Zobacz pełną wersję : Grip - nie dziala spust
Witam,
mam problem z gripem (nieoryginalnym) do Canona 350d (uzywam z 400d). Nie działa spust. Jak wcisne do polowy, to wszystko normalnie wyostrzy, jednak jak docisne do konca to zdjecia juz nie zrobi... Reszta dziala. Wiecie moze w czym problem? Aha.. i mam jeszcze jedno male pytanie, wiecie moze gdzie moge kupic klapke od baterii do Canona 400d?
Pozdrawiam!
Peri Noid
08-05-2008, 19:16
Sprawdź styki, może po prostu coś nie łączy. Inna opcja - siadł spust.
Tak to jest z azjatyckimi zamiennikami. Niestety na ich niezawodność nie można zbytnio liczyć. Najczęstszymi usterkami obserwowanymi w azjatyckich zamiennikach są awarie spustu oraz pokrętła zmiany parametrów ekspozycji. Ja także w pierwszej kolejności proponował bym sprawdzenie połączeń elektrycznych spustu, choć niestety wiąże się to z rozebraniem gripa.
rozbierz gripa i sprawdz styki, tak jak mowili wyzej. a jak juz wszystko do brze zrobisz to pozaklejaj go dokladnie:) przynajmniej nie bedzie tak latal:)
jacekxyz
08-05-2008, 20:59
Mialem to samo w oryginalnym gripie do 30D przy zdjeciach w pionie, okazalo sie ze grip byl za slabo dokrecony i przy zdjeciach pionowych minimalnie sie przemieszczal doslownie o milimetr ale to juz wystarczylo zeby cos tam nie laczylo, dokrecilem mocniej i bylo ok, przypuszcam ze u ciebie tez jest jakis problem na stykach, sprawdz styki, przeczysc, dokrec mocniej grip
miałem tak samo ja jacekxyz ale w 20D ale tylko 2 razy
Dzieki za odpowiedzi. Rozkrecilem gripa, zobaczylem jakies kabelki, pomyslalem ze nie bede nic w nim majstrowal, sprzedam go (poki nie rowalilem go do konca, moze ktos sobie naprawi), skrecilem, i wszystko dzialatak jak powinno :) Szkoda tylko ze dzisiaj nawalil podczas ewakuacji dworca centralnego w Olsztynie...
A wiecei moze gdzie moge kupic ta klapke od baterii? Niestety ale gdzies mi sie zgubila.
Pozdrawiam :)
jacekxyz
09-05-2008, 01:05
Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac, ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem
Mnie ta przypadłość z grip-em dotknęła dwa razy. Mam też oryginalnego canona. Raz zacięło się pokrętło a raz spust.
Wyłączenie aparatu przywróciło funkcje życiowe - teraz jest OK.
Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac ...
Tym bardziej iż różnaca pomiędzy nowym zamiennikiem a używanym (w bardzo dobrym stanie) oryginałem nie jest znowu aż taka duża.
ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem
Tak w ramach OT. PQi to dobra, renomowana firma produkująca pamięci masowe. Widocznie chodziło o pojedyńczy wadliwy egzemplarz ponieważ produkty tej firmy cieszą się dużym uznaniem i niezawodnością.
Tym bardziej iż różnaca pomiędzy nowym zamiennikiem a używanym (w bardzo dobrym stanie) oryginałem nie jest znowu aż taka duża.
Tak w ramach OT. PQi to dobra, renomowana firma produkująca pamięci masowe. Widocznie chodziło o pojedyńczy wadliwy egzemplarz ponieważ produkty tej firmy cieszą się dużym uznaniem i niezawodnością.
Mam 2 karty 2gb pqi. Jedna kupilem pol roku temu, a ta druga niecaly miesiac temu, i zauwazylem ze ta 2ga jest troche wadliwa, ostatnio zrobilem ok 150 zdjec, z czego 2 sie zle zapisaly, a wczesniej ok 200zdjec, z czego 3 sie zle zapisaly. Ta pierwsza jednak nie sprawia mi zadnych problemow. Ale podobno pqi ma dozywotnia gwarancje...
jacekxyz
10-05-2008, 03:08
[QUOTE=kopek;469271]Mam 2 karty 2gb pqi. Jedna kupilem pol roku temu, a ta druga niecaly miesiac temu, i zauwazylem ze ta 2ga jest troche wadliwa, ostatnio zrobilem ok 150 zdjec, z czego 2 sie zle zapisaly, a wczesniej ok 200zdjec, z czego 3 sie zle zapisaly. Ta pierwsza jednak nie sprawia mi zadnych problemow. Ale podobno pqi ma dozywotnia gwarancje...[/QU
Na mojej bylo podobnie, wez sciagnij sobie program HD Tune ma opcje error scan
mozesz skanowac dyski ale i karty tez, ja przetestowalem swoja i okazalo sie ze gdzies po 3/4 pojemnosci ma sporo uszkodzonych sektorow, kolega axk pisze ze pqi to dobra i renomowana firma, pewnie tak jest ale moja pierwsza karta pqi byla uszkodzona co mnie skutecznie zniechecilo do tej firmy, wczesniej mialem sporo roznych sandiskow orz kingstonow i nigdy zadbych podobnych problemow wiec....
Wlasnie przeskanowalem moja karte i nic nie wykrylo...
http://img227.imageshack.us/img227/9742/scanho1.jpg
A wiecie cos moze o tej dozywotniej gwarancji pqi?
Chris_11
10-05-2008, 18:00
[...] sprzedam go (poki nie rowalilem go do konca, moze ktos sobie naprawi [...]
Rewelacyjne podejście... Proponuje jeszcze wystawić na tym forum w dziale "SPRZEDAM".