Zobacz pełną wersję : pierścienie Macro firmy MARUMI
chciałem zanabyć pierścienie pośrednie makro. na allegro znalazłem pierścienie makro firmy MARUMI. ktoś to jadł? smaczne?
pozdrawiam
PS. jeżeli nie te to jakie? KENKO? SOLIGOR? CANON?
uzywam pierscienie Kenko i jestem z nich zadowolony. W sumie zadna filozofia kawalek pierscienia z plastiku, bagnet i pare stykow elektrycznych:). A powazniej sprawdz czy styki dobrze kontaktuja przy spieciu wszystkich pierscieni no i licz sie z tym ze przy polaczeniu ich wiekszej ilosci, obiektyw bedzie nieco "opadal" co daje winiete na 2 gornych rogach.U mnie to zjawisko pojawialo sie od 5 pierscieni wzwyz z podpieta 100/2,8 makro. zaradzilem temu podpierajac obiektyw kawalkiem wyprofilowanej nozykiem twardej pianki.
Nie lepiej kupić konwerter macro Soligora ? Pasuje na gwint 52-67 mm a efekt jest taki :
(zdjecie robione 50 mm 1.8 przy f = 4.5 i z 2 cm)
www.negatyw.org/test/macro.jpg
Nie lepiej kupić konwerter macro Soligora ? Pasuje na gwint 52-67 mm a efekt jest taki :
(zdjecie robione 50 mm 1.8 przy f = 4.5 i z 2 cm)
www.negatyw.org/test/macro.jpg
Jakos nie pociaga mnie optyka Soligora:)
Kupilem Canonowskiego TC x2 i stosuje go z pierscieniami (zakladanymi pomiedzy konwerter a obiektyw - i problem opadania obiektywu i yak trzeba likwidowac.
tez mam pytanko w sprawie makro, mam nadzieje ze "wlasciciel" watku sie nie pogniewa ale nie chce zaczynac nowego w tym samym temacie. Mam 350d kit, chcialbym dokupic jakis pierscien makro ale ceny za te Marumi to za wysoka, jaki pierscien byscie mi polecili?
Pszczola
02-06-2005, 23:21
Moze cos ze standardu M42 + szklo M42? Odpada wowczas co prawda automatyczne ostrzenie, ale kto tego uzywa w macro.
Moze cos ze standardu M42 + szklo M42? Odpada wowczas co prawda automatyczne ostrzenie, ale kto tego uzywa w macro.
o M42 tez myslalem ale co konkretnie bys poradzil do 350d? na poczatek najlepiej niedrogo
ja zanabyłem te pierscienie
ale odesłałem je, sprzedawca okazał sie solidnym partnerem
....co do pierscionków
używam pozyczonych pierscionków kenko, które mają oba pierscienie (przedni/tylny) metalowe, a te miały jeden metalowy drugi plastikowy jakiś, za tyle kasy liczyłem na wiekszy kawałek metalu :)
....i bede ich uzywał dopóki portfel oraz psychika nie dorośnie do kolejnego zakupu :)
pozdrawiam
Niestety odpada tez, co juz jest pewna bolaczka, automatyczne przymykanie przyslony oraz pomiar swiatla mamy przy przyslonie roboczej - czasami moze to byc bardzo frustrujace :)