Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: 400D soft + obracanie zdjęć

kartun
    Guest

Domyślnie 400D soft + obracanie zdjęć

A więc mój problem dotyczy problemów z softem, co moim zdaniem ma też coś wspólnego z prpblemem z obracaniem zdjęć. Czytałam wszystkie tematy na forum poruszane na ten temat, ale niestety nic nie pomogło, więc zakładam nowy watek.

Mam EOSa 400D, zainstalowałam soft z płyty - CameraWindow niekompatybilny z spretem, wieć uaktualniłam ze strony, ale nadal to samo. Obecnie zgrywam fotki za pomocą EOS Utility.

Problemem jest to, że aparat obraca mi fotki, na podglądzie w aparacie jest ok, ale po zgraniu miniaturki + same zdjęcia na podglądzie nie sa obrócone, natomiast jak wrzuce je np. do Photoshop'a to wszystko ok. Chodzi o to, że nie chciałabym ich obracać w Windosowskim przeglądzie obrazów, bo fotka traci na jakości, a skoro w EXIFIE zapisane jest, że zdjęcie powinno byc obrócone tylko podgląd obrazów xp tego nie umie 'przeczytać' to nie wiem jak sobie z tym poradzić. Może to wina tego, że powinnam fotki zgrywać przez CameraWindow i wtedy by było ok? ALe jak zrobić to tak, żeby działało?

Obecnie nie pojawia mi sie po podłączeniu aparatu nawet okno startowe (wcześniej się pojawiało).

Co robić? Był ktoś już w podobnej sytuacji?

Bywalec

Domyślnie

ja bym polecil kupic czytnik kart, nie rozwiaze to chyba problemow z polozeniem zdjecia ale o wiele lepiej i szybciej sie zgrywa fotki z aparatu niz przez kabel
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

kartun
    Guest

Domyślnie

szybkość nie jest problemem, chodzi mi wyłącznie o obracanie

Bywalec

Domyślnie

mam ten sam problem ale jakos mi nie przeszkadza po zgraniu zaznaczam wszystkie fotki z Shiftem ktore chce obrucic chwilke czekania i zrobione bardziej mnie wkurzalo zgrywanie. Moze ktos sie znajdzie kto wyjasni to o co pytasz bo tez jestem ciekaw
    50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

proponuję użyć programu który będzie umiał przeczytać co trzeba z EXIF-a.

polecam darmowy IrfanView http://www.irfanview.com/

w opcjach tylko trzeba włączyć automatyczne obracanie jpeg-a:

Options > Properties/Settings > zakładka JPG/PCD/GIF > zaznaczamy opcję Auto-rotate image according to EXIF info(if available)
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

kartun
    Guest

Domyślnie

źle mnie zrozumiano. nie poszukuje programu, który poprawnie mi pokaże fotki (jak już napisałam, poprawnie odczytuje je Photoshop i np. ZoomBrowser, wiec nie potrzebuje instalowac innych). Chodzi mi o to, aby poprawnie się wyświetlały w podglądzie.

i byłabym wdzięczna za pomoc w tej kwestii

Bywalec Awatar firley
    Miasto
    Biała Podlaska/Wawa

Domyślnie

imho to wyłącz zupełnie obracanie i obracaj w ZoomBrowerserze - pełna kontrola.

Ps. W jakim podglądzie?
    Problemem fotoamatora jest to, że nie ma on powodów do robienia zdjęć...
    30D, 33, 50 1.8, 28-105 3.5-4.5, 70-210 4.5 [m42], 430ex

kartun
    Guest

Domyślnie

w Przeglądarce obrazów Windosowskiej, w tym, w czym sie domyślnie otwiera zdjęcie

/ swoją drogą - obracanie później w ZoomBrowserze tez nie jest wyjsciem bo przy robieniu zdjec tez jest wazny podglad w aparacie prwidlowy

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

to czego potrzebujesz ,to żeby przy zgrywaniu zdjęć z aparatu zostały automatycznie obrócone , po to żeby programy takie jak podgląd obrazów i faxów które nie potrafią odczytać danych z exif-a na temat orientacji zdjęcia, wyświetlały je poprawnie, zgadza się ?
    300D, kit, 50 1.8, Tamron 70-300, 430EX

kartun
    Guest

Domyślnie

dokładnie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów