PDA

Zobacz pełną wersję : 3 body na reportaż

michal_sokolowski
02-05-2008, 15:32
Witam;

Zdecydowałem że reportaże będę robił stałkami, więc na jednym body będzie 28 mm 1.8 jako standard na croppie a na drugim 85 mm 1.8 też na croppie jako krótkie tele.

no i brakuje mi szerokiego kąta - zastanawiam się nad opcją 3 body i na nim coś
szerokiego... czy ma ktoś takie doświadczenia ?
A może lepiej zmieniać z 85 mm na coś szerokiego na tym drugim body ?

wiem, że pytanie z cyklu tych onanistycznych trochę, no, ale cóż...

BuRton
02-05-2008, 15:56
Mam doświadczenie tylko na dwa korpusy. W zupełności mi wystarczało (z obserwacji wielu znanych fotreporterów - im też dwa body starcza). Szeroki kąt na stałe i zmiana 50-ki z tele najczęściej.

Pozdrawiam

robgr85
02-05-2008, 16:04
no i brakuje mi szerokiego kąta - zastanawiam się nad opcją 3 body i na nim coś
szerokiego... czy ma ktoś takie doświadczenia ?
A może lepiej zmieniać z 85 mm na coś szerokiego na tym drugim body ?

a z którego obiektywu częściej korzystasz? Może faktycznie dobrym pomysłem będzie opcja 2body + jeden dodatkowy obiektyw w torbie?

Pozdr.

michal_sokolowski
02-05-2008, 17:06
a z którego obiektywu częściej korzystasz? Może faktycznie dobrym pomysłem będzie opcja 2body + jeden dodatkowy obiektyw w torbie?

Pozdr.

ciężko powiedzieć czy częściej będe z tele czy z szerokiego korzystał..
praktyka wskazuje na szeroki.. ale jak będę chciał coś szybko złapać tym dłuższym
to zawsze jest ryzyko że człowiek nie zdąży zmienić...

Piotrfoto
02-05-2008, 19:08
Jak szeroki kąt to polecam 20mm USM F.2.8

tomygun
02-05-2008, 19:20
nigdy nie miałem takich dylematów, ale tak stojąc z boku, zastanawiam się... bo chyba nie nosisz trzech body na szyi ( jeśli tak to ten post nie ma sensu ) więc zakładam że masz jakiś plecak, i czy nie dłużej trwa ściągnięcie plecaka wyciągnięcie body i plecak znów na plecy, czy może szybkie przepięcie szkła, które może być gdzieś do paska przypięte :) już o ciężarze 3 body nie wspomnę

Mellan
02-05-2008, 20:32
Ja też się "podepnę". Nie mam doświadczenia w reporterce, a temat jest ciekawy.
Też się zastanawiam nad składem na reportaż, prawdopodobnie czeka mnie w czerwcu. Planuję użyć 5D+24-70 f/2,8 na szerszy kąt. Przydatność światła 2,8 na 24mm w tym obiektywie nie jest jego zaletą, ale planuję domknięcie do minimum 4,0 by uzyskać lepszą rozdzielczość. Na wąsko wezmę 20D+70-200 f/2,8. Na portret w wywiadach planuję użyć 5D+85mm f/1,8.
Moja argumentacja do 2 body: piątka do szerokich, bo nieuchronne będą szersze plany, a w razie potrzeby scroppowania będzie z czego przyciąć, dwudziestka z tele by móc złapać detale bez przekładania w czasie imprezy. Do wywiadów, kiedy jest więcej czasu, spokojnie założę 85mm na piątkę. Wydaje mi się, że dwa body są optymalne. Trzy to za dużo bałaganu i dźwigania.
Co do obiektywów: zoomy wydają sie bardziej przydatne na imprezie, nie wymagają takiej mobilności jak stałki, a przecież nie zawsze jest możliwość oddalenia się czy zbliżenia w zupełnej dowolności. Światło 1.8 w stałkach nie wiem czy będzie użyteczne, w reportażu bardziej niż rozmycia liczą się rozdzielczość i ostrość, a biorąc pod uwagę małą GO przy 1.8 ryzyko zejścia tematu głownego z obszaru ostrości jest znaczne.
Takie są moje przemyślenia na dzień dzisiejszy. Dobrze by było gdyby któryś z bardziej doświadczonych w boju użytkowników się wypowiedział, liczę na to i pozdrawiam.

Sempoo
02-05-2008, 21:08
W reportarzu bardziej liczą się rozdzielczość i ostrość? Zawsze myślałem, że chodzi o treść ulotną zapisaną na zdjeciu - zatem właśnie rozmycie np. świetnie by separowało podmiot ujęcia od tła.

Mellan
02-05-2008, 21:30
Miałem na myśli taki obrazek: 10-20 osób stoi w rzędzie obok siebie na scenie, załóżmy że są to finalistki w czymś tam. Chcę je pokazać na jednym zdjęciu nie faworyzując, plan ogólny, na wprost lub boczne. Dlatego ostrość i brak miejsca na rozmycia.
Owszem, ulotnie i z bokeh na wąskich kadrach, czy portretach, się rozumie :)

zanussi
02-05-2008, 22:13
pięć stałek na pięciu body.... no i dwa dodatkowe body z zoomami.... i jedno jeszcze body z jakąś dłuuugą rurą.... i po dwa browary w kieszenach ;-)

unicorn78
02-05-2008, 22:32
pięć stałek na pięciu body.... no i dwa dodatkowe body z zoomami.... i jedno jeszcze body z jakąś dłuuugą rurą.... i po dwa browary w kieszenach ;-)

I chyba wszystko jasne,:mrgreen: zawsze wydawało mi się, że dwa body to rozsądne rozwiązanie, nie za mało nie za dużo, w sam raz, ale podchodząc do tematu, kurcze może jeszcze to i jeszcze tamto i.... to powyższa odpowiedź jest jak najbardziej na miejscu, nie miałem przyjemności z "reporterką" ale powyżej dwóch chyba robi się to nie praktyczne, czyli lepiej zmienić szkło niż zaplątać się w paskach na szyji, ale poczytam dalej, może ktoś mnie przekona do zmiany mojego pojmowania sprawy;)

wojkij
02-05-2008, 22:36
Ktos tu chyba myli reportaz z fotografia prasowa;)