Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: panoramy i obiektyw 10-20

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar Jacob

Domyślnie panoramy i obiektyw 10-20

Witam, zawsze lubilem robic panoramki i ostatnio zaraz czesciej mysle o obiektywie 10-20 sigmy ale tak sie zastanawiam czy aby na pewno jest mi potrzebny, bo co taki obiektyw mi daje szeroki kat ? a gdyby panoramki cykac np obiektywem 50mm i normalnie sklejac w programie czy to co pisze ma sens ? do czego jeszcze moze mi sie przydac taki 10-20 ? posiadam narazie 40d + 50mm 1.4 i dopiero sie ucze
    Ostatnio edytowane przez Jacob ; 15-05-2008 o 20:26

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Przecież nie musisz cały czas robić nim panoram. A jeśli lubisz robić krajobraz i robisz to często do szerokie szkło jest w sam raz

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacob Zobacz posta
    do czego jeszcze moze mi sie przydac taki 10-20 ?
    Jezeli podczas robienia zdjec nie brakuje Ci szerokiego kata, to znaczy ze nie musisz kupowac nowego szkla Poza tym 10mm w porownaniu z 50mm ktore masz, to jest mega szeroko A ze Sigma sie nadaje to panoram to fakt W sumie to da sie przy pomocy okolo 5 zdjec (dokladnie to nie wiem, robilem raz i nie pamietam ile zdjec wtedy mi wyszlo) zrobic panorame 360 stopni, a przy laczeniu fotek im ich mniej tym wygodniej
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Dopiero zaczyna Awatar Jacob

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Jezeli podczas robienia zdjec nie brakuje Ci szerokiego kata, to znaczy ze nie musisz kupowac nowego szkla Poza tym 10mm w porownaniu z 50mm ktore masz, to jest mega szeroko A ze Sigma sie nadaje to panoram to fakt W sumie to da sie przy pomocy okolo 5 zdjec (dokladnie to nie wiem, robilem raz i nie pamietam ile zdjec wtedy mi wyszlo) zrobic panorame 360 stopni, a przy laczeniu fotek im ich mniej tym wygodniej

hm no niby tak no ale do 360 to tez uzywasz programu zeby skleic, to co za roznica czy wrzuce 5 czy 9, uzywam panorama makera i radzi sobie super bez wzgledu na ilosc fotek dlego pytam czy taki obiektyw ma sens ;/

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

jeśli chodzi o panoramy to jak robiłem ostatnio w górach to wychodziło mi że robię w przedziale 30-40 mm na ff

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Z tym, że im szerzej tym ciężej później wszystko wyrównać. Na jakiejś mądrej stronie wyczytałem, że niby najlepiej do panoram używać ogniskowych >40-50. Chociaż z mniejszymi jakoś specjalnie ciężko nie jest. Wejdź na moją 'galerię' (album z 30D) - jest tam 5 panoram, z czego tylko jedna przy 17mm a pozostałe 24mm.
    TA jest największa - prawie 360 stopni
    Ostatnio edytowane przez Lulu1988 ; 15-05-2008 o 20:27
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie Awatar sniper88
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

przy krotkich ogniskowych problemem jest dystorsja, ale jak chcesz sobie zrobic panorame na ktorej poza szerokim widokiem na boki chcesz miec szeroko w pionie, to przy nawet 30mm Cie trafi skladanie ilusnastu zdjec w 2 rzedach, bo za nic w swiecie nie bedzie sie to chcialo spasowac. Wszystko zalezy od tego jak duzo rzeczy chce sie miec w kadrze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Jacob Zobacz posta
    hm no niby tak no ale do 360 to tez uzywasz programu zeby skleic, to co za roznica czy wrzuce 5 czy 9, uzywam panorama makera i radzi sobie super bez wzgledu na ilosc fotek dlego pytam czy taki obiektyw ma sens ;/
    niby tak, ale mnie jest bardzo trudno idealnie skleic zdjecia na laczeniach, tak zeby tego w ogole nie bylo widac, wiec robiac panorame przy uzyciu szerokiego kata oszczedzam sobie troche nerwow
    Ostatnio edytowane przez sniper88 ; 15-05-2008 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost
    WWW | 500px | IG
    Semper in altum

Domyślnie

ostatnio mialem zrobic kumplowi fotke przed malym pomnikiem, nio bratu kumpla w albie, a ze metr od pomnika byl plot to ciezko pomnik bylo zlapac (PS go zlapal,:P) oj ile dal bym za 10mm, mi sie wydaje ze kazda ogniskowa warto posiadac, jezeli ma sie tylko $$$
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

niby tak, ale mnie jest bardzo trudno idealnie skleic zdjecia na laczeniach, tak zeby tego w ogole nie bylo widac, wiec robiac panorame przy uzyciu szerokiego kata oszczedzam sobie troche nerwow
    Świetny do panoram jest PTGui Pro; w większości przypadków nie widać żadnych łączeń.
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

@Jacob

Heh - nic bardziej mylnego.

Szeroki kąt a szeroki kadr to zupełnie dwa światy

Pomijając oczywiste fakty dot. dystorsji podstawowa sprawa to perspektywa - i nad tym powinieneś się skupić.

Panorama wykonana na dłuższej ogniskowej przybliży Ci po prostu dalsze plany - "kompresując" perspektywę - co jest w większości przypadków jak najbardziej pożądane (na kadrach z użyciem szerokiego kąta detale w oddali stają się zbyt mikroskopijne).

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów