Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: pierścienie Macro firmy MARUMI

Uzależniony
    Miasto
    fafa

Domyślnie pierścienie pośrednie (makro) firmy MARUMI

chciałem zanabyć pierścienie pośrednie makro. na allegro znalazłem pierścienie makro firmy MARUMI. ktoś to jadł? smaczne?

pozdrawiam

PS. jeżeli nie te to jakie? KENKO? SOLIGOR? CANON?
    Ostatnio edytowane przez bebop ; 23-05-2005 o 01:09
    gra i buczy bebop

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

uzywam pierscienie Kenko i jestem z nich zadowolony. W sumie zadna filozofia kawalek pierscienia z plastiku, bagnet i pare stykow elektrycznych. A powazniej sprawdz czy styki dobrze kontaktuja przy spieciu wszystkich pierscieni no i licz sie z tym ze przy polaczeniu ich wiekszej ilosci, obiektyw bedzie nieco "opadal" co daje winiete na 2 gornych rogach.U mnie to zjawisko pojawialo sie od 5 pierscieni wzwyz z podpieta 100/2,8 makro. zaradzilem temu podpierajac obiektyw kawalkiem wyprofilowanej nozykiem twardej pianki.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nie lepiej kupić konwerter macro Soligora ? Pasuje na gwint 52-67 mm a efekt jest taki :

(zdjecie robione 50 mm 1.8 przy f = 4.5 i z 2 cm)

www.negatyw.org/test/macro.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    Nie lepiej kupić konwerter macro Soligora ? Pasuje na gwint 52-67 mm a efekt jest taki :

(zdjecie robione 50 mm 1.8 przy f = 4.5 i z 2 cm)

www.negatyw.org/test/macro.jpg
    Jakos nie pociaga mnie optyka Soligora

Kupilem Canonowskiego TC x2 i stosuje go z pierscieniami (zakladanymi pomiedzy konwerter a obiektyw - i problem opadania obiektywu i yak trzeba likwidowac.

Dopiero zaczyna

tez mam pytanko w sprawie makro, mam nadzieje ze "wlasciciel" watku sie nie pogniewa ale nie chce zaczynac nowego w tym samym temacie. Mam 350d kit, chcialbym dokupic jakis pierscien makro ale ceny za te Marumi to za wysoka, jaki pierscien byscie mi polecili?
    350D kit

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moze cos ze standardu M42 + szklo M42? Odpada wowczas co prawda automatyczne ostrzenie, ale kto tego uzywa w macro.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Moze cos ze standardu M42 + szklo M42? Odpada wowczas co prawda automatyczne ostrzenie, ale kto tego uzywa w macro.
    o M42 tez myslalem ale co konkretnie bys poradzil do 350d? na poczatek najlepiej niedrogo
    350D kit

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

ja zanabyłem te pierscienie
    ale odesłałem je, sprzedawca okazał sie solidnym partnerem
    ....co do pierscionków
    używam pozyczonych pierscionków kenko, które mają oba pierscienie (przedni/tylny) metalowe, a te miały jeden metalowy drugi plastikowy jakiś, za tyle kasy liczyłem na wiekszy kawałek metalu

....i bede ich uzywał dopóki portfel oraz psychika nie dorośnie do kolejnego zakupu

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Niestety odpada tez, co juz jest pewna bolaczka, automatyczne przymykanie przyslony oraz pomiar swiatla mamy przy przyslonie roboczej - czasami moze to byc bardzo frustrujace

Uprawnienia umieszczania postów