby najlepiej do panoram używać ogniskowych >40-50. Chociaż z mniejszymi jakoś specjalnie ciężko nie jest. Wejdź na moją 'galerię' (album z 30D) - jest tam 5 panoram, z czego tylko jedna przy 17mm a pozostałe 24mm.
TA (http://img80.imageshack.us/img80/8607/parnitabyluluji3.jpg) jest największa - prawie 360 stopni

Jacob
15-05-2008, 20:27
Jezeli podczas robienia zdjec nie brakuje Ci szerokiego kata, to znaczy ze nie musisz kupowac nowego szkla;) Poza tym 10mm w porownaniu z 50mm ktore masz, to jest mega szeroko:D A ze Sigma sie nadaje to panoram to fakt:) W sumie to da sie przy pomocy okolo 5 zdjec (dokladnie to nie wiem, robilem raz i nie pamietam ile zdjec wtedy mi wyszlo) zrobic panorame 360 stopni, a przy laczeniu fotek im ich mniej tym wygodniej:)

hm no niby tak no ale do 360 to tez uzywasz programu zeby skleic, to co za roznica czy wrzuce 5 czy 9, uzywam panorama makera i radzi sobie super bez wzgledu na ilosc fotek dlego pytam czy taki obiektyw ma sens ;/

sniper88
15-05-2008, 20:29
przy krotkich ogniskowych problemem jest dystorsja, ale jak chcesz sobie zrobic panorame na ktorej poza szerokim widokiem na boki chcesz miec szeroko w pionie, to przy nawet 30mm Cie trafi skladanie ilusnastu zdjec w 2 rzedach, bo za nic w swiecie nie bedzie sie to chcialo spasowac. Wszystko zalezy od tego jak duzo rzeczy chce sie miec w kadrze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

hm no niby tak no ale do 360 to tez uzywasz programu zeby skleic, to co za roznica czy wrzuce 5 czy 9, uzywam panorama makera i radzi sobie super bez wzgledu na ilosc fotek dlego pytam czy taki obiektyw ma sens ;/

niby tak, ale mnie jest bardzo trudno idealnie skleic zdjecia na laczeniach, tak zeby tego w ogole nie bylo widac, wiec robiac panorame przy uzyciu szerokiego kata oszczedzam sobie troche nerwow:p

bercow
15-05-2008, 20:38
ostatnio mialem zrobic kumplowi fotke przed malym pomnikiem, nio bratu kumpla w albie, a ze metr od pomnika byl plot to ciezko pomnik bylo zlapac (PS go zlapal,:P) oj ile dal bym za 10mm, mi sie wydaje ze kazda ogniskowa warto posiadac, jezeli ma sie tylko $$$

Lulu1988
15-05-2008, 20:40
niby tak, ale mnie jest bardzo trudno idealnie skleic zdjecia na laczeniach, tak zeby tego w ogole nie bylo widac, wiec robiac panorame przy uzyciu szerokiego kata oszczedzam sobie troche nerwow
Świetny do panoram jest PTGui Pro; w większości przypadków nie widać żadnych łączeń.

P_i_t_t
16-05-2008, 09:11
@Jacob

Heh - nic bardziej mylnego.

Szeroki kąt a szeroki kadr to zupełnie dwa światy :)

Pomijając oczywiste fakty dot. dystorsji podstawowa sprawa to perspektywa - i nad tym powinieneś się skupić.

Panorama wykonana na dłuższej ogniskowej przybliży Ci po prostu dalsze plany - "kompresując" perspektywę - co jest w większości przypadków jak najbardziej pożądane (na kadrach z użyciem szerokiego kąta detale w oddali stają się zbyt mikroskopijne).

Jacob
16-05-2008, 13:44
hm a co moze byc alternatywa dla tego obiektywu np za polowe ceny czyli do 600

co sadzicie o sigmie18-125

BelYaal
16-05-2008, 13:49
A jest bardzo prosciutki sposob aby zrobic panorame za pomoca S10-20/C10-22 czy innym szerokim... pstrykasz fote, a potem w domu obcinasz z foty troche dolu i troche gory... jest i tak szeroko, ze fotka sprawi wrazenie panoramy... prosto i przyjemnie :)

P_i_t_t
16-05-2008, 13:54
Jacob

To nie jest żadna alternatywa - przecież ogniskowe masz zupełnie inne.

Musisz się zastanowić do czego tak naprawdę potrzeba Ci tego obiektywu.

Szeroki kąt daje frajdę w operowaniu zniekształceniami, ale ma też swoje wady i ograniczenia.

Wszystko to kwestia indywidualnych preferencji.

axk
16-05-2008, 13:59
Wszystko to kwestia indywidualnych preferencji.

I oczywiście zasobności portfela :-). Rozrzut cenowy pomiędzy omawianym 10-20 a wymienionym 18-125 jest delikatnie mówiąc spory. To dwie różne "kalsy sprzętowe".

P_i_t_t
16-05-2008, 14:07
BalYaal - i masz tak naprawdę pierdółkę a nie panoramę :)
Taką "prawie" panoramę :]
Ale faktycznie prosto i przyjemnie.

Jacob - dla lepszego zobrazowania sytuacji pokażę coś w tej kwestii.

Oba zdjęcia to panoramy :

1.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/Synergy_800-1.jpg
źródło (http://www.pitt.vdl.pl/!/Synergy_800.jpg)

Zdjęcie to panorama składana z 3-4 pionowych ujęć na ogniskowej 20mm. Chciałem wykorzystać zakrzywienie perspektywy w celu nadania zdjęciu jeszcze większej dynamiki i uzyskać zamierzone ułożenie linii w kadrze.

2.

https://canon-board.info/imgimported/2008/05/Loch_Leven_Mini-1.jpg
źródło (http://www.pitt.vdl.pl/!/Loch_Leven_Mini.jpg)

Tu z kolei przykład panoramy złożonej z 12 kadrów. Dłuższa ogniskowa (ok 45mm) pozwoliła na przybliżenie dalekich planów, które przy użyciu szerokiego kąta były by zupełnie mikroskopijne i praktycznie nierozróżnialne.

axk - zgadza się :)

Jacob
16-05-2008, 15:59
P_i_t_t no to teraz chyba lapie o co chodzi bo mi chodzi bardziej o ta druga panorame do ktorej bede mogl wykozytac maja 50 ;]

zuczek
17-05-2008, 21:22
Witam, a ma ktoś może fotki z tatrzańskich szczytów z obiektywu Sigmy 10-20?
Mam również pytanie jak to jest z fotografowaniem z 10mm jezeli aparat nie jest prostopadle do fotografowanego obiektu, boki lecą ku środkowi ?

sniper88
17-05-2008, 21:36
Co prawda nie ze szczytow, ale tez z tatr;)
http://canon-board.info/showthread.php?t=32306
Wszystkie robione przy pomocy 10-20:)

Mam również pytanie jak to jest z fotografowaniem z 10mm jezeli aparat nie jest prostopadle do fotografowanego obiektu, boki lecą ku środkowi ?
Tak. ale glownie to wychodzi przy architekturze, na krajobrazach nie rzuca sie to az tak w oczy;)

wojkij
17-05-2008, 21:37
Moze to nie miejsce na takie uwagi ale zdjecia sa genialne! Daj jakis link do swojej strony Pitt:)

zuczek
17-05-2008, 22:06
no no :) Nasze Taterki, obiektywik daje rade z tego co widze i pewne moje obawy juz sie rowiały :), wielkie Dzięki.

a Masz mozę gdzieś ujęcia z 18mm, oczywiście Tatr.

sniper88
17-05-2008, 22:25
U siebie w galerii. (http://www.photo--gallery.yoyo.pl/landscape.html)
Wszystkie gorskie robione latem sa z tatr (slowackich), tyle ze wtedy uzywalem jedynie kit'a a nie Sigmy.