PDA

Zobacz pełną wersję : 400D soft + obracanie zdjęć

kartun
03-05-2008, 21:43
A więc mój problem dotyczy problemów z softem, co moim zdaniem ma też coś wspólnego z prpblemem z obracaniem zdjęć. Czytałam wszystkie tematy na forum poruszane na ten temat, ale niestety nic nie pomogło, więc zakładam nowy watek.

Mam EOSa 400D, zainstalowałam soft z płyty - CameraWindow niekompatybilny z spretem, wieć uaktualniłam ze strony, ale nadal to samo. Obecnie zgrywam fotki za pomocą EOS Utility.

Problemem jest to, że aparat obraca mi fotki, na podglądzie w aparacie jest ok, ale po zgraniu miniaturki + same zdjęcia na podglądzie nie sa obrócone, natomiast jak wrzuce je np. do Photoshop'a to wszystko ok. Chodzi o to, że nie chciałabym ich obracać w Windosowskim przeglądzie obrazów, bo fotka traci na jakości, a skoro w EXIFIE zapisane jest, że zdjęcie powinno byc obrócone tylko podgląd obrazów xp tego nie umie 'przeczytać' to nie wiem jak sobie z tym poradzić. Może to wina tego, że powinnam fotki zgrywać przez CameraWindow i wtedy by było ok? ALe jak zrobić to tak, żeby działało?

Obecnie nie pojawia mi sie po podłączeniu aparatu nawet okno startowe (wcześniej się pojawiało).

Co robić? Był ktoś już w podobnej sytuacji?

coca
03-05-2008, 21:58
ja bym polecil kupic czytnik kart, nie rozwiaze to chyba problemow z polozeniem zdjecia ale o wiele lepiej i szybciej sie zgrywa fotki z aparatu niz przez kabel

kartun
03-05-2008, 22:19
szybkość nie jest problemem, chodzi mi wyłącznie o obracanie

coca
03-05-2008, 22:38
mam ten sam problem ale jakos mi nie przeszkadza:) po zgraniu zaznaczam wszystkie fotki z Shiftem ktore chce obrucic chwilke czekania i zrobione :) bardziej mnie wkurzalo zgrywanie. Moze ktos sie znajdzie kto wyjasni to o co pytasz bo tez jestem ciekaw

marek808
03-05-2008, 22:57
proponuję użyć programu który będzie umiał przeczytać co trzeba z EXIF-a.

polecam darmowy IrfanView http://www.irfanview.com/

w opcjach tylko trzeba włączyć automatyczne obracanie jpeg-a:

Options > Properties/Settings > zakładka JPG/PCD/GIF > zaznaczamy opcję Auto-rotate image according to EXIF info(if available)

kartun
03-05-2008, 23:02
źle mnie zrozumiano. nie poszukuje programu, który poprawnie mi pokaże fotki (jak już napisałam, poprawnie odczytuje je Photoshop i np. ZoomBrowser, wiec nie potrzebuje instalowac innych). Chodzi mi o to, aby poprawnie się wyświetlały w podglądzie.

i byłabym wdzięczna za pomoc w tej kwestii

firley
04-05-2008, 11:59
imho to wyłącz zupełnie obracanie i obracaj w ZoomBrowerserze - pełna kontrola.

Ps. W jakim podglądzie?

kartun
04-05-2008, 12:16
w Przeglądarce obrazów Windosowskiej, w tym, w czym sie domyślnie otwiera zdjęcie

/ swoją drogą - obracanie później w ZoomBrowserze tez nie jest wyjsciem bo przy robieniu zdjec tez jest wazny podglad w aparacie prwidlowy

marek808
04-05-2008, 12:30
to czego potrzebujesz ,to żeby przy zgrywaniu zdjęć z aparatu zostały automatycznie obrócone , po to żeby programy takie jak podgląd obrazów i faxów które nie potrafią odczytać danych z exif-a na temat orientacji zdjęcia, wyświetlały je poprawnie, zgadza się ?

kartun
04-05-2008, 15:23
dokładnie

talarczyk
04-05-2008, 15:31
FastStone może automatycznie obrócić zdjęcia na podstawie EXIF-u.

kartun
04-05-2008, 17:02
NIE SZUKAM PROGRAMU, KTÓRY POPRAWNIE ODCZYTA ZAPIS EXIF I WYŚWIETLI OBRÓCONE ZDJĘCIE.

prosze przeczytać co kolega napisał we wcześniejszym poście, a co ja poteiwrdziłam.

firley
04-05-2008, 19:35
Wiem na czym polega problem, tak jak kolega opisał wcześniej. Miałem podobny problem na ubuntu, podgląd w nautliusie (przeglądarce) był odwrócony, a jak przychodziło co do czego, to w większości programów zdjęcia były i tak horyzontalnie położone. Dlatego zaproponowałem wcześniej wyłącznie opcji i ręczne obracanie, co dawało pewność.

Dodam tylko, że aparat nie obraca zdjęcia, tylko zapisuje odpowiednią wartość do flagi Orientation w EXIFie. Interpretacja zależy już tylko od programu, który otwiera zjęcie. .

podobny topic: http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=18435

swoją drogą - obracanie później w ZoomBrowserze tez nie jest wyjsciem bo przy robieniu zdjec tez jest wazny podglad w aparacie prwidlowy

a mi jakoś wygodniej z nieobróconym :) monitorek w aparacie też jest horyzontalny i zdjęcie horyzontalne ( i wertykalne nieodwrócone) bardziej się w niego wpasowuje i łatwiej dostrzec "coś"

Nie wiem jaki program to zrobi automatycznie. pogooglam.

/Edit:
chyba znalazłem
http://blogs.msdn.com/gusperez/articles/88958.aspx
http://www.photographersolutions.com/dwrotate.html

linki z cyberfoto, podobny problem: http://www.cyberfoto.pl/software/38024-hurtowe-obracanie-zdjec-czym.htm

kartun
04-05-2008, 20:26
no ten lin z cyber-foto, identyczny problem, ale gościowi 'samo' sie naprawiło... sama nie wiem już co robić. głównie to tutaj opisują jak odtworzyć te zdjęcia prawidłowo, nie znalazłam nic, co pomogłoby mi naprawić wyświetlanie w podglądzie, ale słusznie ktoś napisał, że Canon w ten sposób zmuszna ludzi do korzystania ze swojego softu ;/

talarczyk
04-05-2008, 21:35
to czego potrzebujesz ,to żeby przy zgrywaniu zdjęć z aparatu zostały automatycznie obrócone , po to żeby programy takie jak podgląd obrazów i faxów które nie potrafią odczytać danych z exif-a na temat orientacji zdjęcia, wyświetlały je poprawnie, zgadza się ?
Programu, który potrafi zgrać zdjęcia i jednocześnie je obrócić nie znam. Można jednak przerzucić zdjęcia na dysk, a następnie za pomocą wspomnianego FastStone bezstratnie poobracać pionowe zdjęcia tak aby w Przeglądarce XP wyświetlał się poprawnie. Dodam tylko, że FS sam wykrywa, które zdjęcia obrócić, a które nie.

kartun
04-05-2008, 21:43
ale w momencie keidy załaduje np. w fastStone fotki one są juz obrócone poprawnie? to jak niby mam je obrócić?

talarczyk
04-05-2008, 21:50
ale w momencie keidy załaduje np. w fastStone fotki one są juz obrócone poprawnie? to jak niby mam je obrócić?

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img214.imageshack.us/img214/5331/scrotme0.jpg)

FastStone 3.5

kartun
05-05-2008, 00:11
no rzeczywiście, bardzo bardzo bardzo dziękuje, przynajmniej dopóki nie znajde lepszej opcji to będę mogła używać tego programu.

tak czy siak jeśli ktos by miał rozwiązanie które by mogło pomóc już na poziomie zgrywania fotek do komputera to byłabym wdzięczna

firley
05-05-2008, 19:23
To już chyba lenistwo ;) ale przy naprawdę dużej liczbie zdjęć to bym się wcale nie zdziwił.
Pozdrawiam!

kartun
05-05-2008, 20:58
że co niby lenistwem jest?

firley
05-05-2008, 21:48
Tak mi się napisało, kwestia tej całej automatyzacji procesu już przy zgrywaniu zdjęć. Nie znam przyczyny takiej potrzeby. Nie obracam duża ilością zdjęć, nie robię tego zawodowo, i nie muszę się spieszyć przy przetwarzaniu, więc gdyby mi się nie chciało to by można było powiedzieć że jestem leniem. Nie wiem jak to jest w Twojej sytuacji. Lecz ogólnodostępny program o takiej możliwości był by miłym ułatwieniem pracy.
A pisząc że to już chyba lenistwo miałem na celu jedynie lekki żarcik, więc proszę się nie denerwować ;)
Pozdrawiam jeszcze raz.

Moje wyp. już nic nie wnoszą do tematu głównego więc umilknę :)

kartun
05-05-2008, 22:47
no tak, ale jesli ktos by znał rozwiązanie to czemu nei skorzystac, skoro może mi to trochę czasu zaoszczedzić? :)

również pozdrawiam