Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Grip - nie dziala spust

kopek
    Guest

Domyślnie Grip - nie dziala spust

Witam,
    mam problem z gripem (nieoryginalnym) do Canona 350d (uzywam z 400d). Nie działa spust. Jak wcisne do polowy, to wszystko normalnie wyostrzy, jednak jak docisne do konca to zdjecia juz nie zrobi... Reszta dziala. Wiecie moze w czym problem? Aha.. i mam jeszcze jedno male pytanie, wiecie moze gdzie moge kupic klapke od baterii do Canona 400d?
    Pozdrawiam!

Uzależniony Awatar Peri Noid
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprawdź styki, może po prostu coś nie łączy. Inna opcja - siadł spust.
    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Tak to jest z azjatyckimi zamiennikami. Niestety na ich niezawodność nie można zbytnio liczyć. Najczęstszymi usterkami obserwowanymi w azjatyckich zamiennikach są awarie spustu oraz pokrętła zmiany parametrów ekspozycji. Ja także w pierwszej kolejności proponował bym sprawdzenie połączeń elektrycznych spustu, choć niestety wiąże się to z rozebraniem gripa.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 08-05-2008 o 20:23
    EOS + Speedlite

Początki nałogu
    Miasto
    Strzałkowo

Domyślnie

rozbierz gripa i sprawdz styki, tak jak mowili wyzej. a jak juz wszystko do brze zrobisz to pozaklejaj go dokladnie przynajmniej nie bedzie tak latal

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Mialem to samo w oryginalnym gripie do 30D przy zdjeciach w pionie, okazalo sie ze grip byl za slabo dokrecony i przy zdjeciach pionowych minimalnie sie przemieszczal doslownie o milimetr ale to juz wystarczylo zeby cos tam nie laczylo, dokrecilem mocniej i bylo ok, przypuszcam ze u ciebie tez jest jakis problem na stykach, sprawdz styki, przeczysc, dokrec mocniej grip
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

miałem tak samo ja jacekxyz ale w 20D ale tylko 2 razy

kopek
    Guest

Domyślnie

Dzieki za odpowiedzi. Rozkrecilem gripa, zobaczylem jakies kabelki, pomyslalem ze nie bede nic w nim majstrowal, sprzedam go (poki nie rowalilem go do konca, moze ktos sobie naprawi), skrecilem, i wszystko dzialatak jak powinno Szkoda tylko ze dzisiaj nawalil podczas ewakuacji dworca centralnego w Olsztynie...

A wiecei moze gdzie moge kupic ta klapke od baterii? Niestety ale gdzies mi sie zgubila.
    Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Gostyń

Domyślnie

Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac, ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem
    60d + grip, 85mm 1,8, C 17-55/2,8 IS, 70-200 f4, 580 EX II Stofen

Bywalec

Domyślnie

Mnie ta przypadłość z grip-em dotknęła dwa razy. Mam też oryginalnego canona. Raz zacięło się pokrętło a raz spust.
    Wyłączenie aparatu przywróciło funkcje życiowe - teraz jest OK.
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    Kopek twoj grip to kolejny przyklad na to ze jednak lepiej dozbierac troche kasy i kupic oryginal na pewnych elementach zestawu jednak nie warto oszczedzac ...
    Tym bardziej iż różnaca pomiędzy nowym zamiennikiem a używanym (w bardzo dobrym stanie) oryginałem nie jest znowu aż taka duża.

Cytat Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
    ja ostatnio chcac zaoszcedzic pare zlotych kupilem karte pqi i kurde byla walnieta szcescie ze fotek nie stracilem
    Tak w ramach OT. PQi to dobra, renomowana firma produkująca pamięci masowe. Widocznie chodziło o pojedyńczy wadliwy egzemplarz ponieważ produkty tej firmy cieszą się dużym uznaniem i niezawodnością.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 09-05-2008 o 12:28
    EOS + Speedlite

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów